Румънската разплащателна агенция в земеделието е запорирала сметки на ПИБ (допълнена)

Румънската разплащателна агенция в земеделието е запорирала сметки на ПИБ (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталРумънската Агенция за плащанията в земеделието (аналог на Държавен фонд "Земеделие" - бел. ред.) е запорирала сметки на Първа инвестиционна банка.


Спорът между агенцията (APIA) и българската банка е за 22 млн. евро плащане по издадена от нея гаранция за неин клиент, който се предполага, че е източил средства от схема за храни за бедни, съобщава "Капитал".


Агенцията е извадила изпълнителен лист. Това се случва след като на последна инстанция в България Върховният касационен съд се произнесе в нейна полза по дело, с което призна решение на румънския съд.
Делото е по казус отпреди четири години. В него освен тази банка са замесени и висши държавни служители в Румъния, обвинени в корупция, фирми, Европейската служба за борба с измамите и българските съд и прокуратура.


Междувременно от банката изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че тя първа е подала сигнал до компетентните органи в лицето на ОЛАФ, Румънската Главна прокуратура, ДАНС и Специализираната прокуратура в България за обстоятелства, свързани с преводи, извършени от румънската Агенция за плащания и участия в земеделието (АПИА).


"Банката и нейни служители максимално съдействаха, като предоставиха информация и документи, с които разполагат. В резултат, румънската прокуратура повдигна обвинения на високопоставени служители в АПИА", се казва в съобщението.


В банката са запознати с наложения запор, което според нейното ръководство води до "странна правна ситуация".


"Българският съд допуска изпълнение на румънски съдебен документ в България, въпреки че изпълнителното дело, образувано въз основа на същия документ в Румъния е прекратено и са отменени действията на румънските съдебни органи срещу банката. От друга страна по образувано по молба на Банката дело срещу АПИА още през 2014 година вземанията на АПИА от банката са запорирани и всички банки са уведомени. Всяко плащане в изпълнение по запорното съобщение в полза на АПИА ще бъде в нарушение на обезпечителната заповед на българския съд", е тълкуването на ПИБ.


Юристи са ангажирани с казуса и ще продължат да работят по него, в това число по изясняване на конкретните правни аспекти по запорите, казват още от банката. От там допълват, че тази ситуация по никакъв начин няма да повлияе на работата с клиентите й.


В края на октомври "Капитал" разказа тази заплетена история. Преди четири години фирмата бушон "Ви Ем корпорейшън", собственост на подставеното (по негово собствено обяснение) лице Валери Петров, сключва три договора за доставка на хранителни продукти за крайно нуждаещи се в Румъния. Договорът с тамошната Агенция за плащания и интервенция в земеделието е за близо 30 млн. евро.


За да участва в поръчката, "Ви Ем корпорейшън" представя три банкови гаранции, издадени от ПИБ. Дружеството не доставя продуктите, въпреки че парите по договорите са преведени от румънската институция в сметка в Кипър. Това става причина агенцията да поиска изпълнение по издадените от ПИБ банкови гаранции от съда в Букурещ.


Румънските магистрати издават сравнително бързо три разпореждания, с които допускат принудително изпълнение.

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bhl46491168
  bhl46491168
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Май Румънците ще ни ловят бандитите

 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 853 Весело

  Нищо чудно Свинчо да е изял храната за бедните румънци.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Имало е износ на специфично българско ноу-хау към Румъния, но нещо срещната товарния влак...Ще се наложи да си свият размаха на действие до територията на цацаратурата

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  "Ви Ем корпорейшън"
  ----------------------------

  Връзка с Ви Ем петролиум?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Еми Бивол пишат за това от години, цялата схема, но националните медии както обикновенно мълчат със запушени с пачки усти.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  Интерсно, ще разберат нашите управляващи как трябва да се работи.

 7. 7 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Отиде им печалбата на ПИБ за тази година.......

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  само Дневник и Капитал ръчкат с пръчка, останалите "медии" не желаят да клатят "стабилността".

 9. 9 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Банката си има официална позиция по темата, не виждам какво сте се превъзбудили тук - https://www.fibank.bg/bg/ofitsialna-pozitsiya-na-parva-investitsionna-banka-ad/page/782/item/971

  Официална позиция на "Първа инвестиционна банка" АД
  13 ноември 2015

  По повод манипулативни медийни публикации от сайта „Бивол“, отразени от телевизия TV7, обръщаме внимание на следните факти:

  Твърденията срещу „Първа инвестиционна банка“ АД за замесването й в измама с европейски фондове в Румъния са лъжа. Това се доказва от официалните документи и съобщенията на компетентните органи.

  Съгласно официално съобщение на Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния, публикувано на 6.10.2015 г., са арестувани генералният директор, заместникът му и други служители на АПИА - агенцията, която е организирала обществената поръчка по доставка на храни за най-нуждаещите се в Румъния. В съобщението на прокуратурата, което е приложено по-долу, се съдържат подробности по казуса с посочване на обвиняемите и причините за задържането им. В него изрично се посочва като основание за задържане им и обстоятелството, че АПИА е превела сумите по договорите за доставка, не както е предвидено в сключените договори - по сметка в „Първа инвестиционна банка“ АД, София, а по сметка в Bank of Cyprus (Кипър).

  Още през януари 2013 г. „Първа инвестиционна банка” АД първа подаде своевременно сигнал за притеснителни обстоятелства във връзка с организираната от АПИА обществената поръчка и нейното изпълнение.

  Сигналът е подаден до:

  Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ);
  Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния;
  Държавна агенция национална сигурност (ДАНС);
  Специализираната прокуратура на България.
  Всякакви други опити за внушения, провокации и откровени лъжи са недопустими и „Първа инвестиционна банка” АД ще приложи всички законови средства за защита на доброто си име.

  В прикачени файлове можете да откриете и допълнителна информация по случая:

  Приложение 1
  Приложение 2
  Приложение 3
  Приложение 4

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Дали това не е някакво начало на поредица нелицеприятни разкрития ? и с последици !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#9] от "tmax500":

  ти чете ли приложенията ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 13. 13
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#8] от "хм":

  вече няма стабилност ,бацко е в остаВКА

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  [quote#13:"antikvarno"]

  Да не бутнат сега и ПИБ? [/quote]

  КОй ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, чел съм ги.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 904 Разстроено

  Аз съм пас.Не мога да се довеля на новина,поднесена по такъв нескопосан начин.
  Това ,например,ми звучи...изобщо не ми звучи:
  "В него освен тази банка са замесени и висши държавни служители в Румъния, обвинени в корупция, фирми, Европейската служба за борба с измамите и българските съд и прокуратура."

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":

  ти не й бери грижа на банката за печалбата. достатъчно стабилна е. а с тея румънци казуса е заплатен, но мисля, че от пиб са си свършили както трябва нещата. самите румънци не са читави. но ние тук по нашите обичаме да храним, не се учудвам

  Приказка без край
 20. 20 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 423 Неутрално

  В Медиапул има позиция на ПИБ, от която става ясно, че те сами още през 2014 подават сигнал до ДАНС и до ОЛАФ. едва ли ако нещо са сгафили ще сезират сами органите. Така че и това е поредният безсмислен медиен шум с цел да замаскираме проблемите в Харманли и да си намерим друга драма за пред стадото

 21. 21 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 470 Неутрално  [quote#8:"хм"]само Дневник и Капитал ръчкат с пръчка, останалите "медии" не желаят да клатят "стабилността". [/quote] - Медиапул имат хубава статия по темата, там разказват и за кредитите, как са отпуснати и на кого...
  Не става въпрос за бутане на банки, а кога БНБ ще започне да си върши работата като хората!!!
  Отпуснати кредити за 31 млн евро без обезпечения, без обосновка, на собственик/подставено лице, после банката не спазва издадените от нея гаранции, а в БНБ ни лук яли, ни лук мерисали....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#16] от "tmax500":

  и какво разбра ? особено от 2, 3 и 4 ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#1] от "bhl46491168":

  Приятел в нужда се познава

 24. 24 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":

  Да, и за целта отново ще вдигнат таксите! Те и без друго взеха да смучат от който намерят. Повече и една стотинка не им оставям на тия тарикати. Всичко закрих там.

  Жизнь или Life - избор има.
 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Пак тази прословута банка е "забъркана в кашата"!Мениджмънта /и собствениците/ "тълкуват" по свой начин банковите правила-!

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#3] от "cinik":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Много интересно е какви "гаранции" е дала тази "Ви Ем корпорейшън" на ПИБ?!

 27. 27 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Историята се повтаря - Баце в оставка, а съдебната система започва атака срещу българска банка.

 28. 28 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Е кажете ми има ли банка (освен ПИБ очевидно), която да отпусне дори и по гаранция 30млн. на фирма, за която не знае нищо - или трябва да участва в далаверата или да са пълни идиоти??? кое е ??

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Опаааа... Почна се!
  И съвсем небезпричинно

 31. 31 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#9] от "tmax500":

  Бе к'ва манипулация, то си го пише във фирмения регистър! Ае по- сериозно

 32. 32 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":

  печалбата на банката тази година е огромна. четете бе, хора. Как от някаква румънско-българска сага, за която съобщава самата банка, как реши да им говориш за печалбата. ще падна, честно.
  201 млн. печалба, между другото и то към септември - http://www.infostock.bg/infostock/control/bse/news/78945-201-mln-lv-operativna-pechalba-otchita-fibank-v-kraya-na-septemvri

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#32] от "tmax500":

  говориш смешки. Коя банка спасихме с безлихвен държавен заем би ли ни осветлил ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 264 Весело

  Печалбите не са това, което бяха. Справка една друга печеливша банка.

 35. 35 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 423 Неутрално
 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#7:"mavro"]Отиде им печалбата на ПИБ за тази година......[/quote]
  Наивник печалбата на ПИБ ще е милиард тази година. Ако трябва ще измислят такса 10 лв за всеки клиент минал край банкомат, или такса 1000 за открит депозит.../ако е по малък, ще доплащате!/ но твоите парички ще ги изпапат.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#9] от "tmax500":

  Сметките са запорирани, защото ПИБ не иска да плаща по банкова гаранция, издадена от нея. Това няма общо със сигналите до ОЛАФ. ПИБ е гарантирала, че фирма ще достави стоката. Купувачът е платил, стоката не е доставена, следователно купувачът си упражнява гаранцията с/у ПИБ. ПИБ обаче се правят на ударени. А би трябвало да платят, и да си търсят парите от продавача. Само че или са в схемата, или са оплескали нещата.

 39. 39 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Весело

  До коментар [#36] от "chichka":

  Да бе. Дори и с всички фокуси, които правят, пак не могат да го направят това.

 40. 40 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Весело

  До коментар [#35] от "tmax500":

  ПР отдела на ПИБ - абе вие сте всеотдайни като акаунт мениджъри на ВИваком

 41. 41
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Имам влог в пиб. Да тегля ли?

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Администрациите доста често не разбират банковото дело, сега е видно и покрай КТБ, че не знаят какво да правят, затова по-скоро вярвам на тезата на ПИБ, цитирана от Капитал, че самата тя е пострадала от престъпление, което според условията за отпускане на банковата гаранция ги освобождава от поетото задължение.

 44. 44 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#42:"султана глаушева"]Имам влог в пиб. Да тегля ли?[/quote]
  По т.н." Закон за кредитните институции" не мога да ти отговоря.Тъпо е,знам...

 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#39] от "peaspiring":
  Да се обзаложим!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#37:"aramissss"].Излишно е да питам дали приелите този "закон" са кретени или съучастници в банковите обири... [/quote]
  Аааа, важно е да пазим банковата система от сътресения!
  [quote#42:"султана глаушева"]Имам влог в пиб. Да тегля ли?[/quote]
  И да ти отговорят, ще го изтрият! А някакви 22 млн загуба не събарят банка. Само ако прочетеш че собственик на банка поръчва убийство на корпулентен мафиот... бързо тегли. Ако главен прокурор е Цацароцирка..бързо тегли.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Баце се изниза един път ни лук ял, ни лук мирисал и после мъъъ той Орешарски! Сега пак мъъъ тя Корнелчето! Знам ли?

 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Та значи не можах да разбера на какво основание ПИБ е издала банкова гаранция за милиони евро на "нам-к'ва-си-корпорейшън"? Нещо мътна ми се вижда работата. След това сама подава сигнала че е станала обект на престъпление, което според ПИБ означава че издадената гаранция става нищожна. Знаейки собственика, и политическите протекции над ТИМ, ако тази работа се разрови, може много да замирише.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "За да участва в поръчката, "Ви Ем корпорейшън" представя три банкови гаранции, издадени от ПИБ. "
  А кой е взел парите от Кипър и какви сметки е имала "Ви Ем корпорейшън" в ПИБ, за да получи банкова гаранция. Много ясно, че Румъния ще си търси парите от издалия гаранцията.

 50. 50 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  "Еми Бивол пишат за това от години, цялата схема, но националните медии както обикновенно мълчат със запушени с пачки усти.""
  Аз го гледах по някой от ТВ каналите.Във всяка страна щеше да има огромен скандал.Тук ни вопъл ни стон.
  Да не забравяме ,че правителството наля огромни пари в банката/над милиард/.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  [quote#35:"tmax500"]Всъщност държавата е на печалба от ликвидната помощ[/quote]
  държавата не е на печалба.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  може би прокуратурата ще види условията на тази помощ и ще повдигне някои обвинения.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на Cymbaline
  Cymbaline
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#43] от "kamen iliev":

  Остава обаче въпросът дали на мен ще ми одобрят 22 млн. евро кредит в ПИБ ако съм беден безработен.

  "Before you play two notes, learn how to play one note... and don't play one note unless you've got a reason to play it.
 54. 54 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#41:"aramissss"]Гарантирано от ТИМ.[/quote]
  ???? а сега де

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 55. 55 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#53:"Cymbaline"]Остава обаче въпросът дали на мен ще ми одобрят 22 млн. евро кредит в ПИБ ако съм беден безработен. [/quote]
  Ще те одобрят разбира се ако си бедно,безработно ЧЕНГЕ.

 56. 56 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#54:"дерибеев"]???? а сега де[/quote]
  Щшшшт...Ако искаш да останем живи още некой и друг час...

 57. 57 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  ЦИК - банката на комуниста Цеко Минев, кредитирала “Техномаркет" на Делян Пеевски с 24 милиона, да има запорирани сметки в Румъния...? Странно или логично...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 58. 58 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Весело

  ЦИК да се чете като ПИК!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 59. 59 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  Мъхъ, такасиЙ. Едно време като публикуваха първите си статии БиволЪ четейки си мислех - боже какви дивотии. Сега като ги чета си мисля 'баси тея пак кво са надушили'. И каква ирония е, че един от хората там е брат на недодялко недоялков

 60. 60 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Весело

  [quote#58:"Rim"]ЦИК да се чете като ПИК![/quote]

  ПИК да се чете като ПИБ...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 61. 61 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#20] от "tmax500":

  В инвестиционната общност имаме формирано мнение за банките в България о в частност за ПИБ, така че едва ли някой може да пренасочи вниманието ни към несъществуващ проблем. ПИБ сега с печалбата ще трябва да покрие издадените гаранции (да изпълни съдебното решение), като със същата тази печалба трябваше да увеличи капитала си по препоръка на БНБ от стрес тестовете на банките.

  Не е препоръка за инвестиционно решение.

 62. 62 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 653 Неутрално

  [quote#25:"bat_plamen"]Пак тази прословута банка е "забъркана в кашата"!Мениджмънта /и собствениците/ "тълкуват" по свой начин банковите правила-! [/quote]

  И не само банковите правила, а и от концесии разбират много.

 63. 63 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 653 Неутрално

  [quote#41:"aramissss"]ПИБ е зачената по схема,работи по схема и ще свърши по схема.Гарантирано от ТИМ. [/quote]

  ПИБ няма общо с ТИМ, те си имат друга банка, а ПИБ я управляват едни лакомници.

 64. 64 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#33:"КМЕТ В СЯНКА"]говориш смешки. Коя банка спасихме с безлихвен държавен заем би ли ни осветлил ???[/quote]

  В случая Вие сравнявате ябълки с круши. Ликвидната криза не означава, че банката не работи на печалба нито означава, че работи на печалба. Между двeтe няма никаква връзка. В света няма банка, която да не изпадне в ликвидна криза при "rush". Написаното от мен не означава, че банката е добра или лоша, нито че е стабилна или нестабилна. Означава само, че направената от Вас връзка между качествата на банката и изпадането и в ликвидна криза е несъстоятелна, такава връзка не съществува и Вие демонстрирате непознаване на банковата дейност.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 65. 65 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 653 Неутрално

  [quote#64:"russian78"]. Означава само, че направената от Вас връзка между качествата на банката и изпадането и в ликвидна криза е несъстоятелна, такава връзка не съществува и Вие демонстрирате непознаване на банковата дейност. [/quote]

  Има връзка изпадането в ликвидна криза със собствеността на банката.

  Не е препоръка за инвестиционно решение.

 66. 66 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#65:"Uprsport"]Има връзка изпадането в ликвидна криза със собствеността на банката.

  Не е препоръка за инвестиционно решение.[/quote]

  Не възнамерявам да коментирам конкретната банка. Факт е, че изпадането в ликвидна криза не означава само по себе си, че банката е добра или лоша, печеливша или не.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 67. 67 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.Първият, лаком та дрънка, вторият, ДС кадър...Като резултат- ние плащаме, за не фалират.Ако фалират- пак ние плащаме..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 68. 68 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  По далече от ПИБ и от онази , на сервитьорка та, как й беше името , а да, Петя някоя си , та от там изчезват крупни суми , клиентите водят дела , БНБ спи кротко , а ние всички се радваме на банкова стабилност !!!!!!

 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Весело

  [quote#0:"статиа"] Българският съд допуска изпълнение на румънски съдебен документ в България, въпреки че изпълнителното дело, образувано въз основа на същия документ в Румъния, е прекратено и са отменени като незаконосъобразни действията на румънските съдебни органи срещу банката. [/quote] -тя демокрадцията и пазарната икономия е малко по-сложна от колкото Бг съд може да проумее! Виж, мошениците винаги са НАД нивото на държавата/държавите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Ами банковите гаранции са затова. Да са мислили, когато са ги издавали

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  [quote#35:"tmax500"]Всъщност държавата е на печалба от ликвидната помощ. [/quote]

  В статията сравняват лихвата към ПИБ и ломбардната лихва на ЕЦБ. Само че държавата не се финансира от ЕЦБ, а с ДЦК и държавни заеми, където лихвеният процент далеч не е 0,25%. Сравнението на какъв % БНБ държи парите си по депозити в чужбина щеше да е вярно, само ако ставаше въпрос за фискалния резерв. Но фискалният резерв не може да финансира ПИБ - там ограниченията са моного големи, финансирането на ПИБ е от ДЦК или държавни заеми

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 72. 72 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#70:"penetrating"]Ами банковите гаранции са затова. Да са мислили, когато са ги издавали [/quote]
  А мислили са.Много са мислили!Съжалявам не мога да намеря линк.Но всичко това съм го гледал по ТВ а възможно и бивол да са пуснали видео,но бушоните са пълни нещасници.Няма банка и фирма за бързи кредити която да им даде и 5лв.
  И изведнъж 22млн.Смърди та се не трае но БАНТУСТАН е голям.

 73. 73 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#42:"султана глаушева"]Имам влог в пиб. Да тегля ли? [/quote]
  Тегли ... и още няколко десетки хиляди като тебе ще срутите банката. Преди 3 години мой сродник с голям депозит в КТБ (малко на 100 х. лв.) ме попита дали да прекратява депозита си прдсрочно (вече упорито се говореше, че банката е криза - тъкмо прокуратура правеше обиски наоколо). Посъветвах го да не прави непредпазливи движения. Послуша ме... И спечели. Макар и с няколко месечно закъснение си получи всичко. А ако беше прекратил депозита в последния възможен момент... санкцията нямаше да е символична.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 74. 74 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ясно е, че ПИБ са жертва и нямат нищо нещо общо с тази далавера, защо иначе сами да подават сигнал? Това е една добре подготвена схема с участието на длъжностните лица от АПИА, които бяха арестувани още миналата година и собствениците на „ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН", от които няма и следа.

 75. 75 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#74] от "todorus":

  ясно, ясно - колко да е ясно...

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Любопитно

  МОЧА Всекиму киламетра

  Не ще да плаща (Разплащателна).
  Чудим се: Кои сме наште?

  "Румънската разплащателна агенция в земеделието
  е запорирала сметки на ПИБ"

 77. 77 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#43] от "kamen iliev":

  Няма такъв вариант. Стандартно, банковите гаранции са неотменими, и се издават по международни правила. Освен това, обикновено банките издават гаранции в рамките на одобрен кредитен лимит на клиента, т.е. за да издаде ПИБ тази гаранция, би трябвало клиента да е минал на кредитен съвет и да има сключен договор за кредит. ПИБ са нагазили в л..та, умишлено или не.

 78. 78 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Весело

  До коментар [#74] от "todorus":

  Ей, тоя ПР отдел бре...

 79. 79 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#45] от "chichka":

  Готово. Бутилка "Гленморанджи"?

 80. 80 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  А ПИБ ако не са в далаверата как са издали банковите гаранции?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#64] от "russian78":

  ако една банка е с качествено управление не изпада в ликвидна криза. още повече без атака както бе в случая. ФАКТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  [quote#80:"today"]А ПИБ ако не са в далаверата как са издали банковите гаранции? [/quote]
  Явно по някакви незнайни небанкови правила. или още по-лошо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#64:"russian78"] връзка между качествата на банката и изпадането и в ликвидна криза е несъстоятелна, такава връзка не съществува и [/quote]
  +++ затова и правилно да се приеме, че най "тлъстата", охранена с обезпечения банка КТБ бе убита изкуствено за да откраднат активите ѝ.
  До коментар [#79] от "peaspiring":
  Готово! За мен каса Бира!
  Денят ми започва с усмивка, желая и на вас същото, лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#83] от "chichka":

  естествено, че беше показна екзекуция. Личи си и по пирът на лешоядите, който още не е свършил. явно доста има за разграбване и повече от 2 години не стигат. има и нещо друго като потвърждение. обикновено в живота никога не фалира само една банка защото има свързаност мжду банките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#63] от "Uprsport":

  Само че ТИМ може да имат много общо с далаверата. Ако не са те, някоя друга организация от техния калибър. Става дума за откраднати пари в големи размери, и издадени банкови гаранции въз основа на - нищо. Или Банката е съучастник в цялата каша, или има престъпно недоглеждане от страна на мениджърите. И в двата случая, мениджмънта има вина и трябва да си понесе последствията.

  И малко не по темата. В развитите пазарни икономики, когато работите в една фирма не вървят, то ест взети са грешни решения, първите които си тръгват са мениджърите с екипите си. Това все още не е станало факт в Родината ни.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 86. 86 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#85] от "tsyrvulan":

  Спекулациите са хубаво нещо, ама ПИБ си е на Цеко. Та той да му мисли какви схеми е правил и каква попара ще си сърба.

 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До там ли стигнахме!?
  И Румъния да ни съди и прави запори!?
  Това болшевико-герберско статукво, тази червена стабилност, беззаконие и липса на справедливост ще унищожат страната скоротечно!
  Гласувайте за БСП/ДПС?ГЕРБ/АБВ...и подобни, за да достигнем "върха" на простотията и....просията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 89. 89 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#53:"Cymbaline"]Остава обаче въпросът дали на мен ще ми одобрят 22 млн. евро кредит в ПИБ ако съм беден безработен. [/quote]
  само ако имаш каруца иначе не

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 90. 90 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#81:"КМЕТ В СЯНКА"]ако една банка е с качествено управление не изпада в ликвидна криза. още повече без атака както бе в случая. ФАКТ !!![/quote]

  Имаше си "rush" от всяка гледна точка, а мениджмънтът на която и да е банка, няма никаква възможност да предотврати нито случването на този "rush", нито последствията от него. Опитайте се да се придържате към фактите, когато пишете с големи букви думата "факт", последвана от цели три удивителни знака.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 91. 91 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#85] от "tsyrvulan":

  ТИМ си имат ЦКБ , нямат нищо общо с ПИБ , дори двете групировки около двете банки са конкуренция , но са достатъчно умни да не водят открита война , засега има място под слънцето и за двете групировки.

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#90] от "russian78":

  пишеш неистини. хайде дай факти да те видим. имаше и още има едно много спорно управление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#92] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нямам нито желание, нито намерение да защитавам конкретната банка или конкретния мениджмънт. Нямам и нищо против някой да критикува собствениците и управляващите тази банка. За да се критикува, обаче, е необходимо критикуващия да има някакви познания по темата. Противното напомня на диво прасе, което коментира гурме ресторант. Намерете данни за процента изтеглени влогове в разгара на кризата и ми кажете, коя банка не би изпаднала в ликвидна криза при същия процент тегления. Каква ликвидност, според Вас, трябва да поддържа една банка?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#93] от "russian78":

  ти за коя банка говориш ? и отговори защо БХ спаси само едната.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#94] от "КМЕТ В СЯНКА":

  През цялото време говорим за банката, която изпадна в ликвидна криза и получи ликвидна подкрепа от страна на държавата. За банката, чиито кредитен портфейл беше отвъд границата на спасяемост не е ставало дума.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 96. 96 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#91] от "Иван К.":

  Някъде да съм написал че ТИМ притежава ПИБ? Написах само че е възможно да са едни от участниците в схемата и ако не са, тогава е някоя друга групировка от техния калибър. Понеже съм от Варна, съм чувал слуховете за фиктивен износ на зърно, храни и прочее стоки от дъщерни на ТИМ фирми.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 97. 97 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#95] от "russian78":

  Ако банка изпадне в ликвидна криза, излиза на междубанковия пазар, и започва да тегли овърнайти на безумни лихви от другите банки. Ако за дадена банка междубанковия е затворен, то това означава, че кризата не е ликвидна. Оставям те сам да прецениш защо финансирането беше държавна помощ през специална емисия ДЦК.

 98. 98 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#97] от "peaspiring":

  Когато някой се включи в отдавна започнал разговор, рискува, както казват музикантите, да се "включи на слабо време". Аз многократно обясних, че не съм защитник на конкретната банка, а само оспорвам тезата, че ликвидната криза е показател за "качеството" на коя да е банка. Няма банка, която да устои на "bank run" сама. Вие сте прав, че исторически погледнато преди държавите да се намесят в спасяването на банки при подобни ситуации, спасението винаги е било дело на други банки. Въпреки това, държваната (в случая САЩ) решава, че не може да се разчита на другите банки да спасяват банки в ликвидна криза и саздава Федералния резерв с основна цел да се намесва при такива ситуации. На теория Федералния резерв е създаден точно на време, за да се справи с предстоящата депресия, но на практика ние всички знаем, че Федералния резерв се проваля в това. Сега ще Ви разкажа за историята на една съвсем конкретна банка от онова време - "Bank Of United States". Тази банка се срива, след като е подложена на най-обичаен "bank run". Това, което се случва е, че по различни причини нито останалите банки, нито Федералния резерв се намесват, за да я спасят, а периода, които следва ни е известен с названието "The Great Depression". Какви са причините на останалите банки да не се намесят? Част от причините са в името на банката, което създава илюзия за връзка на банката с държавата, въпреки че Bank Of United States е обикновена търговска банка. Това име е давало конкурентно предимство сред новопристигащите имигранти и е "дразнело" конкурентите и. Другата причина е в собствеността на банката - била е собственост на евреи. По тези, нямащо нищо общо с качествата на банката причини, останалите банки не се намесват и вероятно горко съжаляват в последствие. Федералният резерв не се намесва, защото е в разгара на вътрешна борба за власт и застъпниците на идеята за намеса за спасяване на банката са от губещия лагер. Федералния резерв задържа на ниско ниво паричното предлагане и "успешно" напомпва последвалата депресия и това с мотива, че пази ресурсите си за момента, когато наистина има нужда да се намеси. Явно за тях депресията не е била достатъчно сериозна причина, но това е друга история. Разказах Ви това, за да видите, че няма как напълно да се доверите на това, че другите банки биха финансирали банка в ликвидна криза. Напълно възможно е в стремежа си да запазят себе си, останалите търговски банки да откажат финансиране. Както и да е. Нямам желание да защитавам ПИБ и не твърдя, че банката е трябвало или не е трябвало да бъде спасена. Продължавам само да твърдя, че изпадането в ликвидна криза в резултат на "bank run" не е показател за качествата на банката.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 99. 99 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#98] от "russian78":

  Вие въобще не сте разбрали какво съм написал и продължавате с теориите, които сте прочел в учебника на Мишкин.
  Аргументът е следния - ако банката е фундаментално стабилна, то тогава може да се обърне към междубанковия пазар, и да се финансира оттам. Ако обаче междубанковия пазар е затворен за нея, т.е. никоя друга банка не иска да я кредитира, това означава, че банката има не само ликвидни проблеми. За ваше сведение, и други банки в България са били във временна ликвидна криза, и са заемали ресурс при 80% лихва овърнайт. Тогава обаче е имало други банки, които са били готови да ги кредитират.
  Сценарият, за който вие говорите, е банкова криза, когато междубанковия пазарен е затворен за ВСИЧКИ банки, както беше след фалита на Лемън или при кипърската криза.

 100. 100 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#99] от "peaspiring":

  Прав си. Не мислих да коментирам, за да не падам до нивото на масово плямпащите, които нямат и идея какво говорят, но се кефят да се борят с вятърни мелници и да се бия после в гърдите с думите "Булгар, булгар".
  Влязох в страницата на Бивол, там масово се зомбират читателите с омраза към ПИБ. Разбира се удобно изпускащи аргументите и позицията на банката, защо не подкрепя това, което бълват. Обиконовенно при подобни атаки от медия срещу фирма, означава, че медията просто иска да рекетира фирмата за пари. Пишат се масово глупости и лъжи докато не се обади някой от фирмата (в нашия случай банката) и да се разберат за едни пари под масата, за да спрат с атаките. Недялко от ПИК най-добре ги знае тия работи как стават, а Асен му е брат. Сами сметнете 2 и 2 колко прави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK