Според Калфин опасенията за промените при втората пенсия са пресилени

Калфин и Горанов разговарят на заседание на Министерския съвет (снимката е архивна)

© Цветелина Белутова, Капитал

Калфин и Горанов разговарят на заседание на Министерския съвет (снимката е архивна)Няма национализация на събраните пари в пенсионните фондове в предлаганите от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване. Това мнение изрази пред журналисти след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът и министър на труда и социална политика Ивайло Калфин след като вчера депутати от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок изказаха подобни опасения. Той призова представителите на фондовете да поемат инициативата и за предложат законодателни промени, които да решат въпроса с изплащането на вторите пенсии до живот и наследяването им.


Калфин реагира в отговор на журналистически въпроси на вчерашната пресконференция на Реформаторите, на която депутатът Гроздан Караджов заяви: "Тайно от парламента, тайно от ресорния вицепремиер по социалната политика Ивайло Калфин са направени промени изцяло във вреда на тези, които очакват пенсии по втори капиталов стълб". Според него и негови колеги промените, предлагани от финансовия министър Владислав Горанов, се правят с криминална цел за намаляване на цената на дружествата в угода на един инвеститор.


С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.
Днес Калфин, цитиран от БНР, отговори, че предложените промени в сектора не са опит да се понижи цената на някое от дружествата. В момента няма фонд, на който предстои смяна на собствеността, каза Калфин. "Слава Богу, мина една година и видяхме, че атака срещу пенсионните фондове няма. Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ, няма хора, които да бягат от тях, и всички тези приказки, някои от тях с една доза истерия, които се развиваха за национализация, "взимат парите на хората", оказа се, че не са верни. Няма смисъл да повтаряме втори път същата сценка", каза вицепремиерът.


Той призова дружествата, управляващи пенсионните фондове, да поемат инициативата за среща с финансовия министър и да предложат нужните според тях промени. "В момента изискването е и да плащат до живот втората пенсия, и партидата да се унаследява. Така че по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата, докато още е жив, или ако някой почине и все още има средства в партидата, тези, които управляват парите, то това е отговорността на фондовете, би трябвало да го предложат. Ако имат нужда от промени в закона, те трябва да са активните. Аз очаквам от тях отговор на този въпрос, а не от министъра на финансите", каза Калфин.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Другарю Калфин, повече никога АБВ! Това между другото.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8145 Неутрално

  Те и за КТБ опасенията бяха оресилени, ама Горанов днес си изми ръцете и каза, че ще се разбере..../разбирай фондовете ги НЕМА..../......

  [email protected]
 3. 3 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 437 Весело

  Тъй де.Не е национализация а одържавяване.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  От тези 7.7 млд лв половината са в ДЦК другите ги няма/като при КТБ/

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  Калфин вчера не беше съгласен.Днес да не би да са го съгласили.

 6. 6 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тоя червен ****** що се обажда, нали това е за сметка на фондовете - сам го казва ""В момента изискването е и да плащат до живот втората пенсия, и партидата да се унаследява. Така че по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата, докато още е жив, или ако някой почине и все още има средства в партидата, тези, които управляват парите, то това е отговорността на фондовете"... Или иска той да оптеделя кой ще управлява активоте на фондовете, щото общ пул прави точно това. Като как да инвестирам дългосрочно допълнително за пенсия, като променят правилата в средата на играта в тяхна си полза и за сметка на осигурявания? Няма как, Терминал 2, а матряла да пасе.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 7. 7 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Какво точно работи този Калфин?

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#7] от "yavooor":

  доколкото знам оня ден подаде оставка заради промените в ИК

 9. 9 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пръстените и пръстенчетата са надушили пари на куп и докато не ги откраднат няма да мирясат.....

 10. 10 Профил на naffoo
  naffoo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Само да са ми пипнали личните пари за личната ми пенсия! Ще стане страшно! Затова ли ми отдържат пари, за да плащам пенсиите на неработещите малцинства?!?

 11. 11 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#5] от "Роси":

  Набили са му обръчите...

 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 731 Гневно

  Калфин да не ми се прави на улав че не било национализация, а какво е ?

  все едно си имам аз на влог едно 50К и идва лакеят на 10 Горанов и ми ги взима и казва аз ще ги харча сега както си искам, пък някога след 30 години ще имаш да взимаш....брей че хитро

  дее**ба педе***расите деее**ба !!!

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА СИ ХОДИ !!!!

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Разстроено

  Явно всеки си говори на свой собствен език.
  Или диалект,не знам,ама нищо не им се разбира....

 14. 14 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Долу ръцете от пенсионните фондове!

 15. 15 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Този какво всъщност направи откакто е министър?
  Нито пенсионна реформа, нито направи необходимите промени в КТ, социалните помощи продължават да се дават ей така срещу нищо, а разните там курсове за преквалификация не са нищо друго освен усвояване на пари.

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1137 Гневно

  Нищо тъпо и крадливо, измислено от това мнозинство не е пресилено. Гепенето на ЛИЧНИ пари пък направо си е практика.
  Дянков, КТБ, първото предрожение за вливане в НОИ - вече имат трациции.

 17. 17 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#10] от "naffoo":

  Това не са лични пари. Лични пари са тези, до които имаш достъп.
  В случая, това са пари, удържани от заплатата ти и преведени в сметка на УПФ. Евентуално някой ден, ако си жив и здрав, може да получиш част от тях.

 18. 18 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#17] от "yos2015":

  Парите са си лични, но имат специално предназначение - получават се или от лицето, което ги е внасяло по формата на пенсия или от наследниците му, ако почине преди да ги е изконсумирало под формата на пенсия.

 19. 19 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Добре, ако ще се правим на честни и социални, защо тогава частните пенсионни осигурителни дружества не носят отговорност за доходността на поверените им средства? те оперират с чужди пари и поддържат минимална доходност, която не води до никакви значими натрупвания по втория стълб. Това не е ли проблем?
  При новия Закон пенсионното осигуряване на населението се превръща във фактически данък, който държавата изземва и разпределя както си иска. Или преувеличаваме?

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1346 Весело

  [quote#17:"yos2015"]Това не са лични пари. Лични пари са тези, до които имаш достъп.
  В случая, това са пари, удържани от заплатата ти и преведени в сметка на УПФ. Евентуално някой ден, ако си жив и здрав, може да получиш част от тях.[/quote]

  Но само ти ЛИЧНО или твоите наследници но не и бай Ханко Брат.
  Анадънму ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Разбира се че са пресилени - просто ще ги оберат. какво толкова - да не са ги убили я?

 22. 22 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#18] от "zenola":

  А ако лицето почине на втория ден след пенсиониране какво става с личните му пари? Щото ако са наистина лични, остатъкът ще отиде при наследниците му. А ако утре решат да премахнат и унаследяването при смърт преди пенсиониране? А ако бюджетът на Горанов пак не излезе и решат да одържавят парите от УПФ, така както направиха с резерва на НЗОК в първия мандат на ГЕРБ?
  Значи тези пари насила ги удържат от заплатата, УПФ си прибира ежемесечно 4.5% от вноската под формата на такса без да те пита, инвестира ги пак без да те пита, може да ги изгуби и не ти дължи нищо. Но ти все още смяташ тези пари за лични?

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#19] от "jagerzur":

  С тези рестрикции и бумащина на Държавата към ПОД доходността ще спадне още и това е целта на занятието но този път ще има бой или кютек както искат да го разбират.

  http://www.minfin.bg/bg/page/993?id=68

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 731 Гневно

  До коментар [#19] от "jagerzur":

  ''защо тогава частните пенсионни осигурителни дружества не носят отговорност за доходността на поверените им средства? те оперират с чужди пари и поддържат минимална доходност''

  и не само, освен това всеки месец имат такса, на мен ми взимат нещо от сорта на 7 лева, което е супер дебилно

 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Колко пъти до 89 година комунистите прибираха парите от влоговете на хората? 3 пъти! Те така си знаят, бе! Като не достигат пари - вземи от пенсионата система.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 26. 26 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#19] от "jagerzur":

  Пенсионните дружества са толкова ограничени във възможности за инвестиране, че ниската доходност е логична последица. Но пак - без значение от доходността, аз искам да си получавам моите си пари, докато стигнат дотогава, но не искам да отиват в общ кюп, от който да се плащат пенсии за всички. Кой колкото е плащал - толкова да получи!

 27. 27 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 217 Весело

  а калфин ще се погрижи , след като парите станат общи , с едно 75+ , а според мен би трябвало ; втория стълб; да е застрахователна полица с падеж деня на пенсионирането и тогава всеки да решава какво ще прави с тези средства

 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Нагли крадци, номерът ви няма да мине.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK