Банките са стабилни, нямат нужда от държавна подкрепа, обяви БНБ (видео)

Банките са стабилни, нямат нужда от държавна подкрепа, обяви БНБ (видео)

© Надежда Чипева, КапиталБанките в България са стабилни и нямат нужда от подкрепа с държавни ресурси. Това съобщи управителят на БНБ Димитър Радев в специално обръщение по повод приключилия стрес тест на институциите. Резултатите от него ще бъдат официално оповестени в 13 ч. в събота.


Изводите на централната банка след направения преглед показват още, че капиталовата адекватност на проверените институции е над изискванията. В същото време за някои от тях са предвидени мерки, които ще се приложат от понеделник, 15 август, свързани с увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции.


В свое изявление и министърът на финансите Владислав Горанов посочва, че е доволен от резултата и че няма да се налага предвиденият публичен ресурс в случай на проблеми с банки да се използва за тази цел.
Финансова устойчивост


Данните на БНБ от направената проверка показват, че основният показател за финансова устойчивост на банките, измерен като съотношение между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания на системно ниво. Освен това той е над средните равнища за европейските банки, отчетени при наскоро приключилия европейски стрес тест.


Този показател след корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите възлиза на 18.9% при регулаторен минимум от 4.5%. Стрес тестът показва, че ако актуалните макроикономически прогнози до 2018 г. се материализират, този показател допълнително ще се подобри до 22.2%. В случай на дълбока икономическа криза, която според банката е малко вероятна, този показател би се понижил до 14.4%.


За европейските банки данните са значително по-ниски и възлизат съответно на 13.9 и 9.4%. "Следователно капиталовата позиция на нашите банки на системно ниво е стабилна с възможност да абсорбира шокове при неблагоприятни пазарни условия", заключават в централната банка.


Капиталова адекватност


Капиталовата адекватност на всяка от тестваните банки остава над минималните регулаторни изисквания, заключава БНБ, като се допълва, че индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа.


В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции. Конкретните мерки и срокове са посочени в документите, които ще бъдат публикувани в събота. Изпълнението им започва от понеделник, 15 август. Те ще бъдат включени както в плановете на банките за оптимизация на техния капитал и баланси, така и в надзорния процес, осъществяван от БНБ.


Няма нужда от държавна подкрепа


Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници, е друг извод от стрес тестовете.


Радев посочва в изявлението си, че стрес тестовете не са били самоцелно действие, "а важна част от 18-месечния план за реформи и институционално развитие на БНБ", който е представил при избора му за управител през юли 2015 г. Той припомня, че други ключови елементи на този план са същественото подобряване на дейността на банковия надзор и изграждането на институционална рамка за решаване на проблеми в банковия сектор.


"Постигнатите много високи финансови показатели на банките през първите шест месеца на тази година ги поставят в добра изходна позиция за изпълнение на мерките, набелязани в резултат от прегледа на качеството на активите и стрес теста", обявява Радев.


Искам да уверя обществеността, че линията на дисциплина и реформи в банковия сектор ще продължи, като нейната основна насоченост ще бъде не към решаване на проблеми от миналото, а към успешно посрещане на бъдещите предизвикателства, свързани с поддържането на финансовата стабилност в страната и нейното пълно интегриране в европейската финансова инфраструктура, заявява още централният банкер.


Преди година той пое поста от Иван Искров, при чието ръководство се видя, че надзорът над банките е поставен под въпрос, резултатът от което беше фалитът на КТБ.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Тя и КТБ беше стабилна 1 седмица преди да фалира, и ПИБ беше стабилна преди да поиска държавна помощ . Българските банки са стабилни, колкото са стабилни връзките на мутренските им собственици !

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3171 Весело

  Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет.
  ____________
  Че то по-голяма държавна подкрепа от лобистките закони в подкрепа на финансовите анархисти и техния брутален банкерски картел къде има в ЕС????

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1446 Весело

  и контролът е стабиУен - справка КТБ

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8334 Неутрално

  Най - много се плаша, като някой започне да твърди , че ''Банките са стабилни'' !!!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ох, вече съм спокоен. Но не, не заради изкаването на новия Искров, а щото вчера си изтеглих и похарчих и последния депозит.

  nègre littéraire
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Това не е никакъв резултат и никакъв извод. Не налагало държавна намеса и покривали минималните изисквания... Ама при кой вариант на теста, че той не е един?
  Ало, банкерчето, ае по-открито, моля!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#5] от "Юлий Ефимов-Исинбаев":

  Ехее, как успя да изхарчиш 100к. за няма и един ден, защото толкова са ти гарантирани, но нищо, чукча писател- не читател.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Като възстановите парите в Фонд за гарантиране на влоговете в банките след 15-20 години, ЕЛАТЕ ТОГАВА ДА СЕ ОБЯСНЯВАТЕ!

 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ето оказва се, че преди и сега банките са стабилни (с изключение на една, но тя вече фалира). Значи и преди и сега банковия надзор си е вършел работата отлично - въпреки критиките.

  Еми браво

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Дано, дано е така. И дано приликата на Димитър Радев с Тодор Вълчев си остане само визуална.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  "... линията на дисциплина и реформи в банковия сектор ще продължи, като нейната основна насоченост ще бъде не към решаване на проблеми от миналото, а към успешно посрещане на бъдещите предизвикателства ..."!

  Тоест, който си е мислел, че онези 4 милиарда ще се върнат и ще се търси отговорност от виновните... Да забрави! Стабилността, преди всичко!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  И как така хем всички са стабилни, хем "В същото време за някои от тях са предвидени мерки, които ще се приложат от понеделник, 15 август, свързани с увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции."

  Ние не сме будали!
  И все едно не сме чували/чели за Георгиус Георгиу и неговите необезпечени милиардни кредити особенно към една банка

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ей, хора, тая новина ме подсети как забравихме ( ние и медиите ) вече за КТБ - кражбата на века ... и как крадците са щастливи някъде там. Темата и развитието й потънаха някъде напоследък.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2138 Любопитно

  ема чекай малко бе, ква е тая събота баш в четвъртък вечерта

 15. 15 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Нека видим конкретните резултати и после ще коментираме - това е разбира се при условие, че може да се вярва на данните...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Дано да е истина. След оня царедворски банкер и КТБ на такива новини ще вярва следващото поколение.

 17. 17 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Извинявам се предварително за отклоняване от темата, но искам да попитам защо нито една от политическите партии не издигне г-н Димитър Радев или който и да е ерудиран, образован и представителен като него за президент на България? Защо повечето кандидати са някакви дълбоко чалгаризирани версии на синдрома Сульо и Пульо който така трагично се установи по тез балкански ширини в последните 26 години? Въпроса е риторичен.

 18. 18 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "black_recluse":

  Ахам. Гарантирани, гарантирани, колко да са гарантирани? Вложителите на КТБ колко време си ги чакаха "гарантираните"? Пък ако гръмне най-голямата банка, няма да и казвам името, но собственикът ѝ си има проблемите, се сети колко бързо ще ми върнат гарантираните. Другите големи са гръцки банки. Тук също ще подмина без коментар. И с финансови гении като Влади Горанов във властта, дето искаше "банкова ваканция" по време на кризата, нищо не ми е гарантирано.

  nègre littéraire
 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#12:"Наблюдател"]Ние не сме будали!
  И все едно не сме чували/чели за Георгиус Георгиу[/quote]

  Биволъ: "Един скромен олигарх"
  https://bivol.bg/mosv-yulen.html
  "Кипърецът притежава в България огромен бизнес, показа подробно проучване на Биволъ (виж тук). Чрез мрежа от офшорки той контролира големи пътностроителни фирми, „Кремиковци“, ОЦК „Кърджали“, „Юлен“, „Витоша ски“, туристически и авиокомпании, всичките финансирани от Първа Инвестиционна Банка за внушителната сума от над 1,2 млрд. лв."

 20. 20 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Верни ли бе Радев!? На тия такси и лихви остана и да не са стбилни. Стане ли революция, 1944 та ще им се стори като разходка в парка.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 21. 21 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#17:"due07477623"]защо нито една от политическите партии не издигне г-н Димитър Радев или който и да е ерудиран, образован и представителен като него за президент на България?[/quote]

  А защо не и за председател на ООН?

  nègre littéraire
 22. 22 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#19:"Наблюдател"]Кремиковци“, ОЦК „Кърджали“, „Юлен“, „Витоша ски“, туристически и авиокомпании, всичките финансирани от Първа Инвестиционна Банка[/quote]

  Арееее, пак псевдозелените налазиха темата. Сега и Владо Каролев като се включи, ще стане интересно.

  nègre littéraire
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2138 Весело

  [quote#12:"Наблюдател"]Ние не сме будали! [/quote]
  именно... сметам че след като банките са стабиуни (особено до понеделник), а турчина вече е при роднините си, можем спокойно да се заемем с жипката на Волен

 24. 24 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 303 Весело

  стабилност и опорна точка

 25. 25 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 980 Неутрално

  проверката за свързаност на собствениците на български банки с големи кредитополучатели какво показва? ако за това БНБ каже "всичко е наред" докладът е приказка от 1001 нощ и ПР събитие.

  Истината ни прави свободни.
 26. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1346 Весело

  Всичко е стабилно, спете спокойно!
  Стабилността, която затрива България.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 27. 27 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 237 Неутрално
 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 446 Неутрално

  бнб обяви същото и за ктб. А гуверньорът й разказваше за изнесени милиони в чували. След това каза, че думата "чували" не е споменавал. С това отговорността му се изчерпа.

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Няколко бележки:
  1. нашият стрестест на банките е НАШ, като е "съобразен" с критериите и показателите на Европейската централна банка
  2. в изявлението на гуверньора на БНБ се говори за "базов собствен капитал", но точният термин би трябвало да е "капитал от първи ред", т.е. СЕТ1 по европейската класификация, както е посочен и в родните нормативни документи и наредби на БНБ.
  3. освен това проблемните кредити са 10.5 милиарда, като над 7 млрд. са от бизнеса, а 3 млрд. от домакинствата. Съответно показателите са почти 25% съмнителни вземания от бизнеса и 18% от домакинствата. Е, възниква въпроса как тогава имаме такава висока капиталова адекватност, след като в капитала няма толкова пари.
  4. над 7 млрд. практически са невъзвращаеми кредити (просрочие над половин година). Да, ама по методиките те не се броят така и съответно се намаляват рисковите активи, спрямо които се изчислява капиталовата адекватност
  5. според Наредбите лошите кредити могат да се отчетят с година закъснение. Т.е. станал е лош януари т.г., ама провизирането му (и съответно рисковата оценка) ще е следващата година.
  И въобще има маса фокуси. То по документи и отчети, по капиталова адекватност и Корпоративна банка беше слънце и най-добрата в системата...

 30. 30 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Общо взето е вярно това:
  Подобни изказвания са абсолютно излишни, защото и да има проблеми, то ние с гайдите ще сме последните, дето ще научим.
  Само глупавите хора не се учат от опита си и от близката и по-далечна история.
  Имало ли е досега шеф на БНБ, който да не е ЛЪГАЛ?!
  Ясно е, че управителите на БНБ са пионки и параван на мутро-политическите шайки, дето се редуват да доят държавата.
  И за благодарност си отиват с милиони по сметките и посланнически длъжности.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Може да са, а може и да не са, на БНБ вече нямаме вяра.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Мдааа, направиха одит и оценка активите на банките..... но дали приложиха методиката, която приложиха при "одита" на КТБ????
  Хора, по дълга пързалка ви пускат, последни ще се смеят само хората без никакви депозити в банките!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5620 Неутрално

  Сега да освободят отдела от 80 човека, назначени в БНБ за провеждането на стрестестовете.

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#29] от "Григор Лилов":
  Сега видях поста Ви. Напълно съгласен. Само не разбрах методиката за оценка приложена сега за банките... същата ли е по която "одитираха" активите на КТБ???? На мен ми е интересно?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Когато видя Искреният Ванчо и Измавруденият Стоенча при бай Ставри тогава верно ще има издържан СТРЕС тест.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 36. 36 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Държавната подкрепа на банките в България не е престава през последните седем години. Такива маржове и такава комисионна вакханилия няма никъде. Като икономиката изобщо, банките се крепят само и единствено на безгрижието и безхаберността на надзора и на БНБ като цяло. Да сте чули една банка да е наказана за нещо? Поне един административен акт?Едно наказателно постановление? Глобичка на някой шеф?Имуществена санкция? Не! Толкова сме стабилни, че ... Пруденциална работа. Колкото повече е мизерията, толкова по-добре са банките.

 37. 37 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Мда това беше и преди КТБ да я фалират

 38. 38 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 520 Неутрално

  След КТБ как да вярваме на такива изказвания от БНБ?!?!?!?!?

 39. 39 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Това е добра новина, стига теста да е базиран на добре проучени и коректно предоставени данни.Че агрегираните резултати ще са такива беше ясно, още преди започване на тестовете. След години на рецесия и отписване на лоши активи за няколко милиарда лева, общата нетна печалба на банковата система бързо нарасна за 4-5 г. от 0,5 до близо 1 милиард лева за 2015. Съотнесена към собствения капитал (12 милиарда лева, от които само 4 милиарда- 1/3 внесен капитал, а останалия е от неразпределени печалби и други резерви) е 25% към внесения капитал и 8,5% към т.н. собствен капитал. За първо полугодие 2016 г. банките отчитат 773 млн.лева печалба, която се отнася към собствениците на дружествата-майки. Системата наистина е в добро здраве и как няма да е като съотношението активни лихви+такси (по заеми) към пасивни лихви (по депозити) варира от 4:1 до 8:1 в различните търговските банки според портфейла им. При ниски разходи за издръжка на дейността и риск не по- висок, от този в поне 15 от членовете на ЕС, не е чудно, че банковия бизнес е наистина от най-печалившите.

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Банките са стабилни, нямат нужда от държавна подкрепа, обяви БНБ......Горанов: С парите, заделени за евентуални проблеми с банки, ще се погасява дълг - На кого да верва човек??????

 41. 41 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 237 Гневно

  А защо изобщо се допуска възможността за държавна подкрепа?
  От къде накъде?
  Аз когато не съм финансово стабилен банките продават моят кредит на мутрите и те идват да си ги търсят със заплахи. В най-добрия случай идва частен съдебен изпълнител и ми взима всичко. И всички казват: живял си неразумно и си харчил повече от колкото изкарваш. А банките които си раздават чудовищни заплати и отпускат кредити на свързани лица без обезпечение могат да получават държавна помощ. Да не дава Господ да се родиш беден в държава от третия свят. ВИНАГИ си прецакан.

 42. 42 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Така говореха и по време на грабежа наречен КТБ. Само луд си държи парите в българска банка.

 43. 43 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Имат 770 млн. печалба за първите 6 месеца. Остава и да им трябва подкрепа.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 44. 44 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Аз тоя не му вервам и за секунда. Тоя е кукла на конци.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 45. 45 Профил на faceass
  faceass
  Рейтинг: 237 Гневно

  "...основна насоченост ще бъде не към решаване на проблеми от миналото, а към успешно посрещане на бъдещите предизвикателства." - Ясно. Няма да търсите отговорност на никой, за някакви си 8-9млрд, открадната, народна пара (щото, нали това си обещал, за да те изберат), ами ще ми умувате, как да се прикрива информация, за фактически и предстоящи фалити...

 46. 46 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ох,този ВИП-"Банкер" или не става да работи на този отговорен за Българската Банкова система Пост , или се опитва да маниполира Общественото мнение,тук,в този Сайт. Защото,за какви "оптимистични разултати" от обективно проведеният "Стрес-Тест" на Българската банкова система говори,след като стокооборота в България е на отчайващо носко ниво:Гражданите ,имат обективната потребност да харчат "своите пари":за ремонт на жилитата им,за подготовката на децата им за Новата учебна година, за поддържане на оптимален Цикъл на възпроизводството в Земеделието,Животновъството и др. ,за разплащане на Фирмите по между си,поради голямата вътрешно-фирмената задлъжнялост ,..., и така нататък списъкът е дълъг. Но в условията на ОСТРА ЛИКВИДНА КРИЗА,придружена от застрашаващи Националната сигурност международни фактори,Нацията ни е в дълбок Стрес ,и допълнително свива потреблението си ,поради СТРАХ ОТ ОЦЕЛЯВАНЕ. Ето Ви един Пример с една от така наречените "успешни", "Български Банки": "Банка ДСК".В Тази Банка редовно ми внасят полагаемата ми месечна пенсия, от която Аз на свой ред ,тегля суми . Миналата седмица отново я посетих.Залата с касиерките беше почти празна.Касиерките видимо скучеха и дремеха пред компютрите си.И как няма да "дремат",като и Тази Банка има определена "заслуга" за ОТРИЦАТЕЛНАТА ЛИКВИДНОСТ...Излиза,че ако не сме Ние-Пенсионерите,да "захранваме" ,всееки месец "Банка-ДСК" ,със свежи "пенсионерски пари",Тази Банка може би е близо до определението "КУХА БАНКА",която вместо да се конкурира на Финансовият пазар за "Банкови услуги",които да съживят Икономиката на България,Техните "Менаджери",трескаво очакват и си "фантазират",как някой /??/,новоизлюпен Бос на организираната престъпност /Мафията/,или някой "успял" Партократ,или крадлив /"гъон-сурат"/ Виш държавен служител ,ще се "навият" да ИЗПЕРАТ МАЛКО МРЪСНИ ПАРИ и в "Банка-ДСК"...За да я понапълнят малко със "свежи пари"...И така до следващият "Стрес-Тест"...Аз съм работил 3 годин във Филиал на Националната Банка,през 80-те години и още мога да различа коя Банка е "успешна" и коя е "КУХА БАНКА"...Колко ли такива Чсатни Банки/като "Банка-ДСК"/ в България, са на това дередже ? Да! /инж.Бъчваров,Казанлък/

 47. 47 Профил на faceass
  faceass
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#41] от "Филателист":

  ... то, така е евфемизмът, но фактически не е държавна подкрепа за банката, а единственият начин, да се спре народния гняв и палене на коли и сгради. Нямат начин (те предварително са прани, крити и неоткриваеми-нали това им е занаята), а нямат и намерение, да търсят парите от "фалиралите" банкери, и за да не ядат дървото, плащат на стадото с народни пари...

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#29] от "Григор Лилов":
  Извинявай, ти журналистът григор лилов ли си? Ако да, вярно ли е, че клипчето на русенеца, заради което тежковъоръжени и маскирани го арестуваха, е по твой материал за състоянието и проблемите на банките?

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  До коментар [#30] от "ali_ibn_isa":
  [quote#30:"ali_ibn_isa"]Имало ли е досега шеф на БНБ, който да не е ЛЪГАЛ?! [/quote]

  Имало е - Светослав Гаврийски.
  А и за Димитър Радев нека не бързаме.

 50. 50 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Да, а КТБ беше банка на годината.. няколко пъти..

 51. 51 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 964 Неутрално

  То и преди КТБ бяха стабилни.
  Тази дума "стабилност" е опорочена от герберастите.
  Щом нещо е стабилно (според тях) значи е корумпирано и не работи (според мен)
  Няма ли да излезе истината за КТБ?...м,дедо Буда беше обещал!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Точно такива новини ме плашат най-много. Като го зная нашите ... нищо чудно скоро да ги намерим със заключени врати без парите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Когато вестоносецът е бил уличаван в лъжа, колко струват неговите "добри вести" ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на crazyjohny
  crazyjohny
  Рейтинг: 237 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=ZR3AfxsClNU
  поздрави на управителя на БНБ,поредния смешник

 55. 55 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 466 Неутрално

  браво, така се прави. открито пред всички и преди резултатите. да се надяваме, че е и истина.

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  $Преди година той пое поста от Иван Искров, при чието ръководство се видя, че надзорът над банките е поставен под въпрос, резултатът от което беше фалитът на КТБ.$

  Е, за този завършек е цялото бръщолевене в статията . Като към него се прибави и намерението да не се говори за миналите проблеми , а за светлото бъдеще на "финансовата стабилност." Ами стабилни сме , щом за миналата година милионерите в България са се увеличили с над 120 души . Влоговете , макар и при нищожна лихва са се увеличили с над 4.3 млрд лв. На тактично се премълчава разбивката на вложителите - кой по колко спестява . Увеличили се е и броя на разкритите сметки на врожители . Но не се казва колко сметки и в колко банки имат тези нови милионери , след като се знае , че банките гарантират влогове до 200 хил
  лв Финансова стабилност?. Ами разбира се . След като банките са пълни с пари . Които , кой знае защо , никой не се бута да тегли за осъшествяване на инвестиции. Но това , изглежда , не влияе на приходите на банките , а оттам и на банкерите . Та ... парата в свирката и купона на 6.

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2001 Весело

  [quote#10:"Един препатил"]Дано, дано е така. И дано приликата на Димитър Радев с Тодор Вълчев си остане само визуална.
  [/quote]

  Да де , ама надали.

 58. 58 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#19] от "Наблюдател":

  Я пък виж, аз на какво нещо попаднах днес във Фейсбук. Доста интересно видео разказващо за това, кои всъщност са Бивол. Така че монетата се оказва, че има две страни. https://www.youtube.com/watch?v=tNrsLtx1xc0

 59. 59 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Пак ще има патколаб за герберите и техните опоненти.
  Лапайте и се жалвайте..., тъпото си е тъпо, който и да му е байрака....

 60. 60 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Като чуя от управителя на БНБ, че банките са стабилни, направо ме втриса. Заради тази стабилност сега ще плащаме вересиите на КТБ в размер 4 милиарда евро. Как нямат срама тези хиени да лъжат безобразно и да ни баламосват. В момента в България лихвите по депозитите са толкова ниски, че дълбаят дъното, а тези ми говорят за стабилност. В нормална страна вложителите веднага
  ще преместят парите си там, където им ност някаква печалба. А тук ние им плащаме, за да боравят и въртят парите ни. Абсурдистан.

 61. 61 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#51:"Без коз"]Няма ли да излезе истината за КТБ?...м,дедо Буда беше обещал! [/quote]
  няма , как ще излезе ти още малко и парите ще питаш къде са

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 62. 62 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Предвид доверието, с което се ползва БНБ, такива изявления могат да предизвикат сътресения.

  Както се казва, живеем в демократична държава. Толкова демократична, че всяка лейка може да заеме висок държавен пост.

 63. 63 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#48:"султана глаушева"]Извинявай, ти журналистът григор лилов ли си? Ако да, вярно ли е, че клипчето на русенеца, заради което тежковъоръжени и маскирани го арестуваха, е по твой материал за състоянието и проблемите на банките? [/quote]

  Да, аз съм. И се наложи най-официално да заявя, че освен автор на постовете в профила ми във "Фейсбук", съм и авторът на препечатките, излезли в някои интернетмедии или др. профили, които също бяха подгонили. Е, нямаше как и ги освободиха.
  Мен нямаше как да ме задържат - не клеветях, а бях посочил изрично и навсякъде източниците на данните - МВФ, Световна банка, ЕЦБ, МФ, БНБ, отчети и анализи на самите банки. Европейските правила не им позволяваха да ги обявят като секретни, а за изнасяне на служебна информация отговорност не се носи, освен ако не е направено от служител.
  И да е жив и здрав ЕС, че ги спря! Защото тогава не само спряха да публикуват почти цялата статистическа информация и отчети. А и се опитаха да приемат закон, според който всякаква информация за финансовата сфера е поверителна и се наказва със затвор при евентуално публикуване.

 64. 64 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#58] от "i_hristov":

  Я ти прочети по-добре това:
  https://bivol.bg/bnb-fibank-report-1.html
  "БНБ крие тайни доклади ..."

 65. 65 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#39] от "glaxo":

  Хубаво е, че вие посочихте тези 4 млрд. от банковия капитал, а не аз! Защото аз съм скептик и някои ще кажат, че превратно тълкувам фактите, а вие сте й защитник.
  Та тези 4 млрд. всъщност са капитал от първи ред -най-важният. И разбира се, той въобще не е 18% от рисковите активи, както се опитва да манипулира БНБ (то и никъде по света няма и няма да имас коро такива съотношения).
  Да ви напомня, че и банките светкавично се отърваха от пакети лоши кредити, прехвърляйки ги на дружества за събиране, създанени или с тяхна помощ, или направо тяхна собственост. Така избягаха от провизирането и съответно се отърваха от рисковите активи, които иначе щяха да им смъкнат надолу капиталовата адекватност.
  Разбира се, формално нарушения на нашите закони няма, ама всички знаем, че тези рискови активи иначе никой не би купил, защото са невъзвращаеми. (последните преди началото на стрестестовете се продаваха на цени до 5% от номинала).
  Въобще ако се спазваха истинските банкови правила, ситуацията въобще нямаше да е не само розова, но дори и сива.
  Ще ви обърна внимание, че книжата на бюджета, които се купуват на поразия, се водят безрискови. И че БНБ с Наредбите си заобиколи забраните на Валутния борда, ползвайки вратичката в него за опасност в банковата система и започна да приема тези книжа като обезпечение по финансирането. Онова, което отпуска на банките, като така и финансира косвено и бюджета.
  Формално нарушение няма, а на практика са гръцки фокуси, както Атина с дериватни и др. операции криеше фалита си. Личното ми мнение - някои банки задължително трябва да се закрият (и 27 са прекалено много за нашата икономика, макар че е по-добре от предишните 31), други да се слеят, а някои директно да се оздравят от бюджета.
  А в момента лодката е пробита и с разни фокуси се крепи на водата, без да се ремонтира.

 66. 66 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#58] от "i_hristov":

  Доклад на Управление „Банков надзор“ на БНБ от 2012 г. по заповед N°РД 22-0301/16.02.2012 г. в Бalkanleaks:
  http://balkanleaks.eu/media/Report-BNB-FIBANK-2012-1-9.pdf

 67. 67 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#66] от "Наблюдател":

  Яко секретни неща Излизат на светло едно по едно нещата

 68. 68 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Като е толкова хубав доклада, защо чакат почивните дни за да го обявят?

 69. 69 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#64] от "Наблюдател":
  До коментар [#66] от "Наблюдател":

  Имам няколко въпроса, на които явно не си се замислил и вървиш подир рогатия добитък като зомби
  Не ти ли изглежда прекалено нагласено, подобно нещо да излезе точно ден преди резултатите от стрестестовете и веднага след изказването на Радев? Бивол тактично обаче изпускат нещо много важно: А има ли доклади и за други банки и кои? Да не излезе, че предписанията за ПИБ са най-меките .
  Така като гледам реално този доклад показва, че БНБ контролира банките и изготвя препоръки и следи за спазването им. Ако прочетеш документа, който е от 2012 г. ще видиш, че написаните предписания са били изпълнени през времето. Не виждам и как БНБ крие нещо, при положение, че каквото е необходимо да обяви публично го прави. Да кажат ако може, кой точно закон БНБ нарушава, че го е скрила доклада умишлено. Все едно да кажеш, че примерно Дневник крият от нас информация, защото не ни показват, с кои фирми имат договори за реклама. Да видим, кой им плаща и дали пишат лошо срещу него. Те обаче не са задължени по закон.

 70. 70 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#64] от "Наблюдател":
  До коментар [#66] от "Наблюдател":

  Имам няколко въпроса, на които явно не си се замислил и вървиш подир рогатия добитък като зомби
  Не ти ли изглежда прекалено нагласено, подобно нещо да излезе точно ден преди резултатите от стрестестовете и веднага след изказването на Радев? Бивол тактично обаче изпускат нещо много важно: А има ли доклади и за други банки и кои? Да не излезе, че предписанията за ПИБ са най-меките .
  Така като гледам реално този доклад показва, че БНБ контролира банките и изготвя препоръки и следи за спазването им. Ако прочетеш документа, който е от 2012 г. ще видиш, че написаните предписания са били изпълнени през времето. Не виждам и как БНБ крие нещо, при положение, че каквото е необходимо да обяви публично го прави. Да кажат ако може, кой точно закон БНБ нарушава, че го е скрила доклада умишлено. Все едно да кажеш, че примерно Дневник крият от нас информация, защото не ни показват, с кои фирми имат договори за реклама. Да видим, кой им плаща и дали пишат лошо срещу него. Те обаче не са задължени по закон.

 71. 71 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#65] от "Григор Лилов":

  +++++Винаги съм следял Вашите компетентни коментари и съм напълно съгласен и със двата конкретни поста(анализа) и всички скрити хватки, зад които се крият много от тъмните страни на банковата ни система.Не ми се ще да навлизам детайли, но много Ви благодаря за това , че вдигате нивото на този дебат по един авторитетен и професионален начин! Поздрави!

 72. 72 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  [quote#32:"chichka"]Хора, по дълга пързалка ви пускат, последни ще се смеят само хората без никакви депозити в банките![/quote]

  Философията на бабите от ТКЗСто дето викат Нека оди бос! Хората с депозити в КТБ си взеха парите от глупаците без депозити в КТБ с помощтта на държавата и ФГВБ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 73. 73 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  [quote#65:"Григор Лилов"]Да ви напомня, че и банките светкавично се отърваха от пакети лоши кредити, прехвърляйки ги на дружества за събиране, създанени или с тяхна помощ, или направо тяхна собственост.[/quote]
  Как си го представяте това счетоводно!? Прехвърляш един актив на някакво дружество. Срещу какво го отписваш от баланса, освен срещу счетоводна загуба. Т.е. директно го покриваш с капитал. Не с 15% капитал, а със 100% капитал.

  Изобщо нямам думи като чета какви коментари са изписали саморасляците кандидат банкери под тази статия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 74. 74 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Да изчакаме до събота и да видим резултатите по банки. Че това с агрегираните резултати е като аз да ям зеле, друг да яде месо, а агрегирано да ядем месо със зеле.
  А, колкото до стабиУността на системата: не ми се мисли какво ще стане, ако отхвъчи още само едничка банка.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 75. 75 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  quote#73:"tribiri"]Изобщо нямам думи като чета какви коментари са изписали саморасляците кандидат банкери под тази статия.[/quote]

  Преди да сипете епитети, не е лошо да се информирате и понаучите какво представляват операциите. И по-специално секюритизацията (securitization) като вид финансова операция. Например този термин обозначава трансформиране на финансови активи, като например ипотечни и гарантирани по друг начин заеми в ценни книжа, за да могат да бъдат реализирани при необходимост на вторичните пазари. Тези заеми се продават на дружества ( при някои банки създадени от самите тях), в резултат на което в банковия баланс се увеличава позицията на свръхрезервите. (понеже се изчистват активи.) Тези свръхрезерви, които се получават счетоводно, увеличават % на капиталова адеквантост.
  А като цяло процесът прехвърля активите в задбалансови позиции - "под черта", както казват счетоводителите у нас.
  При тази операция счетоводното отчитане е по пазарни цени. Следователно така се избягва загубата от лошия кредит и необходимостта да се провизира.
  При това потенциално имаме имагинерна загуба (не се отчита счетоводно) за кредит от 100 000 лева и срок 20 години около 230 000 лв., но това са приходи в бъдещето.
  Счетоводството отчита само бъдещи вземания, но те са вече прехвърлени в този случай на др. лице - т.е. то не ги забелязва. Прехвърлени са обаче не като актив, както си мислите вие, който ще се покрие на 100% според невярното ви твърдение и от нейния капитал. Защото са превърнати във финансов инструмент.
  Банката взима 100 такива кредита и ги оформя като пакет (инструмент) за търгуване. Така си спестява упражнението да ги посочи в отчетите и балансите като невъзвръщаеми вземания. Цената съответно се определя на 12% от цялото вземане за този срок от 20 години или по-ниска.
  В случая тя ще отчете загуба за текущата година в примера с кредита например 5% (погашения по главниците) и лихви, такси и комисиони примерно 7%. Общо стават 12%. Ако банката продаде пакета на 12% от номинала, няма да има никаква загуба. Ако го продаде по-ниско - например на 5%, загубата ще е само 7 пункта.
  Разбира се, същестуват още стечоводни прийоми, с които въобще операцията да не излезе на никаква загуба.
  И ще си позволя една бележка към вас.
  Във финансите общата икономическа култура не върши работа и не е компетентност, както си мислите. Необходими са специализирани познания.

 76. 76 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  quote#73:"tribiri"]Изобщо нямам думи като чета какви коментари са изписали саморасляците кандидат банкери под тази статия.[/quote]

  Преди да сипете епитети, не е лошо да се информирате и понаучите какво представляват операциите. И по-специално секюритизацията (securitization) като вид финансова операция. Например този термин обозначава трансформиране на финансови активи, като например ипотечни и гарантирани по друг начин заеми в ценни книжа, за да могат да бъдат реализирани при необходимост на вторичните пазари. Тези заеми се продават на дружества ( при някои банки създадени от самите тях).В резултат на което в банковия баланс се увеличава позицията на свръхрезервите. (понеже се изчистват активи.)
  За банките това премахва кредитите като активи от
  балансите им и по този начин освобождава капитал. Тези свръхрезерви, които се получават счетоводно, увеличават % на капиталова адеквантост, което се вижда и от родната картинка на системата.
  А като цяло процесът прехвърля активите в задбалансови позиции - "под черта", както казват счетоводителите у нас.
  При тази операция счетоводното отчитане е по пазарни цени. Следователно така се избягва загубата от лошия кредит и необходимостта да се провизира.
  При това потенциално имаме имагинерна загуба (не се отчита счетоводно) за кредит от 100 000 лева и срок 20 години около 230 000 лв., но това са приходи в бъдещето.
  Счетоводството отчита бъдещи вземания, но те са вече прехвърлени в този случай на др. лице - т.е. то не ги забелязва. То ги забелязва след преоформянето им не като кредити в банковия баланс, а като финансови инструменти за търговия, оценени не по стойността на вземанията, а по пазарна цена на този инструмент.

  И ги изчиства, след като бъдат продадени, като се формира приход за банката, съответно и загуба, която ще разгледам по-надолу за вземания през текущата година. Това е така, понеже са прехвърлени. Пак повтарям - обаче не като актив, както си мислите вие, който ще се покрие на 100% според невярното ви твърдение и от нейния капитал. Защото са превърнати във финансов инструмент.
  Банката взима 100 такива кредита и ги оформя като пакет (инструмент) за търгуване. Така си спестява упражнението да ги посочи в отчетите и балансите като невъзвръщаеми вземания. Цената съответно се определя на 12% от цялото вземане за този срок от 20 години или по-ниска.
  В случая тя ще отчете загуба за текущата година в примера с кредита например 5% (погашения по главниците) и лихви, такси и комисиони примерно 7%. Общо стават 12%. Ако банката продаде пакета на 12% от номинала, няма да има никаква загуба. Ако го продаде по-ниско - например на 5%, загубата ще е само 7 пункта.
  Разбира се, същестуват още стечоводни прийоми, с които въобще операцията да не излезе на никаква загуба.
  И ще си позволя една бележка към вас.
  Във финансите общата икономическа култура не върши работа и не е компетентност, както си представяте. Необходими са специализирани познания.

 77. 77 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#69] от "i_hristov":
  До коментар [#70] от "i_hristov":

  Я виж какво казва БНБ за докладите:
  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816.58000.176198279098629/1167741799944267/?type=3&theater

 78. 78 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#77] от "Наблюдател":

  Ама ти сериозно ли? Това което на мен веднага ми прави впечатление тук, е че писмното е изрязано. Защо ли не го дават цялото? Да не би нещо другата част да им разваля мантрата и да показва, че лъжат и манипулират?
  Аз не се съмнявам, че докладът е истински. Иначе нямаше да го публикуват в Болканлийкс. Това, което казам е че се отнася за 2011 г. Показва, че БНБ надзирава банката и отправя препоръки, за изчистване на проблеми, които могат да доведат до застрашаване на здравето й. От тогава до сега ПИБ са направили обезценки сигурно за към 500 млн. лв. Казано още по-разбираемо, са изпълнили препоръките и са отстранили нарушенията. Подобни доклади сигурно има и за другите банки. Защо Бивол или Дневник не ги поискат от БНБ и да видим как е там състоянието, а само го развяват това и преповтаря някакви кухи мантри. Друго, което не ми направи добро впечатление, бе, че това го развяваха като спонсориран пост. Плащат пари, за да се рекламира.

 79. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  [quote#76:"Григор Лилов"]Цената съответно се определя на 12% от цялото вземане за този срок от 20 години или по-ниска. [/quote]
  Ох! Този форум не е място, където предполага такива спорове! И все пак. Ако един актив, който е струвал сто единици го продадеш за 12% от стойността му, преди това трябва да го обезцениш с 88%. Т.е. да отчетеш загуба, която удря капитала.
  Що се отнася до секюритизацията - тя е съвсем друга бира! Това е залагане на вземания срещу кредит, който банката тегли от други кредитори. Нали знаете лафа за американските 2 крави дето ги секюритизираш и купуваш нови 2 крави и така докато станат 11. Тогава си купуваш президент!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 80 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#79] от "tribiri":

  Ясно обясних - активът (примерно 1 млн.) се преобразува в търговски инструмент (това също е секюритизация, както твърдят дебелите книги въреки вашето мнение).
  И така вземането вече не се отчита по абсолютната му стойност, а по пазарната му като приходи - параметрите му за 1 година, която е текущата. Така че никаква обезценка НЯМА! Няма, защото банковите правила и счетоводство са много, много далеч от общите счетоводни правила и практики, на които се опирате вие...

  И понеже едно си баба знае, едно си бае, ще приема, че аз съм неграмотния.
  Тогава банките какви са, щом си продават вземанията по вашия начин и според вас така обезценяват капитала си?! Също ли са неграмотници и идиоти като мен!?
  Не се ли замислихте, преди да спорите, че действията им ще са съвсем алогични, ако се приеме вашата теза? Все пак провизирането е по-евтино. Има и др. възможности - например за преструктуриране на кредита, което намалява отчисленията по него! И т.н., и т.н., и т.н.

  Не се ли запитахте по какви способи се чистят лошите кредити без последствия за капитала. Как става това и как се отчита? И защо например всички банки имат и факторинг? И да не броя повече.
  Не погледнахте ли официалната статистика, в която проблемните вземания са над 10.5 млрд. лева. Напълно лошите с просрочие над половин година са 7.2 млрд. и сега със стрестестовете към тях се прибавиха нови 3.7 млрд. Според вашата теза за обезценка банките трябваше да останат без никакъв - с нулев собствен капитал в този случай! Да, ама не.

  Иначе сте прав, че форумът не е място за такива спорове. За тези неща си има специализирани училища и/или много четене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK