Страните в МВФ се разбраха да увеличат разходите и да премахнат пречките пред бизнеса

Директорът на МВФ Кристин Лагард се поздравява с бразилския министър на финансите Енрике Мейрелес.

© Reuters

Директорът на МВФ Кристин Лагард се поздравява с бразилския министър на финансите Енрике Мейрелес.Страните - членки на Международния валутен фонд (МВФ), се договориха да съживят вялата световна търговия, да увеличат правителствените разходи и да премахнат пречките пред бизнеса, за да подкрепят слабия растеж, предаде "Ройтерс". Ангажиментът, поет по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон, идва на фона на изразените опасения на финансовите лидери, свързани с надигащите се популистки реакции срещу търговията и глобализацията.


Продължаващият нисък растеж разкри основни структурни слабости и носи риск за допълнително подкопаване на потенциалния растеж и перспективите за всеобхватност, подчерта в съобщение ръководният комитет на фонда. Решението на британците през юни да напуснат ЕС, антитърговските изявления на кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп и световното забавяне на растежа на търговските обеми накара политиците да се опитат по-добре да представят на широката общественост ползите от световната икономическа интеграция.


Международният валутен и финансов комитет отбелязва, че несигурността и рисковете за световното възстановяване са нараснали, а освен това то е заплашено от протекционистките политики и спрелите реформи. Американският министър на финансите Джейкъб Лу заяви в декларация снощи, че МВФ трябва да направи повече, за да бъде чут по ключови въпроси, свързани със световната икономика, като равнището на безработица, в противен случай ще стане "непопулярен", информира "Франс прес".
Ръководният комитет на МВФ, който се състои от хората, представляващи 189-те страни членки, също така обеща да очертае и приложи мерки, които да подкрепят изоставащите и да гарантират, че всеки има възможност да се възползва от глобализацията и технологичните промени, допълва "Ройтерс".


На пресконференция управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова държавите да направят повече в подкрепа на растежа, да харчат повече за инфраструктура и образование и по-малко да разчитат на разхлабената парична политика, която вече достига лимита на влиянието си.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 709 Неутрално

  "а увеличат правителствените разходи"

  Световното "усвояване".

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "Страните членки на Международния валутен фонд (МВФ) се договориха да съживят вялата световна търговия, да увеличат правителствените разходи и да премахнат пречките пред бизнеса, за да подкрепят слабия растеж, предаде "Ройтерс"."

  За премахването на пречките - добре.
  Увеличаването на правителствените разходи за да се вдигне растежа е кейнсианска глупост.
  Това е все едно, да отнемеш от парата на локомотива и да я вкараш в свирката за да пищи по-силно, като си мислиш, че с това го правиш да върви по-бързо или да тегли повече.
  Хем отнемаш от парата на локомотива, хем очакваш по-голяма мощност.
  Ала-балистика за тълпата, надувай свирката до дупка и ... пей сърце.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Нещо бъркат с политиката ми се струва. И без това, държавите са задлъжнели достатъчно, за да могат да си позволят бееразборно харчене! Още няколко години, да си поизплатят част от дълговете, пък тогава може да се поразвържат държавните кесии. Когато една страна, прави разходи, обикновено го прави за увеличаване на бюрокрацията, което пък оказва пагубно влияние върху бизнеса и съответно растежа. Бъркате здраво!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Увеличаване на правителствените разходи? Ако това е вярно, значи тези изобщо не знаят какво правят и действат по политически подбуди.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 5. 5 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 288 Разстроено

  Страните - членки на Международния валутен фонд (МВФ), се договориха да съживят вялата световна търговия, да увеличат правителствените разходи и да премахнат пречките пред бизнеса, за да подкрепят слабия растеж, предаде "Ройтерс".
  ------------------------------------------------

  Направиха лихвите нулеви, а резултат никакъв?

  Сега се пускат слухове, 4е лихвите по влоговете стават отрицателни, за да ни принудят да купуваме акции!

  Да живее Бурканбанк, едно евро няма да им дам!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 6. 6 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#2:"simval"]Увеличаването на правителствените разходи за да се вдигне растежа е кейнсианска глупост. [/quote]
  Не е!Но и Кейнс не трябва да се разбира буквално.Освен това има и противоречие:Колкото по зле е икономиката толкова повечè пари в администрациите за харчèне.
  Т.е кенсиянството може да е временна и по-изкл. мярка, не правило защото подменя същноста на св,иниациатива т.е обезмисля капитализма.Маркс е прав!Реформа в съшноста а не козметика.
  Снимката казва всичко.Изкукали старчоци не могат да вземат правилни решения колкото и да им се иска.

 7. 7 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Като добавка ножицата от търговията допълнително иземва ресурси от бедни към богати ,а те няма какво да ги правят.
  т.е в търговията и финансирането са нужни други опции.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Весело

  да увеличат правителствените разходи-
  МВФ все това ни препоръчва!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Световният дълг на нефинансовия сектор е достигнал рекордните 152 трилиона долара през 2015 г. За това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в свой доклад, цитиран от Бгнес. Тази сума е два пъти по-голяма, отколкото е обемът на световната икономика, може да попречи на нейното възстановяване и увеличава риска от нова финансова криза.
  През последните години дългът растеше по-бързо от световната икономика, се подчертава в доклада. Ако през 2002 г. той бе равен на 200% от световния БВП, то през 2015 г. вече е 225%. Дългът е концентриран в развитите страни, но е висок и в някои развиващи се, като Бразилия и Китай. Две трети от дълга се пада на частния сектор.
  „Прекомерният дълг на частния сектор представлява особено голяма пречка за възстановяването на световната икономика и риск за финансовата стабилност“, твърди Виктор Гаспар, директор на департамента по бюджетни въпроси на МВФ. Често бързият растеж на дълга на частния сектор води до финансови кризи, предупреждава той. Тези цифри подчертават парадокса: съществуват рискове заради високия дълг, но политиката на някои големи централни банки само стимулира неговото увеличаване, пише „Файненшъл таймс“. През последните години ФЕД, ЕЦБ и „Банк ъф Инлглад“ намалиха лихвите до рекордно ниски равнища и стартираха програми за купуването на облигации с цел да стимулират икономиката и кредитирането. Освен това, МВФ съветва правителствата да използват заеми за финансирането на бюджетните разходи и по този начин да стимулират икономическия ръст. Този съвет има смисъл да бъде следван там, където няма рискове, отбелязва Дмитрий Полевой от ING. Проблемът е в това, че в развитите страни дългът вече е висок и не се очакват съществени подобрения в икономиката. В ефективността на фискално стимулиране се съмнява главният икономист на министерството на финансите на Германия Людгер Шукнехт. В колонката си в „Уолстрийт джърнъл“ той пише, че ниската цена на заемите не трябва да превръща правителствата в безумци. Според него държавният дълг в много страни е огромен, а възможностите за фискално стимулиране са преди всичко резултат от меката парична политика на централните банки, но някой ден те ще трябва да я ожесточат. Самият МВФ отбелязва, че подобно стимулиране е неефективно в условията на пълна заетост, а САЩ, Германия, Великобритания и други страни с големи икономики са близки до нея, отбелязва Шукнехт."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Статията не съдържа никаква съществена информация, не ни съобщава нищо ново. Доколкото разбрах от прочетеното, на срещата нищо съществено не е обсъждано, общи приказки и до болка познатото ни-
  "... управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова държавите ...да харчат повече за инфраструктура и образование и по-малко да разчитат на разхлабената парична политика..."
  А стига с тая инфраструктура! Образованието тепърва ще го видим, но и там е без особена перспектива.

 11. 11 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#5] от "Светльо":

  Направиха балон във финансовия сектор. В същото време затиснаха банковия сектор за стената и свалиха възвращаемостта.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 12. 12 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Съгласен съм с тази статия

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 13. 13 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#6] от "jelev_jelqzko":

  Ами всички кейнсианци това искат - вдигане на държавните разходи. Фискална политика като самоцел. Щели да стимулират съвкупното търсене. Не знам какво би казал самия Кейнс в случая, но почитателите му не се интересуват от временни/постоянни мерки. Не се интересуват да проверяват какви са били държавните разходи, да кажем в Гърция преди кризата, и да го свържат с факта, че гръцката икономика се оказа най-слабата в цяла Европа и гръмна като бушон още 2008. За тях остеритетът бил виновен за всичко. И трябвало да се вдигат разходите.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Увеличаване на правителствените разходи.
  Още един огромен американски шамар за Германия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Демек, по-богатите страни ще станат още по-богати а по-бедните още по. Еми това е положението како Сийке.

 16. 16 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#4] от "deutschwagen":

  ++++++

 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  политиците да се опитат по-добре да представят на широката общественост ползите от световната икономическа интеграция.
  ....................
  Каква е ползата за мен, за България, за ЕС, от това, че производството на Запада се изнася в Китай и Индия?
  Никаква, дори обратно - много вредно е.
  Каква е ползата от същото за концерните?
  Огромна. Пестят разходи за заплати, осигоровки, здравна помощ, пенсиионни.
  Ми не, няма нужда. Ай у лево на глобализацията.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  И МВФ май има много излишни пари за пласиране

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  най-после,комунизма си отива.банковия феодален капитализъм победи.ураааа...

 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Гръцка радост - да шамаросваш този, който ви храни Ама има още много да си мечтаеш Въобще шамара го заслужавате вие. Ще видим дали ще ви се размине.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#17] от "СДС":

  Когато цените на потребителските стоки скочат тройно, ще стане по-ясно. Само без тези как концерните прибирали цялата разлика, защото средния процент печалба на нефинансовите корпорации стагнира.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  На пресконференция управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова държавите да направят повече в подкрепа на растежа
  =========
  Тази жена няма насищане !
  Плесенясаха парите в ръцете им и се чудят на кого да ги пробутат.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "да увеличат правителствените разходи"

  мило. За всякакви останали разходи - рестрикция.
  Бандити.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на loko_boko
  loko_boko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ''да подкрепят изоставащите и да гарантират,че всеки има възможност да се възползва от глобализацията и технологичните промени'' Това е правилното решение.Въпроса е от къде ще дойдат тези пари,кой ще даде пари на някой друг.Ако някой ми каже,че парите които давам за цигари,мога да ги изпращам на няко гладуващо африканче,бих ли спрял да пуша и да пращам парите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK