Графика: Проектът за бюджет 2017

Графика: Проектът за бюджет 2017

© Цветелина Белутова, КапиталВ сряда вечерта Министерството на финансите публикува на страницата си проекта за бюджета за 2017 г. и актуализираната макроикономическа прогноза до 2019 г. включително.


В него се предвижда разходите през следващата година да нараснат с близо 2 млрд. лв., а приходите - с 2.4 млрд. лв. Министерство на финансите очаква и допълнителни еднократни постъпления от концесията на летище София, както и от въвеждането на тол-система по магистралите.


Въпреки очакването на икономисти, че през следващата година бюджетът ще е без дефицит, тоест ще се харчи колкото са събраните приходи, заложено е този показател да е 1.4% от БВП.
В доклада към проекта се посочва, че разходите не може да се свият бързо и освен това през следващите години, когато също се предвижда да има дефицит, ще се ускори усвояването на европейски средства, което означава и повече пари от хазната за съфинансиране на проектите.


От данните за разходите на отделните министерства се вижда, че най-много се вдигат тези на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерството на отбраната, на МВР, на Министерството на културата. Единственото ведомство, за което се орязват парите, е Министерството на земеделието - с 16.7%.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK