Обществените поръчки ще се проверяват на случаен принцип

Обществените поръчки ще се проверяват на случаен принцип

© Юлия ЛазароваОт 1 септември Агенцията по обществени поръчки (АОП) ще избира за проверка обществените поръчки на случаен принцип, съобщи Министерството на финансите.


Чрез новият механизъм, въведен с промяна в закона, всяка от провежданите процедури, независимо от стойността на възлагания договор, може да стане обект на проверка, се казва в съобщението. Изборът ще става автоматично от специализиран софтуер. За целта всеки възложител, преди да открие съответната процедура, е длъжен да я регистрира в Системата за случаен избор (ССИ) в Портала за обществени поръчки. На базата на регистрациите от последните три дни софтуерът ще избира процедура за контрол по специална методика, която отчита нивото на риск. Всеки работен ден ще се избира най-малко по една процедура.


Контролът ще е двуетапен – преди и след обявяването на процедурата. Той обхваща най-съществените части от документацията за участие – това са решението и обявлението, с които се открива процедурата, методиката за оценка на офертите, както и техническите спецификации. В тези документи се определят условията за участие в процедурата и за възлагане на договора, при тях се допускат най-честите грешки и закононарушения, затова ще бъдат обект на контрол.
От обхвата на контрола чрез случаен избор са изключени процедурите за обществени поръчки в областите "Отбрана" и "Сигурност", при които се прилагат специални правила за възлагане на договорите, както и процедурите на договаряне, които са обект на друг вид контрол, осъществяван от АОП.


Законът за обществените поръчки дава възможност и за допълнителна форма на проверка. Тя ще се прилага за процедурите, при които рискът от нарушения е съществен. В тези случаи изпълнителният директор на АОП може да определи наблюдатели, които да проследят работата на комисията по подбора на кандидатите и участниците и оценяването на офертите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK