Новите пенсионери от силовите ведомства се утроиха

Новите пенсионери от силовите ведомства се утроиха

© Надежда Чипева, КапиталНа фона на общ спад на новите пенсионери представителите на силовите ведомства сред тях са три пъти повече, отколкото преди година. Това показват данните на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии от началото на януари до края на септември 2016 г.


Тенденцията за скоростно пенсиониране на военните и полицаите се задълбочава след като от началото на тази година освен за стаж се въведе и изискването за минимална възраст за пенсия - 52 г. и 10 месеца, както и тригодишен преходен период - до края на 2018 г., за служителите, които към миналата година са изпълнили условието за стажа.


Така за полугодието на 2016 г. беше отчетено увеличение от 2.2 пъти на новите пенсионери от силовите ведомства, а за цялата 2015 г. - с една четвърт спрямо 2014 г.
В същото време данните на НОИ за деветмесечието сочат, че общият брой на новите пенсионери (82 727 души) e с 0.6% по-малък спрямо същия период на 2015 г. Пенсиониралите се в най-масовата трета категория труд са с 9.6% по-малко, отколкото към 30 септември 2015 г.


Пенсиите, отпуснати при условията на чл. 69 от КСО, който се отнася до работещите в силовите ведомства, са
6294 (9.0% от всички новоотпуснати лични първи пенсии), което е с 4118 (приблизително 3 пъти) повече в сравнение с отпуснатите през същия период на 2015 г.


Статистическите данни сочат, че с 10.5% намаляват новите пенсии за инвалидност поради общо заболяване. Общият им дял обаче остава висок - 30.2% от всички новоотпуснати за деветмесечието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK