Печалбата на банките продължава да расте

Печалбата на банките продължава да расте

© Надежда Чипева, КапиталПрез август продължава нарастването на депозитите, на печалбата и на балансовия капитал на банковата система, отчита Българска народна банка, цитирани от БТА.


Към 31 август печалбата на банковата система е 1.040 млрд. лв., или с 327 млн. лв. повече спрямо същата дата на миналата година. Натрупаните от началото на 2016 г. разходи за обезценка по кредити и вземания се свиват до 426 млн. лв. (при 535 млн. лв. за същия период на миналата година).


Спрямо края на юли активите на банковата система нарастват с 0.8 на сто до 90.1 млрд. лв. При позицията "пари и парични салда в централни банки и други депозити на виждане" увеличението е с 3.5 на сто (595 млн. лв.), като делът на тази позиция в общите активи се повишава до 19.5 на сто.
Общата балансова сума на кредитите и авансите остава почти непроменена, а делът й в активите се понижава до 61.4 процента, посочват от БНБ.


През август портфейлите на банките с ценни книжа са увеличени с 1.2 на сто (147 млн. лв.), като делът им в общия размер на активите е повишен до 14.2 процента. Пазарният дял на петте най-големи кредитни институции слабо се понижава до 57.6 на сто, отчита Централната банка. Брутният кредитен портфейл на банковия сектор (без кредитите и авансите за секторите "централни банки" и "кредитни институции") нараства с 0.1 на сто (60 млн. лв.).


Наблюдава се растеж в кредитирането на домакинствата (с 91 млн. лв.). Увеличение се отчита и при заемите за други финансови предприятия (с 19 млн. лв.), а намаление - при кредитите за нефинансови предприятия (с 45 млн. лв.) и за сектор "държавно управление" (с 4 млн. лв.).


Депозитите в банковата система нарастват през август с 1.1 на сто до 76.5 млрд. лв. Най-съществен растеж има при привлечения ресурс от нефинансови предприятия - със 759 млн. лв. (3.8 на сто). Увеличение е отчетено също при депозитите на домакинства (75 млн. лв., или 0.2 на сто), при средствата на кредитни институции (с 62 млн. лв., 1.4 на сто), както и при тези на други финансови предприятия (с 9 млн. лв., 0.2 на сто).


Спад се отчита при депозитите на сектор "държавно управление" (с 62 млн. лв. или 3.5 на сто).


Балансовата позиция "собствен капитал" в края на август е 12.2 млрд. лв., като за месеца се увеличава със 181 млн. лв. (1.5 на сто) поради нарастването на печалбата и на натрупания друг всеобхватен доход, отчитат от централната банка.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  А бе тя и Дойче банк цъфтеше, докато не върза.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1173 Весело

  ще цъфти много ясно,не знам защо още не събират такса вход на вратите на банките,такса въздух в офисите,такса светлина,таксите на гишетата са отделно

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  При банките празно няма.
  Или има печалба и тя се усвоява или фалират и "да го духат бедните".

 4. 4 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1152 Неутрално


  Печалбата на банките от отпуснатите кредите се запази, защото лихвите по депозитите и кредитите паднаха, но се запази маржа.
  Голяма част от печалбата е от такси, които за последните 2 години бяха увеличавани поне три пъти.

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Проблемът на Дойче Банк се дължи на абстрактните сделки в които се е въвлекла.
  За разлика от нея банките в България печелят от абсолютно сигурен традиционен бизнес модел с многобройни такси от крайни потребители.... От тук левче, от там две и се събира милиард.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Ако имате предвид вчера, тя "върза" +6% от дневната търговия
  Иначе от години европейските банки заедно с Дойчебанк са зле. Рова обаче основно се дължи на Базел 3, които още не важат за България. Ако ги вкарат и тук изцяло, ще останем без банки

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Как няма да расте с такъв голям безплатен ресурс, като спестяванията на гражданите. Скоро ще почнем да плащаме на банките, за да раздават парите ни във вид на кредити, с не малка лихва. А и таксите непрекъснато се увеличават и като сума, и като брой.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Увеличаващи се такси, ниски лихви по депозити - все по-богати банки и все по-малко богати техни клиенти

 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Банките винаги са печеливши!Губещите сме ние!

 10. 10 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изумителен Парадокс - съвкупната нетна печалба в банковия сектор надхвърля тази в реалния!
  При това банките дори вече нямат нужда да изпълняват изконната си роля на кредитни институции. Те станаха монополни събирачи на такси и комисионери.
  Не си дават даже зор да продават имуществото, което са събрали от неплатежоспособни длъжници. Нямат зор да го правят. Претъпкани са с печалба.
  Обяснението е просто.
  Тези, които притежават банките са тези, които управляват света. Те назначават правителствата, те контролират медиите и съдилищата.
  Банките

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":
  "При банките празно няма.
  Или има печалба и тя се усвоява или фалират и "да го духат бедните". "

  Или я оздравяват за сметка на същите бедни, а после шефовете получават бонуси.

  Еретик
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4861 Неутрално

  За съжаление няма как да им повлияем на банкита.За да се случи това трябва "голяма" организация на дребните вложители, което не е възможно.

 13. 13 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не знам кое е вярно....вчера шефа на БНБ се оплакваше, че намалява печалбата на банките и затова режат някои разходи, а да не говорим за лихвите по депозитите, клонят към нулата.Така че ,къде е истината...Малко им е един МИЛИАРД ???

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  +++++++++++++++++++++++
  На книга банковия сектор е много стабилен у нас.Само,че нещо не се "връзва" с логика как така финансовата система е О'К ,а реалната икономика едвам крета нагоре.

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2552 Весело

  "Увеличение е отчетено също при депозитите на домакинства (75 млн. лв., или 0.2 на сто)"

  Не е честно такива данни да излизат месец преди президентските избори! Гоце трябва веднага да се намеси, защото това работи в полза на ГЕРБ. А и не е вярно-откъде мизерстващият българин ще намери пари да ги влага на депозит.
  Тези данни са удар по усилията на новия ОФ да докара нещата до балотаж, за да включи на задкулисна скорост. Да ми прости Бай Тошо, но ще префразирам знаменитите му думи, когато се беше омотал като пиле в кълчища с перестройката на Горбачов и проповядваше снишаване: "Раздробяване, раздробяване, раздробяване". Такъв е сега лозунгът на оформилата се анти-ГЕРБ коалиция.

 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Хм..на фона на събитията в Германия, тази новина ми се вижда малко.. "бременна". Страхът, галиба наново е завладял банковите среди и отрано се опитват да успокояват електората да не си тегли парите

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4705 Неутрално

  От наколко дни, получавам предложения от обслужващите ни банки, без да имам нужда от каквото и да е финансиране, като ми прави впечатление лихвите, които почти се доближават до средноевропейските:

  "Относно фирмено кредитиране имаме възможност да предоставим финансиране по кредити за инвестиции и при рефинансиране на текущи кредити в друга банка при цена в границите между 3.00 и 4.00 %"

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 18. 18 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Пят кръв в банките с любезното съдействие от страна на НС,правителство и президентство.

  Защо големият "народолюбец" в чието име "работи" 24 часа,не предложи закон за физически фалит? Защо оставя банките и лихварите да изхвърлят на улицата хора и да им вземат жилищата?
  Щото е толкова "народолюбец".
  Популист. Защото е безгласна буква. Друго обяснение няма.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Банките от кредитни институции се превърнаха в апарати за таксуване. Тези по принцип паразитни институции сега са по-паразитни отвсякога. Защото те не изпълняват основната си функция, а само ограбват хората. Думата банка стана мръсна дума у нас и нищо добро не очакваме от тях. Сега отчитат печалби, а след време ще отчетат загуби. които ние ще трябва да компенсираме. Когато някой от нас прави бизнес и се издъни, това си е за негова сметка, а когато банката се издъни, това е за наша сметка. Има нещо перверзно в начина, по коийто държавата покровителства банковия капитал и го дундурка. И ще продължават, докато не им сринем скапаните фалшиви фасади.

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Естествено е да растат. Защото доходите на обикновените хора от народа намаляват. А в природата и в обществото нищо не се губи. Само, благодарение на разбойническите закони на държавата, сменя своя притежател. Абсолютно законно! И много хуманно.

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "bat_plamen": Само,че нещо не се "връзва" с логика как така финансовата система е О'К ,а реалната икономика едвам крета нагоре.
  ====================================

  Не се връзва, защото няма реална зависимост между едното и другото. В своя съвременен вариант основното предназначение на банките е самите те да печелят, а всички други да губят. Защото скубят както от тези, които внасят парите си в тях, така и от тези, които теглят кредити. Трупат мъртъв капитал, който пречи, а не подпомага икономическото развитие. Който разорява, а не облагодетелства нито вложителите, нито кредитополучателите.

 22. 22 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Банките в България се самозабравиха. За едно лисце с няколко думи на английски, с които банката удостоверява, че моята банкова сметка е еди коя си, Уникредит ми взе 36 лева. Такъв обир на клиент едва ли някой предлагащ услуги би си позволил. Сигурно за Левон тези суми са нищожни, но за хора получаващи 300-400 лева на месец са си 10% от заплатата и то за нищо.

  не съм избягал
 23. 23 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Абе тя и КТБ беше печаливша. Парите им бяха много скъпи. Цветан Василев беше банкер на годината. БНБ изпадаше в екстаз и ръсеше само суперлативи за нея ... Пък кво излезе на практика.
  Икономическата ни наука усложни процесите и се превърна в наука за лъжата, кражбата и замазване на истината. Тя вече не измерва вярно резултатите и не обяснява логично процесите. Тя се усложни и се оплете в стотици никому ненужни термини, които трябва да учиш 5 години за да вденеш кво стои зад думите. Така икономиката се превърна в средство за лъжи, прикриване и замазване на неприятната истина.

  не съм избягал
 24. 24 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Ами че погледнете счетоводството. Кой управляващ фирма използва неговите резултати? Счетоводни стандарти, аналитични сметки, амортизации, баланси... Всичко се прави за другите бюрократи намиращи се в държавната администрация, които отчитат лъжата, правят анализи и модели за развитие... А счетоводството трябва ясно и беспристрастно да показва приходи, разходи и печалба, която може да бъде реинвестирана или загуба и от къде тя ще се покрива.

  не съм избягал
 25. 25 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Под благосклонния поглед на БНБ всички банки вкупом вдигнаха няколко пъти таксите си и въведоха такси и за неща, за които до момента не са имали. Всичко това стана с оправданието, че лихвите много паднали и бянките нямали приходи. А всъщност банките вдигнаха таксите тъй като от тази есен влиза в сила европейска разпоредба за намаляване на банковите такси. Така банките ще ги намалят малко от сегашните им нива и крайният резултат ще са такси по-високи от нормалните нива преди. Свиквайте. А БНБ (милата тя) щяла тепърва да прави преглед на банковите такси за 1 година назад. За само 1 година, когато таксите вече бяха многократно повишени. Много удобно БНБ не иска да сравни днешните такси с тези от преди 2 или 3 години, когато таксите бяха в нормалния си размер.

 26. 26 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Българските банки обясняват колко им е зле, а същевременно отчетоха рекордна годишна печалба от 1.1 милиарда лева за последната година. БНБ - която трябва да ги контролира и да не позволява да обират клиентите си с безумни неоправдани такси - се прави на невиждаща и нерзабрала. И сега вместо да накара банките да върнат нивата на таксите обратно до нормалните нива отпреди 3 години, БНБ ще сравнява таксите за само 1 година назад и ще констатира, че повишение на таксите ... няма. Такава е цялата ни "държава" - уж има институции с ясни задължения, а накрая резултатът е както винаги.

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#21] от "glog":

  Не знам дали си наясно с това ,че реалната икономика и финансовата система трябва да са "добра кондиция" заедно?!При наличие на дисбаланси рано или късно се навлиза в сериозна криза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK