Банките отчитат рекордна печалба за първото полугодие

Банките отчитат рекордна печалба за първото полугодие

© Юлия ЛазароваПечалбата на банките в България за първото полугодие е на рекордно високо ниво, кредитирането се подобрява, а депозитите на гражданите продължават да растат. В навечерието на деня, в който БНБ ще обяви резултатите от стрес тестовете, се вижда, че балансите са вече поизчистени от лоши кредити, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".


През първите шест месеца на годината печалбата на банките е 773 млн. лв., което е ръст от 50% спрямо година по-рано. Само за юни тя е 270 млн. лв.


Сред основните причини за повишаването на финансовия резултат са по-ниските обезценки на финансовите им активи, които търговските банки са направили през полугодието. Те се свиват с над 20%. Другият основен фактор продължава да бъде значителното понижение на разходите за лихви, посочва изданието.
Традиционно топ 4 на най-големите банки по размер на активите формират Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка и Обединена българска банка. След поглъщането на Алфа банк Юробанк България увеличи активите си с повече от 1/5 от предишното им ниво и измести от 5-ото място в класацията Райфайзенбанк. Петте най-големи банки генерират над две трети от печалбата на сектора.


Кредитите за нефинансови предприятия се увеличават с 254 млн. лв., а тези за други финансови предприятия – със 130 млн. лв. Кредитирането на домакинства също отчита увеличение, формирано от растежа и при двата сегмента – жилищните ипотечни кредити (с 58 млн. лв.) и потребителските заеми (със 103 млн. лв.).


Най-активни в кредитирането към компаниите през първите шест месеца на годината са били ДСК и ЦКБ.


Лошите кредити се свиват с 11 на сто и са 13.8% от всички отпуснати.


Растежът на депозитите се забавя - общият им размер в края на юни е 75.2 млрд. лв., или с 1.5 млрд. лв. (2%) повече спрямо края на първото тримесечие на годината. В същото време спестяванията и на фирмите, и на домакинствата продължават да растат.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  И как няма, високи лихви по кредитите, високи такси и почти безплатен ресурс.

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Честито !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е това нормално ли е бе маа му стара?!

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Банките отчитат рекордно крадене от клиентите е правилното заглавие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Ниски лихви по депозити и високи по кредити ,а БНБ спи сладко.Защо да не печелят?

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  голяма хвалба постоянно с тези банки, голяма грижа частните собственици все повече да печелят за сметка на клиентите... защо няма такава грижа и за производствените предприятия да речем???

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Много ми е любопитно при тези отлични финансови резултати, доколко е отлично заплащането на трудещите се в тези изключително печеливши банки?
  Въпросът ми е риторичен разбира се, защото файдата от тези фин резултати са най-вече за тези по върховете на банките, дето тъй или иначе не правят нищо друго освен да се чудят къде да си харчат ненормално високите за България заплати.
  Всички други( по низшите етажи и клиентите на банките) да духат супата - това е девиза на нашите "банки"

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1240 Весело

  Бюджетът с 3,3 милиарда излишък, банките с рекордна печалба...
  Да се надяваме, че и прибиращите се на Терминал 2 ще са милион, милион и половина......
  Гледам поне в Пощенска не са монтирали генератор да произвежда ток, като влизаме вътре, така че има още накъде. Действайте момчета....

 9. 9 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 791 Неутрално

  То за алчнотията няма граници.

  Що не вземат да намалят малко лихвите?
  По депозити - близки до нулата, по кредити - от 6 до 26%

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  държавата смело е свалила гащите си пред банкстерите - банкови гишета в държавни институции, законно дране с лихви и такси и нулев контрол за инвестиции в свързани лица.

 11. 11 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни какво прави регулатора на тези банки? Таксите са безумни, по левче за превод. по левче за теглене от банкомат, 40 лева на година за такси за карти, таксите за поддържане на депозити в доста случаи вече са по-големи от лихвите?

  Айде стига бе. Таксите са се качили 3-4 пъти последните 3-4 години, при положение, че има онлайн банкиране, това всичкото е щавене на клиенти от такси при НУЛА дейност на тези банки - един кредит не са отпуснали, неслучайно хората се принуждават да взимат бързи кредити. За какво да раздават кредити и да дават лихви по депозити, като държавата блее и им позволява да правят близо 2 милиарда на година ПЕЧАЛБА от такси?

  Hola!
 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#11:"majormajormajor"]Може ли някой да ми обясни какво прави регулатора на тези банки? [/quote]
  Е как какво? Мъчи се да изглежда добре в костюми по няколко хиляди лева и да важничат по ТВ. Друго не е нужно.
  Те КТБ проспаха, та друго ли да очакваме?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Весело

  Дневник,
  тази новина е от миналата седмица.
  Явно още ви държи влага КФН.

  Не знам защо, но пропускате оснвните две причини за резултатът:
  Почти нулеви лихви по депозити (0,83%) и средно ниво на лихвите по заеми около 10 - 12 %.
  Понеже в друг форум демострират неграмотност, да поясня.
  По жилищните кредити наистина лихвите са около 5.93%, но това е по НОВООТПУСНАТИ кредити.

  Кредитите за Нефинансови предприятия а годишна база през юни 2016 г. достигат 30.315 млрд. лв. (33.4% от БВП). Кредитите за Домакинства и НТООД са 18.174 млрд. лв. (20% от БВП) в края на юни 2016 година. В края на отчетния месец жилищните кредити са 8.713 млрд. лв. Потребителските кредити възлизат на 7.250 млрд. лв. На годишна база другите кредити се увеличават с 4.9%, като достигат 758.8 млн. лева.

  Кратка справка какво е сега за кредити от статистиката на БНБ за м. юни лихв.
  ипотечни 5,93.
  потребителските са 9,64%.
  Овърдрафт за фирми 4,48 %, за домакинства 14,03%
  Други кредити 6,17%

  Пак да кажа, лихвите са за новоотпунсати кредити, а за вече отпуснатите, нали се сещате, че банките доброволно лихви не намалят.

  Сега ако БНБ даде и статистика за какъв период са изтеглени кредитите и тегленето им по години, ще лъсне че банките практически работят с лихви от преди кризата (13-16 %).
  Докато се изплатят завалийте.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 14. 14 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoiank":

  ++++++++++++++++++++ !!!

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5196 Неутрално

  Драйфа ми се, като чуя за българските банки.

 16. 16 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Ми то с тоя марж между лихвите по заеми и по депозити, как да не е рекордна.

 17. 17 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Банките се облагат с данък печалба в края на всяка финансова година и така държавата си взема своето и позволява законният рекет да продължава. Печалбите на чуждестранните банки се изнасят извън граница и бедните се държат още по-бедни, за да вземат заеми на високи лихвени проценти. Бързите кредити давани от мафията процъфтяват, но лобистите от политическата върхушка са опънали чадър върху този бизнес и лапат комисионни за извършените услуги. Пълна отврат с благословията на политическата върхушка!!

 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#11] от "majormajormajor":

  Не са само тези такси. Една от често спряганите банки ми спретнаха красив номер с едностранна промяна по лимита на дебитна карта - сваляне надолу, без да съм го искала, без да съм предупредена. В един момент се оказа, че в чужбина не мога да си платя разход, защото транзакцията е отказана от банката. В клона им тук ми "обясниха", че за моя сигурност е направено, а и лимитът ми е бил винаги такъв (ограничен). Системата не показвала някога да е бил по-висок. За да си го върна на старото ниво, трябваше да им платя такса от 5 лв. Сега очаквам след някой месец пак да го променят самоволно "за моя сигурност", та пак да им плащам такса за "услугата" да го върнат там, където го искам. Не е зле да си проверите как стоят нещата при вас, за да няма неприятни изненади в неподходящ момент.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Да отчетат и рекордното дране на хората! Това че ни карат насилствено да си откриваме сметки в банките е чиста кражба! Банките искат безумни такси и комисионни!Ама така било по света... Да ама по сжета банките пражъат и нещо за жложителите си! Макар че икономиката на Германия тръгва напред при Хитлер, понеже той е закрил банките! Световната криза през 2008 тръгна заради няколко изверга от волстрийт! Винаги настъпват кризи, когато някои правят пари от пари (борси, дервативи и т.н.т.)

 20. 20 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ето защо трябва и държавен контрол. Ако всичко се остави на "невидимата ръка на пазара", банките ще имат и по 500% печалба.

 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#20] от "blaf":

  Точно сега има държавен контрол !!!!
  Премахне ли се чл. 417 от ГПК, внесен от Мая Маноловапрез 2007г. и отказ да се пренахне през 2010 и 2012 от Менда Стоянова, банките ще отчитат още по-големи резултати.
  Изводът : НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ !!!
  Иначе ставате роби доживот.
  Обещаният закон за личната несъстоятелност от ГЕРБ дори не се обсъжда във форуми, камо ли да е внесе в деловодството на НС.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#20] от "blaf":

  Точно сега има държавен контрол !!!!
  Премахне ли се чл. 417 от ГПК, внесен от Мая Маноловапрез 2007г. и отказ да се пренахне през 2010 и 2012 от Менда Стоянова, банките ще отчитат още по-големи резултати.
  Изводът : НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ !!!
  Иначе ставате роби доживот.
  Обещаният закон за личната несъстоятелност от ГЕРБ дори не се обсъжда във форуми, камо ли да е внесе в деловодството на НС.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 23. 23 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар 15: Не мисли, че и вчужбина банките са стока!

 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Дневник,
  пак системата се сгъбърчоса

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Нормално. С цесии някои престъпници успяха да си прехвърлят парите от КТБ в други банки.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Как няма да отчитат, като лихвите по влоговете са станали вече отрицателни. Ние им плащаме, за да съхраняват парите ни, а не обратно, те да ни плащат, че използват парите ни. Постепенно нашите влогове се топят от безумните им такси и това си е пладнешки грабеж. По-добре у дома под дюшека.

 27. 27 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 526 Неутрално

  И банките, и бензинджиите отчитат рекордни печалби. Работят с високи маржове и дерат кожи като за последно - българинът търпи, а държавните органи си мълчат. Като има балами, защо да не си взимат колкото поискат?

 28. 28 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мен повече ме вълнува какво влиза в бюджета като данъци от цялата тази работа.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#0:"матряла"]Кредитите за нефинансови предприятия се увеличават с 254 млн. лв. Кредитирането на домакинства също отчита увеличение – жилищните ипотечни кредити (с 58 млн. лв.) и потребителските заеми (със 103 млн. лв.).[/quote]

  Ни е тъй!

  Според както сами пишат юни 16 къмто юни 15 :

  - фирми 32,885 милярда = минус 977 млн
  - матрял 18,256 милярда = минус 333 млн

  откоито

  - ипотеки 8,705 милярда = минус 137 млн
  - потребителски 8,672 милярда = минус 158 млн

  Противно на сугестираното в матряла, има деливърич.

 30. 30 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#27:"gogo2011"]И банките, и бензинджиите отчитат рекордни печалби. Работят с високи маржове и дерат кожи като за последно - българинът търпи, а държавните органи си мълчат. [/quote]
  Ами, нормално. Управлява дясното правителство на сикаджията, подкрепяно от десните партии, които дружно прикриват грабежа с уж невидимата ръка на пазара - трябва да си абсолютно сляп или особено умен и интелигентен, за да не виждащ косматите мутренски лапи, душащи всичко в България.

  Никога повече мутри начело на България.
 31. 31 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Банките отчитат големи печалби защото българина е затънал до гуша в дългове.

  По добре човек да живее скромно и да се простира спрямо доходите си отколкото да се заробва с кредити, особено ипотечни.

  Никой не може да надскочи собственото си ниво. Чрез дългове човек съсипва своя живот и този на децата си.

 32. 32 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Високи лихви по кредитите??? В историята на финансовите институции в България никога не е имало толкова ниски лихви по всички видове кредити. В сектор МСП пазарните лихвени нива вече са в порядъка 2,5 - 3,0 %, а напоследък чувам и по-ниски нива от тези. Ипотечните кредити вече масово са на нива под 6%, а и потребителските ги гонят. Това ако са високи лихви... Само до преди 3-4 години бяха двойни, че и отгоре. Причината за голямата печалба е друга, и тя е описана в статията - драстичен спад на лошите кредити и подобрение качеството на обезпеченията. Това води до много по-малък процент начислени провизии, които са си чиста загуба за банките. Всъщност цената на кредита зависи само наполовина от цената на ресурса, другата част от това колко ниска лихва може да даде една банка зависи именно от това колко провизии трябва да начислява.

 33. 33 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#31] от "Филателист":

  Това изобщо не е вярно - когато един човек е теглил кредит и започне да просрочва с вноските, банката е длъжна да заделя провизии по този кредит, които в края на годината се начисляват като чиста загуба за банката. В превод, банките НЕ печелят, а губят от затънали до гуша хора, които не могат да си плащат кредитите. Банките печелят от хора и бизнеси, които печелят добре и си плащат кредитите. А дали трябва или не да се теглят кредити е въпрос, който няма еднозначен отговор. Всеки кредит си има цел и ако целта + разходите води до положителен резултат за кредитополучателя, отчитайки ефектите от направеното с кредита, то си заслужава кредит да бъде изтеглен. Ако някой тегли заем от фирма за бързи кредити с цел да профука парите и после се чуди как да ги връща, това вече е съвсем друго нещо.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  До коментар [#32] от "gdobranov":
  Имам дълъг банков стаж. Не гледайте само лихвите по кредитите, а колко струва ресурса. Той в момента е почти безплатен. Вижте и таксите, вече няма нищо без такса, а старите са вдигнато двойно и тройно. Иначе няма логика печалбите да се вдигнат с 50% само за година.

 35. 35 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Аз работя в банка от дълго време, не е нужно да ми обяснявате за цената на ресурса. Не зная дали и в момента работите в банка, но таксите в почти всички банки през последните години вървят надолу - както за обслужване, а така и по кредитите, всъщност основно по кредитите. Ще се повторя, но причината за увеличението на печалбите я казах, а и тя е ясно написана в статията - подобряване качеството на портфейлите и съответно намаление на провизиите, при това сериозно. Щом работите в банка би следвало да ви е ясно, че това има пряко отношение към финансовия резултат на една банка. Но да говорите за високи лихви по кредитите при сегашните нива...

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  До коментар [#35] от "Роси":
  Не, вече не работя, но знам, че на влог, който направих преди 2 дена , лихвата е 0,02%/ срочен депозит за 6 месеца/.Знам, че за неща, които преди 2 години нямаше такси, сега има, а останалите скочиха двойно.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2849 Весело

  [quote#11:"majormajormajor"]Може ли някой да ми обясни какво прави регулатора на тези банки?[/quote]
  Вдига си заплатите, защото с ръста на банковата печалба се увеличава и възнаграждението на банковите управители.
  Тъй де, може ли управител или подуправител, дето се грижат за 34 банки да взема само половин заплата от управител дори на закъсала банка!?

 38. 38 Профил на gotin74
  gotin74
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Миналата седмица ме сюрпризираха с такса "трети човек"- 2 лв защото плащам вноска по кредитна карта на брат ми. Пълни изроди!!! Става дума за Алианц.

 39. 39 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#35] от "gdobranov":

  За намаляването на провизиите съм съгласен. Но печалба се генерира и с голям марж - разликите в лихвените проценти по влогове и кредити е значителна. А както вече споменаха и преди мен, лихвите по отпуснатите вече кредити обикновено не се коригират в посока надолу. Таксите и комисионните започнаха да падат едва тази година - ще се радвам ако може да ми обясните как се ценообразува една комисионна за междубанков превод в лева и защо трябва да струва 1-1.20 лв?

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2849 Весело

  [quote#32:"gdobranov"]В историята на финансовите институции в България никога не е имало толкова ниски лихви по всички видове кредити.[/quote]
  А, не! При Тато беше 2% годишна лихва. Проста лихва за да е ясна и на банкерите. И се прибираше цялата още с отпускането на кредита за да няма после отметнали се от договора - я предсрочно погасил, я уж Либор-а станал отрицателен или имагинерен, или кредитен инспектър си е приписал ангажимент по плащането на вноските - сиреч един SMC струва 0.1% от остатъка по главницата.

 41. 41 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1827 Неутрално
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2849 Весело

  [quote#39:"gogo2011"]лихвите по отпуснатите вече кредити обикновено не се коригират в посока надолу.[/quote]
  Напротив, коригират се ... след като се плати такса за преразглеждане на договора за кредит и се начисли процент за ангажимент/управление на кредита.
  Тъй де, банката не може едностранно да изменя уславията по кредита. Трябва кредитополучателят изрично да го заяви.

 43. 43 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Наврели сме си парите в банките и после ревем, че сме бедни. Липсата на финансова култура ни прави бедни, а не друго...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 44. 44 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  Е, не можете ли да си го обясните това с лихвите по депозити? Отговорът е от прост по-прост - банките нямат нужда от ресурс, защото имат достъп до почти безплатен такъв, затова нямат нужда да си "купуват" скъпи пасиви от граждани и фирми. А всеки знае, че депозитите са най-скъпия възможен ресурс за банките. Това е като да отгледате 20 кг краставици в градината си и да отидете при някой краставичар, току-що набрал 2000 тона краставици, който се чуди на кого да ги продаде, и да искате да ви купи вашите краставици, при това на добра цена. Най-вероятно няма да получите добра цена, нали? Относно таксите - банките масово намаляха таксите през последните години. Някои банки се опитват чрез тарифирането да накарат клиентите си да използват електронни канали като интернет банкиране, електронни извлечения и т.н. Поради това е възможно конкретно вашата банка да е вдигнала някои такси, като например такси за касови операции, цена на нареждания на хартиен носител и т.н., но в същото време да е намалила цените за същите услуги през електронни или алтернативни канали. Като цяло обаче тенденцията е към намаление на банковите такси. Както и да е, няма за трети път да се обясняваме откъде идва високата печалба за полугодието. Още повече, на всеки занимавал се някога с бизнес е ясно, че счетоводната печалба е просто една цифра - когато една фирма е например на 100 хил.лв. печалба, това не означава, че в сейфа на шефа седят 100 хил.лв. кеш

 45. 45 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#39] от "gogo2011":

  Аз лично почти нямам кредит в портфейла си (за МСП кредити става въпрос), на който да не съм свалил лихвата поне веднъж през последните 2 години, в по-голямата част от случаите по инициатива на банката, при ежегодния мониторинг. Другите банки правят абсолютно същото през последните години, защото пазара го определя и в противен случай ще си изгубят клиентите. Ясно е, че като много други неща в държавата, банките са демонизирани, но поне откъм цени напоследък нещата са изключително в полза на клиентите на банките. Банковите такси от поне 3-4 години вървят стабилно надолу, например платежните, за които говорите, до преди 4-5 години струваха 2 лв. броя, сега масово са по 1.00 - 1.20 лв. на хартия и по 0.50-0.70 лв. през интернет банкиране. Конкретно на въпроса ви - всяка банка прави това, което прави всяко едно търговско дружество по принцип - прогнозира очаквани приходи и разходи, и на база това определя ценовата си политика, за да постигне планирания марж на печалбата. Някои банки предлагат едни видове услуги по-евтино и други по-скъпо, други обратното. И в момента има банки на пазара, които предлагат цена за изходящ валутен превод 5 евро фиксирано например, при положение, че само СУИФТ съобщението струва 10 лв. - тоест, дават дъмпингова цена за един вид услуга, за да привлекат клиенти, и т.н. Но не мога да се съглася, че печалбата на банките в момента е от голям марж - така беше до преди 3-4 години, вече не.

 46. 46 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  Е, днес чух лихвен процент 1.80 % по кредитна линия, без такса ангажимент и 0.10% годишна такса управление. При това за предприятие, което не мога да определя като малко, но в никакъв случай не е и огромно по нашите стандарти. Така че вече официално паднахме под татовите нива

 47. 47 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#43] от "Македонски":

  Съвсем правилно.

 48. 48 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Все още липсва истинска конкуренция в сектора !

 49. 49 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#48] от "magnas":

  Ей тука вече сте много далеч от истината - конкуренцията е ЗВЕРСКА.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Растежът на депозитите се забавя ..... В същото време спестяванията и на фирмите, и на домакинствата продължават да растат.

  Нещо не му се е получила мислата на автора!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#45] от "gdobranov":

  Тъй като работите в банковия сектор, явно сте много добре запознат с материята, обаче коментирате и обяснявате основно от гледна точка на бизнеса. А гледната точка на гражданите-потребители на банкови услуги, е по-различна. Сигурно е вярно, че "Банковите такси от поне 3-4 години вървят стабилно надолу, например платежните, за които говорите, до преди 4-5 години струваха 2 лв. броя, сега масово са по 1.00 - 1.20 лв. на хартия и по 0.50-0.70 лв. през интернет банкиране." Също така е вярно, обаче, че банките въведоха такси на услуги, които до скоро бяха безплатни - например, он-лайн нареждане за плащане на сметки от клиента (от 0 на 0.15 лв. в Банка ДСК), и увеличиха други такси - например, таксата за теглене от банкомат на "своята" банка (от 0.15 на 0.22 лв. в Банка ДСК - т.е., около 50%!). Това е масовия случай и така сумарно се генерират значителни суми, защото гражданите извършват най-много операциите теглене от банкомат и плащане на сметки, а не толкова - платежни нареждания!

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  А какво сте работили в банка! Едва ли ще е нещо съществено, като имам пред вид аргументите ви! 770 млн лв печалба при 11 милиарда капитал означава единствено, че банките ни са на път да достигната възвращаемост на капитала, нормална за европейските стандарти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#48] от "magnas":

  Банковият сектор е ЕДИНСТВЕНИЯ наистина реформиран сектор, работещ по пазарни правила.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#11] от "majormajormajor":

  таксата за сметка в банката е 15 лв месечно ,не виждам за какво ми ги удържат ,при все ,че си държа парите на фирмата там ,те оперират с тях , ще закрия сметката , другата сметка също 10 евра такса ,защото имам кредит в евро ,не мога да разбера за какво трябва да я поддържам и тази сметка ,след като директно може да си превеждам вноските ,за друго не я ползвам ,отделно по кредита 6-7 % лихва ,а депозита с 0.5 % лихва , в тъпа държава с тъпи управници ,в която няма никаква пазарна икономика и регулация населението мре от това , че разрешават на всеки да го рекетира докрай

 55. 55 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#51] от "Антоанета Йотова":

  Аз и съпругата ми ползваме услугите на три различни банки, и по-точно три от най-големите и активни банки на пазара. И в трите банки няма подобни такси, така че не съм съгласен, че това е "масов" случай. Вие изхождате от гледна точка на услуги, които вие ползвате, и смятате, че банката го прави с цел да печели повече. В някои случаи може и да е така, но в почти 100% от случаите банките ползват подобни промени в тарифите си за да накарат клиентите си да се пренасочат към алтернативна услуга. Например, преди 4-5 години ПроКредит Банк въведе много високи такси за касови операции, но в същото време започна внедряването на 24-часови центрове за самообслужване, в които касови операции се извършват без такса, но на банкомати (теглене и внасяне). Банката не го направи с цел да печели повече от касови операции, а за да намали касовите си операции и касовите наличности в салоните, и в последствие дори премахна касовите си центрове, и въобще касите от салоните си. По същия начин, повечето банки през последните години неколкократно повишиха таксите за сметки на граждани с хартиено месечно извлечение, но намалиха тези за сметки с електронно извлечение. Що се отнася конкретно до тегленето на банкомат - сигурен съм, че повечето банки ще въведат някакви минимални такси, ако вече не са го направили, с цел стимулиране на ползването на картите за разплащане, а не за теглене на пари в брой. Още повече, че поддържането на банкомат си е скъпо удоволствие за една банка. Като цяло, банките не печелят толкова много от такси за обслужване, основното приходно перо при огромната част от банките е доходността от кредитите.

 56. 56 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#54] от "edin drug":

  А преди да ви стане виновна държавата отделихте ли поне 1 час време да погледнете тарифите на други банки освен вашата? В повечето банки в момента таксите за поддръжка на сметка са много по-ниски от това, което цитирате. Ако ползвате минимален набор от банкови услуги (платежни или касови операции, банкови карти), повечето водещи банки ще ви предложат и пакет за банково обслужване, който ще ви съкрати още повече разходите за банкиране. Отделно, ако бизнесът ви е читав и имате що-годе прилична кредитна история, поне 3-4 банки ще могат да ви рефинансират с кредит на поне 1,5-2% по-ниска лихва от това 6%. И не на последно място - именно пазарната икономика налага тези 0.50% по депозитите, вече писах по-горе защо, а не някакви органи на властта. Хората до преди 4-5 години ревяха, че видиш ли в Западна Европа кредитите били на 3-4% лихва, но тогава пропускаха да споменат факта, че депозитите там от край време си бяха на 0,5-0,7% лихва. Сега пък всичко живо реве, че депозитите са на ниски лихви, а пропускат факта, че кредитите вече са на лихви като в Западна Европа.

 57. 57 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#45] от "gdobranov":

  Е, явно аз съм попаднал на неподходящите банки. И с инициатива от моя страна, процесът е тежък и труден. А наскоро служител на едната банка ми призна, че старите им клиенти са на заден план - смятат, че са им в кърпа вързани.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2849 Весело

  [quote#46:"gdobranov"]Е, днес чух лихвен процент 1.80 % по кредитна линия[/quote]
  Ако слушаме Марио Драги, то лихвата отдавна е отрицателна. Сиреч вземаме едни пари и ... нищо не връщаме, защото лихвата сама работи за нашия дълг D: . И при Тато някои "по-наши" предприятия бяха така. Отде иначе тоя дълг като нямаше частна собственост и КАПИТАЛизъм!?
  [quote#53:"tribiri"]работещ по пазарни правила. [/quote]
  Не беше ли банкова регулация, строга банкова регулация? Щото, ако оставим на пазарните правила - минимум 100% капиталова адекватност, нема как със 700 млн. лв. собствен капитал (КТБ) и 3 млрд. лв. "депозити", да се отчитат 6.5 млрд. активи.
  Да не говоря, че свободният пазар не е ограничен от към производство на стока (бутилки бира), за разлика от "производството на пари". Дори ако някой иновативен, талантлив, направо гениален майстор създаде копие, по-добро от оригинала на БНБ, отма го вкарват в затвора, щото пипа чужда парична система. А Bernard Lawrence Madoff изгоря само заради свободната конкуренция с банките в САЩ.

 59. 59 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#55] от "gdobranov":

  Прокредит вдигнаха по онова време не само таксите за касови операции, а и тези за интернет банкиране - преводът струваше около 70 ст ако не се лъжа, а след това стана над 1 лв. Освен това намалиха лимитите за теглене от банкомат без такса. Един вид, стимулираме ви да ползвате центрове за самообслужване, интернет канали за банкиране, но и там ще плащате повече. За мен това си беше чисто картелно споразумение, защото по това време всички банки уеднаквиха тарифите си, разликите бяха минимални. Сега гледам са разбутали кошера малко, предвид появилият се глад за надеждни клиенти.

 60. 60 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#53] от "tribiri":

  Колкото са пазарни правилата и при горивните картелчици. Няма да се учудя ако се разбере, че Химикът им прави сбирка веднъж седмично за съгласуване на цените. А се разбра, че у нас държавните институции, включително и БНБ, не работят. Иначе нямаше да се стига до ситуацията с КТБ.

 61. 61 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "gdobranov":

  Така и предположих че работите в банка съдейки по коментарите. Банкерите винаги се изкарват за едва ли не благотворителни организации. Моите впечатления обаче са други. От няколкото кредита които съм теглил, и слава Богу отдавна върнал, помня че банките винаги се държаха изключително арогантно. Теоретично правата между банката и клиента трябва да са равноправни (правят си взаимна услуга), но не е така. Банката се държи като господар, а клиента е един закъсал мизерник на когото му се оказва милостиня. Клиента няма никакви права. На мен постоянно ми вдигаха лихвата - едностранно. Никой не ме пита, дори уведомява. Разбирам това когато отида да си погася вноската, която вече е по-висока. Впрочем тези неща предполагам си ги знаете.

 62. 62 Профил на ocvetiitele120
  ocvetiitele120
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо в България няма конкуренция м/у банките? Това е все едно да има 1 банка. Къде е конкуренцията? Защо само една банка примерно не вдигне лихвите по депозитите на 1-2%? Ако сте забелязали реклами на банки по телевизиите бяха бол и то само за кредити, а сега тук-таме някоя "заблудена" из ефира банка се рекламира и то от време на време. Напълниха си гушите. И ако банките все повече печелят,то народа все повече обеднява за това братя не ходете в банките за нищо на света и не теглете кредити та после да видим. Куриоза е че БГ банките печелят, а италианските са на прага на колапса. Няма така държава.

 63. 63 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#58] от "wanderer":

  Дори и да не цитираме крайности, масово за МСП сегмента пазарните лихви в момента се въртят около 3%, което лично аз смятам, че е повече от добре.

 64. 64 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#57] от "gogo2011":

  Това звучи като ПроКредит

 65. 65 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#59] от "gogo2011":

  Специално на ПроКредит проблема им е в липсата на последователна политика в по-дълъг период от време. То не че на всичките не им е това проблема де, но при тях е фрапантно. От личен опит го знам.

 66. 66 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "Филателист":

  Виждате ли колко интересно нещо е живота - аз мога да напиша абсолютно същото нещо, но от гледна точка на опита си като банков служител, относно отношението към мен от страна на клиентите. Държат се нагло и арогантно защото очакват, че следва да им сваляш звезди, по презумпция си лош и жалък и ако не удовлетвориш и най-малките претенцийки веднага те сменят като носна кърпичка и т.н., и т.н. Още Айнщайн го е казал - всичко е относително и зависи от гледната точка. А какво говорят банкерите за банките знам точно колкото и вие, защото не съм "банкер", а служител във фирма, която в случая е банка. Банкерите са ония по високите етажи в София, които и идея си нямат какво се случва в ежедневните контакти с клиенти и в банковите салони. Повярвайте ми, мога да кажа много повече и по-лоши неща за банките от вас, тъй като негативния ми опит с банките като техен служител е на едно мноооого по-високо ниво от вашето като клиент... Знам, че едва ли ще ми повярвате - все пак съм служител в банка и по презумпция съм лош и лъжец Колкото до лихвения процент по кредитите - повечето банки използват плаващ лихвен процент, който се формира от лихвена база (плаващ индекс, сиреч променлив във времето) плюс твърда надбавка. Тези индекси се променят във времето, като до преди кризата от 2008г. вървяха стабилно нагоре, съответно и лихвите по кредитите, а след това тръгнаха солидно надолу, съответно и лихвите по кредитите, и така до днес. Много често хората не си четат договорите за кредит и това води до ситуации да си мислят, че някой едностранно им е променил лихвата, пък то софибора се променил, ама кой да ти чете... И съответно - банката е виновна и лоша, в лицето на някой служител като мен, разбира се. Такива случаи с лопата да ги ринеш. И разбира се, най-готино е като ти кажат за нещо "ама защо не ми казахте предварително", все едно можеш да предвидиш абсолютно всяка една теоретична ситуация, която може да се случи. Аз откакто работя в банка съм изтеглил 6-7 кредита, включително и от други банки, и винаги си чета договорите от край до край внимателно. Така предварително си знам рисковете и опасностите. Знаете ли колко хора го правят? Не повече от 5% във фирменото кредитиране, и сигурно под 1% при потребителското. А все пак една кредитна сделка си е чиста търговска операция - банката продава на клиента пари срещу определена цена и при определени условия. Ако човек сметне условията за неприемливи - ами по-добре да не тегли кредит.

 67. 67 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 724 Неутрално

  затуй му викат-''феодално-банков капитализъм''.

 68. 68 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  Така ще е,докато лихвите по кредити са няколко пъти по-високи от ЕЗ.Затова май вече ставам радетел за влизане в Евро Зоната.Само тогава банките ще свалят лихвите до средни европейски нива.

 69. 69 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#66] от "gdobranov":

  банката ми продава пари-демек-един банан,за два банана.нещо такоз нали?

 70. 70 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#62] от "ocvetiitele120":

  Вие сериозно ли? Точно защото не са държавни учреждения или предприятия със социална цел, а са частни предприятия, не предлагат в момента по-високи лихви по депозитите - защото имат достъп до евтин ресурс. Нали не си мислите, че банките предлагат лихва по влогове защото имат някаква социална отговорност към населението? Всичко е въпрос на търсене и предлагане. В момента банките нямат нужда от привлечен ресурс от депозити, съответно предлагат ниска лихва по депозити. Преди време една гръцка банка, дето вече я няма, беше пред угрозата да си загуби лиценза щото не отговаряше на критериите за капиталова адекватност и предлагаше 12% лихва по едногодишен депозит - щяхте ли да си сложите парите в нея? КТБ предлагаше с 2-2,5% по-високи лихви от пазарните и пак се намериха хиляди алчни идиоти да си вкарат парите там. Въобще, ако някой ви предлага нещо на цена, далеч по-добра от пазарната, няма ли да се позамислите дали няма нещо гнило в цялата работа?

 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  До коментар [#13] от "ironhorse":


  [quote#13:"ironhorse"]По жилищните кредити наистина лихвите са около 5.93%, но това е по НОВООТПУСНАТИ кредити. [/quote]
  А в ЕЗ са към 2% .почти 3 пъти по-ниски.

 72. 72 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#69] от "pavur":

  А не е ли така? Само с едно уточнение - човек не тегли кредит просто за кефа да го върне, а защото ще вложи парите в нещо, което ще му донесе някаква изгода/удовлетвореност или ще спечели. Сиреч, от гледна точка на банката, кредита е просто стока от която тя печели заложената печалба, но от гледна точка на кредитоползвателя, той е капитал. Сметката излиза само и единствено когато използвате тоя капитал рационално и съответно спечелите повече, отколкото ще платите на банката (в случая с фирменото кредитиране), или добиете някаква лична удовлетвореност от свършеното с парите, която оценявате на цена по-висока от тая, която ще платите на банката за ползването на парите (в случая с потребителското кредитиране). В противен случай просто не теглите кредит. Но да, за банката парите и платежните услуги които предлага са стоката й. Точно като на пазара.

 73. 73 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#71] от "yanne":

  Това не е вярно - мой роднина наскоро изтегли жилищен кредит в Испания, лихвата му е около 4,3%. Съпътстващите му разходи обаче са много по-високи отколкото в БГ, като застраховки и т.н., и на практика оскъпяването идва около 5% на годишна база. Като се има в предвид колко по-малък и конкурентен пазар е българския (32 търговски банки на фона на под 2 млн. икономически активно население), бих казал че цените в БГ са си направо ниски.

 74. 74 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#35:"gdobranov"]Аз работя в банка от дълго време, не е нужно да ми обяснявате за цената на ресурса.[/quote]
  Добранов, оставете цената на ресурса. Обяснете на какво основание през последната година се вдигнаха 2-3 пъти таксите за обикновени банкови операции - внасяния, тегления, парични преводи. На какво основание се вдигнаха 2-3 пъти и таксите за поддръжка на сметка?

  Ако не знаете, въпреки че работите в банка, то нека аз да ви кажа. Вдигнаха се, защото държавата си затваря очите и защото тази есен влиза в сила европейска разпоредба за намаляване на банковите такси. Т.е. вие си вдигате рекордно таксите и комисионите преди това, за да кажете после "ето, сега ги намаляваме, изпълняваме разпоредбата". До колко ще ги намалите - ами до малко над предишните им нива, т.е. реално ще сте ги увеличили.

 75. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  До коментар [#73] от "gdobranov":


  [quote#73:"gdobranov"]Това не е вярно - мой роднина наскоро изтегли жилищен кредит в Испания, лихвата му е около 4,3%. [/quote]
  Добре.Явно само вие имате приятели в Испания.Аз имам роднини в Италия.Искате ли да проверя колко точно е процента?!Малко над 2% беше.Ама сега гледам и,че за Испания средно е към 2,12 и са едни от най-ниските е ЕЗ.Кого искате да заблудите?!

 76. 76 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#66] от "gdobranov":

  Това с четенето на договорите си е едно основание за прикрита измама. Много от хората не разбират сложната терминология в един такъв договор. Поради тази причина банката може да помага чрез служители като Вас да се разяснява подробно и на разбираем език. А не "Подпишете тук и там и готово - честито." Точно по подобен начин ни задължават да си слагаме предпазен колан, защото ако се разчита на хората и на собствената им преценка ще има повече жертви. Нали знаете колко човешки животи са спасени от както хората карат задължително с предпазен колан. Не съм против банките. Жена ми работи в банка. Но е пределно ясно че банките, които са много богати лобират за това везните да клонят в техен интерес, и респективно на потребителите няма кой да им защити правата. И те винаги са виновни. А в случай като с наскоро фалиралата банка виновен няма и "неграмотните" потребители които не си четат договорите плащат сметката накрая.

 77. 77 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#76] от "Филателист":

  И аз разсъждавах като вас преди да заработя в банка. Както и да е, можем да си разтягаме локуми дълго време, но истината е, че когато един човек иска винаги може да прочете и да разбере, а ако не разбира - да помоли за съдействие. Било то банков служител или адвокат. "Това с четенето на договори" важи за абсолютно всичко, което човек подписва, не само за кредитите и банките. Колкото до лошите банки, аз си знам колко пъти сме правили неща, които никой не изисква от нас, за да спасяваме ситуации с клиенти, които точно от нечетене, несъобразяване или просто немислене, са щели да доведат до негативни ефекти за тях. Понякога, вярвайте ми - планини от храброст, при положение, че насреща е ясно, че няма да получиш даже и браво. Но това разбира се, не се забелязва. Забелязват се само негативните неща, по стара българска традиция.

 78. 78 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#76:"Филателист"]Но е пределно ясно че банките, които са много богати лобират за това везните да клонят в техен интерес, и респективно на потребителите няма кой да им защити правата.[/quote]
  Има, има такива, чието задължение е точно да защитават правата на потребителите. Само че те се правят на слепи и неразбрали, за да защитават интереса на банките. Продажна държава, продажни институции, продажни служители. Когато това е гарнирано с народ от мишки, дето все чака някой друг "да го оправи", се получава настоящото повсеместно "оправяне".

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]Ниски лихви по депозити и високи по кредити ,а БНБ спи сладко.Защо да не печелят?[/quote]
  Взе ми думите от устата!
  В добавка бих попитал....Тази новина как помага за повишаване качеството на живот на обикновения човек?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#6] от "rumen_s":

  Тук следва да припомним думите на С.Дянков и т.н.цар,казани по повод големите успехи на пожарникаря-мин.пред.на България:На 100 % банките и кономиката се намират в ръцете на комуняги ,техни наследници и доносници на ДС.Единственото лечение е хирургическа намеса по ЛУСТРАЦИЯ на 1,5 мил.червени бандита за срок от 35-40 год.със забрана да участвуват в обществения и политически живот на държавата и тотална НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ и ЕКСПРОПРИАЦИЯ на всичко заграбено и присвоено от тези бандити .Според ЕВРОСТАТ става дума за заграбени повече от 100 милиарда долара.Всичко останало са празни приказки за умни шарани.

 81. 81 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#80] от "adenauer":

  Почти всички банки са чужди.

 82. 82 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#80] от "adenauer":

  Няма нужда от национализация, Орбан банките в Угария ги нашляпа и строи за 2 месеца, просто им постави ултиматум, да се придържат към европейските норми за процент по депозити и кредити.
  В момента, въпреки, че е в сила закона за не повече от 50% оскъпяване на кредита на годишна база, т.нар бързо кредити, почти никой от тях не го спазва, напротив по бързата процедура за 100 лева бърз заем, могат да ти изискат 1000 и повече на годишна база.

 83. 83 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#45] от "gdobranov":

  За маржа - абсолютно съгласен!
  За това, че доста провизии се наложи да се обложат:
  .. вероятно не всички банки са щастливи ..

  А бихте ли и посочили банка с цена за превод през Бисера 50ст.?
  Без вътрешните ляв/десен джоб като ДСК...
  Че нещо ми се сменя банката...
  А за "свирките" - свиркайте си. И аз често съм роб на клиентите.

 84. 84 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 802 Весело

  Вече се краде модерно и на едро - през горива, комунални услуги и финансови услуги. С фотопанелите вече ни го начукаха, за топлофикациите въобще не искам да говоря - повече печалби от съдебни разноски по дела от колкото от доставка на топлоенергия, бързи кредити с 300 гпр и банки, които могат да си повишават и свалят цената на която отдават ресурса както решат самите те. Е има някакви договори там проформа ама като държавата позволява грабежа просто е безсмислено. Да не говорим как го насърчава с таксите за предсрочно погасяване и т.н. БНБ си дреме, а банкерчетата правят 100% печалба на година - сигурно в страни с 10 пъти по-голям оборот няма такова чудо!
  Грабежа си върви, няма проблеми 6% лихва при зает ресурс на 1% и обезпечение на 130-150%. Просто жалка работа.

 85. 85 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 802 Весело

  Пропуснах да спомена и пенсионите фондове, чиято доходност вместо към вложителите е изцяло пренасочена към фондовете - разбирай прибират всичко! След 10 години ще се цъкаме и като светне (то не че в момента не кристално ясно) истината в цялата и прелест

 86. 86 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 802 Весело

  В тази връзка да припомня и Мобилтел с космическите цени и колко време държаха таксата за терминиране безумно висока за да не могат да навлязат нови играчи на пазара. А сега инвестират огромни суми за 4г за да си задържат клиентите в условия на спадащи приходи!
  Ясно се вижда като има конкуренция, не като други дето изкарват колкото са вложили за година.

 87. 87 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 171 Весело

  Костов е виновен, нали така?
  ( Ако кажа какво мисля по въпроса следва да ме изтрият, ма.ичката ви п.оста).

 88. 88 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#82] от "Faihle":

  Интересна точка! Да не би да искаш да кажеш, че ние не спазваме правото на ЕС?
  Странно!

 89. 89 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#88] от "thespiritswithin":

  Да точно така, предполагам ти е ясно и се шегуваш.
  Не се спазва, да, особено законите на ЕС с/у корпорациите у нас не се спазват, те си имат свои съдилища у нас едва ли не.
  Например, ЕС е наложил на мобилните оператори правилото, при прекратяване на договора, максимума на таксите, които са наказателни, да не са повече от три месечни такси.
  Съда в България, приема закона на ЕС, за препоръчителен и препоръчва на мобилните оператори у нас да го спазват. Официално само един се е съгласил, другите дори не са се съгласили а всички масово не го спазват.

 90. 90 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#89] от "Faihle":


  Знаеш, че без черен хумор не може да оцелееш в бантустана.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  [quote#83:"Ivan Nikolov"]А бихте ли и посочили банка с цена за превод през Бисера 50ст.? [/quote]
  Вътрешно банков превод чрез он-лайн банкиране е 50 ст. в РББ и 30 ст. във Фибанк. Ако титулярът е един и същ, е базплатно.

 92. 92 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Пореден цинизъм спрямо данъкоплатците.

 93. 93 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Колкото и да печèлят българските банки няма да спасят ,майките у няма да се спасят от задаващото се цунами от Германия и Италия.
  Б.Б спомена днес еврозоната май.Да не му посича ума.Дано е от жегата.Ще мине жегата ,еврото и банките ще го духат.

 94. 94 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#93:"jelev_jelqzko"]Колкото и да печèлят българските банки няма да спасят бананките майки ,и няма да се спасят от задаващото се цунами от Германия и Италия.
  Б.Б спомена днес еврозоната май.Да не му посича ума.Дано е от жегата.Ще мине жегата ,еврото и банките ще го духат. [/quote]
  Извинявайте за този коментар.

 95. 95 Профил на juukkk
  juukkk
  Рейтинг: 8 Весело

  1. Работя в банка
  2. Искам да благодаря на КТБ, че фалира, защото това беше катарзисът който отпуши кранчето за падането цената на кредита
  3. За по-запознатите, може да проверите коефициента заплати към оперативни приходи в БГ (16%) и западна европа (40%) и да попитам западния акционер още колко време си мисли, че ще стоя да му правя 13% процента възеръщармост на капитала (в моя случай даже 19%), при положение че западните фирми за изнесени бизнес процеси (а да не говорим за софтуерните разработчици) идват и ти дават надежда за едно по-хубаво бъдеще - заплата с която може да се осмелиш да мечтаеш за повече от двуспална панелка, повече от 1 дете, кола на под 7 години, 25 дни отпуск, социални придобивки, work from home защото не е нужно да ходиш като мишка всеки ден из софийското метро за да стигнеш до сивата мрачна кутийка, от която да симулираш работа.
  4. Във връзка с горното е виновен и мениджмънтът. Днешният мениджмънт в бг банките е продукт на УНСС от 80-те и 90-те. Трудно боряват с нещо по-сложно от дистанционо за телевизор.

 96. 96 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Как няма да са им високи доходите на банките, като крадат от клиентите си. При мен за сметка в долари, без да я ползвам 7 години ми начисляват лихва обслужване и в същото време РАЗПЕЧАТАНАТА справката за салдото по сметката е НУЛА.Мошеници! Така е като за шеф на БНБ се назначава бюждетар, а шефа на най-голямата банка е химик!?!?!? Ама с тоя материал в Парламента, какво друго може да се очаква. Така ще е докато тъпите избиратели гласуват срещу кебапчета!

 97. 97 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Растежът на депозитите се забавя - общият им размер в края на юни е 75.2 млрд. лв.[/quote]

  Значи грубо около $ 43 млрд. Едно любопитно сравнение. В нашия щат 50-те най-богати имат около $ 118 млрд, а само първите двама в класацията имат около $ 41.5 млрд.
  Ето и самата класация:
  https://www.bostonglobe.com/business/2016/06/10/here-new-list-richest-people-mass/OaNMT5TILihKuLoyLNBwbL/story.html

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 98. 98 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#72] от "gdobranov":

  голяма част от кредитите с теглят,за да осигурят на дадения индивид средства за нормално съществуване-покрив над главата,режийни,образование на чааветата,парцалки,за да не ходиш гол...човекът бил единствената белтъчна форма на живот на Земята,при това се нарича ''разумна'',която си ПЛАЩА за да живее на нея.

 99. 99 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#75] от "yanne":

  И защо трябва да искам да заблудя някого? На братовчед ми кредита е точно на нивата, които цитирах. Не знам откъде и каква статистика гледате, но ако към нея спадат и бизнес кредити към средни и големи предприятия е нормално цифрата да е тази - и в БГ има средни предприятия, които ползват финансиране на 1,2-1,5%.

 100. 100 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#91] от "wanderer":

  По стандартна тарифа за единичен превод няма, но ако ползвате пакет за банково обслужване цената ще ви излезе толкова в почти всички банки, които предлагат подобни пакети. Отделно, с повечето банки можете да се договорите и за по-ниска цена в зависимост от оборота/броя операции на месец. Въобще, огромна част от таксите, лихвите и начина на работа с една банка подлежи на договоряне, но хората просто не го знаят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK