Пенсионните дружества: Законодателството за втора пенсия се прави набързо и в тайна

Проектопромените, предлагани от Министерството на финансите, засягат 3.5 млн. работещи, родени след 31 декември 1959 г.

© Юлия Лазарова

Проектопромените, предлагани от Министерството на финансите, засягат 3.5 млн. работещи, родени след 31 декември 1959 г.Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване настояват евентуалните промени в законодателството, които засягат тяхната дейност, да се обсъждат след като станат ясни резултатите от стрес тестовете, а не набързо, както, според тях, планира Министерството на финансите. Вчера с подобно предложение излезе и Българската стопанска камара.


По закон резултатите от стрес тестовете трябва да станат известни през август, но наскоро Комисията за финансов надзор ги отложи с три месеца.


По повод предложените от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване, които премахват индивидуалните партиди и правото на наследяване на средствата в тях, дружествата в декларация заявяват, че предложенията не са аргументирани чрез пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и върху социалноикономическото развитие на страната. По тях не е проведено предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни и с браншовите асоциации, а триседмичният срок за обществено обсъждане съвпада в голяма степен с предстоящите празници.
"Подобен законодателен подход - "набързо", "натъмно" и в "тайна" от обществото и от бранша създава правен хаос, нестабилност и риск от противоречива правна уредба, ерозира доверието в пенсионната система, а като цяло и във финансовата система и нейната стабилност", се посочва в декларацията.


Пенсионните дружества заявяват своето категорично желание да изплащат всички видове пенсии, като настояват задължително в закона да се регламентира свободен избор на българските граждани. Според тях към момента на пенсиониране всеки гражданин да има право сам да прецени и избере дали получи наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалната си партида, дали предпочита пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване.


Настояваме и за лицата, избрали да получават пожизнена пенсия, да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване. В този смисъл настояваме задължението за получаване само на пожизнени пенсии от универсалните пенсионни фондове да се замени със свободен избор на лицата, съобразно волята им и конкретната житейска ситуация кога и как да се разпоредят с личните си пенсионни средства, което да става към момента на пенсионирането им, пишат дружествата. Според тях това би било аналогично на последните значителни промени в КСО (от лятото на 2015 г.), с които се даде право на гражданите да избират вида на осигуряването си, включително и да предпочетат само Държавното обществено осигуряване.

Само подобен аналогичен законодателен подход ще гарантира спазване на конституционно признати права на собственост на гражданите и на пенсионно осигуряване при зачитане на собствената им воля, пишат пенсионноосигурителните дружества.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8536 Неутрално

  Каква пък тайна - приготвя се поредния нов грабеж - този път на спестяванията на българите за пенсии…/ да не би между впрочем, тия фондове да са фалирали преди още да започнат да изплащат. Та сега се върти другата далавера./!!!???

  [email protected]
 2. 2 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 549 Весело

  Абсолютно адекватна позиция. Като излязат стрес тестовете и се види какво е положението, тогава да се мислят "решения". И по възможност да не включват прикрита национализация на спестените от мен пари.

 3. 3 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Най-добре е с пенсиите в УПФ да може да се подхожда като с банков влог – при навършване на възраст да имаш право да го изтеглиш (както е сега) или (както не е сега) да го разсрочиш на месечни тегления за избран от пенсионера период – колкото е по-дълъг избраният период, толкова ще е по-малка сумата – по просто алгебрично правило. При смърт НЕИЗПОЛЗВАНАТА част от влога ти в УПФ-то задължително трябва да се наследява, както е при всеки влог. Ако искаш да го разсрочиш доживот, тогава може да се приложи някакъв коефициент за намаляване на месечната сума и ПЕРИОД, СЛЕД КОЙТО да не се наследява в случай на смърт. При едно добро изчисление на коефициента силно се съмнявам, че ще има толкова много преживели хора, които да подядат над лично вложеното от тях.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Законодателството за втора пенсия се прави набързо-вярно! Но в останалите бивши соц страни частните пенсионни дружества се вливат в държавното! Частните пенсионни дружества от1999г до сега се провалиха на 2 пъти да изплащат допълнителна пенсия при ранно пенсиониране! Парите бяха твърде малко! Та се наложи държавта да НАЦОНАЛИЗИРА (де факто загубите) и да изплаща ЗА СВОЯ СМЕТКА ранните втори пенсии! Системата на частните пенсионни дружества се оказа РИСКОВА! Единствения печеливш са операторите на парите! А никой не забранява желаещите доброволно да спестяват в частни дружества!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Има няколко фондове, които са си изпапкали паричките, тип КТБ, и тях се опитват да покрият сега... тъпанари

 6. 6 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 234 Гневно

  Горанов е най-слабия финансов министър до момента. Нито опит, нито квалификация, нито визия! Чичо му Киро Ананиев докога ще го покрива в министерството? "Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пък е племенник на несменяемия и силно червен зам. – министър на финансите Кирил Ананиев от 1998 г. Кирил Ананиев е сътрудник на бившата ДС. Завършва УНСС през 1980 г. и веднага започва работа в Министерство на финансите като специалист в Дирекция "Финанси и нормативи на социално-културната сфера". Социалистът Кирил Ананиев е бил заместник дори на Муравей Радев. Кум на Владислав Горанов е председателят на инициативния комитет за издигането на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г. Иван Саздов. Бизнесменът е известен като като личният масажист на Тодор Живков. "

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]това би било аналогично на последните значителни промени в КСО (от лятото на 2015 г.), с които се даде право на гражданите да избират вида на осигуряването си[/quote]
  Няма дадено такова право - задължението да се осигурява в НОИ не е отменяно.
  Гражданите нямат и право да избират вида на осигуряването - на застрахователен принцип (до загубване на работоспособност), семеен принцип (споделени партиди) или капиталов принцип (депозит в банка). Има възможност само да се откажат от осигуряването при едни "наши хора" - уж капиталов принцип, но без избор на посредника и начина на осигуряване. Ама възможността за "отказ" не е право, а ограничение, защото ако се откажат, отиват в казана на НОИ.

 8. 8 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пенсионните дружества: Законодателството за втора пенсия се прави набързо и в тайна...
  Така се правят обирите!
  Ако има много свидетели става по-трудно!

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#5:"404"]Има няколко фондове, които са си изпапкали паричките, тип КТБ, и тях се опитват да покрият сега... тъпанари
  [/quote]
  Фондовете, "изпапкали" паричките са именно онези, които се обявяват против промените в законодателството сега. А държавата се опитва да ви гарантира т.нар. "втора пенсия".
  А ве, някой да е получил досега за вече 15 години, откакто Костов сътвори тази гигантска измамна схема някакви пари от втория доброволно-ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН стълб?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  А "честито" на " повервалите", че от "бивши комуняги" ще се роди напреднал демократизъм! Парите се отдържат по задължение, обаче какво ще вземете от тях ще решим "ние" !

 11. 11 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Още ли има наивници, които плащат?

 12. 12 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Долу ръцете от пенсионните фондове!

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8536 Неутрално

  До коментар [#9] от "достатъчно":

  Ами не знам някой от набор след 1959 да се е пенсионирал все още....

  [email protected]
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  [quote#9:"достатъчно"] ве, някой да е получил досега за вече 15 години, откакто Костов сътвори тази гигантска измамна схема [/quote]
  Щом милион пенсионери се споминаха без протест от здравните и пенсионни реформи при геноцид какъвто не е имало повече от 600 години значи всичко е ok!!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Абе ясно че крадливите гербери искат да прилапат парите....щото милиционери, роми и ДС трябва да се захранят...и тука тези дето смятат ,че фондовете са ги окрали или са фалирали.....един съвет от мен...парите дето са в тези фондове още, си ги прехвърляте в НОИ и след 20-30 години чакате Асан и Айше да работят, да правят вноски и да получавате "държавна" пенЦия!

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Хиляди от армия и полиция...

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#6] от "parishilton":

  Всичко това, което сте написали е вярно, но проблема не е в това дали е "кадърен" или "некадърен" ?!?
  Проблема е в това, че всички управляващи през последните 26 години имат една цел и изпълняват една задача.
  Да се ограбва местното население и постоянно да бъде поставено в ситуация на стрес и несигурност!
  Затова няма значение, кой колко е умен, а какво прави !
  А, какво прави всички го гледаме и незнайно защо, винаги се намират хора да защитават зулумите на "управляващите", защото това са представители на техните "любими партии" !

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#9] от "достатъчно":

  Да, получавам по 100+ към пенсията, след прехвърляне на фонда в НОИ миналото лято. Иначе щях да чакам 10 години, а дотогава не се знае какво ще стане...

 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#11] от "ZEN":


  [quote#11:"ZEN"]Още ли има наивници, които плащат?
  [/quote]
  То това е задължително, не е по желание.
  Парите ви се вземат от заплатата уж да имате още една пенсия след като се пенсионирате. Обаче както се оказва през това време въпросните "пенсионни фондове" са ги "усвоили" и са живели за ваша сметка.

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 909 Весело

  Герберастията е опасна болест по властта! Основен симптом е, че надушва безпогрешно чуждите пари и налита като зловещо зомби да ги усвои. Легално при това.

  Някой помни ли, че точно герберастията по дупетатите въведе задължителна втора пенсия?

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#9:"достатъчно"]А ве, някой да е получил досега за вече 15 години[/quote]

  При средна заплата примерно 500.00 лв. колко мислите, че ще се е натрупала партидата след като ставката е 5% ?
  500.00*5%=25.00лв.*12 месеца = 300.00 лв. на година * 15 е = 4 500. лв.
  Грубо казано 5 000 лева и ги знаете във всеки момент къде са и колко е доходността а в НОИ какво знаете колко е натрупаната сума по партидата ли ?
  Може да си я изчислите но ако си знаете БТВ по години и месеци но парите ги няма защото са опапани от МВР които пък 1 една стотинка не са внесли но си получават ранните пенсии а като химици и други рискови производства им се удължава и отдалечава датата на пенсиониране въпреки, че за това са си избрали тази рискова работа за да се пенсионират по - рано.
  Това е едно на ръка а другото е че навремето в Тежката химия само Административният и Оперативният персонал бяха по разпределение а работниците изпълнители бяха в повечето изселени и минали през затвора с добавка към присъдата година до пет задължително заселване в даден град. Така се '' стабилизираше '' работната ръка по комунистически.
  На практика с удължаване а и отнемане правото за заслужена пенсия РЕПРЕСИЯТА ПРОДЪЛЖАВА .
  Пример : Осъден за опит за бягство на 3 додини плюс 5 години заселване в гр. Девня да речем.
  Това е положението тези хора не могат да се пенсионират а РЕПРЕСИРАЩИТЕ от БКП и МВР са отдавна пенсионери и папат техните вноски.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 22. 22 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "vagabond66":
  Кои фондове са усвоени и са живели за "ваша" сметка? Моля да посочите конкретни факти. Отделно, от една година осигуряване в частен пенсионен фонд не е задължително.

  Pivoley
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#19:"vagabond66"]Обаче както се оказва през това време въпросните "пенсионни фондове" са ги "усвоили" и са живели за ваша сметка.[/quote]

  Не всички фондове както и не всички можеха да теглят необезпечени кредити от КТБ и сега всички ние ги плащаме.
  Горанофф и Маврдиев ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 24. 24 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#15] от "bobbyperu":

  +++

  SAVE EUROPE!!!
 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  [quote#9:"достатъчно"]А държавата се опитва да ви гарантира т.нар. "втора пенсия". [/quote]
  Няма такова нещо - предложението на Горанов е само да осигури високи пенсии на малкоработещите - ранните пенсионери.
  Останалите, дето ни броят "трета ръка хора", най-рано ще се пенсионираме след 2025 г., ако дотогава ГЕРБ не увеличат пенсионната възраст с още пет години (дори и да не са ГЕРБ, ще бъдат принудени да го направят през 2022 г. заради демографската катастрофа). А до 2022 г. "младите пенсионери" ще са оплюскали частните фондове и Горанов ще трябва да установява дефицит по банковите депозити с цел "гарантирането" им .... и нови пенсии за гербаджийските инвалиди.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  [quote#16:"Добрин Велков"]Хиляди от армия и полиция... [/quote]
  Само пет хиляди "шапкари". Другите до 50 хиляди са "инвалиди".

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2151 Весело

  [quote#22:"pivoley"]Кои фондове са усвоени и са живели за "ваша" сметка?[/quote]
  Фонд "Безотчетни пари" (представителни разходи) на депутатите; фонд "1000 лв. на заседание" във ВСС - всички тия пари са "усвоявани" без да е проявена капка солидарност под формата на 17.5% пенсионна осигуровка. Същата солидарност е проявена и към здравеопазването.

 28. 28 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#8] от "rurade":

  Филмът "Гепи" втори сезон 234 епизод - България

 29. 29 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Гледам много философи и разбирачи, но колко от вас следят личните си партиди във фондовете, трендовете на партидите, взимат решения за инвестициите си? Щото частните фондове са по-добре от продъненото НОИ и горанчовчето иска да ги прихване, по подобие на предшественика му, Дянков, със здравните.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 30. 30 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 445 Неутрално

  то с всичко в БГ е така...

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  [quote#9:"достатъчно"]Фондовете, "изпапкали" паричките са именно онези, които се обявяват против промените в законодателството сега[/quote]

  Бухахахахах, всъщност, въпросният фалирал фонд е тоя на Ковачки, който подкрепя тези промени, а милиционерите пак не са си прочели внимателно опорните точки.

  Иначе, разбира се - Костов е виновен. Затова, че издигна пенсионната система до положение, в което има пари за пенсии. Гад.

  Това да не искаш да имаш лична партида колко по-комунистическо и жалко може да бъде?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2151 Весело

  [quote#29:"The_Curious"]предшественика му, Дянков, със здравните.[/quote]
  Във Ваше лице имаме още един философ - предшественика му, Дянков не е бастисвал здравни партиди, защото такива никога не е имало. Но "ни извади от кризата" като уреди миньорите от ППФ (професионалните пенсионни фондове) с пенсии от НОИ - "национализира" 100 млн. лв. от ППФ за да може НОИ да изплати 500 млн. лв пенсии, на тия за чиите работодатели (Валентин Захариев, Николай Банев и др. честни частници) държавата си беше затворила очите за дължимите осигуровки. Резултатът беше, че минималната пенсия остана на същото ниво от преди кризата в продължение на три години, а БВП падна за 2010 г..
  Сега Горанов иска да повтори действието с УПФ, ама без да товари НОИ. Сиреч, "висш пилотаж" по управление на чужди пари.
  А за резерва на НЗОК е нонсенс да се говори - всяка година е в дефицит, а очакваните в повече приходи, от 600 млн. лв. поради повишаване с 33% на здравната осигуровка през 2009 г., се оказаха само 140 млн. лв., които бяха недостатъчни още при първата актуализация на бюджета на НЗОК с 250 млн. лв. през август 2010 г.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2151 Весело

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":
  "Затова, че издигна пенсионната система до положение, в което има пари за пенсии."
  Да бе, направо магьосник - от 60 долара минимална пенсия стана 30 долара. Тъй де, и 30 долара са пари.

  "Това да не искаш да имаш лична партида колко по-комунистическо и жалко може да бъде? "
  Личната партида по комунистическо време се наричаше досие и нямаше отношение към годишното отделянето от държавния бюджет на пари за пенсии, така наречения "Фонд Пенсии" от държавния бюджет. Но имаше хора с досиета и хора с досиета - едните получава даром палати за живеене, други бяха изселвани в колиби за преживяване. Пенсията и в двата случая беше "екстра" - за едните да се забавляват, за другите да се нахранят, ако са все още живи.

 34. 34 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "набързо", "натъмно" и в "тайна" от обществото и от бранша
  ...
  Обикновено по този начин се организират грабежи, зулуми и др. подобни каквито характеристики има "проекта" на минфин крадливи, малки, герберски ръчички

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 35. 35 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#2:"znayko84"]Като излязат стрес тестовете и се види какво е положението, тогава да се мислят "решения". [/quote]
  Ха-ха! Тогава ще е съвсем очевидно Владко-крадливите малки ръчички, в кои частни черни дупки иска да налее средствата от частните ни партиди!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Все още има пенсионни фондове, които водят достатъчно разумна политика при инвестициите, без контрола на ГЕРБерското КФН.

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]да не би между впрочем, тия фондове да са фалирали преди още да започнат да изплащат. Та сега се върти другата далавера./!!!???[/quote]
  Да, много точно заключение!! ++++++
  [quote#9:"достатъчно"]А държавата се опитва да ви гарантира т.нар. "втора пенсия". [/quote]
  Да ама българина е упорит= тъп= беден!

  [quote#32:"wanderer"]Но "ни извади от кризата" като уреди миньорите от ППФ (професионалните пенсионни фондове) с пенсии от НОИ - "национализира" 100 млн. лв. от ППФ за да може НОИ да изплати 500 млн. лв пенсии, [/quote]
  ++++ аз дъм един от спасените от Дянков.
  Хора, преди година се даде право на ИЗБОР къде да слагате пари за пенсия. Изборът е ваш. Сега ви напомнят, че може да останете със 72% от възможната пенсия, защото парите в ЧПФ ги няма! Първите които избягат от ЧПФ и се прехвърлят в НОИ ще получат след години 100% пенсия, които чакат и се забавят... изгарят с 28% от пенсията си. Същото беше с КТБ, Цацароцирка и Пеевски атакуваха... имаше седмица да се спасите, който успял, успял. При това там имаше гарантирани 100 х€. Но в ЧПФ няма гарантирано нищо, накрая губите 28% от пенсията си до живот.
  Разберете, никоя държава, закон, министър... не могат да спасят човек от собствената му ГЛУПОСТ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#9:"достатъчно"]Фондовете, "изпапкали" паричките са именно онези, които се обявяват против промените в законодателството сега. [/quote]
  ТрЕбва да си много прост милЮционер, за да напишеш това!
  Виж си пак опорните точки, фуражка!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 39. 39 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Всички са в шок от промените на Горанов за втората пенсия

  Работодателите, пенсионните фондове и експертите са възмутени, че отново се предлагат фундаментални изменения без разчети, и заплашват да сезират ЕК
  в-к Сега

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Четете:
  http://frognews.bg/news_110956/Mika-Zaikova-za-Frog-Nadvisnala-e-opasnost-nad-chastnite-pensionni-fondove/
  Бабата е много точна, въпреки, че е мека в заключенията!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  чак пък тайна... доганският финансов министър знае какво прави и то е в наш ущърб. какво тайно и неясно има?!?

  и това трябва да е поредният закон, който да бъде обжалват до дупка, след което България да бъде осъдена в Страсбург.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Става въпрос за кражба.Ще откраднат парите на хората, как няма да е тайно. На всичкото отгоре ,не се срамуват да обясняват, че всичко се прави в интерес на пенсионерите.

 43. 43 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 381 Гневно

  Тези крадливи наследници на крадливи комунисти отново ли ще ни откраднат парите,колкото и малко да са?Разбраха,че много малко от нас имат доверие на държавата,за да си прехвърлят парите в бездънната дупка и сега измислят какви ли не трикове.Не съм юрист,но мисля,че това даже не може да падне в съда,защото е задължително.Крадците затова не смеят да посегнат на доброволните фондове.Просто ми се повръща от тези жалки комунистически изроди

 44. 44 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много ясно, че 2-те дружества на ТИМ и това на Ковачки отдавна са изпапали парите.

 45. 45 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#32:"wanderer"]Във Ваше лице имаме още един философ[/quote]
  В голяма степен е вярно, млад съм още и до скоро не се интересувах от тези неща, но от около година следя показанията на фонда ми, научих правилата за вноските и зная, че държа изключително много на индивидуалната ми партида, за която да имам избор как да получа при пенсиониране и в случай, че остане във фонда, да се унаследява от децата ми. Всичко друго считам за кражба от труда ми, включително данък пенсии, който плащам в момента на НОИ. И ако останах в БГ поради сравнително нормалната ми заплата, с която можех да имам някакъв малко под средния за Европа стандарт на живот, то при тия главоци усещам тоталното безсмислие да блъскам тук. Освен това не е само проблема с пенсиите, тук липсват още и правосъдие, сигурност, образование, здравеопазване. В такава ситуаци, с инженерна диплома и над средната квалификация в бранша + САЕ и добри професионални контакти в Европа и Канада, трябва да съм луд, за да остана.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 46. 46 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#44] от "nspassov2007":

  Много несвързан коментар, който говори само, че нито си прочел статията, нито си следил какво става с ПФ. Последно всички пенсионни фондове поискаха клиентите да избират как да си получават пенсиите. Пък и тези митове вече не са интересни, защото ако погледнеш тези фондове са с най-голяма доходност и няма такива опасения.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  [quote#45:"The_Curious"]с инженерна диплома [/quote]

  Всеки с инженерна диплома знае, че за да се получава дори само 15 години пенсия (в момента е 21 години), равна на номиналния доход (от брутната заплата са извадени данъци и осигуровки), трябва в продължение на 40 години да отчислява минимум по 38% от номиналния доход (24% от заплатата). При 17.5% пенсионна осигуровка, 35 години осигурителен стаж ( толкова е в момента действителният трудов стаж) и преживяемост от 21 години, няма как да надхвърли 29% от заплата. И понеже минималната пенсия е 169 лв., което е повече от 122 лв. (29% х МРЗ=420 лв.), пенсиите падат с още, не повече от 25% от заплатата. И това без прост-съюзни привилегии, търговия с трудов стаж, инфлация и "отрицателна доходност".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK