Счетоводители ще отговарят пред съда, ако помагат в укриването на данъци

Счетоводители ще отговарят пред съда, ако помагат в укриването на данъци

© Цветелина Белутова, КапиталНе само собственици и официални представители, но и счетоводители, пълномощници или търговски представители на фирми могат да бъдат съдени за укриване на данъци и осигуровки, ако фактически осъществяват тази дейност. Финансовият министър може да им търси наказателна отговорност от името на държавата.


За това информира вестник "Сега" в уводния си материал като се позовава на тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС).


В момента съдилищата тълкуват по различен начин съответните членове в Наказателния кодекс, които определят укриването на данъци и осигуровки като престъпление. Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал ВКС да се произнесе дали укриването на данъци представлява непозволено увреждане по смисъла на Закона за задълженията и договорите, за което може да се търси гражданска отговорност, и кой следва да отговаря - фактическият извършител или официалният представител на фирмата.
Становището на ВКС е, че гражданската отговорност при такива престъпления следва да се носи от извършителя. Той може да е както собственикът или друго лице, което по закон представлява фирмата, така и счетоводители, търговски представители, пълномощници, които фактически изпълняват съответните функции по данъчното законодателство.


"Законът позволява на търговеца да ползва други лица, които да осъществяват действията, регулирани от данъчното законодателство. Тези лица също могат да са извършители на престъплението, като този въпрос следва да се преценят на база всички фактически обстоятелства по делото", мотивират се съдиите.


По закон при укриване на данъци в големи размери (над 3000 лв.) наказанието е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 2000 лева, при особено големи размери (12 000 лв.) санкцията е от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, припомня "Сега".

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Логично.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 639 Весело

  Ако счетоводителят не знае, че се укриват данъци, кой тогава ?
  За мен това тълкуване е справедливо, доколкото ще доведе до отказ на счетоводители да заверяват откровено лъжливи документи и/или да ги подават към НАП, след като знаят че практически се укриват данъци.
  Въпрос на добър адвокат е, дали счетоводителят е бил длъжен да знае, че еди коя си фирма-клиент е куха и собственост на безимотен, която е краен бушон и чрез нея се изтегля ДДС и/или се ползва, докато натрупа милиони левове корпоративен данък и след това вземе, че фалира.
  В крайна сметка, счетоводителя подава декларации за дължими данъци, но плащането си остава задължение на отговорното лице-управител/собственик.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Весело

  Не само собственици и официални представители, но и счетоводители, пълномощници или търговски представители на фирми могат да бъдат съдени за укриване на данъци и осигуровки, ако фактически осъществяват тази дейност."Досега що не са отговаряли.

 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Чак сега ли? Всяко укриване на данъци следва да се третира като престъпление. Важното е да има еднаква мярка за всички.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Счетоводителя не носи отговорност..щото не е собственик на фирмата, а просто служител ,който изпълнява заповеди..навремето носеше, ама тогава фирмите бяха държавни..и можеше да откаже да подпише...

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Те не укриват! Те оптимизират. Иначе за какво са??

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  И за подбудителство. Те склоняват кое и как може да прикрият, за да оправдаят възнаграждението си.

 8. 8 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  А стига! Тези се сетиха!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Оптимизирането не е престъпление - то трябва да се поощрява.
  Укриването чрез неверни отчети е престъпление, за което трябва да отговаря първо счетоводителят след това и собственикът.
  Неплащането също е престъпление, за което трябва да отговаря само собственикът.

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#7] от "442":

  А склоняваните са на варианта:

  Въх какъв си сладкодумен Вуте! Ина дума каза и ма нави!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#5] от "pet_1306":

  Точно. Плюс това винаги може да се извърти пред съда така че все едно счетоводителят е бил принуден, против волята му, заплашван с дисциплинарно уволнение ако се противопостави на собственика/управителя и т.н.
  Когато вкарат и един счетоводител у затвора, да ми звъннат.

  Every cradle is a grave.
 12. 12 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  Работата, на счетоводителят е на база на дадени от клиента документи да направи съответните счетоводни записвания, и на база на тях да изготви и подаде финансовите отчети на фирмата и данъчната декларация. Я ми кажете щом собственика на дружеството представи фактура за разход или приход на счетоводителя, той как да разбере дали зад този документ има измама или не.
  Съвсем друг е въпросът дали счетоводителят има изгода от това си действие т.е. дали той участва в измамата исъответно се е облагодетелствал от това.
  Ако например си счетоводител на ЕН на брой фирми от които 99% са кухи и/или участват в измама с ДДС това е съвсем друго. А за да може да се осъществи такава измама ти трябва човек в НАП, без данъчна протекция няма как да стане.
  Това, че счетоводителя съветва клиента си как да си намали данъците не е престъпление по самата си същност, в крайна сметка това е "видимата" част от работата му. Дали на собственика на фирмата му пука колко декларации си подал в НАП, как обслужваш безброй институции, колко срока гониш, колко кила тонер и хартия плащаш и т.н.

 13. 13 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бах дикатурата, що не вкарат всички в затвора ... и да не се занимават

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Интересно какво преавим в обратния случай! КТБ е работила 5 години на загуба, но за да може да функционира като пирамида е отчитала фиктивни печалби и е плащала данъци.

  Да кажат на Василев, че имат да му връщат. Може да се подлъже и да дойде да си ги прибере!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 461 Неутрално

  12 000лв било особено големи размери. А какво е понятието за стотици милиони?

 16. 16 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ватник":

  Значи кучето не е заровено, във счетоводителя..а в държавата..нема как да продадеш фирма на без имотен мангал...с 200-300 милиона дългове към бюджета..еми ако мангала не обслужва, требе да се търси предния длъжник, със съдия изпълнители и тн...това е!!

 17. 17 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Забравих ,ако продаваш фирма с дългове..еми банкова гаранция..иначе плащаш!!

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Гневно

  А защо до сега не е било наказуемо!

  подпис
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Счетоводителя работи с документи, които му дава собственика или представляващия фирмата, подписани от него. Не ги създава той! И облагата от някакво укриване на данъци, обикновено не я прибира счетоводителя, нали?!
  Друг е въпроса, че на всеки печен счетоводител му е ясно за какво става въпрос, ама това вече е една друга тема! Преди няколко години се бяха сетили, че трябвало да задължават счетоводителите да стават сътрудници на НАП и Икономическа полиция и да подават сигнал, ако видят нещо нередно! Което, само по себе си, е някакъв абсурд...!
  Между другото, в някои държави счетоводството е регулирана професия и не може всеки да се подписва под отчет, като съставител. Иска се лиценз, образование, има определени бройки и така нататък...! Може да помислят, по тоя въпрос!
  Тука НАП и Икономическа полиция си мислят, че счетоводителите трябва да им свършат работата, те да отчетат дейността! Ами, трудно се получава...!
  Също така, много меринджеи им се свидят пари, че да плащат на добри счетоводители и обикновено след няколко години се хапят по задните части...! Но, за българските баровци е въпрос на чест, да плащат колкото се може по-малко за персонал! Виж, за любовници и джипове, пари винаги се намират!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван К":

  Нямам идея...ачик -ачик кражба и всеки си мълчи...бърка в моя джоб..бърка в твоя и тн...с къмпингуване се занимават...сабири още 4-5 милиарда от кражби, и бюджета ще расте..

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Сега се сетих, за ония сладури от КПМГ, които заверяваха отчетите на КТБ...! Ами те, трябва да не излязат от затвора, докато са живи! Плюс това комисията, която ръководи одиторите имаше и някаква ГЕРБ-ерска калинка за началник, та в крайна сметка КПМГ, даже и лиценза не им взеха!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Ами тези "умници" от НАП вместо да слугуват на политическите си начлници които ги назначавт да вземат да си оправят отдел "Селекция' /която между другото е най-политизираният отдел в НАП/. Няма как фирма с оборот 1млн. лева да внася 1000лв на година ДДС и 500лв данък печалба /всъщност има ама трябва веднага да се изисква обяснение и да се направи проверка/.
  Пък за загубите на Л У КОЙ Л няма да коментираме.

 23. 23 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз към счетоводителите бих добавил с кеф и адвокатите. Пресен случай: чернев не е ли за съд след изявленията си в медиите в защита на последния гамен-побойник на "Черни връх"?
  А те са стотици тези, които защитават доказани мутри-престъпници за неоправдано високи хонорари. Вредите, които нанасят на общество и държава са огромни.

 24. 24 Профил на G.
  G.
  Рейтинг: 8 Гневно

  Поредния начин да се махне отговорността от управители от типа на Цветан Василев . Нали се сещате при едно дело, в което обвиняеми са Цветан Василев примерно и счетоводителчето му, кой ще опере пешкира. И така хем има виновен за пред обществото, хем ще спасим големите риби, от които зависи всичко. Прекрасна възможност за още прикривания, нека друг носи отговорността... Който си мисли, че идеите за данъчни измами се инициират от счетоводителя...

 25. 25 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Абе що не върнете СИВ, ДКМС, ДС и Белене, и да се свърши с тая изкривена версия на демокрация.
  Клептократите, които ни "управляват" ще ги осъдите ли?!?

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Калинките, които управляват България си сменят по-рядко гащите, отколкото сменят закони и наредби... Резултатът е силна миризма на опасно прости хора....

 27. 27 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#24] от "G.":

  +++++++++++
  Ясно и точно формулирано.

 28. 28 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#12] от "dj_tiesto":

  Можеби не съм се изразил ясно ...
  Напълно споделям мнението Ви.
  С Решението на ВКС се криминализира ДЕЙНОТО участие на счетоводителя.
  Не е работа на счетито да определя кой документ предаден му от собственика дали е истински или не, стига да съдържа всички законови атрибути, както и не му е работа да определя дали с дадена трансакция собственика се опитва да избягва плащане на данъци, ако е извършена законно, и най-накрая не е работа на счетито да проверява какви са клиентите на дружеството.
  Пак казвам, това решение е за пресичане на дейносто участие (изготвяне на фалшифи декларации и прочие), но ако се замислим, за такива действия и сега се носи наказателна отговорност.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 29. 29 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Касае се за реда за търсене на гражданска отговорност при установено престъпно деяние. От статията ме става ясно - оставаш с впечатление, че гл. счетоводители досега не са били отговорни, което не е така.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 942 Любопитно

  [quote#3:"chicago514"]но и счетоводители, пълномощници или търговски представители на фирми могат да бъдат съдени за укриване на данъци и осигуровки, ако фактически осъществяват тази дейност."Досега що не са отговаряли. [/quote]
  Доколкото разбрах от статията, различните съдилища са тълкували различно ролята на гореспоменатите в НЕЗАКОННОТО укриване на данъци и оигуровки (което е различно от ползването на различни закони и тяхни правилници за прилагане, за да намълят дълимите данъци и осигуровки).

  Което ме учудва е количеството минуси на коментарите (до твоя) одобряващи включването на гореспоменатите като отговорни за извършването на престъплението. АМАН от андрешковщина!

  П.С. Интересни са ми аргументираните мнения на сетоводителите, пищещи тук Разните социални, отнесени и комедианти (и други..."капацитети" моля да се въздържат от спам тук!


  До коментар [#3] от "chicago514":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  [quote#19:"tww09306483"]Между другото, в някои държави счетоводството е регулирана професия и не може всеки да се подписва под отчет, като съставител. Иска се лиценз, образование, има определени бройки и така нататък..[/quote]

  В Германия е точно така и този човек носи споделена със собственика отговорност за подписаните отчети и документи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "Счетоводители ще отговарят пред съда, ако помагат в укриването на данъци"
  Интересно защо досега не отговаряха? Нормално е да отговарят за това, което пише в данъчните декларации. Ще видим дали ще се получи нещо, или пак ще си караме по старому.


 33. 33 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Ма то досега не е ли било така??

  Fail with honour then succeed by fraud
 34. 34 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#31] от "Jessika":
  Обикновения счетоводител не е регулирана професия-за лицензираните експерт-счетоводители съм съгласен да носят отговорност.
  От друга страна според мен само лицата присъстващи в дружествения договор като акционери или други лица като прокуристи упълномощени от собственика или ОСА и участват в реалното управление трябва да носят отговорност.

 35. 35 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#32] от "proza":
  Много просто-не отговаряха защото са на трудов договор при собственика.
  Ако собственика ти каже направи данъчната декларация еди как си-ти какво ще направиш:
  а)-Ще направиш каквото ти каже
  б)-Ще затвориш вратата от другата страна

 36. 36 Профил на ditter
  ditter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, че професията на счетоводителя не е регулирана в България, не означава, че няма законови изисквания за образование и стаж за съставителите на финансови отчети.
  Счетоводителят обаче в общия случай не извършва фактически действия по управление на данъчно задълженото лице, за да му се търси наказателна отговорност при укриване на данъци. Струва ми се, че ВКС малко са предОбрили нещата.

 37. 37 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 266 Неутрално

  счетоводителя е просто един регистратор.работи на база предоставени му документи.ако обаче собственика на фирмата, му каже направи еди как си иначе ще те уволня какво да прави счетито?изпълнява.нито един счетоводител няма на своя глава да укрива данъци.защо да го прави?ако нещо "спести" на фирмаджията то това спестено отива в джоба на собственика а не в джоба на счетито.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Напълно резонно.Това е съучастие в престъпление.

 39. 39 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#12:"dj_tiesto"]Я ми кажете щом собственика на дружеството представи фактура за разход или приход на счетоводителя, той как да разбере дали зад този документ има измама или не. [/quote]

  има много начини. Ако си на място и си знаеш работата и клиентите можеш да се усъмниш много бързо.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Весело

  Сега, освен инвеститори-офшорки и фирми-бушони, ще имаме и счетоводни кантори-бушони. Отделно, че и вътрешнофирмената омерта ще се задълбочи. Примерно, когато решиха да глобяват и работниците ако работят на черно, работниците взеха страната на фирмаджиите и се тъпчеха цели бригади в килерчета, и цели цехове в товарния асансьор...
  Ама от милиционери и лидери с предимно спортно образование толкова — или "ако не можеш да хванеш виновника, накажи всички", или "още виновни за нови хранилки."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Между укриване и оптимизиране има огромна разлика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK