Със заем от 10 млн. евро от ЕБВР банка "Пиреос" ще финансира саниране на жилища

Банка "Пиреос" е инвестирала над 3.3 млрд. евро в 220 проекта в България.

© Цветелина Белутова

Банка "Пиреос" е инвестирала над 3.3 млрд. евро в 220 проекта в България.Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска заем от 10 млн. евро и техническа помощ на банка "Пиреос България", съобщиха от международната финансова институция.


Банка Пиреос ще използва средствата за финансиране на инвестиции за енергийна ефективност в частните жилищни сгради в България.


Заемът се предоставя в рамките на новото продължение на Кредитната линия за енергийна ефективност в дома (REECL) - програма, създадена от ЕБВР през 2005 г.
Българската икономика продължава да има най-високия енергиен интензитет в Европейския съюз (ЕС). Въпреки че делът на общото потребление на енергия в сектора на домакинствата е в съответствие със средния за ЕС (около 25 процента), значителен дял от сградите в България не се отопляват до оптимални температури.


Към днешна дата "Пиреос" е инвестирала над 3.3 милиарда евро в повече от 220 проекта в страната. Настоящата стратегията на ЕБВР за България цели по-нататъшно развитие на сектора на финансовото посредничество чрез целенасочени инвестиции и по-добро управление, както и увеличаване на конкурентоспособността на предприятията, включително тези с малък и среден размер, посредством повишаване на ефективността, усъвършенстване на управленските практики и иновации, а също и намаляване на различията в инфраструктурата чрез комерсиализация и подкрепа на процесите на реформа.

Още от Финанси

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK