Възстановяването на еврозоната ще подкрепи българския експорт, очакват от Райфайзенбанк

Възстановяването на еврозоната ще подкрепи българския експорт, очакват от Райфайзенбанк

© Георги КожухаровОчакваното по-бързо икономическо възстановяване на еврозоната ще подкрепи донякъде ръста на експорта на български стоки. Това се казва в редовния месечен анализ на "Рафайзенбанк България".


Прогнозата на експертите на институцията е, че в същото време вътрешното потребление ще продължи да нараства, докато брутното образуване на основен капитал ще спада или клони към нулев ръст. Причина за последното е ограниченото усвояване на еврофондове през тази година, задържане спада на лихвите по кредитите и умерено високите публични разходи, заложени в Закона за бюджета (2.5 дефицит от БВП за 2016 г.).


"Като цяло усвояването на еврофондове през 2016 г. ще бъде слабо", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев, цитиран от пресслужбата на институцията.


Анализирайки икономическите данни за първото тримесечиеq от банката отчитат "малко по-здравословна картина" на бюджета в сравнение със същия период на миналата година: много по-голям излишък и спад при държавните разходи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK