МВФ повиши прогнозата за икономическия ръст на България догодина

Част от добрите новини бяха съобщени в средата на септември при визитата на ръководителя на редовната мисия на МВФ в България Реза Бaкир

© Анелия Николова

Част от добрите новини бяха съобщени в средата на септември при визитата на ръководителя на редовната мисия на МВФ в България Реза БaкирМеждународният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за икономическия растеж на България до 3% за тази година и до 2.8 на сто догодина, се посочва в публикувания днес доклад за световните икономически перспективи, изготвен от международната организация. През април МВФ очакваше българският брутен вътрешен (БВП) продукт да нарасне и през двете години с по 2.3 процента.


Според фонда България ще отчете дефлация от 1.6% при потребителските цени тази година, докато през април прогнозираше инфлация от 0.2 на сто. За догодина институцията очаква ускоряване на инфлацията до 0.6 процента спрямо 1.2% при предишната прогноза.


МВФ е понижил прогнозата си за равнището на безработицата в страната, като сега очаква показателят да бъде 8.2% тази година спрямо 8.6 на сто, прогнозирани през април. За 2017 г. очакванията на фонда са безработицата да се понижи до 7.1 процента спрямо 7.9%, посочени при предишната прогноза.


Организацията остави без промяна прогнозите си за глобалния икономически растеж за тази и идната година на равнище съответно от 3.1 и 3.4 процента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK