И за октомври се очаква излишък в бюджета от 3.8% от БВП

И за октомври се очаква излишък в бюджета от 3.8% от БВП

© Юлия ЛазароваНа база на предварителни данни и оценки Министерството на финансите очаква и месец октомври консолидираният бюджет да завърши с излишък. Прогнозата е той да бъде 3.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Такъв е той и за септември, където данните са вече на базата на реалното изпълнение.


През октомври миналата година в консолидираната фискална програма (която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки и др.) излишъкът беше 0.1% от БВП, припомнят от финансовото ведомство.


Оттам допълват, че подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и по-ниското усвояване на капиталовите разходи. Уточнява се, че излишъкът по европейските средства е в размер на 1.6% от прогнозния БВП. Това се дължи на факта, че усвояването на европейските средства от новия програмен период все още не е особено активно.
Приходите и помощите по консолидираната програма към края на октомври се очаква да бъдат 28.3 млрд. лв., или 85.7% от годишния разчет, като спрямо година по-рано се вижда ръст от 1.7 млрд. лв.


Разходите, които включват и вноската на България в бюджета на ЕС (687.7 млн. лв.), се очаква в края на октомври да бъдат 24.9 млрд. лв., или 71.4% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер 26.5 млрд. лв.


Към края на септември приходите са изпълнени 77.7% от годишния разчет, или 25.7 млрд. лв. На годишна база ръстът им е с 6.2 на сто.


Постъпленията от данъци за деветте месеца са 20.1 млрд. лв., което е 77.4% изпълнение на плана и ръст в номинално изражение на годишна база от 8.3 на сто.


При събирането на преките данъци се вижда ръст от 9.5% спрямо септември на изтеклата година, при косвените той е 8.8%. От най-големия източник на приходи в бюджета - ДДС, за деветте месеца са събрани с 531.7 млн. лева повече спрямо същия период на изтеклата година, или общо 6.6 млрд. лв. При приходите от акцизи се вижда приблизително същият годишен ръст - от 8.6%.


Към края на септември направените разходи са 64% от разчета за годината. Това е свързано със забавено усвояване на капиталови разходи - основно заради слабото усвояване на европейските фондове и изместването на разходите за последното тримесечие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK