Уличеното в злоупотреби от КФН дружество отхвърля обвиненията

Компанията се управлява Изабела Джалъзова.

© Цветелина Белутова, Капитал

Компанията се управлява Изабела Джалъзова."РСМ България" ООД ще извърши вътрешна проверка във връзка с констатациите на Комисията за финансов надзор (КФН) и изключването на дружеството от списъка на независимите външни проверяващи, които да могат да извършват проверки на застрахователи и пенсионни фондове, се казва в съобщение от компанията.


Категорично отхвърляме обвиненията. Смятаме, че има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора, заявяват от РСМ след като по-рано днес финансовият регулатор съобщи, че е установил документи с невярна информация и злоупотреби с имената на външни експерти. КФН ще предаде резултатите от разследването си на компетентните органи.


Възложената ни работа по прегледите на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи, е извършена и докладите са предадени в срок. До момента по никакъв начин не е имало индикации за проблеми. От страна на КФН не са искани от нас допълнителни документи, заявява засегнатото дружество.
За момента нямаме никаква информация за проведеното така наречено разследване срещу нас. Нямаме и информация за заключенията. Не сме осведомени за течащо разследване. Нямаме предоставени доказателства или информация за тези заключения. Не знаем какви точно са неистинските данни, за които сме обвинени, нито начинът, по който са иззети, се посочва в позицията на РСМ.


Реално в процеса на работата сме работили с екипи от РСМ и актюери, които включително физически са били в България и са работили по проекта. Трябва да се запознаем първо с информацията, която е иззета от колегите от другите офиси на РСМ преди да можем да коментираме дали твърденията са верни, уточняват оттам по повод заключението на КФН, че компанията си е послужила с имената на международни партньори без те да знаят това.


"РСМ България" е член на RSM International, която е шестата по големина в света международна организация на независими компании, предлагащи независим финансов одит, бизнес консултации, консултации в публичния сектор, IT одит и одит на информационната сигурност, услуги, свързани с управлението на риска, счетоводни услуги, HR одит, напомнят от дружеството. Позовават се и на авторитета на международната компания, която
разполага със 128 фирми-членки със 763 офиса в 120 държави, 38 353 души персонал, от които 3 384 партньори и общ приход от 4.6 млрд. долара , като за 2015 г. е на 6-то място в класацията на САЩ за най-големите компании, предоставящи счетоводни и одит услуги.


"РСМ България" предлага специализирани професионални услуги - в съответствие с утвърдена методология и подход и единен висок стандарт за качество, при строго спазване на приетите за основни принципи в одиторската професия - обективност и професионализъм, уверява компанията.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Евала на тая фирма! Много бързо задействаха процедурата за кризисен пиар и платиха на Дневник и останалите медии да публикуват опровержение от 'името на редакцията'!
  Апропо, няма ли как да ги проверят и от някоя друга агенция или за още някоя дейност, че да се вдигнат глобите?!?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Бля-бля и бля-бля. 10 минути приказки на кило (колко велика била международната компания, под чиято шапка са) и нито една дума за това дали работата е свършена от хората, чиито CV-та са представили пред КФН, когато са кандидатствали за този договор.

  "Категорично отхвърляме обвиненията", ама "за момента нямаме никаква информация за проведеното така наречено разследване срещу нас. Нямаме и информация за заключенията". Е как уж нямате информация за обвиненията, а пък категорично ги отхвърляте?

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  http://tr.bivol.bg/view.php?guid=9902844215AF1DC4A2EE794C5CD214ACB91AE6E8DF9C705808FA2553BFC765A3

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Те и "Артур Андерсен" отричаха, пък.....

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Е сигурно е права жената, като казва, че от страна на КФН "не е имало индикации за проблеми" !!! Само че проблемите им са дошли от Европейският регулатор EIOPA:
  https://bivol.bg/kfn-eiopa-rsm.html

 6. 6 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Завършена?????? Стартираха на 15 юли и днес казват, че вече отдавна е завършена??????
  30 човека общо персонал - не повече от 20 одитора.
  "Клиентите", които проверяват:
  "РСМ България" ООД

  ще гледа и балансите на голяма част от застрахователите - общо на петнадесет. Сред общозастрахователните дружества това са ЗАД “Армеец”, ЗД “Бул инс” АД, “Евроинс - Здравно осигуряване ЗЕАД“ ЕАД, ЗД “Евроинс” АД, ЗД “ЕИГ РЕ” АД, ЗАД “Здравноосигурителен институт” АД, ЗК “Лев Инс” АД, ЗД “Съгласие” АД, ЗАД “Алианц България” и ЗАД “Енергия” АД. Сред животозастрахователите това са ЗАД “Алианц България Живот” АД, ЗЕАД “ЦКБ Живот” ЕАД, ЗД “Евроинс Живот” ЕАД, ЖЗК “Съгласие” ЕАД и “Животозастрахователен институт” АД.

  И пенсионни:
  Фондовете на "Съгласие", ПОАД "ЦКБ-Сила" и “Алианц България" ще са в ръцете на “РСМ България” ООД.

  18 парчета клиенти и милиарди левове се прегледаха от 20 човека ( тук се включват и джуниърите, които са завършили миналата година и изключваме всякакви други ангажименти, което е трудно да стане ) за има няма месец?????

  Хаааааай стига бе!
  Ей това е ефективност!
  Може да ме убедят, че са свършили съвестно работа ако са командировали от чужбина в България още 50 човека.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ""РСМ България" е член на RSM International, която е шестата по големина в света международна организация на независими компании, предлагащи независим финансов одит, бизнес консултации, консултации в публичния сектор, IT одит и одит на информационната сигурност, услуги, свързани с управлението на риска, счетоводни услуги, HR одит, напомнят от дружеството. Позовават се и на авторитета на международната компания, която
  разполага със 128 фирми-членки със 763 офиса в 120 държави, 38 353 души персонал, от които 3 384 партньори и общ приход от 4.6 млрд. долара , като за 2015 г. е на 6-то място в класацията на САЩ за най-големите компании, предоставящи счетоводни и одит услуги."

  Значи 38К мошеници, от тези които нищо не произвеждат, ама струва скъпо.

  мурзилка
 8. 8 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "Няколко часа, след като главният прокурор Сотир Цацаров за втори пореден ден анонсира повдигането на нови обвинения по делото за източването на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), ....... както и за двамата служители на българското дружество на световноизвестната одиторска компания КПМГ – Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев."

  Тя и KPMG е голяма международна компания, но както видяхме не е пропуснала побългаряването.

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 896 Неутрално

  само шамари от Европа могат да накарат българските "регулатори" да се задействат за нещо по-различно от промоциите на емаг и софт порн реклами.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "Смятаме, че има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора..."

  Само като си припомним, какво беше предишното ръководство...

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Нарушили са и вътрешните правила. Не знам дълги ли ще се казват ТСМ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Единия не казва истината, но иди разбери кой.

 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "Не знаем какви точно са неистинските данни, за които сме обвинени, нито начинът, по който са иззети, се посочва в позицията на РСМ."
  Те за данните знаят много добре, ама не са наясно по какъв начин са били изеети, т.е. кой е изпял вътрешна информация на контролните органи.

 14. 14 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Този повод ни връща... към КТБ. С какъв конкурс и как квесторите на КТБ назначиха оценителите на активите на банката? С какъв конкурс назначиха адвокатите си? Какви бяха указанията на БНБ? Прехващанията за един милиард? Вече две години няма виновни, няма нищо. И сега ще е така. Така строим пътищата на съвременна България.

 15. 15 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Защо фамилията й е еднаква с тази на комисаря от КФН, отговарящ за осигурителния надзор. Конфликт на интереси?

  Не е ли същата ситуацията и с екипите на останалите одитори? В екипите им са записани много експерти, които не знаят че са там или с които не е сключен договор. Известна част от тях са базирани на запад и не са свикнали да се подписват като селски кметове, особено за без пари. Един е изпищял и ето го резултатът.

 16. 16 Профил на galcho
  galcho
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Това с роднинството е скандално!
  Изобщо, учудващо е колко скандали минават без граници медиен интерес. Отдавна в България няма журналисти.

  Върнете старата версия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK