Бюджетната комисия одобри 600 млн. евро заем за фонда за влоговете

Карина Караиванова, зам министър на финансите

© Цветелина Белутова, Капитал

Карина Караиванова, зам министър на финанситеДържавата ще гарантира заеми за 600 млн. евро за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Гаранционните споразумения бяха одобрени от бюджетната комисия в парламента, съобщи БНР.


Кредитите ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка. Те са на принципа за активиране "при нужда", което означава, че ако за Фонда не възникне необходимост да използва този ресурс, реално заемите няма да бъдат усвоени и върху тях няма да се плащат лихви, пояснява радиото. Кредитите от двете финансови институции са по 300 млн. евро или общо 600 млн. евро.


Зам.-министърът на финансите Карина Караиванова коментира пред депутатите, че целта е "запълване на резервите на фонда до достигане на по-голяма независимост и устойчивост". Тя увери, че попълването на фонда няма нищо общо със стрес тестовете на банките - аргумент, изтъкнат когато Световната банка одобри финансирането. Заемите са за 9 и 10 г. с 6 г. гратисен период.
Финансовата подкрепа от двете институции ще помогне възстановяването на резервите на фонда след фалита на КТБ през 2014 г. Създадената да гарантира депозитите в банките структура се нуждае от общо 500 млн. евро, за да подсигури базата си за финансиране в дългосрочен план.


Преди фалита на КТБ той се попълваше от вноски на банките. Средствата, акумулирани във фонда, обаче не стигнаха, за да се изплатят всички гарантирани в КТБ депозити.


Към края на 2015 г. фондът разполага с 486 млн. лв., които държи почти изцяло в държавни ценни книжа, припомня "Капитал". В същото време фондът дължи 1.7 млрд. лв. на бюджета, които трябва да върне до 2020 г. с лихва от 2.95% годишно. Има и задължение по репо сделки към местни банки за 124.6 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK