Предложенията за нов състав на Комисията за финансов надзор ще се дават до сряда

Предложенията за нов състав на Комисията за финансов надзор ще се дават до сряда

© Велко Ангелов, КапиталДо сряда трябва да са известни всички предложения за председател, неговите заместници и членове на Комисията за финансов надзор (КФН). Парламентът записа петдневен срок за предложения в правилата за процедурата за избор, които бяха бе приети днес. "За" гласуваха 108 народни представители, "против" - 39, "въздържали се" - 28 . "Срещу" и "въздържали се" бяха предимно депутати от групите на БСП и ДПС.


Предложенията ще се правят от народни представители и парламентарни групи до Комисията по бюджет и финанси. Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров предложи в текста да бъде записано, че неправителствени организации (НПО) също могат да правят предложения през депутати. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) се възпротиви на Димитров с мотив, че и сега нищо не пречи на организациите да дават предложенията си през депутатите. "Патриотът" Димитър Байрактаров пък разви тезата, че НПО-тата били проводници на чужди интереси.


Кандидатите трябва да предоставят писмено съгласие да бъдат проверен за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Освен това трябва да имат завършено висше юридическо или икономическо образование и по специалноста си не по-малко от пет години стаж.
Йордан Цонев от ДПС заяви, че групата му няма да подкрепи правилата защото са дадени 5 дни за предложение на кандидати вместо обичайните 14. Цонев реши да защити сегашния председател на КФН Стоян Мавродиев, чийто мандат изтече преди месец, с думите: "Изключителна заслуга на този председател е да изчисти капиталовия пазар от пазарни манипулации и свидетелство за това са десетките преписки в прокуратурата."


Жельо Бойчев от БСП каза, че новите правила ще опорочат процедурата по избор на ръководство на КФН. С избора на заместник-финансовия министър (Карина Караиванова - бел.а.) ще можете да овладеете и този сектор, каза Бойчев.


Менда Стоянова заяви, че съпротивата не е срещу правилата за избор на ръководство на КФН, а срещу започването на процедурата, която може да доведе до смяна.Тя напомни как мнозинството на ДПС и БСП в предишния парламент избра шеф на ДАНС. Сроковете приключиха, ако не приключим процедурата до края на юли, ще се забави още повече, защото за добро или лошо през август Народното събрание почива, аргументира съкращаването на сроковете съпартиецът й Делян Добрев.


"Защо бързаме изведнъж? Защото много дълго време не бързахме, защото дойде писмо от ЕК, което казва това, което от много дълго време знаем. Еврокомисията няма да признае стрес тестове, извършени от проваленото ръководство на КФН. Всички знаем, че Мавродиев не работи от години и няма екип. Защото колеги, Мавродиев го избрахте по този начин, по който сега предлагате", взе думата и председателят на ДСБ Радан Кънев. Той цитира член на ГЕРБ който разказал, че Мавродиев е отстранен от парламентарната група, защото му нямали доверие.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Защо бързаме изведнъж? ... “

  Как защо - „Да не се излагаме пред чужденците“ ... пък и така си става по нашенски
  В този случай, в такава ситуация и при тези “условия“ - логично е - който да се предложи, който и да се назначи - промяна няма да има .... най-малко за добро!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Интересни бяха намеците на Румен Гечев и Цонев, че вече знаят КОЙ е писал писмото от името на ЕК, защото такива "стрес-тестове" не са правени в нито една друга европейска държава, а и КФН няма правомощията по закон да ги провежда, а само да подпомага организацията им.
  Като си припомним писмото на ЕК за незабавното изплащане на задълженията на КТБ по никое време, другото (въображаемо едно такова), за което някои медии получиха удар през пръстите, игричките с мониторинговия евродоклад за правосъдие, няма да се учудя, ако дългата костова ръчичка, наречена "др. Малинов" не се е впрегнала и този път да върши уж европейската работа на другарите си от ДСБ чрез пряка намеса в работите на българската държава. ЕК не управлява чрез индивидуални писма, а чрез обща политика.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 3. 3 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#0:"Цитат"] "Патриотът" Димитър Байрактаров пък разви тезата,

  че НПО-тата били проводници на чужди интереси. [/quote]
  това не може да е верно...
  НПО са "пръв помощник" , кадрова банка, , задължителен ментор

  и накрая Съдник за това кое е редно и кое Не !!

  трябва да им се доверим

 4. 4 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Ще видим скоро време какви кандидати ще обявят партиите. Оплакването, че се бърза е глупаво. Щом веднъж се е забавило значи партиите трябва да са готови с кандидати и само да чакат обявяването на процедурата. Притеснява ме не защо се бави или бърза, а че следващият кандидат ще е този, който каже ГЕРБ, както винаги. А ГЕРБ трябва много добре да помисли дали е адекватно да се издигне за кандидат Караиванова. Щом комунистите започнаха да се оплакват от нея, значи не е читава изобщо. Близките ѝ отношения с Пеевски, Домусчиев и Бойко биха били пагубни за всички. Защо трябва да се слага някой, който ще излъже, провали бизнеса и накрая се смени предсрочно. Мисля, че Карина Караиванова просто няма качествата нужни за такъв висок и важен пост дано и тези, които сме ги пратили в парламента мислят по същия начин.

 5. 5 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 213 Весело

  Сетила се Мара да се побара...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 6. 6 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  От десетките преписки в прокуратурата, основната част от тях са срещу Икономедиа, заради разкритието относно дейността на Мавруда. Десетки от тях обаче паднаха в съда, така че Ментата да си трае.

 7. 7 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  В Бг т.н. комисии се правят за да прикриват далаверите на политическата ,икономическата и съдебната мафия.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Моите уважения, но това е пълна имитация на демокрация и избор. 5 дена срок за подаване на кандидатури за изключително важна длъжност, от които 2 дена са събота и неделя. Това ми напомня как преди няколко години 2 дена преди Коледа пуснаха обществена поръчка за изпълнител на Южен паток, която беше със срок за подаване на оферти до 3 януари. Много спешно било, не можело да се чака

 9. 9 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#4:"ВаняХр."]А ГЕРБ трябва много добре да помисли дали е адекватно да се издигне за кандидат Караиванова. [/quote]

  Ако я издигнат ще докажат, че не могат да мислят изобщо. Не знам дали има качества или не, но жена, която укрива над 300 000лв. в акции не е за този пост. Тук говорим за ФИНАНСОВ НАДЗОР!!! А какъв надзор би се правил, ако шефът лъже и в същото време е близък до кръгове, които ти си написала. Както се казва, KLETA MAJKA BULGARIA.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7735 Неутрално

  Днес Горанов каза, че не е задължително да има смени в КФН. И защо, защото Мавродиев си свърши добре работата ли? Толкова добре, че и от Брюксел скочиха.

 11. 11 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  А защо трябва да става чрез депутати? Защо не е отворена процедурата за всички желаещи?

 12. 12 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 13. 13 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 95 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 14. 14 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 101 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 15. 15 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил. Вероятно конкретно за тях двамата забавянето при смените в бордовете на дъщерните компании е заради натовареността на ББР с оперативните задачи по мерките на правителството, но засега няма индикации дали се планира отстраняване и на другите близки до Мавродиев лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK