От есента банките ще трябва да свалят таксите за основни услуги

От есента банките ще трябва да свалят таксите за основни услуги

© Юлия ЛазароваОт есента на банките ще се наложи да намалят таксите, които събират за някои основни услуги. Това предвиждат промени в Закона за платежните инструменти, подготвени от Министерството на финансите. Те въвеждат в закона директива на Европейския съюз, която се изисква да бъде приложена до 18 септември.


В текстовете на проекта, публикуван на интернет страницата на министерството, се предвижда за услуги като внасяне, теглене, откриване и закриване на сметка, таксите да са нулеви или приемливи. Последното означава да са съобразени с нивото на заплащане в страната и да са под средните за останалите услуги на съответната банка.


Новите текстове предвиждат и поне веднъж годишно банките да се отчитат на клиентите си за това какви такси и по каква причина са им наложили. Посочва се и, че ако е приложимо, финансовите институции трябва да дават и годишно информация за лихвените проценти за овърдрафт по платежната сметка, кредитен лихвен процент по платежната сметка и общия размер на натрупаната лихва за съответния период за услугите, свързани с платежна сметка. Форматът на този отчет пред клиентите ще бъде определен с наредба на БНБ.
С Наредба на централната банка трябва да се определят и изискванията към предстоящата да бъде създадена от БНБ интернет страница, която да предоставя възможност на потребителите по обективни критерии да сравняват таксите на банките за съответните услуги.


С промените се въвежда и правото да откриват разплащателни сметки за основни операции хора, които нямат постоянен адрес, такива, търсещи международна закрила и др.


С промените се дава още право частните съдебни изпълнители да имат достъп до регистъра на банковите сметки.


В текстовете е записано още, че отговарящият за банковия надзор в БНБ може да предлага при определени обстоютелства промени в управителния съвет на банките, включително и на изпълнителните директори.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 602 Гневно
 2. 2 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#1] от "гарата":

  лихвите се определят на пазарен принцип. Ниските лихви принципно не са най-доброто нещо, понеже водят до прегрявания. Гърците прегряха. Италия и Испания още не могат да се оправят след прегряването. В момента Германия прегрява от ниските лихви.

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Парцуцумян ще има да ни обяснява колко негативно ще се отрази това в банковия сектор. А и на клиентите ползата ще е никаква...
  Добре, че изискванията на ЕС ни ръчкат.

 4. 4 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Що за тъпотия е такса внасяна на пари по сметка?

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Спокойно, други такси ще вдигнат. Банките не са благотворителни организации.

  П.С. Какво стана с цената на бензина и дизела, надути от акцизите? Нали били сред най-високите в Европа и т.н. защо млъкнаха всички?

 6. 6 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 474 Неутрално

  В понеделник на мой роднина му трябваха 3 хил. лева и му помогнах - внесох по негова сметка в Си банк тази сума. Всичко траеше не повече от минута и за тази услуга ми взеха 6 лева такса !?

 7. 7 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]...таксите да са нулеви или приемливи. Последното означава да са съобразени с нивото на заплащане в страната и да са под средните за останалите услуги на съответната банка.[/quote]
  Според мен това може да се постигне и по друг начин: като банките вдигнат заплатите на своите служители (което ще повиши средното възнаграждение в страната) и повишат таксите за останалите си услуги (с което да си избият повишението при формално спазване на правилото)

  A propos, никъде не пише тази директива само за частни лица ли важи, или и за корпоративни клиенти, понеже и там е голямо дранье, а ако се намалят таксите за частните клиенти, ще го отнесем корпоративните.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  [quote#2:"alabalko"]лихвите се определят на пазарен принцип.[/quote]
  Ако бяха на пазарен принцип, защо прокуратурата на САЩ води разследване, и то и на чужди банки (немски, швейцарски, английски) за манипулиране на лихвените проценти. Даже ги глоби с милиарди долари, а банките не възразиха и платиха.
  Сиреч, не пазарът определя лихвите, а банките. При все че не те дават обещанието вече, че срещу съответната валута (банк-нотис) потребителят може да получи стока/услуга. Сиреч с държавната отговорност (обещанието, че срещу размяната на въпросните хартийки ще се получи реална стока) се правят частни печалби.

 9. 9 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "myspam":

  А защо кеш, брат? Превод през интернет-банкиране е 0.80 лв. за такава сума... стига с тези кешовици...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Тези такси допреди няколко години или ги нямаше ,или бяха минимални.Сега взеха да се увеличават всяка година.

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "В текстовете на проекта, публикуван на интернет страницата на министерството, се предвижда за услуги като внасяне, теглене, откриване и закриване на сметка, таксите да са нулеви или приемливи."
  Крайно време беше да им се сложат юзди на тези тарикати. Иначе за да внесеш 1,20 лв ти искат такса от 2,40. Такива простотии никъде не съм срещала.

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#4] от "Biker":

  Всеки труд се заплаща. Броенето на пари е труд и проверката за фалшиви банкноти са труд.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Добре че има външни директиви, че ако зависеше от нашите кожодерчета - само напред и нагоре!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  >С промените се дава още право частните съдебни изпълнители да имат достъп до регистъра на банковите сметки.

  Това като че ли никого не тревожи и впечатлява?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#9] от "earthian":

  При едни банки 0,80лв, при други 1,20лв. Но защо в Германия струва 0,00лв. А фирмите плащат 10-ина цента на банков превод? Банковият превод на германската фирма към България е кажи-речи безплатен. Таксите в обратната посока са олеле майко (суифт такси), защото нашите банки се дърпат още от SEPA. Още малко и ще сме в SEPA и тогава спокойно ще може да се отваря сметка в чужбина и да се плаща без такси. Тогава работодателят ще може да плаща и заплатата с IBAN-a по сметка в друга държава в съюза.

 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3870 Неутрално

  И таксата за поддръжка на сметката!!! И нея да преразгледат!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  аз си мислех, че новите банкнотоброячки поемат всякакви пари, не само от един копюр и отделно проверяват и парите дали не са фалшиви. Иначе как ще работят автоматите за внасяне на пари? Нали те броят всякакви банкноти и проверяват парите дали са истински. Евентуално ако има банкнота, която е подозрителна се отделя за ръчен (човешки) анализ. Но не всички хора имат дебитни карти.

 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#8] от "wanderer":

  при лихвите банките са пазара. Друг пазар няма. Лихвите се определят на междубанковия пазар. Когато банките не теглят пари от централната банка се налага на междубанковия да си намерят ресурса. В момента в еврозоната банките просто ходят за пари при централната банка. Големият им проблем е паркирането на наличностите. При ЕЦБ е с отрицателна лихва, т.е. такса съхранение. Някои фирми започнаха да трупат в трезорите пачки по 500 евро, защото излиза по-евтино да се съхраняват хартии отколкото да се държат пари в банките. Немските банки обявиха, че имало липса на свободни сейфове (които са пълни с пачки от по 500 евро).

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Весело

  БНБ може да предлага при определени обстоютелства промени в управителния съвет на банките, включително и на изпълнителните директори.
  _______
  Не е зле !Ако се разкара Хампарцумян банките отново ще станат приемливи ! Водещи сме по финансов пънкаризъм и банков терор в Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#16:"дедо Андро"]И таксата за поддръжка на сметката!!! И нея да преразгледат! [/quote]
  Най-голяма е лапаницата от такси и услуги. Примерно ако се сетиш да си поискаш извлечение за преди 5-10 години ще те друснат доста пари за ослуга която не им струва нищо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 463 Весело

  [quote#20:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]за ослуга [/quote]

  За кьф слуга става дума?!?

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "alabalko":

  А защо не всички хора имат дебитни карти? За печатане и подмяна на банкнот в обращение харчим милиони. Аз като пътувам даже и патарините си плащам с карта. Да не говорим, че обменните курсове на ПОС ове и банкомати са много по добри от тези на чейнч бюрата. А в България дори и сандвич в кафето си плащам на ПОС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И кой каза че не струва нищо?! Разходите по информационната система на нормална банка са между милион и два годишно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Защото не са надути от акцизи - най- нисък е в ЕС. Крадат ни производител и търговци.

 25. 25 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#8] от "wanderer":

  Монопол, картели, злоупотреби... такива неща у нас не се разследват. Еднакви са цените на и на банките, и при бензинджиите. У нас на това ЛУКарски му вика пазарно определяне. Но той горкичкият не смята за необходимо и измервателни уреди да слага. За такива поведение са го назначили - да е послушен и зализан.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  "С промените се дава още право частните съдебни изпълнители да имат достъп до регистъра на банковите сметки."

  Това вече е скандално.

 27. 27 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  [quote#22:"tribiri"]А в България дори и сандвич в кафето си плащам на ПОС. [/quote]

  Предозиране.

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  Банките са станали печалбари - мародери, за една такса от 2 лв ти взимат 6 лв. за превода.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  До коментар [#23] от "tribiri":

  А разходите по информираност на банков потребител колко са? И те ли са милиони (колкото Рашидов можеше да загуби) и по-важното, може ли да таксува банката?

 30. 30 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Biker":

  Питайте ОББ

 31. 31 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "paf":
  [quote#3:"paf"]Парцуцумян ще има да ни обяснява колко негативно ще се отрази това в банковия сектор. [/quote]
  ======
  Той на мен още не ми е отговорил как така взема з лв. такса за 1(един)леФ вътрешнобанков превод платен на гише в банката.

  Изглежда обича само да се хили в ТВ-та и да показва луксозен живот!
  Казвам на операторката, че искам да ме свърже с арменския поп, за да се оплача, а тя ми вика, че ходел на работа от време на време.

 32. 32 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Точно заради тия такси и цени в България банки и мобилни оператори дума не обелват за виртуални такива!

  Тогава да ги видя как ще вземат такса още с това, че си си отворил устата да попиташ и операторите да си чукат за добре дошъл в България на предплатен план по 20-25 цента на минута. И всичките еднакво, но в България контролиращите не забелязват монопол. Като влезе теленор викам сега като им обяви една ценова война, ба-меринджея българин, същите цени разбира се.

 33. 33 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Има си хас точно тая на директива да не и отложат транспонирането съвсем до края...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 34. 34 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Всеки труд се заплаща. Броенето на пари е труд и проверката за фалшиви банкноти са труд.
  [/quote]

  Да де, за който се плаща на определени служители, по силата на трудов договор. Ако си мислиш, че от която и да е надценка на такса някакви пари отиват в нейни служители на ниско ниво, а не директори... бъркаш се.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 35. 35 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 578 Весело

  [quote#15:"alabalko"]защото нашите банки се дърпат още от SEPA. [/quote]
  Не се дърпат, моята поне може да приема и излъчва SEPA преводи. Цената им? Същата като на преводи по SWIFT - 20 евро за суми до 10,000.- евро...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 36. 36 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ами месечните такси "обслужване", ами таксите "ангажимент" на кредитни линии и овърдрафт. Ами дебелите тарифи и огромните разлики между граждански и фирмени сметки?

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 37. 37 Профил на vencivat
  vencivat
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Така наречения SEPA, в сила от 2008 за някои страни и с 18 октомври 2016 краен ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН срок за всички страни от ЕС да се приравнят цената на банков превод в национална валута и евро. Нашите хубостници ще го направят на 17-18 окт., все пак пари са си това. Близо 8 години таксички.
  В момента струва 12-20Е вместо 1 лв, как да бързаш. Но пък на немеца му е 1Е цена за превод до БГ. Но и се появиха алтернативни банкови преводи. Пращал съм до Германия през такава система.
  БГ банка левов транфер -> Естонска банка EUR трансфер -> Немска банка
  Предполагам че естонците не са чакали 18.окт за SEPA

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#2:"alabalko"]лихвите се определят на пазарен принцип. [/quote]

  Глупости.
  До коментар [#23] от "tribiri":

  Не знам що имаш два минуса. Третият ти е от мен. Предполагам обаче, че причината е напълно противоположна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Трябва да има някаква регулация за определяне на таксите особено за поддържане на сметки, по които няма движение. Например моята съпруга,мир на праха ѝ, почина през 2007 година, имаше сметка в която си получаваше пенсията, когато почина след няколко седмици изтеглих почти всички пари, които бяха останали-изтеглих 50лева, а в сметката останаха 5-6 лева. След близо 9 години от ЦКБ имаха наглостта да пратят на умрял човек писмо, с което да си искат150лева за такси обслужване, минах през клона им, за да се опитам да се разберем да затворят сметката, заплашиха ме със съдия изпълнител, защото съм бил наследник, ама с жената от много отдавна сме прехвърлили всички на децата, а малко преди да почине тя прехвърли всички спестявания на мен защото бе много болна. Така де юре към датата на смъртта си жена ми не остави никакво наследство. Обясних това в банката- те не ми повярваха и продали дълга на колекторска фирма,те ми пратиха частен съдебен изпълнител, той обаче се оказа грамотен човек и като му обясних каква е ситуацията разбра, че няма как да вземе пари от мен.
  Кажете ми бива ли така да тормозят 76 годишен старец, за такси за услуги, които от ЦКБ не са оказвали.Писах чак писмо на омбудсМая, тя ми отговори с желание да ми помогне, но тогава вече се бях разбрал със частния съдебен изпълнител и имах в писмена форма,че се отказват да си събират взземането. А още повече,че за част от таксите давността е изтекла.

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 40. 40 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Гневно

  Родните ни банки от години нарушават едно основно изискване по линия на ЕС, а именно СЕПА-споразумението.
  То изисква таксите на банките за превод между сметки вътре в страната и от вътре навън да са еднакви.
  Т.е. Ако превод между сметки в БГ банки се таксува например 1лев, същата следва да е таксата и за превод от БГ-сметка към сметки в банки в другите държави в ЕС.
  Обаче креативното ни банково лоби си е измислило пак как да заобикаля това правило и ни декларират, че трябвало да ползват "банка-кореспондент", и от там таксата вместо 1лев, става 25 евро за превод до Германия например.
  Това са триковете на същите онези хора в БНБ и МФ, които обслужват олигарсите, а нас обикновените хорица- кучетата ни яли.
  Като е тръгнал Бойко да го раздава загрижен за парите ни, да вземе да насмете и банковия октопод!

 41. 41 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Товарищ, банките в Западна Европа що не таксува клиентите че имат информационна система ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#41] от "rex":

  Нямате на идея товарищ какви такси събират банките в Европа. Вместо да пишете простотии отворете примерно бюлртина на NBG и се ограмотете малко!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на hafthor
  hafthor
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#6] от "myspam":

  Ето ви тарифата на Дойче Банк.
  1. За вноска на каса в полза на трето лице по с-ка в Дойче Банк (в Германия) - 5 Евро.
  2. За вноска на каса в полза на трето лице по с-ка в друга банка (в Германия), т.е. междубанков касов превод - 15 Евро.

  https://www.deutsche-bank.de/pfb/data/docs/ser-konditionen_preise_leistungsverzeichnis.pdf

  С това не искам да защитавам банките в БГ и изобщо

 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Ако не са изискванията на ЕС, нашите управляващи въобще нищо не биха направили, с което да накърнят интересите на банките /и не само техните/

 45. 45 Профил на hafthor
  hafthor
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#41] от "rex":

  Точно по това перо (ИТ) банките правят огромни разходи (капекс и опекс), които няма как да не се вземат предвид при определяне на цените на банковите услуги. Без информационната си система една банка не съществува - всичките ви пари, трансакции и т.н. са просто записи в база данни.
  Ето ви изследване отпреди няколко години на тема разходи за ИТ в банковия сектор:
  https://www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_ENPROD/PROD0000000000299039.pdf

 46. 46 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е като таксите при ел. енергията , пренос , фонд и други такива , оскъпяват крайния продукт.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 47. 47 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#42] от "tribiri":

  Браво, браво. Срахотен пример. Точно гръцките банки са еталон за банка и пътеводна светлина с които останалите банки по света трябва да се равняват.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 48. 48 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#45] от "totalreboot":

  Благодаря Ви, товарищ, за безплатното просвещение. Аз досега си мислех че информационните системи се използват за да могат мениджърите на играят компютърни игри онлайн и се купуват за 5 лева на дискета на площад Славейков.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 49. 49 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Няма как банките да не правят разходи. Не ги знам какви са и от къде ще си ги избият. Евентуално, ако намалят таксите за международни преводи, това ще ми спести няколко пъти по 60лв. на месец. Дразнят ме и ме настройват срещу тях заради оглушките които си правят. Как пък една банка не мина на SEPA система? Можеше да направи клиентела. А може да са разбрали да не си подливат вода.

  забавление и приключение
 50. 50 Профил на hafthor
  hafthor
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#49] от "troika":

  "Как пък една банка не мина на SEPA система?"

  Това не е точно така. Ето малко информация по темата:

  http://www.bnb.bg/PaymentSystem/PSSEPA/PSSEPADevelopment/index.htm

  И списък на банките участващи в SEPA (за кредитен превод):

  http://epc.cbnet.info/docs/SEPA_Credit_Transfer.pdf

 51. 51 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Наскоро закрих една сметка в ОББ, с превод на сумата в друга банка. Излезе ми около 8 лева.
  - 2 лева дадох за превода
  - 6 лева за инвестирания ЦЯЛ ЧАС в банката

  За банката сметката е следната:
  приходи: 2 лева
  разходи:
  1.5 човекочаса(все пак служителя който ме обслужи ангажира и други служители) по 10 лева = 15 лева
  хартия, тонер, амортизации = 0.3 лева

  Общо: - 13,3 лева
  Ами, че тя банката била тотално вътре ))))))

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 52. 52 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 502 Любопитно

  А кога ще махнат данък заплата?

  Правят се опити да прекарат на всички заплатите през дебитни карти. В момента над 50% от хората получават така парите си.

  От 700 лева заплата (средната за страната) банките взимат 4-5 лева под формата на такси за обслужване, теглене на банкомат, плащане на пос терминал. Формално Вие тези 5 лева никога не ги виждате, но въпреки това ви се водят доход и върху тях плащате ДОД и осигуровки.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 53. 53 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#52] от "kokoto2":

  20 години живея в Западна Европа. През цялото време съм си получавал заплатата в разплащателната си сметка, и съм теглил кеш поне 5 пъти месечно . За този период не съм платил една стотинка такса, нито за преводите, нито за тегленето нито за поддържане на сметката. Я сега да излезат оня с трите бири и цялото им червеногъзо войнство/ може да извикат на помощ инженер-химика от Булбанк/ да им обяснят как немало как да няма такси щото банките щели да фалират.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 54. 54 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Е да де ама преди години кредитирането "вървеше". Сега като намаляха приходите от лихви, банките решиха да го компенсират с нелихвени приходи. И тъй кото всички "си плюят в устите" вече се плаща за почти всичко.
  Тъй като банките в момента са заети да си "крадат читавите" клиенти, в момента има и безумни такси като например трицифрена сума за издаване на банково удостоверение за кредитно задължение. Докато при внасяне и теглене на суми банките имат разходи по инкасиране, то не мога да си обясня какъв е разхода с едно кликване да се разпечата информация на хартиен лист формат А4, и защо това е трицифрена сума?!?

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#53] от "rex":

  Просто не си разбрал какво си платил...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#50] от "totalreboot":

  Хем си прав, че има такива банки, хем не си, защото практически като се опиташ да искаш такъв превод в банката там се правят на луди и не са чували за SEPA. Преди година и нещо последно разпитвах. Банките които използвам са в този списък и странно как продължаеат да ми правят суифт преводи. Ще шмекеруват до крайния срок.

  забавление и приключение
 57. 57 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#55] от "Darth Plagueis":

  Ми айде светни ме точно кво съм платил като си толкова отворен.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#57] от "rex":

  Такса за теглене е твърде вероятно да не си плащал - това и тук е така в повечето случаи. Такса за поддръжка на картата обаче, няма как да не си платил. И тъй като, ако не бъркам, живееш в западна Европа, то е немислимо да нямаш кредитна карта, което пък значи, че си платил поне 10-15 евро за поддръжката ѝ, а по-вероятно 50. И това не зависи от банките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darth Plagueis":

  "Такса за поддръжка на картата обаче, няма как да не си платил "

  Съжалявам че ти разбивам детските илюзии как функционират банките , ама за 20 години не съм платил нито стотинка за поддръжка на разплащателната си сметка и дебитната си карта.

  "И тъй като, ако не бъркам, живееш в западна Европа, то е немислимо да нямаш кредитна карта"

  Пълни глупости. Никой не те бие да си вземаш кредитна карта.Кредитната карта е мечтата на неграмотниците дето са дремали в час по математика. С дебитната карта можеш да правиш всичко , което правиш с кредитната и то без да плащаш никаква лихва. Германските супермаркети даже не приемеха кредитни карти до преди две-три години.

  "...което пък значи, че си платил поне 10-15 евро за поддръжката ѝ, а по-вероятно 50 "

  Още по голяма глупост. Много здраво са ти промили мозъчето в Булгаристан. Специално си отворих сметката да проверя да не би да имам някаква малка месечна такса, която съм забравил. Нищо подобно. Не съм платил нито стотинка, откакто съм я открил.


  "Такса за теглене е твърде вероятно да не си плащал"

  Благодаря за великото доверие да допуснеш че все пак може и пък да знам какво става с финансите ми.

  Една от причините България да е най-изостаналата европейска държава е че е пълна с разни псевдоразбирачи като тебе . Не четете, не слушате като ви се обяснява ама иначе всичко знаете.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#59:"rex"]С дебитната карта можеш да правиш всичко , което правиш с кредитната и то без да плащаш никаква лихва. [/quote]

  Глупости...
  И не, не ми разбиваш никакви илюзии, работил съм достатъчно дълго в банка (европейска) и съм достатъчно наясно какви са процесите и най-вече ценообразуването в тях. Таксата за кредитна карта не можеш да избегнеш, останалите можеш, но при определени условия.

  Колкото до твърдението ти колко лоша е кредитната карта, то е толкова фрапиращо тъпо, че не би следвало да се коментира.

  Избягвай да коментираш теми, по които гледната ти точка е потребителска с хора, чиято гледна точка е от страната на тези, дето са ти измъквали парите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#6] от "myspam":

  мразя банкерските трикове такси и комисиони но от лични наблюдения мога да кажа че да поддържаш каса никак не е евтино (охрана, инкасо, кешов ресурс и др.) Аз дори съм 'за' таксите за кешови услуги да са доста солени от някакъв праг нагоре за да стимулират онлайн банкиране. Все пак сме 2016-та. Е да за сивата икономика това си е проблем.

 62. 62 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  Работил си като касиер в някой клон на гръцка банка или най-много в банката на инженер-химика и си мислиш че за тебе тайни в банковото дело няма. И не знам как ми измъкват парите, като аз не плащам такси , а ти плащаш като поп, че на всичкото отгоре го смяташ и за най-естественото нещо на света и даже не се замисляш че просто някой те третира/ очевидно заслужено, между другото/ като глупак.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 63. 63 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "В понеделник на мой роднина му трябваха 3 хил. лева и му помогнах - внесох по негова сметка в Си банк тази сума. Всичко траеше не повече от минута и за тази услуга ми взеха 6 лева такса !?"

  Можеха да ти вземат и повече, а иначе за "банкерчетата" времето е пари и 1 мин. е 6 лв!!!! Но ми е интересно, защо не накарат банките да не взимат такса, когато гражданите плащат някакви задължения към държавата????

 64. 64 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#63] от "Emil Dimov":
  Ами поради същата причина, защо още нямаме приет Закон за фалита на физическите лица, защо имаме най-ниските заплати в ЕС, защо плащаме най-скъпия бензин и газ и т.н.
  Силно Банково лоби играещо заедно с Депутати и Олигарси срещу колективния граждански интерес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK