Какво показа стрес тестът на банките (обобщение)

Димитър Радев, управител на БНБ.

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Радев, управител на БНБ.Публикуваните от БНБ резултати от прегледа на качеството на активите (AQR) и стрес тестовете на банките нагледно потвърждават, че секторът е разделен на две скорости - банки с местни собственици и такива част от чужди групи. Това коментира "Капитал" след обявяването на доклада по-рано днес.


Основната част от понижението на капитала - общо за 665 млн. лв., в следствие на прегледа, както и най-съществените мерки, са концентрирани в ПИБ и "Инвестбанк"


"Инвестбанк" трябва да претърпи най-голяма корекция на активите за общо 105 млн. лв. и има набелязани за изпълнение най-много мерки. В следствие на проверката съотношението на базовия капитал от първи ред (CET1) е преизчислено от 14.6% на 6.5%. Общата капиталова адекватност пада от 18.7% по отчет на 11%. При базовия сценарий на стрес теста (който предвижда продължаващ ръст на икономиката и липса на шокови събития) CET1 към края на 2018 г. е отрицателен и е на ниво -1.6%, а при утежнения равнището му пада до -7.7%.
Слабите резултати водят до редица мерки, които регулаторът е предписал на банката с основен акционер Петя Славова. Тя ще трябва да увеличи капитала си с 20 млн. лв. до април 2017 година. Акционерите няма да си разпределят дивиденти и ще насочат цялата печалба към покриване на загубите.


След проверката базовият капитал от първи ред (CET1) на ПИБ пада от 11.3 на 5%, след като са наложени корекции за нетно 420 млн. лв., които идват основно от допълнителни провизии по корпоративния портфейл. Така банката остава над минималния праг по европейския регламент за капиталовите изисквания - 4.5%. В резултат на прегледа обаче остава недостиг от 206 млн. лв., за да попълни изискваните капиталови буфери.


Съгласуваните с БНБ мерки, които банката ще предприеме, за да подобри показателите си, е капитализиране на натрупаната печалба за годината, която за първите шест месеца е в размер на 146.6 млн. лв. преди начислени обезценки.


Стрес-тестовете като цяло показват относително по-голяма уязвимост на местните играчи. При развитие на утежнения сценарий съотношението на базов капитал от първи ред на "Интернешънъл асет банк" би се понижило с над 10 пункта до 3.7% - под приеманото за сигурно ниво 5.5%. Също така големи корекции биха претърпели дъщерната на КТБ "Виктория" (-25 процентни пункта) и свързаната с групата "Химимпорт" "Тексимбанк" (12 пр. пункта).


Същевременно повечето банки, част от големи чуждестранни групи, претърпяват минимални корекции на фона на размера на балансите си. При няколко като "Сибанк", "Алианц банк", "Прокредит банк" дори нетните корекции възлизат на нула. Като цяло при тях и ефектите при стрес теста са по-приглушени, коментира изданието.


При прегледа не са открити отклонения от регулаторните изисквания за големи и свързани експозиции. "Доставчиците на услуги не откриха разминавания с приложимата регулаторна рамка при прегледа на всички идентифицирани експозиции към свързани лица", пише в доклада на БНБ.


Проверката на българския банков сектор беше първо по-всеобхватна, по-дълбока и консервативна и въпреки това резултатите са по-добри от средните европейски, коментира председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов пред изданието. По думите му корекциите са следствие от прилагането на методиката, но важното е, че след такава консервативна оценка на качеството на активите всички банки имат капитал над минимално изискуемите стойности от европейския регламент.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Какво показа стрес тестът на банките (обобщение)...
  --------------------
  Кое точно е "обобщено"?...писателя има ли някаква идея и да я изведе като "обобщение" в края на статията?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  Как ли щяха да се изхарчат 2 млрд. лв. (държавният дълг, теглен за евентуална интервенция), ако късна есен имаше парламентарни

 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Гневно

  изненадани?

  отново банките на комунетата и мутрите са източвани и управлявани некадърно и непрофесионално. и отново техните банки са проблемните...

  и когато имат проблеми, пак ние ще платим цената. докато виновните комунета не са в затвора, все такива кризи ще са ни спътници.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#3] от "полувишис":

  Което е вярно е вярно. и то въпреки държавната помощ за някои.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Любопитно

  "При прегледа не са открити отклонения от регулаторните изисквания за големи и свързани експозиции."

  явно пак през пръсти сте си свършили работата. в Инвестбанк, ПИБ, ЦКБ, Интернешънъл Асет Банк, Тексимбанк не са открити "свързани експозиции"? тук вече ме изгубихте като поддръжник в достоверността на стрес тестовете...

  и когато след година-две трябва да платим нови 4-5 милиарда, държа на бърз затвор и за отговорните лица от БНБ!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Гледайте да има за бонуси, останалото ще го оправи матряла.

 7. 7 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#5] от "полувишис":

  Добре, че сте Вие да ни просветлите... Какво ли значение има мнението на Ърст и Янг, Делойт, ЕЦБ, БНБ, МФ, премиерът и т.н. измислени структури и герои, в т.ч. над 900 експерти, голяма част от тях избрани от ЕЦБ, при положение, че на форумния полу-гений, полу-грънчар, полу-кришнар са му ясни тези работи
  Жалко, че ни е толкова измислена републиката, иначе сте си директно за една глобичка за разпространение на клевети срещу финансовата система... Или грантовете ще я покрият и рискът е преценен?

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#7] от "didko8":

  кредитирам мнението на колегата а не вашето. Много от тези проверяващи се дискредитираха необратимо в последните години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "didko8":

  даааа, тикво! добре, че съм аз да просветля комунета като теб. защото вие всеки откраднат лев ще го вложите обратно във вашите банки вашите имоти на зелено вашите ферми, субсидирани от европари вашите хотели... чийто предизвестен край знаем.

  п.п. не мога да вярвам на честността и професионализма на МФ, БНБ, българските одитори, икономическа полиция/ГДБОП, прокуратура, които проспаха фалита на КТБ и не са предприели никакви мерки за осъждане на виновните.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Неутрално

  Няма проблеми, вярвайте ми
  До следващия фалит

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Капитал и рискови експозиции... само това ли са параметрите?
  Ами процента на необслужвани кредити?
  Процента кредити към свързани лица?
  Процента кредити без обезпечение...

 12. 12 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Банковата ни система е перфектна. Толкова цифри, те прерастват в числа, а после идват директорите, които ги умножават... Иде ми да повърна. Аналитично.

 13. 13 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 528 Весело

  Ама кредитирайте спокойно! Нали сме демокрация, всеки има избор да вярва на който поиска. Аз лично предпочитам да се доверя на ВСИЧКИ компетентни европейски и национални институции, но щом Вие сте по-отворени... Успех на борсата, ако се окажете прави, може да извлечете много ползи от "прозорливостта" си... Но нали всички си знаем, че капацитетът и смелостта стигат до форума или до кръчмата пред блока... Всички са маскари, всички са в конспирация, хубаво че двама души във форума сме дълбоко по-наясно с всичко и тия работи си ги разбираме Даже защо ли имаме цяло министерство, пък тия балъци ЕС си направили и банка, да питат във форума, ще им кажем направо!
  Лека вечер и на двама ви, оправихте ми настроението!

 14. 14 Профил на Polled Headliner
  Polled Headliner
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво може да покаже ена мутро-комунистическа мангалска имитация на нещоправене?. Абсолютно нищо, ма пък е гарантирано от ГЕРБ

  KCON LA 2016 Concert Face-Off
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Интересно, какво щеше да покаже стрестеста на КТБ, ако не бяха я фалирали.

 18. 18 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Тези резултати одобрени ли са от прокуратурата?

 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "moon744":
  Да, одобрени са.
  Също така са одобрени , и от лунната прокуратура, а и от всички прокуратури на всички "умници"....

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#7:"didko8"]Какво ли значение има мнението на Ърст и Янг, Делойт..., [/quote]
  Абе след КТБ откровено си признавам, че не вярвам много на одитори. Пък и не само на тях, обявиха Цецо Крадецо за "Банкер на годината" и Хампарцумян дори не се изчерви като обясняваше как е било възможно. То и преди не им вярвах за КТБ както не вярвах и на Тодор Вълчев навремето, това ми спаси париците тогава.

  Накратко на банкери не вярвай, ушите наострени и носът да души непрекъснато, признаци има. Да е жив и здрав Капитал, досега успява навреме да ни предупреди.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "полувишис":

  Вас, който и когато Ви загуби, винаги ще бъде адекватно и навременно.
  Особено когато е напълно, а не - полу....

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  [quote#13:"didko8"]Аз лично предпочитам да се доверя на ВСИЧКИ компетентни европейски и национални институции[/quote]
  Същите които проспаха мошеничества на гърците за СТОТИЦИ МИЛИАРДИ евро?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Весело

  206 милиона? Нищо работа. Цецо Василев изнесе толкова в чували

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 24. 24 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "didko8":

  питко,
  вие у вас само с дървени лъжици ли се храните?

  защото не разбирам как ако имаш нож, все още не си си прерязал вените? ти си заразно прост! простията ти е като ебола...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#7:"didko8"]Какво ли значение има мнението на Ърст и Янг, Делойт, ..., БНБ,[/quote]

  емчи какво значение имаше мнението на КПМГ и БНБ за КТБ - НИКАКВО - банката си фалира като стой та гледай

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 27. 27 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не вярвам за липсата на големи експозиции към свързани лица.Не вярвам също в качеството на активите. Вярвам единствено на анализаите на г-н Цацаров,г-н Цветан Василев,г-н Пеевски-доказани специалисти в банковото дело.Очаквам скоро разследване за заплаха за самоубийство-западните банкери ще започнат да скачат от небостъргачите с помътнели от завист умове като прочетат колко стабилна е българската банкова система...Да живее ГЕРБ,да живее г-н Борисов- нашият пръв партиен и държавен ръководител,слава на БНБ слава,слава...Ура за Цеко Минев,ура за Петя Славова,ура за ЦКБ...ЛЕЛЕЕЕ,забравих да благодаря на Цветанов и Бъчварова, но нищо-ще им благодаря от демократична Турция -на 10 минути път сме от Капъкуле - така ми казаха момчетата от ДАНС,които ме ескортират...

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Немаше как дежурното ченге да не излезе като матросов да защитава доклад, в който дори нема идея какво пише.
  Тъжно е да си защитник на Пеевски и Баце.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на crazyjohny
  crazyjohny
  Рейтинг: 213 Неутрално

  и кой ще ги плати тези 206 милиона?да видя как собствениците вадят пари и плащат няма да повярвам,много ясно,че ще ги платят клиентите на банката,това са 5% от всяка една сметка,на всеки един клиент,при това положение кой е толкова тъп да си остави парите в тази банка?И въобще тази банка рано или късно ще фалира,да не мислите,че Пеевски,Ковачки,Божков,Гриша Ганчев ще върнат нещо,ако някой случайно им поиска сметка веднага ще му припомнят в каква ситуация са и едно раздрусване и са приключили ,те дори да искат не могат да обявят кредитите им за лоши,защото
  нямат достатъчно капитал,питам най-сериозно-дори и да са пичове т.н олигарси КОЙ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ ДА ВРЪЩА ПАРИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ МОЖЕ ДА ФАЛИРА БАНКАТА,банката която вече 2 пъти е спасявана от държавата,всички знаем боко какъв в лъзгав и как се върти да следва най-малкото съпротивление,т.е 3-ти път няма да има спасяване и т.н ит.н доводи,та най-важният въпрос е-КАК СМЯТАТ ДА Я КАРАТ В ТАЗИ БАНКА и не е по добре сега да има един бърз фалит или поне национализация отколкото тази агония

 30. 30 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  В България няма банки, а лихварски къщи - перачници на пари, независимо какво име носят. Такова нещо като по-малко от един процент лихва за влог и 10 процента за кредит не може да бъде наречено банкова дейност, още повече като се прибавят кожодерските такси за теглене и превод.

 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Безличният дядо Радев, идеалната мижитурка, обслужваща Герб, Пеевски, Черепа и компания. За заместниците му да не говорим.

 32. 32 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Хората този път предупреждават. Има останали мутро-милиционерски /български, де/ проблемни банки. Нещо не се цитират западни колониални банки.

 33. 33 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 243 Гневно

  До коментар [#7] от "didko8":
  Да благодарим на всички експерти за всички финансови кризи до този момент!

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  [quote#7:"didko8"]Какво ли значение има мнението на Ърст и Янг, Делойт, ЕЦБ, БНБ, МФ, премиерът и т.н. измислени структури и герои, в т.ч. над 900 експерти, голяма част от тях избрани от ЕЦБ, при [/quote]
  Добре ги изреждаш.... Но ти разбра ли по коя методика са оценени активите на банките? Същата по която оценяха активите на КТБ ли е? Това обясни, остави форумните гении, кажи еднакви ли са методиките за оценка на активите сега и преди при КТБ? Щото точно тук е заровено кучето!!! А ти си вярвай на "световно известните" български поделения на ....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Добре, че банките се "отърваха" от портфейли с " лоши кредити", че да "придобият по-добър търговски вид", за стрес тестовете. Като сиспомня, че и на Лемън Брадърс, всичко им беше ОК малко преди 2008г

 36. 36 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#7:"didko8"]Жалко, че ни е толкова измислена републиката, иначе сте си директно за една глобичка за разпространение на клевети[/quote]

  Ама веднага да вземете да докладвате,бива ли такива хора да са на свобода,направо по 5 години да им дават.
  Колкото до ЕЦБ,МФ и кво на тях ли да вярвам дето са проспали всеки голям фалит или на опита си,че банкерите винаги завличат на хората парите в един момент.

 37. 37 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#32] от "nik_77.":

  Нали за това следят банковата ни система вече от всякъде, за да се изчистят всякакви проблеми и да се внесе някакво спокойствие най-накрая

  danitoledov
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3982 Любопитно

  Който иска да "диша спокойно" да си депозира парите в банки с чужди собственици.........................

 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#13:"didko8"]Аз лично предпочитам да се доверя на ВСИЧКИ компетентни европейски [/quote]

  Би било добре България да влезе в еврозоната по-скоро, ЕЦБ да следи здравето на българските банки, и ако фалират ЕЦБ да гарантира депозитите, а не българския данъкоплатец.

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#39:"plamen_b"]ЕЦБ да гарантира депозитите, а не българския данъкоплатец[/quote]

  Да поясня: ЕЦБ все още не гарантира депозитите в банките от еврозоната. Само казвам, че би било добре да стане по-скоро

 41. 41 Профил на mofo
  mofo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Одиторите не откриха нито един кредит към свързани лица извън правилата .... стрес тестове по български ...

 42. 42 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Какво показа одитът на банките ? И какво показа ? Както и одита на КейПиЕмДжи за КТБ показва че банките са стабилни и след като мине известно време може да се пристъпи към ограбването на следващата българска банка , защото у нас бандитите нито ги съдят, нито ги трепят, а се радват на добро здраве .

 43. 43 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Много шум за нищо, ако питате мен!

 44. 44 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  След толкова наблюдения от ЕК вероятността от фалит като КТБ граничи с 0!

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тервел":

  Не се осланяте. Бог помага, но в кошара не вкарва
  ЕС смята, че има нормални партньори, а ние се държим като бай Ганьо във вица за джентълмените: " и като ми тръгна една ръка..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на hrpankov
  hrpankov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Август сиье лето много ми напомня на лето 2014, месяца марта-апрелья.
  Припомняте ли си?....

 47. 47 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ех, бе, хора! Спрете се с този негативизъм, не знам как може да ви прави удоволствие това...Погледнете други страни на какво дередже са и се радвайте малко и на родното!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK