Пенсионните дружества: Законодателството за втора пенсия се прави набързо и в тайна

Проектопромените, предлагани от Министерството на финансите, засягат 3.5 млн. работещи, родени след 31 декември 1959 г.

© Юлия Лазарова

Проектопромените, предлагани от Министерството на финансите, засягат 3.5 млн. работещи, родени след 31 декември 1959 г.Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване настояват евентуалните промени в законодателството, които засягат тяхната дейност, да се обсъждат след като станат ясни резултатите от стрес тестовете, а не набързо, както, според тях, планира Министерството на финансите. Вчера с подобно предложение излезе и Българската стопанска камара.


По закон резултатите от стрес тестовете трябва да станат известни през август, но наскоро Комисията за финансов надзор ги отложи с три месеца.


По повод предложените от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване, които премахват индивидуалните партиди и правото на наследяване на средствата в тях, дружествата в декларация заявяват, че предложенията не са аргументирани чрез пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и върху социалноикономическото развитие на страната. По тях не е проведено предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни и с браншовите асоциации, а триседмичният срок за обществено обсъждане съвпада в голяма степен с предстоящите празници.
"Подобен законодателен подход - "набързо", "натъмно" и в "тайна" от обществото и от бранша създава правен хаос, нестабилност и риск от противоречива правна уредба, ерозира доверието в пенсионната система, а като цяло и във финансовата система и нейната стабилност", се посочва в декларацията.


Пенсионните дружества заявяват своето категорично желание да изплащат всички видове пенсии, като настояват задължително в закона да се регламентира свободен избор на българските граждани. Според тях към момента на пенсиониране всеки гражданин да има право сам да прецени и избере дали получи наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалната си партида, дали предпочита пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване.


Настояваме и за лицата, избрали да получават пожизнена пенсия, да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване. В този смисъл настояваме задължението за получаване само на пожизнени пенсии от универсалните пенсионни фондове да се замени със свободен избор на лицата, съобразно волята им и конкретната житейска ситуация кога и как да се разпоредят с личните си пенсионни средства, което да става към момента на пенсионирането им, пишат дружествата. Според тях това би било аналогично на последните значителни промени в КСО (от лятото на 2015 г.), с които се даде право на гражданите да избират вида на осигуряването си, включително и да предпочетат само Държавното обществено осигуряване.

Само подобен аналогичен законодателен подход ще гарантира спазване на конституционно признати права на собственост на гражданите и на пенсионно осигуряване при зачитане на собствената им воля, пишат пенсионноосигурителните дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK