Горанов за втората пенсия: Може да се наложи децата да доплащат пенсиите на родителите

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав ГорановАко не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията". Това каза пред медиите министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА, помолен да коментира предложените в петък от ведомството промени в Кодекса за социално осигуряване, които се отнасят до частните пенсионни фондове.


С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в общ пул, вместо по индивидуална партида, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.


Министърът отбеляза, че е трудно да се уцели моментът, в който индивидуалната партида на даден пенсионер от втория стълб бъде изчерпана и може да се окаже, че средства по индивидуалната му партида са изчерпани в рамките на живота му, докато е пенсионер. Това, по думите му, поражда въпроса откъде да се осигури този ресурс, който не е по неговата индивидуална партида. Според министъра средствата може да се осигурят чрез създаването на допълнителни резерви в пенсионните фондове, които са за сметка на вноските.
Горанов уточни, че предложенията за законови промени са част от обща стратегия и сега тече обществено обсъждане. Каквато теза надделее, тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията, коментира министърът преди участието си в национална дискусия за българската икономика.


По-рано днес в становище Българската стопанска камара настоя законодатели промени да се правят едва след като минат стрес тестовете на пенсионните фондове, за да се види какво е състоянието им. Тя настоя да се удължи триседмичният срок за общественото обсъждане, който в голямата си част съвпада с празнични дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK