След дебати в предизборен стил депутатите не приеха 300 лева минимална пенсия

Председателят на бюджетната комисия <a href="http://http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/11/22/2869195_ako_minimalna_pensiia_stane_300_leva_shte_se_likvidira/" target="_blank">Менда Стоянова преди няколко дни изрази мнение</a>, че ако предложението на патриотите се приеме, ще се ликвидира справедливостта и целият модел на пенсионната система ще трябва да се промени.

© Юлия Лазарова

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова преди няколко дни изрази мнение, че ако предложението на патриотите се приеме, ще се ликвидира справедливостта и целият модел на пенсионната система ще трябва да се промени.След продължили почти три часа дебати, доста сходни като стилистика с предизборните, парламентът не прие днес предложението на депутатите от Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 300 лева от 1 юли. Това трябваше да стане с приемането на Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване.


Идеята беше подкрепена от 44 депутати, основно от редиците на вносителите, "Атака" и БСП. Против бяха 31 народни представители. 78 депутати се въздържаха от заемане на категорична позиция.


Преди това беше подложено на гласуване и предложение минималната пенсията от 1 април да е 200 лева. То също не беше прието, като при гласували 150 депутати "за" бяха 71, против 23, а 56 се въздържаха.
В крайна сметка се прие предложението на правителството, одобрено и от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, за минимална пенсия от 161.38 лв от 1 януари до 30 юни и 165.25 лева от 1 юли до края на годината.


Пръв от трибуната говори Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който обяви, че парите за увеличението ги има, но сега те са предвидени за други дейности. Като пример той посочи средствата за закупуване на две фрегати за над 800 милиона лева и 600 млн., които могат да дойдат от съкращения в администрацията.


Хасан Адемов от ДПС обаче репликира Барайктаров, като подчерта, че се предлагат "черезвичайни средства" за покриване на допълнителните разходи, които тази година ги има, но през другата няма да са налични. Той посочи още, че ако предложението на Патриотичния фронт се приеме, моделът на пенсионното осигуряване ще се промени от осигурителен в данъчен.


Адемов уточни, че в България има над половин милион пенсионери, които получават минимални пенсии. Той изчисли, че ако се приеме тя да скочи до 200 лева, това ще означава, че за периода от април до декември, ще трябва да се осигурят 232 млн. лева. Адемов все пак благодари за предложението на ПФ, като посочи, че благодарение на него в парламентарната зала е имало повече депутати, отколкото при гласуването на бюджетите на ДОО през всяка от последните 20 години.


Адемов даде и вариант на депутатите от Патриотичния фронт, с който да вдигнат пенсиите. "С този модел на осигуряване се явявате на избори, печелите ги, предлагате по-високи пенсии и ние ще ги подкрепим, ако сме в парламента", посочи депутатът от ДПС.


В отговор Димитър Барайктаров обяви, че два часа може да изброява източници на допълнителни доходи.


Методи Андреев от ГЕРБ пък предложи допълнителните пари да дойдат, като всички офицери от ДС и висши функционери от БКП вместо максимални пенсии, както е сега, започнат да получават минимални. "Така ще се освободят няколкостотин милона лева и предложението ми е напълно сериозно", уточни Андреев.


Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обяви, че години наред се говори за повишаването на пенсиите, за което средства има, но не и политическа воля. Като пример за допълнителни приходи той посочи инвалидните пенсии.


Каракачанов подчерта, че техния брой е 989 хиляди, като 70-80% от тях се получават незаслужено, заради корумпираната система на ТЕЛК. Той изчисли, че ако тази корупция се спре, ще се осигурят 1 млрд. лева годишно при нужни за повишаване на пенсиите 900 милиона лева.


В отговор Радан Кънев от ДСБ обяви, че ако Красимир Каракачанов стане премиер, каквито слухове има, ръководеният от него кабинет може да направи предложение за актуализация на бюджета, с което да се вдигнат пенсиите. Той обаче посочи, че това няма да стане, защото предложенията са безотговорни.


"По това предложение трябва да има сериозен дебат. Не е добре да се снишаваме, когато има класическа политическа демагогия", обобщи Кънев.


Според него с предложението за 300 лева минимална пенсия се зачерква принципът на справедливост в социалното осигуряване, като училите и работилите ще дотират неучилите. Радан Кънев предложи да се отмени ниският осигурителен доход за определени категории работещи като земеделските производители.


Той посочи, че повишаване на пенсиите за всички може да се постигне или с безконтролни трансфери от бюджета, което ще доведе държавата до фалит, или с облагане на реалния доход на работещите и ако се налага, увеличаване на възрастта за пенсиониране и осигурителната вноска.


На въпрос от Димитър Байрактаров защо преди две години е подкрепил предложението му за 300 лева пенсия, Кънев отговори: "Хванахте ме. Отговорът е, че тогава бях недопустимо наивен политик, гласувал предложение на коалиционен партньор. През 2014-2015 бях наивен многократно, но през 2016 г това няма да се случи."


В хода на дебатите днес беше отхвърлено предложението на АБВ максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лева. Не се прие и увеличаване на минималния размер на дневната помощ за безработица от 7.20 до 9.50 лева, като месечната помощ остава 154 лева.


Депутатите приеха предложение заседанието на парламента по бюджета на ДОО да се удължи до 16 часа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK