Цветан Василев призова Орешарски да мисли, когато говори

Цветан Василев е в Белград, където чака съдът да се произнесе по искането за екстрадицията му.

© Юлия Лазарова

Цветан Василев е в Белград, където чака съдът да се произнесе по искането за екстрадицията му.В поредното си послание в личния си блог мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев полемизира с финансиста Пламен Орешарски, който беше премиер по времето, когато банката беше поставена под специален надзор.


Преди дни Орешарски написа във "Фейсбук": "Една банка, която няма здрав портфейл, е обречена. 2009 г КТБ беше 2 млрд лв, а 2013 г я заварихме близо 7 млрд. Това е необясним растеж, след като всички други банки запазваха балансовото си число. Как тази банка се разрасна?!"


Василев отговаря: "Сериозен финансист, за какъвто г-н Орешарски претендира че е, би следвало да мисли, когато говори. Преди всичко, г-н Орешарски би трябвало да знае, че цялата банкова система нараства през този период, а особено банките с предимно българско участие. Основната причина за това е световната финансова криза от 2008-2009 г., която ограничи активността на чуждите банки в България предвид огромните проблеми на техните централи".
Василев нарича Орешарски "сламеният премиер на Пеевски" и пита дали многобройните посещения на депутата на ДПС Делян Пеевски в правителствената вила по време на краткия му мандат не са били само на добра политическа воля.


Василев обвинява Орешарски, че на два пъти е предоставил държавна помощ на ПИБ като първия път това станало скрито от публиката и от Европейската комисия. Той пита "как ще разглеждат (бел. ред. в управление "Банков надзор") експозициите на "несвързаните" с Пеевски компании Водстрой98, ПСТ, Техноекспортстрой, ПСХ, Табак маркет, Дореко, Булгартабак, Хермес солар, Вили вист и не знам какво още към ББР и ПИБ?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK