В занижения бюджет за отбрана са планирани 53 млн. лв. повече

Николай Ненчев

© Юлия Лазарова

Николай НенчевНад 53 млн. лева повече са предвидени в проектобюджета за отбрана за 2017 година в сравнение с 2016 г. според проектобюджета на Министерството на финансите. За следващата година за Министерството на отбраната (МО) са заложени над 1.08 млрд. лв. при предвидени по закон около 1.03 млрд. лв. за тази година.


Правителството обяви в края на миналата година, че ще отпусне допълнително 160 млн. лева от държавния бюджет целево – 80 млн. лева за Военновъздушните сили и 80 млн. лева за Военноморските сили, които трябваше да бъдат използвани за ново въоръжение. През тази година пък беше актуализирана първоначално предвидената сума за висшите военни училища.


В края на ноември миналата години министър Николай Ненчев сметна, че парите за отбрана за 2016 година са 1.35% от БВП (88.874 млрд. лв.) заедно с допълнителните 160 млн. лв. Те все още не са усвоени.
Прогнозата на финансовия министър Владислав Горанов за следващата година е за БВП от 92.395 млрд. лв. Така излиза, че парите за отбрана за следващата година ще са 1.17% от БВП, ако няма допълнителни целеви трансфери. България е поела ангажимент пред НАТО да повишава парите за отбрана всяка година, като трябва да достигне до 2% от БВП през 2024 г.


В същото време в доклада към проектобюджета за 2017 г. се посочва, че за следващата година са заложени 231 млн. лв. за покупка на нов за армията изтребител и 171 млн. лв. за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили. Това прави 402 млн. лв. общо. От актуализирания бюджет за 2016 година се вижда, че 736 млн. лв. от парите за Министерството на отбраната са разходи за персонал на министерството, а 234 млн. лв. са за издръжка, с което на практика почти се изчерпва бюджетът на ведомството за годината. Така от предоставените данни не се разбира как общата сума ще покрие и покупката на военна техника.


От Министерството на отбраната са убедени, че средствата за нова техника ще бъдат преведени целево. Така реалният бюджет за отбрана може да достигне 1.5 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK