МВФ и Световната банка дали високи оценки за фискалната политика и растежа на България

МВФ и Световната банка дали високи оценки за фискалната политика и растежа на България

© Цветелина Белутова, КапиталБългария получава високи оценки от Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за фискалната си политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина, обяви министърът на финансите Владислав Горанов след срещите си в рамките на годишната среща на двете институции, провеждаща се във Вашингтон, съобщиха от Министерството на финансите.


"Много съм впечатлен от прогреса на страната ви спрямо състоянието й преди две години. България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи", заяви на срещата си с Горанов вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер. По думите му, експертите на Банката са удовлетворени от успешно проведената оценка на активите на търговските банки в България и последвалите стрестестове.


"От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години", посочил пък зам.-директорът на МВФ Мицухиро Фурусава.
Владислав Горанов се срещнал и с директора на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън, с когото обсъдили приоритетите пред българското правителство, които получават внимание през разходната част на бюджета. "Образованието е основен наш приоритет. Още в следващия бюджет за образование ще заделим допълнителни 223 милиона лева. Това е основен акцент в борбата ни с демографската криза, липсата на квалифицирани кадри за икономиката и рисковете от забавяне на растежа в бъдеще", подчертал Горанов.


Изпълнителния директор на групата за сътрудничество в МВФ и СБ Франк Хеемскерк, уверил Горанов , че Световната банка ще продължи да подкрепя България в усилията за балансиран бюджет и подобряване на ефективността на държавните разходи.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Еврокомисията публикува доклад за резултатите от политиката на ЕС за социалноикономическо сближаване, известна още като кохезионна политика, за изминалия програмен период (2007-2013 година).
  Някои данни за България, които откроих:
  *** БВП на глава от населението у нас е 46 на сто от средния за ЕС, сравнено с 42 на сто, когато ни приеха (през 2007 година.)
  Румъния, която ЕС прие заедно с България, вече има 58 на сто от средния за ЕС БВП на глава, след като започна с един пункт под нас - от 41 на сто през 2007 година.
  *** Между 2007 и 2013 година кохезионните средства от фондовете на ЕС (от регионалния, социалния и кохезионния фонд) са представлявали 38,7 на сто от публичните (държавни и общински) инвестиции у нас.
  За Унгария, Литва, Словакия, Латвия този дял е над 50%, за Малта и Полша - повече от 40%
  Т.е. заради корупцията и негодни проекти ние по-малко от другите държави сме оползотворили безвъзмездните пари, които ни е дала ЕС.
  *** Асфалтът няма да оправи България икономически, твърди Европейската комисия.
  За първите седем години от членството ни в ЕС (2007-2013)| страната ни е усвоила общо 5,4 милиарда евро от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие.
  С тези пари България е подобрила 1 040 километра автомобилни и 234 километра жп линии, но е създала с тях само 6 000 работни места (по 857 на година при общо над 2 милиона заети в страната) и е подпомогнала 70 научноизследователски проекта (по десет на година), съобщи Комисията.
  *** Цитираното в доклада число от 5,4 милиарда евро от трите фонда за България не включва средствата от Социалния фонд на ЕС, които също са част от кохезионната политика. Общият обем на средствата от нея на разположение на България през предишния период беше 6,8 милиарда евро.
  *** Отбелязва се, че еврофинансирането у нас постепенно заема все повече от разходите на държавата и общините за инвестиции . В новия седемгодишен период (2014-2020) за двете години - 2014 и 2015 то е с дял от 58%
  Въобще четивото е доста интересно. Давам три линка.
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3323_bg.htm
  това е инфор. съобщение
  http://ec.europa.eu/…/expost2013/wp1_synthesis_report_en.pdf
  доклада
  http://ec.europa.eu/…/e…/pdf/expost2013/wp1_bg_report_en.pdf
  ОТДЕЛНИЯТ ДОКЛАД ЗА бЪЛГАРИЯ

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  Е, като се разплатим с руснаците и запълним дупката от КТБ, пак нищо няма да остане. А и като свършат европарите, съвсем ще я забелим...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  И тия се включиха в предизборната кампания на ГЕРБ.
  Кой им плаща за ПР?От нашите джобове пак.Радане постави ги на мястото им тези бюрократи кръвопийци.

 4. 4 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Като вземем предвид,че реалното усвояване започна през 2010г.,а не през 2007г. както при останалите държави в ЕС,то даже сме се справили отлично за два пъти по кратък период.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  [quote#4:"tosho_toto"] реалното усвояване започна през 2010г.[/quote]
  Точно така. Реалното усвояване на европари от герберти на джоб започна при бат Боко от Банкя...Блестящо се справяте.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Пък как ние матряла не успяхме да се изкефим на нЕкъф растеж бе да му се не види !!!

 7. 7 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  Точно така е.На твое място бих се срамувал от БСП ако копирам подобна информация като основна причина за нея е БСП.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  "......обяви министърът на финансите Владислав Горанов...."
  Управляващите представят нещата, както дявола чете евангилето

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#3:"tosho_toto"]И тия се включиха в предизборната кампания на ГЕРБ. [/quote]
  МВФ и Световната банка са благодарни на Баце защото им инсталира доста креатури вкл. Кристалина и Дянков!

  Иначе от 27 години изпълняваме точка по точка всяко предписание на МВФ- пък ускорения икономически растеж е някаква химера! Всеки е чувал за него ама дори и най-радикализираните либерални ентусиасти ми се виждат обезверени!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом тези измекяри казват, че се развиваме добре, веднага ми светва сигналната лампичка. Много е възможно "доброто" да е за тях, а не за нас. Трябва много да внимаваме със "съветите" им.

 11. 11 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Като говориш за ускорен икономически растеж за последните 27г. защо не споменаваш Лукановата зима,Виденовата зима,приходите от приватизацията,заменките,ощетяването на държавата със стотици милиарди,корупцията,липсата на правосъдие и справедливост и т.н. МВФ и Световната банка ли са виновни за това?

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#11] от "tosho_toto":

  защо за последите 10 години Герб не прави НИЩО освен УСВОЯВАНЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  [quote#11:"tosho_toto"]не споменаваш Лукановата зима,Виденовата зима[/quote]
  А? Да не си се обръкал нещо? До сега само Костов беше виновен...Продал за жълти стотинки банкритаралата индустрия по препоръка на МВФ за бърза приватизация, пък никой не пита защо тия преди него не са я продали за повече пари?

 14. 14 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Щото само това могат да правят.
  Не си ли го разбрал за 10г.?

 15. 15 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":
  Когато търсиш висок икономически растеж,не обвиняваш Филан Кишията или Костов,а показваш катастрофалните грешки на правителствата през този 27 годишен период.

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Дали някой е казал добра дума за съдебна система, корупция, държавно управление? Не. Образованието продължава да е плачевно, но щели да дадат малко пари. Ма нещо по системата за управление и контрол? Не.
  Борбата с контрабандата... В София боце вика е добре. Демек на женския пазар вече не се продават цигари? Никак.
  Та кво викат? Понеже в чужбина нещата се раздвижиха и благодарение на членството ни в ЕС туй дойде и тук. И какво общо имат сега управляващите с това?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  [quote#15:"tosho_toto"]Когато търсиш висок икономически растеж[/quote]
  Не крепиш статуквото в името на "стабилноста"...Ако Иван Костов разсъждаваше като вас, да сме на ниво Молдова.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#11:"tosho_toto"]Като говориш за ускорен икономически растеж за последните 27г. защо не споменаваш Лукановата зима,Виденовата зима,приходите от приватизацията,заменките,ощетяването на държавата със стотици милиарди,[/quote]
  Аз за тази тема съм говорил , а проповедниците мисионери на МВФ какво казаха???? - приватизация,приватизация за жълти стотинки - смело ,държавата а лош стопанин и т.н.
  Иначе какво ми напомняш за зимата на Сорос в България? Всички я помним. Можеш да разкажеш на посолството зад барикадите на ул.Московска защото ми се струва ,че братята британци пак ще станат жертви на собствените си финансови анархисти и спекуланти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Те хвалят всички, които не им създават проблеми. Гледайте и в България да ви хвалят, не само навън.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#17:"dobrich"]в името на "стабилноста"...Ако Иван Костов разсъждаваше като вас, да сме на ниво Молдова. [/quote]
  Айде пак започвате да ни сравнявате със страни където МВФ са напъдени или никой не им слуша мисионерите проповедници на злото!
  Какво им е на молдовците? Бензина им е с 30% по евтин , токът на половина , газта също! Ако си имаха някой като Костов щяха да са като Украйна където са приватизирали още 1300 предприятия за жълти гривни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  съветоидът Толбухин отново цитира някви доклади до 2013 година, за да ни убеди колко не са прави СБ и МВФ за правителство дошло 2014 год - съветоид, не може да очакваме да надскочи интелектуалния си праг

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":
  Управлението на Костов е само една част от фаталните управленски провали в България за последните 27г. и това е основната причина да нямаме висок икономически растеж,който ти искаш сега,а не са причината МВФ и Световната банка.
  Измишльотините и манипулациите ти могат да минат на пейката пред блока,но не и в подобни форуми.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#22] от "tosho_toto":
  Ако вашия вожд беше заварил наследството на Виденов кво щяхме да правим?
  а/да се оправдаваме с Виденов и нищо да не правим
  б/да се оправдаваме с международното положение и нищо да не правим
  в/да се оправдаваме с началниците и нищо да не правим
  Както сега.
  Борисов няма нито дупе нито пипе за някакви по сериозни мерки в управлението...

 24. 24 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Аз нямам вожд,а "акото" се*е в гащи и мирише.
  Не съм тук да коментирам хипотетичните хипотези на някой оръфляк ,а конкретната тема с конкретни доводи.

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  [quote#24:"tosho_toto"]Аз нямам вожд[/quote]
  Нямаш ве......

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Ами те са си прави за себе си.
  Един длъжник в повече е много изгоден на МВФ.
  А заемът ни нараства са няколко милиарда всяка година.

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А сопри се де. Оля се.
  Кво да им е на завалиите? Освен, че са най-бедните в Европа? И дори Албания или днешна Украйна изглеждат за рай на техния фон?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Отлично казано

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  То само асфалта не стига. Трябва и тия, до които има вече асфалт, да правят нещо.

  Тази година ходихме към Хасково. По нов асфалт. Минахме през две съседни села, едното чисто и подредено, в другото от 60-те май нищо не се е променило.

  В първото при всяка врата имаше сергийка с грозде, чушки, тикви - каквото са си изкарали.

  Във второто нямаше никой по улицата, само пред кръчмата около 20 човека клюмаха на по едно....кафе.

  Е? Асфалта ли...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Когато международните бандити от посочените банди ви хвалят, това е повод да изпаднете в паника.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#10] от "primaxm":

  Не "много възможно", а "със сигурност 100% минимум"!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 340 Неутрално

  А колко сме корумпирани и крадливи споменаха ли? Или си замълчаха?

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 33. 33 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 867 Неутрално

  малеее Първенци, скоро ще поучаваме цяла Европа!
  щом от МВФ ни хвалят, разбирайте обратния ефект за повишаване стандарта на населението като цяло

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK