Цветан Василев: Два клана има в България - на Пеевски и на премиера

Цветан Василев: Два клана има в България - на Пеевски и на премиера

© ReutersДва клана има в България - на Пеевски и на премиера. Повечето банкери са помогнали за "пуча" на КТБ, сделката за "Виваком" е апотеоз на срама, а след 2009 г. в България има мафия на власт. Това са част от коментарите на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който вече от 2 години пребивава в Сърбия и за когото прокуратурата поиска екстрадиция. Интервюто му е пред проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал".


За "пуча" на КТБ и стрес тестовете на банките


С изключение на много малко банки, без да цитирам имена, за да не ме обвинят в дестабилизиране, почти всички имат капиталов недостиг. Главната причина е неработещата икономическа среда. Другата е малоумно поставените според мен високи критерии за капиталова адекватност, коментира бившият банкер по повод проведените наскоро стрес тестове и преглед на активите на банките.
"Публична тайна е, че реално почти нито една банка не е минала стрес тестовете, при това те нямат нищо общо с теста, на който беше подложена КТБ преди две години", заключава той.


Той е убеден, че няма как да има здрава банкова система при нездрава икономика.


Анализът му за случилото се с КТБ показва, че съществена част от другите банкери са направили всичко възможно, за да помогнат "на организаторите на пуча срещу КТБ". Според него и старото, и новото ръководство на БНБ са част от престъпната група по затварянето на КТБ.


"Аз съм съгласен, че има организирана престъпна група, но не е моята, а на тези, които организираха заговора срещу КТБ. Всички тях ще съдя, след като настъпят някои политически промени", заявява Василев, който разказва, че част от времето си в Сърбия е посветил тъкмо на подробностите по заведените от него дела.


"Прокламираната теза, че видиш ли правителството на Борисов било помпало банката с държавни пари - това е абсолютна лъжа", обявява Василев и обяснява, че само няколко енергийни и транспортни държавни компании имали депозити в КТБ и те не надхвърляли 10% от привлечените средства от банката. Той обявява бившият финансов министър Симеон Дянков за лъжец заради твърдението му, че правителството на ГЕРБ тогава не искало да извади сметките на държавните дружества от КТБ, за да не я остави без ресурс.


"Цялата тази лъжлива теза беше дискредитирана, но за жалост след затварянето на КТБ", заключава Василев.


За отношенията на Василев с премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски четете тук.


Няма едър бизнес без отчитане


Според Василев в България не може да се прави едър бизнес без да се налага да се отчиташ по някакъв начин.


"Аз казвам, че ако някой твърди, че е правил едър бизнес в България, без да му е налагано да се отчита по някакъв начин, нека да седне на детектор на лъжата и да си признае. Българският политически елит изисква от бизнеса да го корумпира, защото в противен случай мобилизира лостовете на държавната машина", заключава той.


Сделката за "Виваком" - апотеоз на лъжата


В коментар за сключената наскоро сделка за собствеността на БТК ("Виваком"), в която с 46% като собственик влезе бизнесменът Спас Русев, Василев отбелязва, че тя би трябвало да се разглежда като "апотеоз на срама".


"Да позволиш водещ телеком да бъде продаден на цена малко над 4 пъти EBITDA (оперативна печалба-бел.ред.), си е чисто престъпление", посочва Василев, който до неотдавна държеше 44% от капитала на телекома.


Според него при тази сделка става дума за класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка (ВТ, която държи близо 20% от БТК - бел. ред.), толерирана от българската държава.


"Явно добре са обещали да защитят интересите на тези, от които зависи. Държавата, за да затрудни прехвърлянето на собствеността на "Виваком", включи компанията в претенциите на КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество – бел.ред.) с една-единствена задача – този, който иска да придобие "Виваком", трябва да отиде и целуне ръка на силните на деня, за да освободят блокадите (пред сделката). Нека сега да видим позицията на държавата и подопечния на Борисов началник на КОНПИ", посочва Цветан Василев.


Той твърди, че от тази сделка ще има комисиона за тези, от които тя зависи. На въпрос кой ще я получи, Василев отговаря: "Ами те са два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, другият е този на премиера".


"Но те така си ги мислят, така си ги представят нещата в България. Че ти не можеш да правиш голям бизнес, ако не се отчиташ. Затова казвам, че след 2009 г. в България няма просто корупция, в България има мафия на власт, която се опитва да контролира всичко и да печели от всичко", анализира бившият вече банкер.


Василев искал да купи "Булгартабак" с Korean Tоbacco


По адрес на друга сделка - тази за приватизацията на "Булгартабак", която имаше няколко неуспешни опита в годините, но приключи при първия кабинет "Борисов", Василев казва, че имал план да купи холдинга съвместно с Korean Tоbacco. Недвусмислено обаче му било подсказано, че това няма да стане.


"Тогава си платих консултантските договори и изоставих идеята, защото волята на Падишаха беше друга", обявява той.


Версията на Василев за сделката с "Булгартабак" четете тук.


"Пеевски ми бе полезен"


Въпреки краха на взаимоотношенията между Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски и почти непрекъснатите им взаимни обвинения след краха на КТБ, днес Василев казва, че в даден момент Пеевски му е бил полезен "по много линии".


"През 2003-2004 г. по някакъв начин пристана на Доган, беше в някаква степен брокерът между мен и ДПС. Това ми е давало комфорт в отношенията с ДПС, защото в крайна сметка е известна ролята на турската партия като корпорация", разказва Василев.


Той дава пример с казус от 2004 г., когато тогавашният председател на Управителния съвет и държател на над 20% от акциите на банката - Янко Иванов, се опитал да го изнудва. "Аз не се поддадох. Тогава Пеевски ми е помагал в отношенията с ДПС, за да ме подкрепят, за да не тръгнат на някаква по-сериозна атака срещу банката. Банката тогава беше много малка".


Според него помощта на ДПС тогава се състояла в нещо конкретно, но вероятно "някой е казал: добре, не пипайте там, защото може ДПС да има интерес". Според Василев банката никога не е била свързана с ДПС - нито при покупката й, нито по-късно, но той самият е бил зависим от ДПС дотолкова, "доколкото едрият бизнес в България до някаква степен е зависим от някои по-агресивни политически субекти".


С Доган се срещнал два-три пъти и обсъждали икономиката на България. "В общи линии приказки от общ характер. Той се изживяваше като енергиен експерт. Един-два пъти сме си говорили за икономиката на България, къде са проблемите на енергетиката".


Все пак Василев смята, че е допуснал голяма грешка с допускането на Пеевски до себе си, защото той се представял от негово име навсякъде. "Това са неща, които в крайна сметка доведоха до моето капсулиране, до номинирането ми за олигарх номер едно".


Василев твърди, че винаги се е притеснявал нещо да не предизвика вълна и паника сред клиентите, което било експлоатирано от Пеевски. "За да запазя КТБ, съм бил по-отстъпчив към всякакви техни малоумни намерения, за да имаме достатъчно комфорт както медиен, така и политически. Такива глупости бяха, разбира се, покупките и на "Уикенд", след това на маса други издания".


С Борисов били в добри отношения


Василев не крие, че е бил в добри отношения с премиера Бойко Борисов, "независимо, че са били много противоречиви". Срещал "маса неразбиране" от негови министри обаче.


Доста често се виждали и освен за жени си говорели и за проблеми – в енергетиката, в отбраната, в мултиплексите, "защото първото правителство на Борисов имаше напълно неадекватна политика в тези направления".


При Борисов Василев ходил и с инвеститори – и от Китай, и от Оман, и от Австрия.


"Не мога да кажа, че с Борисов съм имал лоши отношения, мен ме дразнеше поведението на част от неговите министри – неадекватно и открито враждебно. Дразнеше ме неговият нарцисизъм, защото и аз до голяма степен съм нарцис".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK