БСК настоява промените за пенсионните фондове да се обсъждат след стрес тестовете

Стопанската камара се надява да е случайност фактът, че министърът на финансите Владислав Горанов (на снимката) внася важни промени за пенсионните фондове за втори път непосредствено преди дълга серия празнични и почивни дни.

© Цветелина Белутова, Капитал

Стопанската камара се надява да е случайност фактът, че министърът на финансите Владислав Горанов (на снимката) внася важни промени за пенсионните фондове за втори път непосредствено преди дълга серия празнични и почивни дни.Българската стопанска камара (БСК) е на мнение, че публикуваните в късния следобед в петък от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които засягат работата на частните пенсионни фондове, се правят без цялостна концепция за реформа в осигурителната система.


С промените финансовият министър Владислав Горанов на практика обезсмисля спестяването на пари за пенсия в лична партида, защото всички средства ще отиват в общ пул, а правото на наследяване се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.


Всякакви промени, отнасящи се до пенсионно-осигурителните фондове, следва да бъдат предлагани, дискутирани и осъществявани след приключване на обследването им съгласно европейските изисквания (т.нар. стрес-тестове), т.е. след като е ясно какво е реалното им състояние, каква е оценката за тяхното управление и каква е ефективността на нормативната уредба, която регламентира дейността им, настоява стопанската камара. По закон резултатите от стрес тестовете трябва да станат известни през август, но наскоро Комисията за финансов надзор ги отложи с три месеца.

Тя отбелязва, че вместо цялостна концепция за стабилизиране на пенсионната система, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб. Според камарата "огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера". За 16 години от влизането му в сила КСО е променян 117 пъти, два от които след решения на Конституционния съд. Само в периода 2010-2015 г. кодексът е променян 45 пъти, 39 от които чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони, припомня БСК.
Всичко това говори за липса на системен подход и дългосрочна визия за развитието на пенсионното осигуряване в България. За съжаление, и настоящият законопроект продължава практиката за внасяне на сериозни по обем и съдържание промени, без да са част от цялостна концепция за реформа в осигурителната система, се казва в становището.
Силно притеснително според работодателската организация е, че предлаганите промени не са аргументирани чрез пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и върху социално-икономическото развитие на страната, в съответствие с нормативната уредба.
Промените в осигурителното законодателство трябва да са следствие от задълбочено публично объждане и да се ползват с максимално широка обществена подкрепа, напомня БСК. Затова организацията настоява промените да бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Бизнес съюзът подчертава, че триседмичният срок за обществено обсъждане е абсолютно недостатъчен, още повече, че половината от него съвпада с национални празници и почивни дни. "Надяваме се, че публикуването на законопроекта за публична дискусия непосредствено преди великденските празници е съвпадение, а не нарочно действие. В същото време, не можем да не отбележим, че подобен подход бе възприет и при предходната сериозна промяна в КСО, която бе осъществена в последния работен ден преди коледните празници на 2014 г.", подчертава БСК.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Сега съществуващата пенсионна система, не стимулира хората да се осигуряват!

 2. 2 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Весело

  7.7 млрд. лв. не са малко пари а Горанов е алчен мнооого алчен и има цялостен план но е и хитър и не го казва.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  Герб идкат да управляват/харчат/ и парите за втора пенсия. Тази година, понеже е нулева от еврофондовете и заемите са лимитирани, Боко няма с какво да се "праска"

 4. 4 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Който още не си е прехвърлил втората пенсия от частните фондове в НОИ да не се бави, щото ГЕРБ-а са замислили яко преебаване с това финансово недоразумение - Горанов.

 5. 5 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Докато хвърлят фишеци с новия изборен закон, тихичко и по тарлъци ще ни бръкнат в джобовете и ще отарашат парите за втора пенсия.

  Тъй както правят и с парите за здраве.

  Ама народа си трае. Прав ще излезе ББ - с тоз матрял - толкоз.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  .....Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г....
  ----------------
  При три милиона работещи според НСИ,как само родените след 1959 г са три и половина милиона?А тези ,родени преди 1959 г къде са?

  http://www.nsi.bg/bg/content/4009/%D0%B7%D0%B0%D0%B5

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  [quote#6:"xmm"]как само родените след 1959 г са три и половина милиона?[/quote]
  Родени след 1959 г., само родени, не е казано да са работещи:
  РАБОТНА СИЛА И КОЕФИЦИЕНТИ НА ИКОНОМИЧЕСКА АКТИВНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА 15 - 64 НАВЪРШЕНИ ГОДИНИ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА - 3.2589 млн. души и коефициент на активност - 69.2%.
  Като прибавим дацата до 15 г. , 14 х 60 хил. годишно= 840 хил. деца, ей ги на 4.17 млн. души и извадим пенсионираните "яки дупцета" (64 г.- 45 г. възраст на пенсиониране - цял трудов стаж в полиция, армия и др. охранвани) 150 хил. бройки, както ако извадим трайно безработните, 360 хил. души (гастаарбайтери без осигуряване в България), ей го на крайното число от 3.6 млн. души, РОДЕНИ след 1959 г. и налични в България.

 8. 8 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Де'а и комунистчето Владко, мине-не мине година и се ще се пробва да гепи частните фондове.
  Ма много загрижен Владко, как аджеба щели да се справят фондовете, ако някой пенсионер доживеел до 100 год.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK