Над 80% от инвестиционните кредити са свързани с европари, сочат данни на Райфайзенбанк

Оливер Рьогл, председател на Управителния съвет на банката, прогнозира, че е възможно консолидацията сред банките да продължи, най-вече заради гръцкия й сегмент. Според него върху този процес може да повлия и резултатът от стрестестовете, който се очаква през август.

© Анелия Николова

Оливер Рьогл, председател на Управителния съвет на банката, прогнозира, че е възможно консолидацията сред банките да продължи, най-вече заради гръцкия й сегмент. Според него върху този процес може да повлия и резултатът от стрестестовете, който се очаква през август.Над 80 на сто от отпуснатите инвестиционни кредити от "Райфайзенбанк България" през последните години са обвързани с усвояването на европейските фондове. Това заяви пред журналисти Добромир Добрев, член на Управителния съвет на банката, отговарящ за корпоративното банкиране.


Той коментира, че инвестиционната активност не трябва да зависи в такава голяма степен от средствата и насоките, които ЕС залага.


След като започна новият програмен период, обаче все повече предприемачи с проекти, очакващи европейско финансиране, споделяли, че са готови да ги изпълнят дори и да не получат субсидия от ЕС, защото имали потенциал и осигурени пазари, допълни Добрев.
Данните за тази банка за изтеклата година сочат, че половината от отпуснатите кредити са именно инвестиционни. През 2015 г. институцията е кредитирала най-много сектора "Търговия и ремонт на автомобили и мотоцикелти" - с дял от 34.6 на сто, следван от "Производство" - 21.3 на сто, "Земеделие" - 20.4 на сто, "Хотелиерство и ресторантьорство" - 9.2 на сто.


С 25% се е увеличило кредитирането на индивидуални клиенти и домакинства през изтеклата година, като конкретно при отпускането на ипотечни заеми увеличението е с 45 на сто за година.


Средният размер на изтеглените от клиентите потребителски заеми е бил 8600 лв., а на ипотечните 88 хил. лв.


Изминалата година беше първата по-динамична след началото на кризата с ръст в кредитирането от 20 на сто, което основно се дължи на ипотечните заеми, които са се увеличили с 45%, обяви Ани Ангелова, член на Управителния съвет на банката, отговаряща за банкирането на дребно.


От банката отчитат и 20 на сто ръст на издадените кредитни карти.


За 2015 г. "Райфайзенбанк България" отчита печалба от 61.6 млн. лв., което е ръст от 32% спрямо година по-рано. Активите й за година нарастват с 8 на сто до 6.46 млрд. лв. Кредитният портфейл към края на годината е 3.834 млрд. лв., а делът на необслужваните заеми е 8.13 на сто.


Прогнозата на банката за българската икономика е ръст от около 2.1 на сто през 2016 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK