Управляващите няма да променят данъците през 2017 г.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси.

© Юлия Лазарова

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси.Данъчната система ще остане непроменена и през 2017 г., защото показва, че тя работи и генерира над средния за ЕС растеж в период, когато световната икономика излиза от кризата. Това коментира пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


Тя подчерта, че няма да бъдат възприети идеите на БСП за диференцирана ставка на ДДС за детски стоки, книги, лекарства, изложени миналата седмица в декларация за началото на парламентарния сезон. Според Стоянова идеите на социалистите са популистки и се подхранват от желанието да бъде похарчен огромният, по думите й, фискален резерв, натрупан от сегашното управление. Тя подчерта, че диференцираната ставка на ДДС обикновено не води до понижаване на цената, а социалните политики не трябва да се провеждат с мерки в областта на данъците.


Стоянова прогнозира, че тази година бюджетният дефицит ще е по-нисък от заложените в бюджета 2 на сто, но в същото време допусна, че за догодина отново ще бъде предвиден минимален дефицит. "Не бива консолидацията да се осъществява рязко. Имахме такъв опит в първия мандат и той доведе до стагнация на икономиката", коментира тя.
Образованието ще е приоритет в разходните политики на Бюджет 2017 г., подчерта председателят на бюджетната комисия. "Все по-нужни са квалифицираните работници, които да намерят своята реализация тук", каза тя и допълни, че в програмите за обучение и квалификация все по-силно ще бъде ангажиран бизнесът.


Втори приоритет догодина ще е здравеопазването, където е "трудно да се работи", но "се направиха някои стъпки, които дават резултат" , по думите на Стоянова. Управляващите ще продължат да се фокусират и върху подобряването на инфраструктурата, за която след 2020 г. не се предвижда еврофинансиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK