БНБ: Няколко банки трябва да възстановят покритието на капиталовите буфери

Под управлението на Димитър Радев БНБ направи за пръв път подобна проверка.

© Надежда Чипева, Капитал

Под управлението на Димитър Радев БНБ направи за пръв път подобна проверка.Някои български банки ще трябва да поддържат наличните си капиталови буфери, докато други ще трябва да възстановят покритието на капиталовите си буфери. Това са препоръките на Българската народна банка (БНБ) към финансовите институции, съдържащи се в доклада за прегледа на качеството на активите им и стрес теста на банковата система. Резултатите от стрес теста ще бъдат включени в процеса на надзорна проверка и оценка, както и в капиталовото планиране на банките.


Както беше обявено предварително, днес БНБ публикува доклада с индивидуални банкови данни за резултатите от проверката на банковата система, предоставени от независимите консултанти и обобщени от международната консултантска компания "Делойт". Преди дни банковият регулатор изпреварващо увери, че банките са стабилни и нямат нужда от държавна подкрепа.


Банките, от които се очаква да укрепят допълнителните си капиталови буфери, вече са представили подробни планове на управление "Банков надзор" в БНБ, уверяват оттам. От таблица към доклада се вижда, че става дума за две банки - Първа инвестиционна банка трябва да допълни 205.7 млн.лв., а "Инвестбанк" - 33.275 млн. лв. Третата е управляваната от синдици банка "Виктория" от гщрупата на фалиралата КТБ, която вече го е направила през февруари с увеличение на капитала с 30 млн. лв.
Банковата система остава добре капитализирана с капиталово съотношение на базовия собствен капитал от първи ред от 18.9%, значително над регулаторния минимум от 4.5%. Резултатите на отделните банки показват, че капиталовата адекватност на всяка една банка остава над задължителния регулаторен минимум, са изводите в доклада.


Резултатите от стрес теста потвърждават силната капиталова позиция и устойчивостта на потенциални шокове на банковата система, се казва в съобщението на регулатора. Те ще бъдат включени в процеса на надзорен преглед и оценка и капиталовото планиране на банките.


Прегледът на качеството на активите отчита необходимост от корекции в отчетната стойност на банковите активи в общ размер от 665 милиона лева, или 1.3% от рисково-претеглените активи. Оценката на счетоводното въздействие на тези корекции с цел отразяването им във финансовите отчети на банките за 2016 г., следва да отчете нетния приход и обезценките в банките към 30 юни 2016 г., както и всички свързани с капитала развития и мерки през цялата година. Тези корекции следва да бъдат потвърдени от одиторска проверка в съответствие със счетоводните принципи на Международните стандарти за финансово отчитане, информира БНБ.


Коригираното в резултат на прегледа капиталово съотношение на базовия собствен капитал от първи ред за банковата система към 31 декември 2015 г. е 18.9%. Индивидуалните резултати при отделните банки са различни, но тяхната капиталова адекватност във всички случаи остава над задължителния регулаторен минимум. Ето защо очакваните корекции в капитала на отделните банки засягат само капиталовите буфери над регулаторния минимум за капиталова адекватност, се пояснява в съобщението.


"Капитал" разяснява, че размерът на корекциите в активите е 665 млн. лв. - това показва съотношението от 18.9% между базовия собствен капитал и рисково претеглените активи на участващите 22 банки, преизчислено в хода на процедурата. В края на миналата година то бе 20%, което показва, че корекцията е минимална.


Официалните резултати показват, че ефектът е най-голям при Първа инвестиционна банка (ПИБ), при която нетният размер на корекциите е 420 млн. лв. След като се отчете и текущата печалба за полугодието на 2016 г., банката ще има да набавя 205 млн. лв., за да покрие недостига в капиталовите си буфери. Банката е представила мерки, които включват увеличение на капитала до април 2017 г.


Друга банка с наложени по-чувствителни корекции е Инвестбанк, при която според данните те са над 100 млн. лв. И двете институции след прегледа остават на нива под индикативните 8%, но над абсолютния законов минимум 4.5%. Съответно стойностите са 5% за ПИБ и 6.5% за "Инвестбанк".


Резултатите от стрес теста, които се базират на хипотетични сценарии, нямат пряк количествен ефект върху капиталовата адекватност на банките, уверява централната банка. Въпреки това тези резултати ще бъдат включени в процеса на надзорна проверка и оценка, както и в капиталовото планиране на банките.


Освен това чувствителността на балансите към шокове може да е причина за допълнителна оценка на бизнес моделите на банките, което на свой ред също ще бъде включено в процеса на надзорен преглед и оценка, предупреждава регулаторът.


Стрес тестът се базира на капитал и рисково претеглени активи, коригирани в резултат от прегледа на качеството на активите. При него бяха приложени два макроикономически сценария с хоризонт от 3 години, до 2018 г.: 1) основен сценарий, съответстващ на прогнозата на БНБ от март 2016 г., и 2) неблагоприятен сценарий, който представлява симулация на правдоподобни, но малко вероятни хипотетични тенденции.


Неблагоприятният сценарий е по-консервативен от този, който Европейският банков орган използва за България при последния стрес тест за целия Европейски съюз.


При основния сценарий, за който се счита, че отразява най-вероятните макроикономически и финансови тенденции, съотношението на базовия собствен капитал от първи ред на банковата система нараства до 22.2% до края на прогнозния хоризонт. При симулациите на неблагоприятния сценарий съотношението на базовия собствен капитал от първи ред на банковата система спада до 14.4% до края на 2018 г. И при двата сценария капиталовите позиции на банките остават силни и показват устойчивост на тестваните шокове, въпреки че резултатите са различни в отделните банки, е изводът на проверяващите.


Процедурата обхвана всичките 22 банки, лицензирани от БНБ, с изключение на 6-те клона на чуждестранни банки, функциониращи в България . Прегледът на качеството на активите включваше 9 работни блока и се проведе в периода 15 февруари - 30 юни 2016 г. Обект на прегледа бяха активи на обща стойност 84.2 милиарда лева към 31 декември 2015 г., или 96% от банковата система. Прегледани бяха над 3 400 индивидуални кредитни досиета, чиято равностойност е 21.6 милиарда лева или 75% от портфейлите корпоративни кредити и големите кредити за малки и средни предприятия на банките, припомня БНБ.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Много банки на българския пазар - много нещо.Мисля че ако изгониме дск и райфайзен ще е далеч по добре.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  [quote#1:"Петър Петров"]Мисля че ако изгониме дск и райфайзен ще е далеч по добре.[/quote]

  Въз основа на какво?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#1:"Петър Петров"]Много банки на българския пазар[/quote]

  За икономика с нашия размер и отвореност 5-7 банки стигат, плюс 2-3 строго инвестиционни (които не инвестират в проекти на мажоритарния си собственик )

 4. 4 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 569 Неутрално

  ъъъ, защо ТОЧНО тези две банки?

  Ако трябва да се гони някой, по добре да изгонят "онзи дет купува бири и събира бутилки", както и всички подобни лихварски фирмички.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 5. 5 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#3] от "V.Iliev":

  Защо 6-7 бе другарю, може само 2, като едно време- вътрешно и външнотърговска!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Кратко обобщение - банките са на ръба при благоприятен сценарий. А при неблагоприятен, който отгоре на всичкото е консервативен, резултатите са такива, че дори не се споменават.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Оти дск са най големите измекяри.Огромни опашки в офисите им главно от пенсии и социално слаби.Явно сключват изгодни договори на високо ниво ама обслужването на крайния клиент им куца.

  И второ - дск са унгарски май че и доста лесно можеме да си ги откупиме.А колкото по малко чужденци толкова по добре.Защо трябва да храниме чез софийска вода и дск.Аре да си одят у дома.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 8. 8 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#1] от "Петър Петров":
  Споменатите от вас банки, че не светци, е ясно.
  Но проблемните са други, като две от тях са цитирани поменно в статията.
  И те са ИЗЦЯЛО български.
  На наши си, родни, измамници-патриоти
  Още в първите абзаци за банките, чиито буфери трябва да се поддържат и вдигнат дори, първото име, за което се сетих, е цицкоминетската "банка"
  Този когато реши да "гръмне"/ а ще го направи, защото скоро ще поиска да се пенсионира с парите на вложителите / ще стане такова мАзало, и ще лъсне голият гъз на премиер, дпс-ари и дори твърдосини...
  Жалко, че ще пострада цялата мижава икономика на страната, и сметката ще я платят пак ВСИЧКИ, БЕЗ ВИНОВНИТЕ.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 9. 9 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Един от законите на Мърфи, който явно е любим на българите:

  "Ако нещата се подобряват — нещо ще се влоши. Следствия: Ако нещата в момента не могат да се влошат, то в бъдеще ще успеят. Ако изглежда, че нещата се подобряват, значи нещо не сте видели."

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Ако критерият беше един-единствен: "принадлежност на собствениците и ръководителите към Държавна сигурност" резултатите щяха да бъдат същите. ПИБ, Инвестбанк още 1 банка, която сега минава теста на косъм.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петър Петров":

  С най-лошо обслужване е ОББ. Спор няма!

  Ето историята: Влизам в банката в 8:50. Насочвам се към свободно гише на което има служител (уточнявам няма други клиенти в банката). Връщат ме "вземи си номерче". Взимам си. След 3 минути ме канят на едно от гишетата. Прекарвам 1 час на въпросното гише с намерението да преведа цялата сума в друга банка и да закрия сметката. В 9:55 благополучно излязох.

  Същата услуга в друга банка отнема около 10 минути.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  а нещо за това има ли да каже БНБ?

  'Вчера, 12 август 2016, Биволъ публикува първата част от доклада от 2012 г. В него има шокиращи констатации за състоянието на ПИБ. Заради голяма маса необслужвани кредити към олигарси и свързани лица банката е станала изключително рискова.

  Вместо да я поеме на ръчно управление обаче и да защити депозитите на хората, БНБ е оставила нещата на самотек, скрила е доклада и е позволила експанзията на банката към дребните вложители.

  Именно с парите на дребните вложители, примамени от високите лихви, се пълни дупката на огромните кредити раздадени на Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Васил Божков и самите собственици на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев чрез подставени лица, става ясно от подробно описаните фирмени кредити. Кредити, които не се изплащат, но банката ги води като редовни.

  Централната банка сега признава, че предписанията след доклада от 2012 г. били „частично изпълнени“. По данни на Биволъ обаче докладът от 2015 г. обаче е още по-суров, което означава, че е изпълнена незначителна и несъществена част от предписанията. БНБ уверява, че всички предписания от 2015 били изпълнени, но не се знае изобщо какви са те..."

  https://bivol.bg/bnb-fibank-report-2.html

 13. 13 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#5:"klecho"]Защо 6-7 бе другарю, може само 2, като едно време- вътрешно и външнотърговска! [/quote]

  Разбирачи - колкото щеш...
  И коя е била вътрешнотърговската банка "едно време"?
  Я погледни държави с пазарна и сходна по размер икономика! Просто през банките най-бързо се краде и се превъртат крадени пари.

 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#11] от "kokoto2":

  Даже да много 10 минути.Аз си направих сметка в уникредит защото работят и събота и в неделя.Отделно си направиха офис в мол българия до нас и ми е много удобно.

  А дск взимат по 6 лева ако не си им клиент и искаш да внесеш пари по сметка в банката.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#9] от "aralambi":

  Не схванах точно връзката, само че знам, че във финансовите институции ВИНАГИ трябва да имаш негативен сценарий и да си готов за него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 429 Весело

  [quote#8:"clutch"]Жалко, че ще пострада цялата мижава икономика на страната,[/quote]

  Малко свестни фирми имат там депозити. За депозитите не знам сега как е.

 17. 17 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Проверката на качеството на активите реално представлява оценка не на банката, а на българския бизнес и икономика, която се прави от чуждестранна компании, а те не са запознати в детайли с бизнес средата в България. Основната част от активите на една банка са кредитите. Проверката се базира на това дали и как фирмите ще могат да си връщат кредитите ако се влоши обстановката, за тези които не знаят

 18. 18 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#16:"destino"]Малко свестни фирми имат там депозити.[/quote]

  Имах предвид сметки.

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#13:"V.Iliev"]Просто през банките най-бързо се краде [/quote]

  И викаш, вместо надзора да си върши работата, по-добре е да се отнемат лицензи.

  Докато накрая кредитите започнат да се раздават с държавни укази, "по предназначение"...

 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петър Петров":

  Да станат родни, че да си ги плащаме. Веднъж при купуването, и после периодично при спасяването. Мерси. Родните са ми предостатъчно.

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Защо ли не съм изненадан за ПИБ?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Най-важното е, че няма да задлъжняваме допълнително заради банковата система. Нали си спомняте, че Горанов беше планирал да налива 3-4 мишиарда там!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Вижте таблицата на стр. 38 от доклада на БНБ.
  При 18.9% средно за банковата система капиталово покритие и 4.5% минимално изискуемо:
  ПИБ: 11.5% (преди прегледа на активите) => 5.2% (след прегледа на активите)
  Инвестбанк: 14.6% (преди прегледа на активите) => 6.3% (след прегледа на активите)

  Вижте приложението с резултатите по банки:
  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/bs_aqr_results_a2_bg.pdf

  При ПИБ и Инвестбанк, размера на корекцията след прегледа на активите е 59% от собствения им капитал!!! При другите банки, съотношението е 0-5.8%.

  Бих искал коментар за тези цифри?

  А ето и още нещо:
  https://bivol.bg/bnb-fibank-report-2.html

 24. 24 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Тук още веднаж ще припомня думите на С.Дянков и т.н.Цар .:неудачите на България се дължат на факта ,че цялата ни банкова система и икономика се държат от комуняги ,доносници на ДС и техните наследници и възпитаници.Комунягите и комунизма окопиррал България повече от 71 год.са основната причина за цялостното падение наа България.Всичко друго са празни приказки за наивници от всякаква възраст.

 25. 25 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Парите никога в БГ банка.

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2434 Весело

  [quote#4:"kokoto2"]ъъъ, защо ТОЧНО тези две банки? [/quote]
  Защото пречат на мафията да краде, отнема им шарани.

  Виж ПИБ е друго нещо, банка на властта, както КТБ навремето. А общоизвестно е, че банката на властта не може да фалира. Поне така го обясняваше един бивш финансов министър /Малката Секира/ мигайки на парцали отговаряйки защо си е държал личните пари в КТБ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И как увеличи капитала си Виктория? Като бяха опростени задълженията й към КТБ - респ. Фонда за вземанията, разбирай държавата. Това ако не е държавна подкрепа...
  Банките не работят, господин гуверньор. Разберето го - бавно, тихо, със смирение. БНБ също не работи добре, управителю. Икономиката е спряла, смахната е, движи се с мъртво движение напосоки, за да оцелява. Какво е това тържество на плътта? Кажете най-после вие ли дадохте - като централна банка указания на квесторите да прехващат?Вие ли препоръчахте синдиците на КТБ?Има ли адвокати в КТБ,които са обслужвали и квесторите и синдиците?Какво предприехте като централна банка срещу одиторите на КТБ?Какво ще предприемете срещу незаконните и разбойнически такси и комисиони?Има ли поне една банка в България с принудителна мярка?На поне един банкер наложихте ли глоба?

 28. 28 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  БНБ не издържа стрес теста.

 29. 29 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "И двете институции след прегледа остават на нива под индикативните 8%, но над абсолютния законов минимум 4.5%. Съответно стойностите са 5% за ПИБ и 6.5% за "Инвестбанк"." Тук доста сте се объркали или някой не може да чете таблиците. И ПИБ и Инвест банк са над изискуемия минимум. Цитираните резултати тук са за CET1 съотношение (изискуемо ниво - 4.5%) след ПКА. Съотношение на обща капиталова адекватност (изискуемо ниво - 8%) за ПИБ е 8.7%, а за Инвестбанк 11%

 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "V.Iliev":
  ДСКаса обслужваше населението,БНБ обслужваше предприятията,външнотърговската дейност се обслужваше от Българска външнотърговска банка.

 31. 31 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#11] от "kokoto2":

  Напълно подкрепям! ОББ се борят с Пощенска за първото място на игнорентите! Броях дните до изтичане на срочния договор в ОББ, за да си махна парите оттам. Сигурно има още много като тях, за съжаление.

  master
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  след година и половина трескаво изкупуване на дялове , фирми , цесии всичко е наред . интересен би бил стрес тест със сценарий "спор за паркомясто " . дали ще има разлика в капитала от първи ред примерно или капиталовите буфери

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кой е одитирал 2 те банки с най големите корекции в активите?

 34. 34 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хм, не са добри резултатите и на "Интернешънъл ассет банк" и Общинска, особено при утежнения сценарии. Кооперативна банка също не блести с особено качество.
  Изненадан съм от много добрите данни за някои банки (напр. Юробанк, ОББ, Райфайзенбанк)- според мен подборът на проверените активи е бил целеви и това се вижда например по % на проверка в групите (заеми за предприятия, големи предприятия, граждани).

 35. 35 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Резултатите на банките като цяло не са толкова лоши колкото се опитват да ги изкарат из форумите. Ситуацията с КТБ не би следвало да се повтори.

 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  " Преди дни банковият регулатор изпреварващо увери, че банките са стабилни и нямат нужда от държавна подкрепа. "
  Да, така беше, ама едва ли е за вярване, като на следващия ден започват да ни баламосват с разни капиталови буфери. Започнат ли да правят уговорки, значи не всичко е толкова розово. Ще видим, бъдещето ще покаже.

 37. 37 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Преди два дена казаха че банките са стабилни,сега друга песен ми пеят.

 38. 38 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 279 Неутрално

  За гръцките банки с представителства в България нито дума?
  Значи се развиват добре!?
  Браво на тях!

 39. 39 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Колко американски капитал има в Българо-американска кредитна банка?
  Колко общински капитал има в Общинска банка?
  Какъв е делът в инвестиционнтото банкиране с финансови инструменти на Инвестбанк? Или ПИБ?
  Какво общо има с името си Тексимбанк?
  Къде е кооперативно дело в Централна кооперативна банка?
  Какво означава СИБанк?Стопанска ли е, инвестиционна или просто е присвоена,та няма сили да намери име за себе си?
  Радвам се, че банките са здрави. Нека поне се легитимират, щом БНБ не държи на това. Тя е отвъд нещата, БНБ е прекалено консервативна, та да обръща внимание на същественото.

 40. 40 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Или Банка ДСК е Държавната спестовна каса? Защо пазят имената си? За да улеснят клиентите си или да ги заблудят?

 41. 41 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 454 Неутрално
 42. 42 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Няма нищо притеснително в резултатите. Все пак всички банки са преминали успешно. Предписанията на БНБ ще бъдат изпълнени и дори и да има сериозен икономически проблем в страната банките ще имат готовност да реагират, за да няма фалити.

 43. 43 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  за ЦКБ никой не обели и дума.
  явно ще да е доста здрава банка
  докато в един момент открием, че може би не е?!?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 44. 44 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо тъкмо Андронов беше назначен в СИБАНК от Цвета? Защо ЦКБ си избра изпълнителен директор на Банка Виктория? Защо вестник Банкер мълчи противохомосексуално? Защо имената на банките не съответстват на бизнеса им? Защо ... Айде - стига. Да живее демокрацията. И прокуратурата покрай нея. Долу народът.

 45. 45 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#19:"klecho"]И викаш, вместо надзора да си върши работата, по-добре е да се отнемат лицензи. [/quote]

  ???

 46. 46 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#21:"Fred"]Защо ли не съм изненадан за ПИБ? [/quote]

  Изненадан съм, очаквах по-лошо, особено след бясното теглене на държавни заеми

 47. 47 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 226 Весело

  а , КОЙ ли ще съхранява БУФЕРИТЕ ? в крайна сметка не са 4 милиарда , а пък ;държавноста; не издребнява за некакви си 50-60 милиона , като си има все още полу-роби да пълнят хазнзта

 48. 48 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#11:"kokoto2"]С най-лошо обслужване е ОББ. Спор няма!
  [/quote]

  Мисля, че е доста спорно. Всяка една банка, с която съм имал вземане-даване с всички сили се старае да го получи, призът е по-оспорван от олимпийските игри. Няма да цитирам поименно банки ( някои от тях са споменати в статията ).

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 49. 49 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всяка такса и комисионна, която събират банките, трябва да бъде обоснована икономически. Такса теглене - добре, но срещу нея трябва да има такса внасяне за сметка на банката. Такса за обслужване на кредита - добре, но срещу нея - такса за предоставяне на кредита. Такса за забава - окей, но и такса за предсрочно погасяване: отличник. Нищо такова няма. БНБ дреме. Затова са отличници банките. Нищо не правят, в Асоциацията на банките също - главанаци. А новият управител очевидно е напълно неподготвен.

 50. 50 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#44] от "moon744":
  И къде пък пише,че името на банката трябвало да показва какъв е бизнеса и?Ами ако просто се казва Цветан Василев Банк примерно?(както например е J.P.Morgan в САЩ или Julius Baer в Швейцария)
  Въобще доста странно заяждане..Ами по тая логика някой може да ме попита мен абе фирмата ти що се казва Миланов Попов,не отговаря на дейността ти,криеш нещо ейй..

 51. 51 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Най-опасното за една страна са спекулациите на темата банки.

  shut up retard
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  То и банките в Еврозоната не са в блестящо положение.

 53. 53 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 503 Весело

  [quote#22:"tribiri"]Най-важното е, че няма да задлъжняваме допълнително заради банковата система. Нали си спомняте, че Горанов беше планирал да налива 3-4 мишиарда там! [/quote]

  С ваше позволение ще си позволя да предложа нова дума в българския език :

  "мишиард" - десет цифрена сума,взета от глупавите данъкоплатци (мишлета),за да се дадат на едни "банкери" за харчлък!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Резултатите показват , че банките не би трябвало да имат проблеми, дори цитираните две. Освен ако не започне атака срещу тях, удобно подхранвана в интернет пространството с негативни статии и коментари. А втора ктб системата не мисля, че ще понесе.

 58. 58 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не не заяждам, Миланов-Попов. но ти не си ДСК. Питай баба си, дядо си - те знаят какво е ДСК. Питай старите банкери - те знаят какво е... абе какво да ти обяснявам. Ти си просто Миланов-Попов. Или може би обратното. Да си жив и здрав. Едното име е значело нещо на времето. Просто чети повече.

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Имам дълбоки съмнения относно безпристрастното предлагане на заключения и изводи за състоянието на банковата система в България.
  Институциите трябва още доста да се потрудят за да върнат доверието ми. Затова съм изнесъл средствата си в чужбина, където цените на банковите услуги е почти същата, а защитата е на много по-високо ниво, докато лошите практики на банките се наказват публично, включително и банката, където имам пари.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Абе уж са наред, ама не съвсем. Два или три са труповете, които БНБ държи на ръце прави на стената?...

 61. 61 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много са добре даже, с леко изключение на ПИБ и Инвестбанк. Резултатите са видими и всеки сам може да си направи извода на коя банка да се довери. От там насетне всякакви обиди, пропаганди за или против някоя банка, са си чиста проба манипулация и спекулация.

 62. 62 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 264 Гневно

  До коментар [#23] от "dnanev":

  Абе ти голям трол ще дойдеш! Цяла сутрин чета из Дневник статии и не пропускаш да изрекламираш на Бивол спекилациите. Пропуснал си да цитиращ 420-те милиона. Да не си на хранилка там? Я чети по-внимателно доклада и ще видиш, че положението изобщо не е толкова драматично колкото го се опитват да го изкарат. Първо тестът е статичен и банката не реагира на промените в средата. Абсолютно невъзможна хипотеза. Освен това има базов и влошен сценарии. На базовия, който е по-близък до реалността, ПИБ минава без проблем. При влошения сценарий също може да реагира и да набави нужния капитал. Второ проверката на качеството на активите реално е оценка не на банката, а на българския бизнес и икономика от чуждестранна компании. Трето депозитите не са застрашени при никой от сценариите.
  Само вигате тука пушилка и се опитвате да търсите сензации.

 63. 63 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#7:"Петър Петров"]А колкото по малко чужденци толкова по добре.[/quote]

  Хе-хе, голем патриотизъм, бе! Както всички знаем, проблеми е имало винаги само с бългрските банки. Още от времето първия голям банков обир, когато чужди банки почти нямаше. И сега, като прочетох заглавието, веднага се сетих за кои банки става дума. Никога не бих и припарила до тях.
  Не чужденците са ни виновни, а собствената ни мафиотска система, от която трябва да бягаме като от село на прокажени.

 64. 64 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3750 Любопитно

  Не е изненада ,че наши банки са "двойкаджии"................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK