Минимална заплата от 460 лева и 1.4% бюджетен дефицит догодина, предвижда правителството

Минимална заплата от 460 лева и 1.4% бюджетен дефицит догодина, предвижда правителството

© Юлия ЛазароваБюджетен дефицит от 1.4%, минимална заплата от 460 лева и преизчисляване на пенсиите от следващата година са част от показателите заложени в приетата от правителството днес бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година. Тя определя средносрочните цели на фискалната и бюджетната политика, обвързани със заложените в Закона за публичните финанси фискални правила, ограничения и основни принципи за управление на публичните финанси.


Най-общо фискалната политика за периода се определя като стриктна и съобразена с реалностите на националната икономика, даваща висока степен на стабилност и предсказуемост. Средносрочната перспектива се обвързва със запазване на стабилността на публичните финанси. През 2018 г. бюджетният дефицит трябва да падне до 1%, като се задържи на тези нива.


Ниски нива на преките данъци
Целта на провежданата данъчна политика ще е повишаване на бюджетните приходи и намаляване на дела на сенчестата икономика, като мерките ще бъдат насочени към борба с данъчните измами и укриването на данъци, както и за намаляването на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. Намеренията са да се следва политика на запазване ниските нива на данъчно облагане при преките данъци и прехвърляне на данъчната тежест от преките към косвените данъци.
Постигането на целта за изпълнение на бюджетните приходи е свързана с поддържане на устойчиво ниво на приходите при запазване на тежестта на данъчното облагане и очакван положителен ефект от засилените действия при администриране на приходите.


Запазват се съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, като за 2017 г. и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с по един процентен пункт. Целта е да се намали недостигът от средства по бюджета на ДОО и субсидирането му от държавния бюджет.


Превъоръжаването на армията е сред приоритетите


Повишаването на ефективността на публичните разходи в отделните сектори продължава да бъде сред приоритетите на правителството, се казва в документа. В него е посочено, че ще бъдат планирани средства за модернизация и повишаване на отбранителните способности на въоръжените сили – за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на многофункционални модулни патрулни кораби.


Приоритетите в областта на здравеопазването ще бъдат насочени към подобряване на ефективността и удовлетвореността на гражданите от функционирането на сектора. През тригодишния период се предвижда да продължи развитието на спешната медицинска помощ с цел осигуряване на по-добро качество.


В образованието на фокус е ефективността на разходите


Приоритетите в областта на средното образование през периода 2017-2019 г. ще бъдат насочени към постигане на по-висока прозрачност и ефективност на изразходването на публични средства, като се предвижда оптимизация на структурите в системата на училищната мрежа и по-пълно обхващане на учениците в системата. Националното финансиране на образованието ще продължи да се допълва и със средства от фондовете на ЕС. Те ще са насочени главно към повишаване квалификацията на учителите, практическо обучение и стажове за учениците.


Политиките по отношение на общините са насочени към разширяване на възможностите за тяхното устойчиво и балансирано развитие, подобряване ефективността на местните власти и създаване на условия за подобряване на качеството и обхвата на дейностите на местно равнище.


Средствата от ЕС ще отиват основно за инфраструктура


И през следващия тригодишен период приоритет за страната ни остава успешното усвояване на средствата от европейските фондове и програми на ЕС. Парите от Европа ще се използват основно за изграждане на транспортната инфраструктура, подобряване, опазване и възстановяване на природната среда и биоразнообразието, насърчаване на заетостта на населението и подпомагане на най-нуждаещите се.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Тъкмо вчера четох едно мнение по темата...

  http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/zatuvame-v-dulgove-do-2019-g

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 2. 2 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Тия откачени ли са, едно 20-30% от хората в работна възраст нямат уменията и продуктивността да работят за 460 лева постоянно. Така ли борят сивата икономика?

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Бедни сме, но не колкото руснаците. Там минималната заплата е 6200 рубли - $90. Оказва се, че нашата е ТРИ ПЪТИ по-висока.

  Не че е много, но ... има бедност и БЕДНОСТ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#2] от "ungeheuer":

  Ами ония, които не умеят нищо, ще стоят без работа, докато се научат на нещо.

  Или поне ще внушат на децата си да внимават в училище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 360 Неутрално

  а кога най-после минималната заплата ще престане да се облага с всякакви данъци и осигуровки и реално човек да получава най много 300 лв

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Тия са Ненормални и заслужават дърво

 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  ще отидат в Германия на социални. 4-членно семейство - 2000 евро в наеми и джобни. Защо да се хабят да работят в България

 8. 8 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  26 години имаме ненормални заплати, стига вече, в европейския съюз сме най-бедната държава, заплатите трябва да станат 10 пъти отгоре, народа изнемогва, детските за второ от 50 лева станаха 37 лева на тази скъпотия по магазините, какво е това - искате деца , искате българчета да се раждат, а защо намалявате малкото пари, които държавата дава за тях, трябват ни ПРОМЕНИ, всички досегашни управляващи вън от ВЛАСТТА, не искаме старите муцуни, да си ходят ,достатъчно измъчиха народа

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 938 Любопитно

  ...И още 10 МИЛИАРДА нов дълг

 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  не съм съгласен. По-добре е някой да се хване на работа дори за ден или час, но да знае цената на труда си. Като стоят извън работа, гарнирана със социални помощи, които специално от гледна точка на циганите минават за щедри, кой печели? Настрана от това, че вбесяват хора, които честно и почтено изкарват 400-500-600 лева, и техните данъци ги хранят.

  По тази логика, защо не скочим направо на воленските 1000 евро на месец?

  В меката на социализма, според някои леви, Дания, няма минимална работна заплата, гарантирана от правителството.

 11. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"ungeheuer"]едно 20-30% от хората в работна възраст нямат уменията и продуктивността да работят за 460 лева постоянно.[/quote] Ще се преквалифицират! Защо едни ще учим цял живот и после ще ни вдигат осигурителни вноски, а други ще се "отчаят" и няма да отидат на елементарен преквалификационен курс? В крайна сметка- от вноските в бг . държавен бюджет се издържат и трайно безработните лица. Като не искат да се преквалифицират- да им се спре кранчето на социалната помощ- а да видим дали няма да изкарат такъв безплатен курс!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Както върви,скоро хората без квалификация и образование, ще вземат колкото образованите.Сега някои работодатели ще преназначат хората на половин ден,за да им плащат половин заплата, а ще работят по цял ден.Не може минималната заплата да е толкова близо до средната.

 13. 14 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#12:"Логика"]Ще се преквалифицират![/quote]
  Доживях да пиша + на Логика.
  С едно уточнение: и сега обезщетенията за безработица могат да бъдат спрени, ако получаващият ги отказва преквалификационни курсове.

 14. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Хаха...щатът за асистент в БАН е 457 лв. Пълно е със асистенти с докторат, за които няма пари да им се обяви конкурс за гл. асистент или доцент.
  За лаборант с вишУ е 450. Значи чистачките ще взимат колкото някой, който се е трепал да учи поне 5г. Браво милиционерщина в действие.

 15. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#14:"xcheffo"] и сега обезщетенията за безработица могат да бъдат спрени, ако получаващият ги отказва преквалификационни курсове.[/quote] Ха- и аз доживпх да Ви пиша +

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 17 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Защо само 460? Защо не 1460? или 2000 лева? По този начин ще се елиминира бедноста нали така?

 17. 18 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Как ще се научат на нещо с бездеиствие от самосебеси? Просто неграмотноста на хората е ужасяваща.

 18. 19 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сигурно нямаше и с толкова да я увеличат, ако не им бяха важни пенсионните осигуровки.

 19. 20 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#8:"l1"]26 години имаме ненормални заплати[/quote]

  То пък преди 27 години например, вземахме едни нормални заплати, мани, мани... Е, с изключение на милиционерите и военните де. А и партийните и комсомолски деятели по разните комитети, всички те вземаха 3-4 пъти повече от средните.

 20. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#18] от "happystory":

  Ами да се сърдят на себе си, ако за нищо не стават.

  А не на капитализма, НАТО, демокрацията, евреите, ЦРУ и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 22 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#17:"happystory"]Защо само 460? Защо не 1460? или 2000 лева? [/quote]

  Абе може и по 3000 лева минимална заплата. Само да махнат валутния борд и 1 евро да стане 10 лева, тогава ще има заплати кой колкото иска, като при Виденов.

 22. 23 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Това не е капитализъм, това е социализъм. Никои не се ражда научен с умения или опит. Опита трябва да доиде от някаде, трябва да работиш за да натрупаш опит и умения които те правят по ценнен на пазара на труда, колкото по ценен ставаш толкова по голямо възнаграждение можеш за искаш. МЗ е като закон които не ти позволява да работиш. Ако труда ти струва по малко от МЗ, правителството не ти позволява да работиш, дори и ти сам да искаш и работодателя ти да е съгласен. Това е обратното на капитализъм, затова някои страни са развити, някои не. Разликата е в икономическата свобода, която не съществува в БГ, което е причината продуктивноста да е толкова ниска, а ниска продуктивност води до ниско възнаграждение.

 23. 24 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#12] от "Логика":

  да бе, ей сега ще им ги спрат. Съгласен съм с вас, че трябва да се преквалифицират, но това е отделна тема. Не е работа на държавата да се меси. Ако един циганьор искам да ми копае градината на село за 200 лева на месец, и аз, и той, сме на далавера, и държавата, защото от тотален паразит ще се превърне в човек с някакъв доход и работни порядки. 460 лева е безумно много.

 24. 25 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  там е работата, че все за нещо стават. И колкото по-рано се закачат на работа за малко пари, толкова по-добре. Но не е 500 лева.

  Аз, както и много хора, съм работил и за 0 лева на месец стажове, и тях ли да обявим за експлоататориски и забранени?

 25. 26 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "alabalko":

  Е да де ама в Германия не отиват те, ами кадърните, там е проблема. Скоро няма да остане качествен материал .

 26. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Спомням си че докато карах схажа работех за 210 $. 460лв за някои работи звучи много.

 27. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#2] от "ungeheuer":

  Няма проблеми - ще станат държавни служители.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 29 Профил на Yordan Yordanov
  Yordan Yordanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар само
  До коментар [#7] от "alabalko":

  Само теб чакат в Германия

 29. 30 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  И горди гласоподаватели на Герб - партията-майка, която се грижи за народа!

 30. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Любопитно

  До коментар [#13] от "Роси":


  [quote#13:"Роси"]Не може минималната заплата да е толкова близо до средната. [/quote]
  А знаеш ли колко е средната,че казваш "близо" ?!

 31. 32 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Пак сметки без кръчмар!!!?

 32. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#15] от "olimpipanov":


  [quote#15:"olimpipanov"].щатът за асистент в БАН е 457 лв. Пълно е със асистенти с докторат, за които няма пари да им се обяви конкурс за гл. асистент или доцент.
  За лаборант с вишУ е 450. Значи чистачките ще взимат колкото някой, който се е трепал да учи поне 5г. [/quote]
  Нямам нищо против учените,но не са им виновни чистачките.Цялата БАН е сериозна реформа.Но се съпротивлява неистово и докато е така,толкова и ще взимат.

 33. 34 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  С тази нова стойност на МРЗ окончателно ще убият шансовете на нискоквалифицираните хора да си намерят работа.Също и младите хора ,които искат лятото да работят,просто да забравят..
  И това на фона на данните на статистиката,които категорично показаха,че последното рязко покачване на МРЗ през последните две години е повлияло много лошо на пазара на нискоквалифициран труд...
  Но може би това е и целта им-да не могат да си намерят работа,и да чакат на помощи от държавата-така са зависими от политиците..

 34. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Бюджетен дефицит??! При все, че постоя нно сме на излишък и изтгелихме веè не помня колко милиарда външен дълг.

 35. 36 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#12:"Логика"]Ще се преквалифицират![/quote]

  И в какво ще се преквалифицира човек който никога не е работил и цял живот е бил на соцпомощи?
  Получават 40 лв на месец на човек соц , получават безплатно учебници за децата си, получават като самотни майки,получават бабите че отглеждат децата на децата си по 150лв на месец , получават детски ,храни от БЧК,безплатно здравеопазване , , топливо,...накрая оберат комшията си
  А хората които блъскат цял живот и честно си изкарват 500- те лева нищо като пенсия , всичко сиплащат и се чудят как да изучат децата си,, как да ги нахранят,. .
  Една баба се хвалеше че получава 700 лева само за трите деца на сина си

  Оф !

 36. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Кое налага дефицита? Имаме ръст. Кризата в ЕС отмина. Защо трябва да се трупа нов дълг? Нали в един момент бушонът ще изгърми и най-вероятно ще е по време на криза когато нямаме ръст.

 37. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++++++++++++++==

 38. 39 Профил на @finallymartin on twitter
  @finallymartin on twitter
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Ще я видим тая работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK