Гражданите, плащащи по безкасов път, ще получат данъчни облекчения

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова

Владислав ГорановДа отпаднат данъчните декларации на хартия, а гражданите, плащащи предимно по банков път, да получат данъчни облекчения, предлага Министерството на финансите.


Предложенията са записани в проекти за изменения на данъчните закони, публикувани на сайта на ведомството. Със законопроект за промени в Закона за акцизите и днъчните складове ведомството, ръководено от Владислав Горанов, предлага изменения и в други данъчни закони, между които за личните и корпоративните данъци, за ДДС, за местните данъци, за счетоводството и други.


С проекта се предлага годишните данъчни декларации за доходите на физическите лица да се подават само онлайн от 2018 г., т. е. за доходите, получени през 2017 г. Това ще продължи да става с персонален идентификационен код, както е сега, който се издава бързо и без заплащане от Националната агенция за приходите. (бел. ред. годините в този абзац са коригирани след уточнение от Министерството на финансите. Първоначално погрешно беше написано, че декларациите ще се подават от всички онлайн година по-късно - през 2019 г. )
За фирмите промяната ще важи от 2017 г., т. е. за доходите, получени през тази година. Фирмите ще подават декларациите само с електронен подпис като отпада данъчното облекчение за тяхт за подадена декларация онлайн.


Целта е да се намалят грешките при попълването на документите на ръка, разходите за хартията и да се улесни администрацията при проверката, се казва в мотивите към проекта.


Проектът на Министерството на финансите въвежда нов данъчен бонус за гражданите, които предпочитат да плащат сметките си с банкова карта или по друг безкасов път, а не в брой. Получаващите заплатата си по банкова карта, които покриват поне 80% от разходите си с карта или онлайн, ще могат да ползват данъчно облекчение в размер на 1 на сто от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лв.


Целта е да се насърчат безкасовите плащания и да се ограничи сивата икономика.


Друго намерение в същата посока е плащанията в брой да се ограничат до 5 хил. лв. - старо предложение на ведомството, което не мина през парламента в края на миналата година, когато депутатите приеха сумата да е 10 хил. лв.

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Интересно, как точно ще става доказването, че съм покрил 80% от разходите си по банков път?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  Владислав Горанов - ЛОБИСТЪТ НА БАНКИТЕ !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В България каквито и електронни услуги да се въведат винаги ще остане разнасянето на хартии.

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Тия изпадат от една крайност в друга, или искат задължително да висим по опашки и да им даваме подписани хартии, или хартията да отпаднела и всичко да станело електронно.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#1] от "buran":

  Доказването няма да е кой знае какъв проблем. На мен предложението ми харесва, просто трябва да се внимава плащанията с карта да не надхвърлят доходите (заплатата), че стават инфекции. Ще почнат да задават едни въпроси данъчните и ще трябва човек да се оправдава като ученичка "ами командирояъчни...", "ми баба ми ги подари" ;)

 6. 6 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#1] от "buran":

  Вероятно са опитали (объркано) да напишат, че трябва по-малко от 20% да се теглят кеш, но само тълкувам, не знам какво са намислили точно. Все пак е стъпка в правилната посока ми се струва.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 7. 7 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  1% е наистина огромен стимул.

 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Плащането по банков път не е безплатно.

 9. 9 Профил на surikat
  surikat
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#4] от "today":

  "Целта е да се насърчат безкасовите плащания и да се ограничи сивата икономика". Никъде не пише, че ще е задължително...

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#9:"surikat"]Никъде не пише, че ще е задължително...[/quote]

  Хайде да видим какво ТОЧНО пише:

  "С проекта се предлага годишните данъчни декларации за доходите на физическите лица да се подават само онлайн от 2019 г., т. е. за доходите, получени през 2018 г. Това ще продължи да става с персонален идентификационен код, както е сега, който се издава бързо и без заплащане от Националната агенция за приходите.

  За декларациите на самоосигуряващите се и за фирмите промяната ще важи от 2018 г., т. е. за доходите, получени догодина. Фирмите ще подават декларациите само с електронен подпис като отпада данъчното облекчение за тяхт за подадена декларация онлайн."

  Обърна ли внимание - САМО ОНЛАЙН.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  Колко е печалбата на банките от такси?

 12. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Има една безумна наредба на БНБ, която не е в синхрон с тази идея. Всеки път, когато си купуваш нещо с карта, трябва да извадиш и личната си карта. Някои търговци го правят и за 10 лева. показват ми наредбата. Аз им искам Регистрация за обработка на лични данни. След което им оставям покупката и чао. Абсурдът е , че и за безконтактните карти, които би трябвало пазаруването да е лесно и удобно, това важи пак. Пип, транзакцията мина. Я сееега да ти видим личната карта..хитро! Естествено БНБ е приело, че банкомата не трябва да изисква лична карта. А в магазина въвеждаш ПИН, подписваш се, могат десет камери да те снимат..

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 13. 13 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Егати лобиста. Отколешната мечта - всички хартийки в банките. Ненапразно баките бяха срещу 500 Евровата банкнота.

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#11] от "xmm":

  Нещо мързел ли ви е обзел или не знаете, че БНБ имат сайт?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#1:"buran"]Интересно, как точно ще става доказването, че съм покрил 80% от разходите си по банков път? [/quote]


  [quote#0:"автора"]Получаващите заплатата си по банкова карта, които покриват поне 80% от разходите си с карта или онлайн, ще могат да ползват данъчно облекчение в размер на 1 на сто [/quote]
  Когато пишеш нещо трябва да го разбираш и осъзнаваш. В случая автора не е направил така, защото предложението е:

  " в случаите в които 80 или над 80 на сто от доходите, които следва да са получени по банков път, са използвани от лицето за направени през годината разходи, платени по банков път", посочват от Министерството на финансите (МФ).", с което мисля че ти отговорих на въпроса.

 16. 16 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "Грантов Демократ":

  В това което е написано, никъде не се казва, че трябва 80% от заплатата да се харчи. Например, при една по-голяма покупка може да се ползват спестявания или заем (т.е. само заплатата не е критерий за разходите). Освен това, аз например си получавам заплата по една карта (дебитна), но плащам основно с кредитната си карта, която е издадена от друга банка, заради гратисния период до 45 дена + програмата за лоялност. Поради това си прехвърлям цялата заплата от банката в която я получавам по сметка в другата банка (от която пък в средата на следващия месец погасявам задълженията по кредитната карта, зареждам си микросметката в epay, за да плащам битовите сметки и т.н.) Въобще не е толкова просто за доказване и/или проследяване. Да не говорим за разходите за последващ контрол от НАП.

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  И едно предложение от мен: лице което излезе от търговски обект без касов бон да бъде глобявани с 200 лева. А стока излязла от склад на едро без фискален документ да бъдат наказвани с 2000лв и купувач и продавач

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тлъсто червейче на стоманена кукичка, кукичката - с контра, да не се откачи шаранчето...

  Или - мазно сиренце в мишеловката.

  Както винаги, държавата поощрява богатите, а бедните провокира да се състезават да се идкатерят нагоре, което обаче е невъзможно и на теория - вски етаж на социалнта пирамида е по-тесен от предишния.
  Но илюзията за "успяване" хем носи печалба на банки и данъчни, хем насочв енергията на амбициозните в безопасна за властта посока.

  Вижте тази мила муцунка на фтото. Дваж я има вече в днешните новини.
  Запомнете я добре.
  Не е само той. И не е този, който взема решения.

  7,62 мм, но може и друго.

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Не им вярвам. Толкова незначителни са някой "облекчения", че не си заслужава да се "напъваш" да им изпълниш изискванията.

 20. 20 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Uprsport":

  Пак питам, как точно доказвам, че съм платил по банков път - банквои извлечения, декларации или що? Виж ми и коментар №16...

 21. 21 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Това го чакам отдавна. Дори имах предложение, но за възстановяване на определен % от ДДС за безналичните плащания. Но, все пак ми се струва, че е твърде малко - при дължими например 4000 лева данъци, ще се възстановят едва 40.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Интересно в коя държава финансовият министър не е фен на банките! В еврозоната и САЩ директно се изляха милиарди за капиталова и ликвидна подкрепа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 424 Неутрално

  крайно време беше. кой вече носи пари в брой. трябва да се стимулира това

 24. 24 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#20] от "buran":

  С извлечение от сметката - в последния ред имаш общ кредит и дебит и това предполагам ще е достатъчно.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#20] от "buran":

  Аз мога да ти докажа за 3 години назад всичките си плащания по банков път! Електронно банкиране нямаш ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гражданчето горанов, завършило нещо - в Свищов да ни каже :

  Като как Агенцията по приватизацията- под негово ръководство - разреши сделка с имот от Забранен списък !!??
  Цацацаттаааа, спииииш , лииии ????

  А не само да се грижи, за 'нашите" пари ...

  BIG AL
 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#16] от "buran":

  "...Въобще не е толкова просто за доказване и/или проследяване. Да не говорим за разходите за последващ контрол от НАП..."

  Доказването не е толкова сложно. Много вероятно е да променят и Наредба Н-18 като "отворят" канала за информация от касовите апарати да може да се използва и от ПОС терминалите. Нещо което банките искаха преди време - едно устройство - две места за предаване на данни

 28. 28 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Убавец,да ти е драго като ти съблича ризата. Но ако не си я даваш, не се отказва ,о питва да ти отмъкне чехлите.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#24:"Uprsport"]С извлечение от сметката - в последния ред имаш общ кредит и дебит и това предполагам ще е достатъчно. [/quote]

  Всъщност и една справка на изтеглените в брой суми.

 30. 30 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  имам, виж ми коментар №16 и ще разбереш, че не е толкова просто

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Съгласни, срещу 50% съкращения на данъчния башибозук, изпълнителните на мокри поръчки срещу бизнеса.
  ОСТАВКА НА МАМА БУЗКОТО.

 32. 32 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За крадливи министри и премиери ще има ли данъчни облекчения ?

 33. 33 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#17] от "stanislavdi":

  Пример от друга държава. До касата е поставена табелка "Ако не ви дадат касова бележка или фактура не сте задължени да плащате". Касиерът маркира покупките и дава бележка и ти чак тогава плащаш.

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#30] от "buran":

  Всичките операции дето си ги изброил минават през Борика. Не знам защо мислиш, че каналът за информация трябва да е някоя банка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  Аз и сега имам ПИК от НАП, но пак ходя да подавам хартиени данъчни декларации, защото нямам електронен подпис и не смятам да имам. Това значи ли, че ще отпадне изискването за електронен подпис при данъчните декларации?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 36. 36 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "StanDim":
  Не е заради лобизма, а за да може всички плащания да излезнат на светло и да се събират повече данъци. Това е мечтата на всеки финансов министър.

  Pivoley
 37. 37 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "tribiri":

  Знам много добре от къде минават. Каналът за информация явно ще бъде данъчно задълженото лице, което иска да ползва данъчното облекчение. Което пък означава, че ще трябва да предостави извлечения от банката си, най-вероятно като приложение към данъчната декларация...

 38. 38 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "stanislavdi":
  А ако продавачът не е издал касова бележка, защо трябва да глобяваш купувачът? С какво е виновен той? Все пак купувачите не са данъчни, за да изискват касови бележки насила.

  Pivoley
 39. 39 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  "Целта е да се насърчат безкасовите плащания и да се ограничи сивата икономика."
  Логично звучащ, но неверен мотив. Има ще много абсолютно сигурни начина за "ограничаване на сивата икономика".
  Парите в брой ще стават все по - дефицитна стока. Глобалната цел на всички управляващи е по много причини, да сведат до минимум възможностите на матряла да разполага/съответно да плаща/ с пари в брой. Другата глобална цел е тоталният контрол над индивида, която се постига освен с кредитните карти и с мобилните устройства за комуникация. "1984" на Оруел е все по - близо и по - близо. Очевидно е, че животните във "Фермата..." трудно осъзнават какво ги чака.

 40. 40 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Последния път преди 4 години си превеждах данъците по банков път, оказа се че понеже имам някаква начисляване на лихва (която се НАЧИСЛЯВАНЕ ЕЖЕДНЕВНО - абсурд) ПЛАЩАНЕТО НЕ Е ПОКРИЛО МОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Това разбира се никъде не се упоменава. Излиза че единствено на каса можете да платите пълните задължения към общината.

  Абе на кой му пука, територията отдавна не може да се нарече държава,

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#36] от "pivoley":

  Парите в обръщение седят в оасива йа централната банка, а напоследък мнохо нараснаха. През 2009 та бяха 8 млрд.
  , а сега са 13.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "matrix":

  Задължително. До 150% мнимум.

  властта ражда паразити
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Всъщност до момента не се бях замислял, че ръст на парите в обръщение с 62.5% за 7 гоидини при стагнирана икономика и доходи е ненормален!

  Дали пък това, че печатницата вече не е на БНБ има значение и дали не върви далавера, която накрая да провали борда!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Владислав Горанов - ЛОБИСТЪТ НА БАНКИТЕ ![/quote]
  Ма той от вашите, милиционерите

  А какво лошо има в безкасовото плащане и изсветляването на приходите на търговци и потребители?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 45. 45 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Спомняте ли си онзи рефрен на Васко Кръпката "Спете спокойно деца" Законово това няма как да мине през Парламента интереса на електората няма да го позволи! Ако пък мине ще бъде орязано както бе орязан закона за МВР.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 46. 46 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Че те всички фирми, които източват ДДС, европрограми и обществени поръчки работят само по банка. И какво от това?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 47. 47 Профил на mil3n
  mil3n
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "xmm":

  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/08/01/2804128_bankite_otchitat_rekordna_pechalba_za_purvoto_polugodie/

  Високи лихви по кредитите, високи такси и почти безплатен ресурс.

 48. 48 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това показва, че стрес тестовете на банките не са обективни. Всяко явяване в банка е разход, независимо дали теглиш или влагаш, не дай боже да разплащаш. Банки в България няма, защото няма икономика. Но си имаме правителство. А банките печелят по един милиард на девет месеца. Познайте от какво.

 49. 49 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Социализъм, социализъм и още социализъм. Положението в страната е хоуплес. Поне малко мозък ако имаха тия хора щяха да копират успешните и богатите страни, но трябва да имаш акъл за да можеш даже да копираш другите. Глупака греши, и не се учи от грешките си. Умният греши и се учи от грешките си, а мъдрият се учи от грешките на другия и не ги повтаря.

 50. 50 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 518 Неутрално

  ... хм... наглия Горанов пак не е в час, горкият. Тази година - 2016, влезе в сила Закона за електронната идентификация. Та, какви ПИК-ове сънува счетоводителя през 2017, 2018, че и през 2019 (там не се разбра много - много, 18/19 все в гъз - дет се вика . Но на фин.мин. трябва да му е простено - все пак, човека мисли как ще плати уроците по математика на детето си, вместо за такива незначителни нещица, като подоходно облагане на гражданите...

 51. 51 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#1] от "buran":

  Ще става с удостоверение от НАП срещу такса т 500 лв.

 52. 52 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А циганите, дето нищо не плащат, как да го сторят безкасово, та да получат облекчение?А фондът за вземанията в КТБ, дето е на Пеевски,как да не плати на държавата и да получи облекчение?А държавата изобщо,като не работи,защо се облекчава?

 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  До коментар [#1] от "buran":


  [quote#1:"buran"]Интересно, как точно ще става доказването, че съм покрил 80% от разходите си по банков път?[/quote]
  При мен е изключително лесно :
  получавам си пенсията по сметката в банката, имам от същата банка и дебитна карта с която си правя разплащанията .
  И всичките разплащания минават през банковата ми сметка в банката . . . .
  НО тъй като плащането на таксата от 70 % от пенсията ми в Дома за стари хора Сливен се извършва САМО в брой - кеш,
  то в никакъв случай не мога да покрия 80 %.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 964 Неутрално

  [quote#11:"xmm"]Колко е печалбата на банките от такси?[/quote]
  При електронното банкиране месечната такса не се влияе от броя и размера на пращанията.Поне в Уникредит е така.Има някои подробности,но като човек ги научи веднъж,после му е лесно.

 55. 55 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 315 Неутрално

  [quote#1:"buran"]Интересно, как точно ще става доказването, че съм покрил 80% от разходите си по банков път? [/quote]

  То си пише ама не четете. Тия дето са ти нацвъкали плюсове също. Получаваш си заплатата по карта и си изразходвал над 80% от полученото за плащания с карта.

 56. 56 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#55] от "Jumbo Jet":

  Което е леко глупаво. Ако разходите ми са 60% от доходите ми, няма как да достигна заветния процент дори и всички плащания да минават по банков път.

 57. 57 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Гражданите, плащащи по безкасов път, ще получат данъчни облекчения и банкови задължения!
  Обирджии!

 58. 58 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "Jumbo Jet":

  чукча писател, а не читател, а
  проследи дискусията в коментарите по-надолу

 59. 59 Профил на catrinaewilson
  catrinaewilson
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За всички дето се чудят как не можело да се доказва - има си много лесен начин. Ако теглиш под 20% от това което влиза в банковата ти сметка в Кеш си ОК. Не е нужно да те питат теб - банката ти знае (с две сметки става малко по-сложно но пак може). Ако погнат и работодателите да не дават пари в плик, току виж станало нещо

 60. 60 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#59] от "catrinaewilson":

  То това е целта да излезнат отгоре истинските заплати
  И Пари. Не е нормално в тези дни да се ползва кеш и тошкова места
  Да нямат други опции.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 61. 61 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#56] от "Smile":

  всъщност идеята е не да харчиш 80% от заплатата си задължително с карта, а 80% от разходите ти да са с карта или електронно.
  Имаш 1000 лева месечно по карта, от тях харчиш всеки месец по 400, теглиш на банкомат 50 (примерно) и останалите си стоят там.
  В момента масово се получава така, че хората теглят заплатите си наведнъж или на два пъти на банкомат и после цял месец плащат кеш.

  седеньето го зголемува задникот
 62. 62 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "buran":

  Чековите сметки в Европа не са абсолютно конфиденциални данъчните имат пълен достъп както и банките. Не могат да я разгласяват в медиите, могат да в ползват оперативно както намерят за добре в рамките на закона разбита се. Само в швеицария специални сметки са лични и абсолютно конфиденциални ако не си от САЩ и/или Европа

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 63. 63 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#56] от "Smile":

  Съгласен. Явно искат да стимулират и потреблението

 64. 64 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#62] от "ivanchoLA":

  Хубави теоритични постановки, но е добре да се запознаеш с ЗКИ и ДОПК как стоят нещата реално

 65. 65 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#64] от "buran":

  Европеиските регламенти имат прерогатив над изостаналите в 20 век закони в БГ тъи че съм прав. Друг е въпроса с причитивните банки и Борика, колко от тая информация има стойност ... положението е просто трагично в БГ във банките.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на sonita987
  sonita987
  Рейтинг: 237 Неутрално

  НИКОЙ от писалите по-горе не е прочел проектозакона на сайта на МФ. За да плучи облекчението за 80% банково плащане, трябва 100% ОТ ВСИЧКИТЕ МУ ГОДИШНИ ДОХОДИ да са по банков път ... и още куп условия. Т.е. отново прах в очите ... за облекчения.

 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  "Гражданите, плащащи по безкасов път, ще получат данъчни облекчения"

  А тея, които позволят чипа от картата да им се имплантира в ръчичката ще получат специална отстъпка и потупване по рамото пред строя за прогресивно мислене!

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "buran":

  Много лесно.Битовите сметки-през банка.Пазаруването-дебитна или кредитна карта.Вече съм го осъществил на 100%.

 70. 70 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#8] от "yavooor":

  Това е дело на Гешев.И по точно-намесата в лихвите за бързи кредити.

 71. 71 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#11] от "xmm":

  За 6 битови услуги-0,9 на месец.....

 72. 72 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#12] от "UJC4040":

  Грешиш! Пазарувам 4 години с карта.(Включително и тази на жена ми).Понякога,когато със съм с карта на жена ми искат лична карта,но съм им доказал,че грешат.....

 73. 73 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#16] от "buran":

  Много си комбинативен.Но много баби -хилаво дете.Който иска да чука дявола-хастъпва котето за опашката.

 74. 74 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#20] от "buran":

  1.Внасяш доходите си в банка.
  2.Регистрираш битови разходи и други
  3.Получаваш всеки месец известие за покриване на разходи(Трябва да имаш пари в разплащателната сметка) и това е

 75. 75 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#26] от "BIG AL":

  Сигурно си нагазил лука там.....

 76. 76 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#28] от "ka2":

  Затова доброволно сваляш гащи комсомолецо.....

 77. 77 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#71:"suny_2"]За 6 битови услуги-[/quote]
  За вътребанкова операция - плащане на данък - 5лв такса. Общинска банка! Дори не знаят към коя община им е банката.

 78. 78 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 466 Неутрално

  При пълното отсъствие на адекватен регулативен контрол от БНБ, при вакханалията на банките с лихвите и таксите през последните десет години,при демонстрирана престъпна бездейност на институциите по отношение на КТБ, при такси за поемане на банков въздух или нещо подобно, при милиардни приходи на бездействащите в България банки, при инкриминирани случаи на свръхоценка на мними активи - няма корупция, няма държава, няма икономика. БНБ е твърде консервативна, за да вижда. Няма нищо. Асоциацията на банките търси юрист - представете си! Досега се е самообслужвала.Просто. Хайде, отивайте на работа.Стига сте чели.

 79. 79 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#74] от "suny_2":

  мислете бе, хора, мислете...
  получавам си заплатата по банков път, плащам почти всичко когато пазарувам с карта, през epay плащам битови сметки на 2 домакинства... С кеф бих ползвал такова данъчно облекчение.
  и точно затова виждам колко недомислено е предложението и трудно приложимо на практика

 80. 80 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  От години, корумпираните държавни служители и правителстава наложиха една НЕЗАКОННА практика.В почти всички държавни и общински учерждения премахнаха възможността да платиш задължения към държавата и общини(такси, глоби, данъци)"на каса".
  За сметка на това усложливо ни задължават да плащаме през банка и то със солена комисионна.
  Истинските намерения на Горанов са лобистки.

 81. 81 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Брей, брей - цели 15 лв. мога да взема.

 82. 82 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#80] от "ali_ibn_isa":

  Виж - трябва специално да помолиш за скритото под тезгяха устройство за карти.

 83. 83 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Единственият безкасов път е към чужбина. Горанов, как ти назначиха синдиците на КТБ?Горанов, колко събра от КТБ?Горанов, какво направи с прехващанията?Горанов, защо се гушкаше с Искров?Горанов, какво правиш изобщо...

 84. 84 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 519 Любопитно

  А не може ли просто ДДС да е 19% за хората плащащи с карта/по банков път. Естествено с лимит от 100 лева на година.

  Защо 100 лева? Защото това е 1% от 10000 лева годишна заплата. Ако лимита е по-голям ще намаляват данъците за богатите.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 85. 85 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Прах в очите на хората - при средна заплата от 800лв, човек ще си върне по 60 стотинки на месец. А за 1 дете - 1лв и 30 ст. - мизерия и популизъм. Как не ги е срам с тези реформи / в кавички/.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Плащането с дебитна карта е безплатно.

 87. 87 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#82] от "alextan":

  Иронията ви е излишна! В Русе, сравнително голяма община, ПОС въведоха едва миналата година и то след десетки писма на гражданите! Простичкия отговор преди това беше - "На горния етаж има клон на СИБанк, платете там" Такса превод - 6 лв.

  Sic transit..
 88. 88 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 711 Неутрално

  След 20ина години ще има и облекчения за плащащите, имащи вграден чип под кожата си. За улеснение де и премахване на всякакви злоупотреби и грешки

  malart.blog.bg
 89. 89 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#72] от "suny_2":
  Отказ за изпълнение на операция с платежна карта
  Чл. 32. (1) Търговецът, при който се намира терминалното устройство
  ПОС, чрез което се извършва плащането, може да откаже използването на
  платежна карта в случай на:
  ...............
  3. отказ от страна на държателя да представи документ, потвърждаващ не-
  говата самоличност, или когато търговецът установи, че неоправомощено лице
  използва платежната карта;

  Доказал си, добре.
  Хайде, отвори ми очите, да знам и аз!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 90. 90 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#87] от "antropos":

  В община Пловдив имат ПОС от 2 г., преди това всичко можеше да се плати в касата на общината, а част от услугите и задължения по касите на районите. Никой не са го пращали по банките в миналото, за разлика от МВР и съда напр. Последно през 2015 използвах ПОС за свидетелство за съдимост и за лична карта.

 91. 91 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "stanislavdi":

  Аз за какво да мисля по-напред - за парите и рестото, за това, кое къде прибирам, за касовата бележка, или за любимия до мен. Тъй де, разсеяна съм. А има и хора, които съвсем не са добре. Не може хората да имат навсякъде задължения, в случая с касовата бележка задълженият е този, който е на работа в момента и му плащат да внимава - търговецът.

 92. 92 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  От цялата работа ще се нагушат банките.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 93. 93 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Защо всичко се стоварва на хората, а не им се дава избор. Значи хората да подават с електронен подпис, на фирмите им махаме отстъпката, но банките искат хартиена справка за липса на задължение!!! Мога да дам стотина примера от този род, но вече ми омръзна. Лобизъм и отношение като към дойни крави. Първо НАП и изобщо Държавата трябва да задължи обслужващите си банки, тоест във ВСИЧКИ които има сметки, да няма такси за трансфер от карта към тези обществени сметки. Ако искаш Държавата да си държи парите в твоята банка така ще си минимизираш разходите, че тези които събират пари в Държавата да не ти плащат. И това да важи за всички разпоредители на сметки в Републиканския бюджет. И още неща от този род, но уви мечти.....

 94. 94 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#56] от "Smile":

  Ако получаваш значителна част от доходите си под масата, а харчиш с карта само официално обявените, ще стане.

 95. 95 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Миналата година загубих 2 работни дни, защото системата отказа да приеме електронната ми данъчна декларация. След часове звънене в колцентъра казаха, че само в местния офис ще могат да решат проблема. Отидох с разпечатана декларация. След часово съвещание на служителките и справка по телефон с "някой по-разбиращ", се оказа че имам надвнесени 11,62 ст незнайно кога и затова системата отказвала...(предходната година при физическо наличие на 3 авансови вноски в системата им излизаха 4, но уж се справиха и изчислиха точната сума за
  довнасяне). Ще видя тази година какво улеснение ми е подготвило МФ.

 96. 96 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "tribiri":
  Ми и в Еврозоната М1 расте горе-долу със същите темпове.
  http://www.tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m1

  А причината е ясна - паричната политика на ЕЦБ. Резултата - балонизиране на финансовите резултати, към момента основно пазара на държавни облигации.

  Pivoley
 97. 97 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#33] от "ueberaschung":

  нема нормална продавачка в бакалията,дето да ти натрака касов бон,преди да туриш мангизите на тезгяха.даже кола да напазариш,понеже умите са големи,ти издават и пращат фактурите след като се уверят,че превода е получен.всички те гледат в ръцете,в цял свят.

 98. 98 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "Darcas":
  Целта е да се "хване" основно малкия и средния бизнес, който е на ръба и който едвам оцелява, благодарение, че не е изцяло на светло.

  Pivoley
 99. 99 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#98:"pivoley"]

  До коментар [#46] от "Darcas":
  Целта е да се "хване" основно малкия и средния бизнес, който е на ръба и който едвам оцелява, благодарение, че не е изцяло на светло. [/quote]

  големият би трябвало да е хванат с лимита за плащане в брой от 10 000, но този лимит е явно прекалено голям и пълният размер на доста плащания могат да бъдат скрити по този начин

  un buen dia empieza con un solo rayo
 100. 100 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тази тема за ограничаването на разплащанията с налични пари се дъфчи много отдавна, но нищо съществено не се прави по въпроса. В богатите страни контролът на плащанията е близък до 90-95% вероятно и затова няма как да укриваш печалби и да не внасяш данъци. А събраните данъци в тези страни отиват за благоустройството, сигурността, науката .... Ние ще се дразним на счупените плочки по тротоарите и обрасналите в треви пътища и ще бягаме на запад, защото там животът е уреден и красив

  un buen dia empieza con un solo rayo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK