Бившите съпруга и балдъза на Брендо се появиха в досиетата от Панама (допълнена в 15.47)

Бившите съпруга и балдъза на Брендо се появиха в досиетата от Панама (допълнена в 15.47)

© Надежда Чипева, Капитал



Офшорна компания, регистрирана през октомври 2005 г. в Панама, е решила да отпусне до 3.5 млн. евро на двете си български дружества през март 2007 г. Управители на българските фирми по това време са Моника Добринова - бивша съпруга на осъдения в Италия за наркотрафик Евелин Банев - Брендо и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Това пише в днешния си брой вестник "24 часа" в десетата част от разследването "Досиетата от Панама".


Офшорката Mountfield Properties е дала парите заради необходимостта двете й български дружества да погасят дългове към кредитори в Швейцария, Люксембург, Ирландия, Франция, Люксембург, Лихтенщайн, Италия, Гърция и България. От документите не става ясно и дали парите са пристигнали в България, се казва в публикацията.
Дишлиева и Добринова са отказали коментар.


Според "Документите от Панама" Mountfield Properties е регистрирана на 3 октомври 2005 г., а директорите са формални и имената им фигурират в десетки други фирми. Седем месеца по-късно директорите учредяват в България две еднолични дружества с ограничена отговорност и назначават за управители двете сестри. На 25 март 2007 г. директорите на офшорката отпускат на българските си дружества съответно 1 млн. евро и 2.5 млн. евро без лихва. Два дни по-късно двете българки са освободени от длъжност и от отговорност, а офшорната Mountfield Properties заживява нов живот, се казва в публикацията.




Времето на превода и размерът на сумата почти съвпада с други събития в София, отбелязва разследването. На 15 юни 2007 г. от клетка в софийски трезор Националната следствена служба иззема 3.08 млн. евро в брой. Дишлиева заявява пред властите, че парите са нейни и са от сделки с недвижими имоти. Разследването срещу нея за пране на пари не успява да установи категорично произхода на сумата и делото е прекратено през 2014 г., пише "24 часа".


По-късно днес прокуратурата уточни, че делото не е прекратено и съдебният процес продължава в Софийския градски съд и все още не е приключил. Върху сумата от 3 млн. евро е наложен запор, който Дишлиева обжалва, информира държавното обвинение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK