Горанов предлага общ пул за пенсиите от втория стълб

Владислав Горанов, министър на финансите

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав Горанов, министър на финанситеПо-строги регулации и повече контрол върху функционирането на частните пенсионни фондове, но и нови възможности за инвестиции предвижда проект на Министерството на финансите за промени в Кодекса зца социално осигуряване. Документът е публикуван на сайта на финансовото ведомство днес в късния следобед.


От мотивите му се разбира, че финансовият министър Владислав Горанов предлага създаването на общ пул между пенсионноосигурителните дружества, които да споделят риска от по-дълъг живот между осигурените лица.


Смисълът на формирането на обща сметка, в която се прехвърлят средствата на осигурените лица при пенсиониране и от която се изплащат пенсиите им, е да бъдат споделени между всички участници в пула рисковете, произтичащи от надживяване или от инвестиционната дейност. Това, от една страна, позволява да бъдат гарантирани както пожизненият характер, така и размерът на пенсионното плащане на всеки пенсионер, независимо от случаите на дългосрочно получавани пенсии или на неблагоприятни инвестиционни резултати, се казва в мотивите. В същото време обаче новото правило, ако бъде прието, няма да позволява пенсията да се изплаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата от нея да се изплати на наследниците му, отбелязват авторите на законопроекта.
В същото време се предвижда пенсионноосигурителните дружества да използват за изчисление на пожизнените пенсии единни таблици за смъртност, утвърдени от ресорния заместник-председател на КФН.


С проекта се въвежда възможност за инвестиране в нови финансови инструменти като дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от международни финансови институции, и акции и облигации, предлагани при условията на първично публично предлагане, като по този начин се дава по-голяма възможност за диверсификация на портфейлите на пенсионните фондове, предвид нарастването на техните активи.


Сред нововъведенията са изискванията за подходяща професионална квалификация и опит и добра репутация, на членовете на управителните и контролни органи на дружествата.


Предлага се и да се въведе задължението пенсионноосигурителното дружество да разполага с ефективна система за управление, която да осигурява надеждно и благоразумно управление на дейността по допълнително пенсионно осигуряване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK