Европейски орган е изпратил до Борисов писмо с притеснения за работата на КФН

Европейски орган е изпратил до Борисов писмо с притеснения за работата на КФН

© Министерство на финанситеВ кабинета на премиера Бойко Борисов се е получило писмо от Европейския орган за ценни книжа и пазари, в което се изразяват притеснения за начина, по който към момента е организиран процесът по подбор на одиторите на дружествата, които Комисията за финансов надзор предстои да подложи на стрес тест.


Това се разбира от изказване на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в Иран, където той придружава премиера. Аудио с неговите думи бе разпространено от пресцентъра на Министерството на финансите.


До организацията е изпратен отговор, че Комисията за финансов надзор (КФН, която отговаря за подбора на одиторите - бел. ред.), която надзирава застрахователите, пенсионните дружества и инвестиционните посредници, е независим орган, но е уточнено и че Министерството на финансите и БНБ участват в наблюдаващия комитет, който надзирава процеса по организация на стрес тестовете.
"Смятам, че независимо от притесненията нещата вървят както трябва и до 15 юли ще започне реално извършването на проверките на компаниите. Имаше дебат за това как трябва да протече тестът в застрахователните компании. Министерството е изразило позицията си, на същата позиция е и европейският регулатор", обяснява Горанов.


Според него "в един или в друг сценарий" процесът върви нормално и няма причина за някакви притеснения, "още повече че при небанковия финансов сектор нямаме същите рискове както при банките, тъй като възможността за ликвиден натиск е на практика нула", успокоява Горанов.


В отговор на въпрос той уточнява, че лично към него от Асоциацията на застрахователите не са се обръщали с някакви опасения за предстоящите тестове.


Горанов коментира, че през тази седмица ще се приемат правилата за избор и до края на юли ще бъде избран нов председател на КФН. "Всичко зависи от политическите консултации. Дали ще бъде Мавродиев на поста или не, зависи от политическите консултации. Има гласове за различна от неговата кандидатура", обяснява още Горанов.


Мандатът на сегашния председател Стоян Мавродиев изтече на 18 юни, а по закон наследникът трябваше да се одобри от депутатите най-късно месец по-рано.


Наскоро председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов беше предложил изборът да се отложи заради натоварената програма на парламента, чиито приоритети са законите срещу корупцията, за съдебната власт, за МВР и Изборния кодекс. Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък призоваваше за отлагане заради предстоящите стрес тестове на застрахователните и пенсионните дружества.


България и Ислямска република Иран ще работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами. За това се разбрали министърът на финансите Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния на среща в културно-историческия комплекс "Саадабад" в Техеран.


Тайебния поставил въпроса за засилване на сътрудничеството между България и Иран в областта на финансите и банковото дело, с акцент върху активизиране на междубанковите контакти. По думите на Тайебния това ще улесни търговските взаимоотношения между двете държави и ще даде импулс за цялостно развитие на икономическите им връзки. Горанов обяснил, че отношенията между търговските банки не са обект на пряка държавна намеса, но правителството на Бойко Борисов е готово да сътрудничи с всички легални средства за развитието на контактите между икономическите субекти от българска и иранска страна.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "още повече, че при небанковия финансов сектор нямаме същите рискове както при банките, тъй като възможността за ликвиден натиск е на практика нула"
  ЪЪЪЪ... т.е. осигурените никога няма да започнат да плащат пенсии... инвестициите в договорни фондове да се отпишат... застрахователите няма да плащат за поетите рискове....
  Абе тоя изобщо знае ли какво говори!?

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 2. 2 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  т.е не да "плащат", а да получават пенсии, естествено. Направо ме шашна това изказване :О

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 3. 3 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "... се изразяват притеснения за начина, по който към момента е организиран процесът по подбор на одиторите на дружествата ..."

  те им казват че се назначават кухи лелки или "наши м'чета" (с цел да не проверяват нищо като и при одитите на Корп. Търг. Банда, само раздаваха награди Банда на годината и прочие)

  а те им отговарят
  "... че Комисията за финансов надзор е независим орган ..."

  1:1 същото като при съдилищата
  независими били

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5440 Неутрално

  "Европейски орган е изпратил до Борисов писмо с притеснения за работата на КФН"
  Много солидно звучи този орган в заглавието.

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Доста притеснително писмо до Борисов.Защо още Мавродиев не е освободен от КФН,за да замита следи ли?

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#5] от "Cara Mia":

  Герб и ДПС искат Мавродиев да направи стрестестовете.Сигурно има какво да се замита в пенсионните фондове.Затова искаха спешно да ги национализират.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Борисов не прави нищо против кликата (и себе си), ако не го поискат в прав текст от ЕК. После като Пилат Понтийски си измива ръцете, застава на позицията на ЕК, натопява другите, вади кестените от огъня с нечии чужди ръце (в случая Вл. Горанов), обвинява опозицията, но винаги РБ и лично Р. Кънев или комбинация от гореизброените.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  Той затова ли се разбърза да сменя Мавродиев.

 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Както и да искат да го замитат,ЕС ни предупреди и няма как,Мавродиев бързо трябва да си отиде и тогава ще видим още куп ""гнили ябълки""))

 10. 10 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Мавродиев е като Искров, бушони на властта, те го пазят за тежки ситуации, вместо да пада целия кабинет де Искров, де Мавродиев ще операр пешника и ще ги пенсионират в някоя топла страна и БГ каруцата продължава напред в същия дух.

 11. 11 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 225 Весело

  Да си го държат Мавродиев .. аз от Декември тази година приключвам на 99% с банките с БГ собственици.Въобще-да дават така-ще разберат че това дето пише в учебниците е вярно-а именно че пазара се движи от доверието, това е в особена сила за финансовите институции - банки и подобни - и компрометирани хора начело сриват това доверие! Всички знаем коя ще е следващата КТБ ..ще я крепят докат могат, но не е сигурно докага ще могат. Управителите на фирми като мен не пасат трева ...

 12. 12 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 13. 13 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 84 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 14. 14 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 89 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 15. 15 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил. Вероятно конкретно за тях двамата забавянето при смените в бордовете на дъщерните компании е заради натовареността на ББР с оперативните задачи по мерките на правителството, но засега няма индикации дали се планира отстраняване и на другите близки до Мавродиев лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK