Фондът на фондовете пое управлението на 370 млн. лв. по регионалната програма

Фондът на фондовете пое управлението на 370 млн. лв. по регионалната програма

© Цветелина Белутова, КапиталИзпълнителният директор на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" (известен като Фонда на фондовете) Валери Белчев заяви на пресконференция след подписването на финансово споразумение на стойност близо 370 млн. лева по Оперативна програма "Региони в растеж" между министерството и Фонда, че това е еволюция на начина на изразходване на публичните средства.


Фондът бе създаден преди малко повече от година под шапката на финансовото министерство като целта е той да управлява по-голямата част от европейските средства през новия програмен период.


Той допълни, цитиран от БТА, че разпределението на ресурса по трите фонда ще е - за София - около 30 на сто, а за Северна и Южна България - по около 35 на сто. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изрази надежда от следващата година всички желаещи да могат да кандидатстват по тези фондове.
Новият подход спрямо "Джесика" е възможност за съчетаване на финансовия инструмент с безвъзмездната финансова помощ, отбеляза Белчев. По отношение на операциите на фонд мениджъра той каза, че техническата спецификация, която е основа за лансирането на инструмента на пазара, до голяма степен е подготвена и до седмици ще бъде напълно готова.


Сигурни сме, че скоро ще можем да публикуваме индикативните условия на инструментите и се планира още в началото на годината да почнем активни комуникации с основните играчи в частния сектор - финансови институции, да съберем обратна информация от тях и да актуализираме условията и това да даде предпоставките за стартиране на процедура за избор на финансови посредници в рамките на няколко месеца, допълни той.


В отговор на въпрос Валери Белчев посочи, че ресурсът ще е отворен за общините и частния сектор. Основен фокус в момента ще бъде как точно средствата най-ефективно да стигнат до проектите.


Звеното, което ще свързва фонда с проектите, ще са финансовите посредници, като следващите няколко месеца ще се търсят най -адекватните финансови посредници, защото те ще набират, оценяват и проследяват проектите, каза Белчев и допълни, че се очаква се процедурата да е в рамките на годината.


В отговор на въпрос Белчев каза, че финансовите посредници ще са фонд мениджъри, които имат капацитет да генерират частен ресурс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK