Догодина България няма да взима нов външен дълг, предвижда проектът на Бюджет 2017

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав ГорановПрез следващата година се очаква ръстът на икономиката да се забави леко до 2.5%, минималната работна заплата да нарасне с близо 10 на сто, а вноската за пенсия в солидарния стълб да се увеличи с 1 процентен пункт. През идната година не се предвижда взимането на нов външен дълг. Това се вижда от проектобюджета за 2017 г., публикуван тази вечер на страницата на Министерството на финансите.


Икономиката - леко нагоре


За разлика от очакването за лек спад в ръста на БВП през идната година през 2018 г. и 2019 г. се очаква той да достигне 2017 г. Както и няколко организации като МВФ и ЕБВР вече прогнозираха основният двигател на икономиката ще е потреблението. Към това Министерството на финансите добавя и инвестициите.
От ведомството отчитат, че през отиващата си 2016 г. върху размера на дефицита ще има еднократен ефект по линия на повече събрани приходи. Така през следващите три години прогнозата се запазва и този показател през 2017 г. се очаква да е 1.4% от БВП, а после да спадне съответно до 1% и 0.5% от БВП.


Приходите и разходите в консолидирания бюджет през следващите три години се очаква да спаднат леко. За приходите се предвижда да са в границите между 38.4% и 37.7% от БВП.


Тенденцията за лек спад през годините, при очакван ръст през 2017 г. спрямо очакваното изпълнение на приходите за 2016 г., е в резултат на мерките за повишаване на събираемостта на данъчните приходи, промените в социално-осигурителната политика и прехвърляне на неданъчни приходи за 2017 г., разчетени в програмата за 2016 година, обясняват от ведомството на Владислав Горанов.


Общите разходи за идните три години по консолидираната програма пък се очаква да намалеят от 39.8% от БВП през 2017 г. до 38.2% от БВП през 2019 година.


"Основна цел през периода 2017-2019 г. е провеждането на данъчна политика, насочена към повишаване на бюджетните приходи и намаляване на дела на сенчестата икономика", посочват от Министерството на финансите.


Как се променят в плащанията


От 1 януари, както вече е известно, се очаква отново да бъде повишена минималната работна заплата. От тази дата тя ще бъде 460 лв., или с 9.5% над сегашното й равнище. Този размер се очаква да е валиден и до 2019 г. включително.


Отново предизвестено от 2017 г. вноската за пенсия към НОИ ще се повиши с 1 процентен пункт. Това се предвижда да се случи и през 2018 г. като като целта е да се намали недостигът от средства по бюджета на държавното обществено осигуряване и субсидирането му от държавния бюджет.


С 20 процентни пункта от идната година ще се увеличат вноските за фонд "Пенсии" на военните и служителите на МВР.


От 1 януари 2017 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 г. и 8 месеца за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете в 2019 година.


За какво ще се дадат повече пари


От гледна точка на финансовото министерството приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор "Образование", поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.


С бюджета за образование се очаква всички деца да получат равен достъп до образование както и да се стимулира наемането на млади хора в системата на образованието. Както вече беше обявено се очаква от догодина заплатите на учителите да бъдат леко повишени в зависимост от стажа им.


В бюджета за отбрана е спазено изискването средствата за отбрана за следващата година да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната. Той бе определен с решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента от 27 април 2015 г. За целта е осигурен ресурс за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили.


В здравеопазването приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика.


И догодина очевидно ще продължи програмата за саниране на жилищни блокове.


Без нов дълг


През 2017 г. не се предвижда емитирането на нов външен дълг. Така през следващите три години се очаква съотношението на държавния дълг да е около 25% от прогнозния брутен вътрешен продукт.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Дали си вярва Горанов или и проектобюджетът е предизборен?

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  През 2017 г. не се предвижда емитирането на нов външен дълг. Така през следващите три години се очаква съотношението на държавния дълг да е около 25% от прогнозния брутен вътрешен продукт.

  Дългът вече е формиран е значителна част от БВП. Проблемът е че БВП е бъдещо несигурно събитие а дългът е съвсем реален и тежи като воденичен камък на обществото.
  Освен това истината е , че няма да се емитира дълг, защото се нарушава Валутния борд и Фискалните параметри на ЕС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  Звучи абсурдно, но през 2015 г. например са направени 1274 корекции на обща стойност 960 млн. лв., показва одит на Сметната палата (СП) на отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2015 г.

  Променени са бюджетите на 36 ведомства. От всички 1274 корекции 323 са по решение на правителството, 704 са одобрени от финансовия министър, а 247 са направените от самите ведомства, без да се засягат бюджетите на други институции.

  Но в одита на СП е записано: „Извършвани са многобройни промени, без да са одобрени от Народното събрание, в резултат на което съществена част от изразходваните средства не се използват за това, за което са предназначени с приемането на закона за бюджета за 2015 г.“, което крие рискове за тяхната ефективност и законосъобразност…

  [email protected]
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  и това е възможно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  и което трябва да се разследва от компетентните органи но ....

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ние и тези не може да платим.

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 865 Неутрално

  А ще върнем ли външен дълг? Или веднъж взети 16-те милиарда на Горанов си остават на врата ни дългосрочно?

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#5:"КМЕТ В СЯНКА"] от компетентните органи но .... [/quote]
  Бъзикаш се, нали?
  К'ви
  [quote#5:"КМЕТ В СЯНКА"]компетентните органи[/quote]
  Според статистиката, дефицитът в бюджета на страната ни се е свил до 1,49 млрд. лв. от 4,5 млрд. лв. за 2014 година. Тези нива обаче са в пъти по-високи от реализираните през 2012 и 2013 г., когато дефицитът е бил съответно 262 млн. лв. и 340 млн. лева…???
  ВЪПРОС?!
  СТАТИСТИКАТА не е
  [quote#5:"КМЕТ В СЯНКА"]компетентните органи [/quote]
  Кои са ???
  компетентните органи да се самосезират за това, което пише:
  Националният статистически институт съобщи окончателните данни за 2015 година. Според държавната служба, дългът на България за 2015 г. е в размер на 23,049 млрд. лв., или 26% от БВП…

  [email protected]
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  [quote#7:"johnniewalker"]А ще върнем ли външен дълг? Или веднъж взети 16-те милиарда на Горанов си остават на врата ни дългосрочно? [/quote]
  Важното е да се плащат лихви ида се преструктурира, преструктурирането е фин начин хем да не взимаш нов заем хем да имаш да връщаш повече! На времето Царя така ни беше закопал!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  До коментар [#7] от "johnniewalker":
  Не е изтеглен заем за 16 млрд. Той само е гласуван от НС, да се изтегли в рамките на три години, ако е необходимо. През 2016 са емитирани ценни книжа за 4,5 млрд.

 11. 11 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "johnniewalker":
  [quote#7:"johnniewalker"]А ще върнем ли външен дълг? Или веднъж взети 16-те милиарда на Горанов си остават на врата ни дългосрочно? [/quote]
  Не на нас, а на следващото поколение! Още преди повече от век се е знаело, че е престъпление да се оставя дълг на следващото поколение!
  Този нещастник какво ни успокоява? ! Той трябва директно да влезе в затвора! Заради дълговете, с които натовари българите до девето коляно!
  Със заеми всеки може да управлява!


  The best way out is always through Robert Frost
 12. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Съвсем възможно!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1007 Весело

  [quote#7:"johnniewalker"]А ще върнем ли външен дълг? [/quote]
  Не, няма да връщаме, ще чакаме съдия-изпълнителя да ни вземе телевизора.

  [quote#7:"johnniewalker"]Или веднъж взети 16-те милиарда на Горанов си остават на врата ни дългосрочно?[/quote]
  Не са взети - нито веднъж, нито дваж. Ако бяха взети, щяха да ни висят на врата съответно със срочността на емисиите - кратко- средно- дългосрочно... Панимайш?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 15. 15 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  ААААА, няма да плюеш! Бай Хикс не би го допуснал това, той е непогрешим.

  Proud to be anonymous!!!
 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тоя явно си знае че догодина няма да е министър вече.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 656 Любопитно

  Хм........не за вярване !

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА"]Освен това истината е , че няма да се емитира дълг, защото се нарушава Валутния борд и Фискалните параметри на ЕС !!![/quote]
  Това не е вярно! Далеч сме от параметрите в Маахстрийското споразумение. В ЕС само една държава има по ниско равнище на дългажсоямо БВП - Естония. Друг е въпросът, че герберите го удвоиха.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realistka":

  Ами тогава сме на 148 място от 179 държави, т.е. има 147 по-големи престъпници. В т.ч. 26 държави от ЕС плюс САЩ и Канада,

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 816 Неутрално

  ей какъв пропуск от 7 години все това правехте

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "Яна":

  Има проста сметка. Ако дългът ти е 60% от БВП, емитираш по 3% дълг годишно, но и БВПто ти расте с по 5%, дългът ти спрямо БВП не нараства. Проблемът е, че трябва да рстем с по 5%, но у нас половината от 5 те % се крадат и отиват в Дубай, Индия, Йордания и чат пат в Швейцария.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  Звучи абсурдно, но....
  ===========
  ......но ако наистина това стане , бг политиците ще направят едно от най хубавите капитало вложения за идните поколения.
  Помня , как преди 3 години Ердо се похвали ,че държавната хазна е изплатила последните 5 милиарда долара на МВФ. После Могарини цял месец ходи зад него да го уговаря да не прекъсва ортаклъка си с тях ! Накрая и дадоха още малко и се свърши най накрая. ......
  До коментар [#3] от "karabastun":

  Bukalemun
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  Една година ще починат! Понеже се притесняваха за Банковата система емитираха дълг и го сложиха в резерва. Догодина ще си крадат от там. Все едно си слизаш в мазето и си вземаш два буркана осолено свинско. Кофти е ако паднат от власт! Тогава резерва ще го харчи някой друг, а те ще скърцат със зъби.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  [quote#21:"tribiri"]Има проста сметка. Ако дългът ти е 60% от БВП, емитираш по 3% дълг годишно, но и БВПто ти расте с по 5%, дългът ти спрямо БВП не нараства.[/quote]
  Така е, но тази сметка е твърде проста, за да е вярна. Защото природните закони си действат и като дойде низходящата фаза, ръстът заминава, но дългът остава...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  а валутния борд каква задлъжнялост допуска ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1007 Весело

  [quote#25:"КМЕТ В СЯНКА"]а валутния борд каква задлъжнялост допуска ?[/quote]
  Това не сте ли го обяснили в учебниците, професоре?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  никъде не се споменават и буферите (ако има такива)никой не ти гарантира заложените постъпления в тези смутни времена и предвоенна обстановка. освен това прекалено много се харчи за остаряло въоръжаване, което аи е чиста загуба на момента и в дългосрочна перспектива.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е, не му придиряйте толкова на Горанов! С такова началство как да не послъже малко човека! Избори са се задали, помага на мамката Цецка с каквото може!

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Момчето телевизия не гледа ли? Щото казаха,че ще вземем още 1.2 млд дълъг!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#26] от "Яна":

  ами чети.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Любопитно

  До коментар [#30] от "dobrich":

  ти не знаеш ли за ролята на врачките в управлението на България от Бойко и компания.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#30] от "dobrich":

  Тоест деновременно и достойно ще правят бизнес с ЕС, Путин, Ердоган, ще лъжат за НАТО (или поне ще обещават на запад), а тук там може и да пооткраднат по малко?

  Proud to be anonymous!!!
 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ретроградния Меркурий....

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#33] от "Alee":
  Натам отиват нещата....

 37. 37 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Гневно

  Случайно някой от форумците преди мене да си спомня КАКЪВ РАЗМЕР беше в ъ н ш н и я т д ъ л г на Република България през 1989 година?????????? Убеден съм, че вероятно поради възрастови причини / пречки! / никой не си спомня, а вероятно не желае и да си спомни... Защото за 36 години Тодор Живков беше натрупал скромния дълг от С А М О 8 500 000 000 $ / осем милярда и петстотин милиона долара!!! / Еее, сега що правим и какво не правим??? Не съгласна, а БЕЗГЛАСНА БУКВА Е ТОЗИ НАРОДЕЦ И НЕ МИ Е ЧУДНО ЗАЩО Е БИЛ С ВЕКОВЕ ПОД ЧУЖДА ВЛАСТ: съвместно съжителство, господство, робство. Та татарско, та византийско, та турско, та руско, та германско, сега ... ?!!??!!? - ами много ни владеят и ни правят на нищо... Нямам време да ги изброявам тези нови господари. Сега най-страшното е, че както го е казал дядо Вазов: "От нийде надежда взорът не види... " /"Опълченците на Шипка" / Заощото изчезваме в комплект - топим се като сладолед на слънце, от територията ни след години - НЕ МНОГО, ПО-МАЛКО ОТ 100 / за България ще пише само в учебниците по остория и там ще споменават с любопитство за държавата ни, както днес се споменава за държавите, които Великия Сашо Македонски е савладявал в походите си до Индия. Ама тези държави вече ги няма на съвременните карти... Иначе койще плаща външните ни дългове, не ми се ще да мисля...

 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Баш проблемът е, че ще има дефицит. И съответно нов държавен дълг. А дали ще е вътрешен или външен е почти все тая.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#37] от "chichkovuychev":

  Сега можеш да съобщиш и колко беше БВП на НРБ. Както и износа и в истински пари. Трагична работа. Тя и затова леко се спомина.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#37:"chichkovuychev"] С А М О 8 500 000 000 $ / осем милярда и петстотин милиона долара!!![/quote]
  Помним....Сега се прави същото, както при Живков - новите заеми, покриват старите задължения. Другия пресен пример - на юг, в Гърция. Вместо да оздрави държавната сфера, да се съкрати излишната бюрокрация, да се запушат дупките, по които изтичат грешни пари, да се пресекат кражбите...вземат се нови заеми!?.........

 41. 41 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  А вас това устройва ли ви? Да имат празен чек да си харчат колкото имат нужда/искат?
  И разбирате ли, че веднъж взет дълг много трудно се връща? Това, което в последните 50 години правят всички е да си ре-финансират дълговете (да ги превъртат) и така до безкрай - с мисълта, че наистина ще могат да го правят безкрай.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#34] от "dobrich":

  казаха си го съвсем официално.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#41] от "johnniewalker":

  сметката винаги ти я носят в най-неподходящия момент.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#38] от "Цецо":

  само дето никой не знае колко ще е голям. а това е доста рисково .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#6:"fallada"]Ние и тези не може да платим. [/quote]
  ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 46. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1143 Весело

  [quote#16:"Свинчуга"]Тоя явно си знае че догодина няма да е министър вече.[/quote]

  Нали ?
  То този ако не знае ние с теб ли ще сме наясно колко в тинята са нахакали колата милиционерЕте.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  По-скоро това са предизборни приказки колко е стабилна ситуацията у нас.Каквото и да си говорим България ще продължава да задлъжнява в дългосрочен аспект,защото населението намалява/трудоспособното население също/ и застарява, а това означава повече разходи за социално-здравни дейности и пенсии.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#40] от "dobrich":

  въобще не е същото, защото тогава се строеше и имаше основни средства и средства за производство, които генерираха принадена стойност а сега всичко е приватизирано и дългът е в пъти по-голям. тогава и ФРГ даваше заеми на България а СССР НИ ДОТИРАШЕ С ПЕТРОЛ ЗА ПО 1 000 000 000 ДОЛАРА ВСЯКА ГОДИНА. факти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 524 Любопитно

  И защо да не се взима?Как може да расте тази икономика без да харчи по точно някой да ми каже?На нашата държава й трябват инвестиции.

 50. 50 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Малко извън темата, ама да питам едно нещо: Това БХ кво значи последно? Бойко Х.я, Бай Х.й, Бай Хикс, Бойко Хикс, Бай Хуей или нещо друго?
  Обърках се, а искам да съм начетен и подготвен.
  И да се уточня: нямам предвид никого, само чета в нета и не мога да разбера за кой се говори дори.

  Proud to be anonymous!!!
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#49] от "gembirdkz":

  зависи за какво и не да харчи а да инвестира в средства за производство и в технологии или в генериране на П'. има огромна разлика.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  Защото за 36 години Тодор Живков беше натрупал скромния дълг от С А М О 8 500 000 000 $ /
  ==========
  Но тогава един билет за гр. автобус беше 6 стотинки .
  Не се подлъгвай ....
  До коментар [#37] от "chichkovuychev":

  Bukalemun
 53. 53 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  парите и печатниците за пари са като електроцентралите и електричеството в компютъра
  трябва да се генерират в електроцентрали и да захранват нуждите на различните консуматори на ток монтирани на платките
  за производството на ток са необходими различни научни знания
  а който трупа знания трупа мъка

 54. 54 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбира се че е инвестира,но това са си по народно му харчове,както и да е,не може да искаш голямо БВП без да инвестираш постоянно пари!!!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всеки икономист ще ви каже че проблема не е в дълга, а в харченето на правителството. Трябва да се спре харченето, следователно намалят данъците, и следователно намали присъствието на правителтвото в икономиката.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  [quote#39:"Цецо"]Сега можеш да съобщиш и колко беше БВП на НРБ.[/quote]
  42 млрд. долара ... при курс 0.88 лв. за долар.
  [quote#39:"Цецо"]Както и износа и в истински пари.[/quote]
  "Инвестиция" от около 2.6 млрд. долара в Ирак, който заем Ирак трябваше да го връща с със суров нефт (Орешарски прибра 147 млн. долара, отпуснати от Големия брат заради участието на пушечно месо в "коалицията на желаещите" ).
  "Инвестиция" от около 2 млрд. долара в Либия, който заем Кадафи със стоки, които не можеше да произведе (тая май беше опростена от Неинска при кризата с мед. сестрите).
  "Инвестиция" в Оренбург, която СССР трябваше да връща с 25 годишни гарантирани доставки на природен газ (ония фанфариста, Евгени Бакърджиев я заличи и клекна на принципа take-or-pay).
  Общото с преди и сега е, че всички тия "инвестиции" се осигуряваха основно с "износ на работна ръка". Разликата е, че тогава се чакаше "далечното бъдеще", а сега "връзваме двата края" на настоящето с "емигрантски пари" и нови дългове.

 58. 58 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 562 Неутрално

  И как ще финансират дефицита като няма да има външен дълг? Да няма Горанов и Баце да си извадят от джоба и да направят дарение???

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  [quote#56:"happystory"]Трябва да се спре харченето, следователно намалят данъците, и следователно намали присъствието на правителството в икономиката. [/quote]
  Точно така ! Човек (бизнесът) като спре да харчи, умира. Умрелите данъци не плащат и те намалят. Като няма данъци и правителството хваща "пътя за Орландовци", опс гръцкия път на непрестанни избори. Да ама гърците имат острови за продажба, а ние и малкото територия, която имаме, сме я отдали безвъзмездно за чужди военни бази. Остава ... да се разделим изцяло с територията.

 60. 60 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  парите както и електричеството трябва да са изчислени колко трябват защото при недостиг човек не може да живее а при презадоволяване не издържа на напрежението
  както е казано
  на всекиго според потребностите
  на всекиго според способностите

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  [quote#58:"someeeee"]И как ще финансират дефицита като няма да има външен дълг?[/quote]
  Както тая година - с преизпълнение на приходите. Например (както го чух днес) Баце дава парите от контрабанда (уж 60 млн. лв.) на пенсионерите (уж по 40 лв., ама 2.3 млн. пенсионери по 40 лв. прави 92 млн. лв. само за месец). Обаче "парите от контрабанда" е недефиниран законов термин - това повече мита ли са, ДДС или акциз. Понеже имаме що годе добър закон за ДДС, Баце тия пари, от ДДС-то, не може да ги раздаде и те фактически намалят заложения и грешно сметнат дефицит.
  Втори път, в заложените разходи на бюджета има "непредвидени" коледни надбавки и великденски добавки, общо към 200 млн. лв. Обаче Баце дава само на "умрели" пенсионери (с месечен доход до 250 лв., сиреч на по-малко от половината), общо 110 млн. лв. ... и ще отчете "икономии" от 30 млн. лв. (щото 60 млн. лв. ги е "усвоил" с ДМС-та и хонорари).
  И матр'ялът се радва колко е велик Баце, и той си се радва ... как никой не го е хванал ... за шлифера.

 62. 62 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално  До коментар [#37] от "chichkovuychev":


  [quote#37:"chichkovuychev"]Защото за 36 години Тодор Живков беше натрупал скромния дълг от С А М О 8 500 000 000 $ / осем милярда и петстотин милиона долара!!![/quote]
  Лъжеш - външния дълг към ноември 1989 е над 10.5 млад. USD. Нещо да кажеш за огромния вътрешен дълг, за обезценените левове в ДСК, за вноските от 1500 лв. ред за автомобил ( без стотинка лихва за 15-20 год. за цялата изкуствена система която беше създадена да управляват прасетата ( 1984 ) и която рухна когато за няма и две поколения те източиха по грандомански строежи и унищожиха корените на българската нация - селото.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  България потъва с 200 милиона на месец за пенсии - това, че това правителство няма да взема нов външен дълг, означава че друго правителство ще го взема. Щом няма родно производство и заводи да пълнят бюджета

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Догодина България няма да взима нов външен дълг, предвижда проектът на Бюджет 2017"

  Ъхъ. Ами вижда ли се от бюджета с колко ще се намали сегашния дълг. Или с колко ще се увеличи , без да се взема нов ?

 65. 65 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Любопитно

  бюджетът може да не предвижда нов дълг, но някой запита ли Доган и Пеевски какви планове имат?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 66. 66 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  [quote#37:"chichkovuychev"]Защото за 36 години Тодор Живков беше натрупал скромния дълг от С А М О 8 500 000 000 $ / осем милярда и петстотин милиона долара!!! /[/quote]

  Пропускаш, че този дълг беше по-голям от БВП тогава и държавата фалира. Един от няколкото фалита, докарани от престъпната БКП/БСП.

 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Догодина, най-вероятно ще бъдете изфъшкани от властта, и поне вие няма да можете да създавате нов дълг!

  Да разлая троловете!!
 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  [quote#62:"dorn"]без стотинка лихва за 15-20 год.[/quote]
  Смешник! То през 15-20 г- се сменяха парите (парична реформа през 1954 г. 1:10; финансова реформа през 1962 г. с редукция на депозитите до 10 пъти; инфлационна реформа през 1978 г. с увеличаване на цените от 10% до 30%; банкова реформа през 1984 г. - освен Външнотърговската, бяха създадени две банки Минералбнк и Биохим ... за да не се вижда как държавата задлъжнява).
  А за лихвата не си струва да говоря, защото сегашното положение на "сложна лихва" не е по-различно от предишното на "проста лихва". А да се правят сравнения от преди 1951 г. (от 1925 г. законна лихва от 2% и никой не може да бъде по-голям лихвар от държавата) с 10% след това и достигнала до 64% в "зората на демокрацията, е въпрос на "господстваща икономическа философия". Не зная кога простотията е по-голяма, щото само простотия може да роди финансовите пирамиди на Майкъл Капустин, и сега, на Дупнишката кооперативна каса. Сиреч, преди се знаеха кои са кардците/разсипниците, сега и това не знаем.

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#62:"dorn"]Лъжеш - външния дълг към ноември 1989 е над 10.5 млад. USD. Нещо да кажеш за огромния вътрешен дълг, за обезценените левове в ДСК, за вноските от 1500 лв. ред за автомобил ( без стотинка лихва за 15-20 год. за цялата изкуствена система която беше създадена да управляват прасетата ( 1984 ) и която рухна когато за няма и две поколения те източиха по грандомански строежи и унищожиха корените на българската нация - селото."

  Ти не лъжеш , защото повтаряш лъжите на тези , които са те лъгали и продължават да ти набиват в главата стари и нови лъжи . Външния дълг на България до 1985 - та беше около 5 /пет / млрд долара и се обслужваше най- редовно и без проблеми . След оповестената гласност и перестройка започна бавно и неотклонно да расте . Причината - ясна е и за имбецили . Очакваше се промяна в системата и паричните потоци промениха посоката си . И с право - лакомията беше озаптена и успана до този момент . Е , събуди се и се развихри . Което нямаше как да не се отрази на външния дълг . Но от ТОЗИ НОВ дълг намазаха най- много тези , които го отпускаха .. И си прибираха своята лепта . А тези които намазаха от българска страна , бяха напълно прави . Както се разбра впоследствие , ако не бяха ги прибрали те , щяха да им ги измъкнат от устата новите капиталисти .. Предполагам, но може и да се лъжа специално за тебе . Останалото , което споменаваш са простотии. Защото вноската за ред за автомобил се внасяха не в спестовна каса , че да ти тече лихва , а по сметка на търговско предприятие . Която сметка е в ДСК и носи лихва , но не на тебе а на предприятието , което се зддължава да ти докара колата . И не за 15- 20 години , аза толкова месеци . И то за балъци като ... Кола се мземаше и за седмица , и за по- малко даже . Просто срещу сто лева и собствения ти номер , получаваше номер , които излиза в момента или след неделя - две . Защото имаше хора инициативни , както ги наричате днес , а по- рано далавераджии, които имаха по два три номера с различни срокове на излизане , и си правеха далаверите . Колкото до грандоманските строежи - те бяха толкова грандомански , че предизвикака от недостиг на електроенергия за захранване да се пристъпи към строеж на Белене . Е, сега разправяте че няма нужда от Белене , защото няма нужда от ток . Ами няма я - съсипахте "грандоманската икономика " ,
  както съсипахте и селското стопанство , за което рониш крокодилски сълзи . Защото явно не знаеш , или не искаш да знаеш нищо за , ликвидационните СЕДЕСАРСКИ съвети , които ликвидираха този отрасъл . Ползващ се със световен авторитет . Та по- кротко с лъжите . Това , дето крадеца викал дръжте крадеца , важи и за лъжеца .

 70. 70 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#69] от "papyre":

  Всичко което си написал са лъжи от някои наръчник на агитатора. Тъпите внушения за инициативни хора с по три номера
  ( капитализирали умопомрачителна сумарна печалба от 300 лв.) няма да коментирам, но това което е истинското непоправимо престъпление на прасетата е унищожаването на българското село. Хората там бяха оставени да работят като роби за стотинки. Експлоатация и грабеж. Тогава останали без земя , животни и инвентар пътят им към града беше открит. Там даваха апартаменти, работа под покрив, заплата, отпуск . А връзката на сегашната трагична демографската картина с тоя процес е пряка. Така селото остана на циганите. Това че се опита примитивно връщане на пазарните отношения пак е заслуга на агитатори като теб станали за една нощ от комунисти в социалисти .

 71. 71 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#70] от "dorn":

  " Тогава останали без земя , животни и инвентар пътят им към града беше открит. Там даваха апартаменти, работа под покрив, заплата, отпуск ."
  С тази измишльотина изби рибата.

 72. 72 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много сме далеч още от лимитите на ЕС. За голяма част от държавите в ЕС, отношението дълг/БВП е над 60%. Основният проблем при дълга е, че за да се връща трябва работеща икономика. Аз питам кога например фондът на банките ще върне дадените му назаем около 4 млрд лева и как те се отразяват в бюджета? Защо има дефицит при наличие поне досега на излишък? Като не се взема заем, с какво ще се покрие дефицита?

 73. 73 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Я си помисли Кой реално е виновник за удвоения дълг. 4 млрд за КТБ, 2 млрд за рефинансиране на дълга на Орешарски. Реално дългът от ГЕРБ е около 3 млрд. Лошото е, че няма реформи и много се краде безнаказано. Почти всичко построено е с ниско качество, липсва контрол на изпълнението. Има две прости неща, които могат да отпушат икономиката: електронно правителство и принципът на мълчаливото съгласие, проектът за което доколкото знам събира прах в парламента.

 74. 74 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Догодина България няма да взима нов външен дълг, предвижда проектът на Бюджет 2017"
  Ура, другари, още отсега започваме да рапортуваме за бъдещите успехи, които я се случат я не. Силни сме в обешанията, ама като дойдоха на власт веднага взеха 16 милиарда ей така, за запълване на дупките и за джоб парасъ. Да не говорим за харчовете по КТБ и Беляне, това е плюс. Ще ми се да видя кам някой ден им оттказват заем и управлявашите рухват под тежестта на собствената си алчност, крадливост и наглост.

 75. 75 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Горанов рефинансирането не го брои за нов дълг. Те с тоя номер прескачат и парламента без да се гласува.

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#72] от "Oggie Petkov":

  а параметрите на валутния борд защо ги подминаваш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realistka":

  няма страшно бе ,който не му харесва бюджета и дълга който емитира държавата ,емигрира бе , маха се и не му тежи дълга на гърба ,повечето млади така направиха ,а скоро и ние всички останали

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#48:"КМЕТ В СЯНКА"] тогава и ФРГ даваше заеми на България[/quote]
  Защото бяха гарантирани от държавата. Инвестициите отиваха в неконкурентни внос "второ направление" или строеж на предприятия, произвеждащи стоки за непретенциозния съветски пазар. Които след разпада на СССР и СИВ, нямаха пазари и банкрутираха....

 79. 79 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Факт е, че за цялото свое управление Герб удвои дълга на страната и като номитал и като процент от БВП, без това да доведе до съществена промяна в доходите на населението. Което икономически като постижение може да се сравнява с управлението на Жан Виденов.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 80. 80 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#50:"Alee"]И да се уточня: нямам предвид никого, само чета в нета и не мога да разбера за кой се говори дори[/quote]

  Питай Рамадан..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#78] от "dobrich":

  сега заемите кой ги гарантира според теб ? и какво се построи с тях ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#40:"dobrich"]Сега се прави същото, както при Живков - новите заеми, покриват старите задължения[/quote]
  [quote#81:"КМЕТ В СЯНКА"]сега заемите кой ги гарантира според теб ?[/quote]

 83. 83 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тя и Павлова така говореше за винетките, ама на, наложило се и се отметна от обещанието си. Както всички обещания на баце. Предизборна агитация в най-чист вид, също като посоченото обещание на лилито.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#82] от "dobrich":

  Не те разбрах.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#84] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Държавните заеми ги гарантира държавата, заемите на частниците си ги гарантират сами....При Живков се вземаха заеми за проекти, които в крайна сметка не върнаха капиталовложенията. Защото се имаха в пред вид и парите, които получавахме от евтиния внос на петрол и реекспорта му до Горбачов. След това вземахме нови заеми, за да покрием старите. СССР и СИВ се разпуснаха, с което и договорите ни за износ се прекратиха. Дойде Луканов и обяви прибързано мораториум при 1,2 милиарда долара резерв. За сравнение - Виденов ни остави само с 200 милиона долара в държавната каса....

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alee":

  Важното е да не пишеш "вашта мама" или "мама ви" на бюлетината.

 88. 88 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Нормално.....изборна година.
  Борисов и ГЕРБ ще оставят голямата дупка за следващите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#88] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Така им се полага на "следващите", щом се натискат за властта, да са така добри да си намерят кредитори за "живи" парета в бюджета!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 90 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#62:"dorn"]за цялата изкуствена система която беше създадена да управляват прасетата ( 1984 )[/quote]

  Говориш за Животинска ферма, не за 1984-та.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 466 Весело

  А, що - вземайте щом дават!

 93. 93 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Верно ли нема да земаме нови борчове? Браво Владко, браво, български юнаце! не вервам азе. не, знам, че още през февруари, ще "възникнат" непреодолими проблеми и нови 16-17 милиарда, които са джоб парасъ, ще влезат в хазната, за да се "препълни и баце да са фали, че дългът ни нема надхвърли 50% от БВП. Така е, когато "дърводелци" са цанени за Айти специалисти у държавата, наречена България

 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Весело

  До коментар [#85] от "dobrich":

  сега заемите на правителството КОЙ ги гарантира и с какво и за какво се харчат парите . Отговори а не се усуквай по тангентата ! Олекваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Весело

  До коментар [#90] от "anarhochristian":

  опит за летене в очите на слепите, пили вино от глухарчета !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Форума е показателен , колко ниска е финансовата култура на българите. Тука 99% са експерти по макроикономика. Едни бисери за рефинансиране се носят направо ....

 97. 97 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#94] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Аз ти казах - държавата ги гарантира, но ние ще ги плащаме. Според правителството 13 милиарда от 16-те нов дълг, щели да покриват стари задължения.

 98. 98 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 246 Неутрално

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА"] Дългът вече е формиран е значителна част от БВП. Проблемът е че БВП е бъдещо несигурно събитие а дългът е съвсем реален и тежи като воденичен камък на обществото.
  Освен това истината е , че няма да се емитира дълг, защото се нарушава Валутния борд и Фискалните параметри на ЕС !!! [/quote]

  не знам какво искате да кажете. дори и да го изчислят към БВП на тази година, дългът ще си е общо взето същият процент. Как точно ви тежи, не знам. А валутният борд и фискалните параметри не ни ограничават. Бордът контролира печатането на пари, а ЕС ограничава дефицита

  [quote#37:"chichkovuychev"]Защото за 36 години Тодор Живков беше натрупал скромния дълг от С А М О 8 500 000 000 $[/quote]
  А тия милиарди какви пари са били и са сега? а колко ни е бил БВП тогава? А икономиката ни каква ни е била и ресурсите?

  Сега с реална икономика, реални цени на ресурсите и въпреки цаканията на местната у чужда сган, имаме в пъти по-висок БВП и в пъти по-нисък дълг.

  [quote#38:"Цецо"]Баш проблемът е, че ще има дефицит. И съответно нов държавен дълг. А дали ще е вътрешен или външен е почти все тая. [/quote]

  не се знае. може да се покрие и от резерва. но принципно сте прави, като си на минус, все от някъде трябва да дойде.

  [quote#57:"wanderer"] 42 млрд. долара ... при курс 0.88 лв. за долар. [/quote]
  глупости на търкалета. а при реален курс на долара?
  ето да се просветиш, бил е таман 3 пъти по-малко от сега.
  http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD

 99. 99 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alee":

  Това са псевдонимите на Курти Борисов.

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":

  Баце вече няколко пъти (та му стана навик) дава бонуси само на най-бедните пенсионери (под 240 лв пенсия). Това са 1.25 милиона, дето живеят от чист въздух и минерална вода. Дава по 40 лева, та се връзват 50 млн. Другите над 240 лева минават за богати и могат да карат на подкожните си мазнини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK