При предсрочно погасяване на ипотечен кредит потребителят има право да намали разходите си

При предсрочно погасяване на ипотечен кредит потребителят има право да намали разходите си

© Надежда Чипева, КапиталПотребителят има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит, според приетия на второ четене от парламента Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители, съобщи БТА. В този случай той има право на намаляване на общите разходи по кредита с лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора.


Кредиторът не може да отказва предсрочното погасяване и няма право на обезщетение или неустойка, когато задължението е погасено след изплащането на първите 12 месечни погасителни вноски.


Когато потребителят отправи изрично искане за предсрочно погасяване на кредита, кредиторът е длъжен своевременно да му предостави на хартиен или на друг траен носител информацията за размера на оставащия кредит, общите разходи за оставащата част от срока на договора за кредит преди предсрочното погасяване и размера на обезщетението за предсрочното погасяване, както и използваните за това допускания.
Потребителите имат право да сезират секторна помирителна комисия, разглеждаща спорове в областта на финансовите услуги, когато смятат, че са нарушени техните права.


Запазва се забраната за събиране на някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на кредиторите във връзка с работата им по предоставяне на кредита.


В достатъчен срок преди предоставяне на услугите си кредитният посредник е длъжен да информира потребителя - на хартиен или на друг траен носител - за постоянния адрес, съответно седалище и адрес на управление; таксите, дължими от потребителя на кредитния посредник за неговите услуги, а когато не е възможно да бъдат посочени, метода за тяхното определяне.


Депутатите предвидиха и глоби за нарушения и задължиха кредиторите да поставят на видно място в помещенията за обслужване на клиенти и на интернет страницата си достъпна информация в писмена форма относно общите условия и тарифите, при които предоставя кредитите.


Рекламата на ипотечни кредити за недвижими имоти не може да съдържа невярна или заблуждаваща информация, записа парламентът. Забранява се използването на текстове, които заблуждават потребителя за предлагането на даден кредит или разходите по него.


Кредиторът няма право да прекрати договор за кредит на основание, че предоставената от потребителя информация преди сключването на договора е непълна. Това се допуска в случаите на установяване на документи с невярно съдържание или при умишлено укрита информация от кредитополучателя.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 519 Неутрално

  О, едно полезно нещо са гласували.

 2. 2 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не е лошо да се спомене това по изискване на коя европейска директива е, съмнявам се нашите хубостници в парламента и лобистите банкери да са решили да приемат такъв закон на добра воля.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 3. 3 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  сега ако земат да забранят плаващата лихва и направят рефинансирането по-лесно, може и да се получи нещо близко до нормален пазар на недвижими имоти...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "danid":

  Вие разбрахте ли какво са гласували?! Аз не разбрах! Естествено, че като си погасиш предсрочно кредита, разходите по обслужването му ще намалеят щото няма какво да се обслужва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#3:"tucker case"]
  сега ако земат да забранят плаващата лихва и направят рефинансирането по-лесно[/quote]
  Това няма как да стане за 30 годишни кредити! Знаете ли колко струва на финансовия пазар един 30 годишен Fix to Float суап, който банките ще трябва да направят за да не заделят огромен капитал за покриване на лихвен риск!?
  Може. Ама ипотечният ви кредит ще трябва да е на около 10%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#4] от "tribiri":

  С прости думи. Теглил си кредит за срок от 30 години, но на 10-тата година имаш възможност да го изплатиш предсрочно. По сега действащото законодателство, трябва да платиш цялото оскъпяване, за периода от 30 години, нищо, че го връщаш по рано. В което има логика, защото банката е планирала определени приходи и разходи, за много години напред. Сега това отпада. В посочения от мен пример, ще заплатиш остатъка от кредита, демек главница без оскъпяване. По този начин нарушаваш предвидения бюджет на банката, затова очаквам да има леко поскъпване на кредитите, от порядъка на 0,25-0,50 процентни пункта.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Така е редно, при положение, че банките ползват почти безплатен ресурс от влоговете на гражданите.

 8. 8 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Това не е добре за бизнеса! Това не е добре за бизнеса! :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "tribiri":
  Глупости! Това е световното нагло внушение на милите ви банкерчета, че кредитът не е заем, ами бил, видите ли..."достъп до финансов ресурс"...
  И това -само за да се прикрие, че целта е да "имат право" за вчера продаден ви и вече изяден хляб, замесен и изпечен с брашно по вчерашна цена -да ви изнудят да доплатите днес, щото - цената на брашното за днес произведен хляб от същото качество и същата марка вече била друга....
  Ама - някой да ви пръща днес ресто, ако брашното поевтинее?...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 10. 10 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#6] от "a4kataaa":

  В грешка сте. Няма никакво изискване в законодателството да се изплаща сумата на лихвите за целия период на кредита независимо от предсрочното му погасяване. И няма банка която да поставя такова изискване. Единственото, с което притискат някои банки клинетите си е с таксата за предсрочно погасяване, която е до няколко процента от главницата.

 11. 11 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#5] от "tribiri":

  Хм, по целия свят има дългодишни кредити с фиксирана лихва, и то значително под посочената от вас. При това кредитният риск се оценява и гарантира чрез резервите от банките и централните регулатори по съвсем специфични критерии, докато соченият от вас инструмент е търговски. Нека все пак да не смесваме в коментарите си различните области на финансова дейност!

 12. 12 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#11:"Григор Лилов"]Хм, по целия свят има дългодишни кредити с фиксирана лихва,[/quote]

  До коментар [#11] от "Григор Лилов":

  Тц, максимума, които съм виждала е 5 год. После е плаващ или се предоговаря.

 13. 13 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 479 Неутрално
 14. 14 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#12] от "yoankata":

  Дори у нас има далеч по-дълги срокове. Например "Сосиете женерал" отпуска ипотечни кредити с фиксирана лихва за първите 10 години. Справка - сайта й.

 15. 15 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#4:"tribiri"]Естествено, че като си погасиш предсрочно кредита, разходите по обслужването му ще намалеят щото няма какво да се обслужва.[/quote]
  Ами не е естествено според банките! Те смятат, че са на загуба, и са на загуба, ако си погасиш кредита предсрочно и вече не им дължиш лихви още 100 г.. Аз нямам жил. кредит, но приятели имат и зная, че условията са много витиевати сакън банката да не е на загуба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK