Какво предстои в икономиката на България според банкерите (графики)

Всеки нов месец банките отпускат нови кредити за 1.5 - 2 млрд. лв. при нарастване на спестяванията с 6.6 млрд. лв. от март 2015 г. до септември 2016-а, което отразява липсата на достатъчно кредитоспособно търсене. Това пък са част от изводите на БНБ, представени наскоро на конференция, организирана от "Капитал".

© Надежда Чипева, Капитал

Всеки нов месец банките отпускат нови кредити за 1.5 - 2 млрд. лв. при нарастване на спестяванията с 6.6 млрд. лв. от март 2015 г. до септември 2016-а, което отразява липсата на достатъчно кредитоспособно търсене. Това пък са част от изводите на БНБ, представени наскоро на конференция, организирана от "Капитал".Повечето мениджъри на банки в България очакват българската икономика да продължи да се подобрява и през следващите 12 месеца, както и резултатите на управляваните от тях институции. Много от тях очакват и видимо подобрение на ситуацията във водещи сектори. Това показват данните от "Барометър на банките в България" - годишно проучване, изготвено от одиторската компания "Ърнст енд Янг" (Еrnst&Young). В него са участвали 64% от банковите мениджъри.


Според данните 71% от банковите мениджъри у нас очакват подобрение на българската икономика в следващите 12 месеца, а 79% от тях са уверени в добрите резултати на управляваните от тях банки. Тези данни са доста различни от получените от мениджърите на банки в Европа. Според Европейския банков барометър на EY от юни тази година едва 54% от банковите мениджъри са оптимисти за добри финансови резултати на банките.


Според авторите на проучването една от причините за това са добрите резултати от проведените стрес тестове и преглед на активите, които бяха обявени през август.
"Проверката на качеството на активите вдъхна увереност, че стабилността на банковата система у нас е факт. Резултатите от проучването показват, че в бъдеще банките ще адресират и управляват рисковете много по-добре и много по-безкомпромисно. Положителен сигнал са и добрите показатели на местната икономика", коментира Милка Начева, съдружник в EY.


Най-перспективните сектори в България

Въпреки положителните очаквания на банкерите за всички отрасли на икономиката, все пак няколко сектора се открояват като най-вероятни да покажат силно подобрение през месеците напред. Това са секторите строителство (78%), технологии (69%), транспорт (64%) и туризъм (57%). Най-слабо развитие банкерите очакват в развлекателната индустрия, телекомуникациите и комуналните услуги.


Кредитирането


Банковите мениджъри не очакват големи промени в политиките за отпускане на кредити в краткосрочен план. Все пак голяма част от мениджърите прогнозират по-либерални условия за кредитиране за сектор строителство, за малкия и средния бизнес и за технологичния сектор. Само за една година строителството възстанови позициите си като перспективен сектор - през 2015 г. 50% от запитаните в барометъра отбелязаха очакване за по-консервативно кредитиране, а една година по-късно 43% от участниците очакват по-либерално кредитиране в сектор строителство.


По-силни отвътре


Ако процесът по прегледа на активите имаше за цел да даде задълбочена независима оценка на банките и банковата система, която бе наложена от БНБ, през следващите 12 месеца банките възнамеряват да продължат процесите по анализ и самооценка с цел по-добро управление, по-устойчива и стабилна вътрешна структура на банките. 50% от анкетираните оставят оптимизацията на процесите и реструктурирането в основата на стратегията за развитие за следващата година. Наред с това 21% от банковите мениджъри възнамеряват да се освобождават от активи, а 21% планират купуване на активи.


Приоритетите за банките


Осемдесет и два процента от участниците в барометъра на банките посочват управлението на риска като един от най-важните приоритети пред тяхната банка; 81% сочат за приоритетни инвестициите в технологии за подобряване обслужването на клиенти. Киберсигурността и спазването на регулациите на капиталовите пазари са другите две приоритетни области за 63% от банковите мениджъри. 60% отбелязват преструктурирането на бизнеса с цел намаляване на разходите като приоритетно.


Мениджърите очакват консолидация в банковия сектор


Вече няколко банкери начело с управителя на централната банка Димитър Радев прогнозираха, че предстоят процеси на консолидация в банковия сектор. Това се вижда и от проучването. Преди година 91% от банковите мениджъри прогнозираха малки по обем консолидации през 2016 г. През 2016 г. банките бяха твърде натоварени с прегледа на качеството на активите и консолидацията не се случи според очакванията. Въпреки това окрупняването на сектора изглежда неизбежно. 54% от анкетираните мениджъри очакват малки по обем консолидации през 2017 година. По-вероятно е през следващите три години да се случат средноголеми по обем консолидации. Една от вероятните сделки до края на годината е тази за ОББ, чийто гръцки собственик й търси купувач.


Прегледът на банковите активите може да стане регулярен


77% от банковите мениджъри споделят, че резултатите от прегледа на качеството на активите са отговорили до голяма степен на очакванията им. Резултатите от прегледа на активите няма да стимулират специфични действия от страна на банките според 57% от анкетираните. Все пак 62% от банковите мениджъри смятат, че управлението на риска в банковия сектор в България ще се подобри, както и че ще последва реструктуриране на банките. 64% от запитаните отговарят, че прегледът на качеството на активите ще се наложи като регулярна практика. Добър сигнал за стабилността на банковата система: само 21% от банкерите очакват допълнителни провизии за загуби от обезценка, а една година по-рано допълнителни провизии очакваха 80% от банковите мениджъри.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Аз очаквам да разбера какво предстои с един мустакат банкер, който години наред беше видна банкерска личност.

 2. 2 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":

  И аз!!

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 3. 3 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Аз очаквам да видя какво ще стане с банките в италия..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  И тва без Бойко начело на държавицата ли го видЕхте !!!

 6. 6 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Добре е, ама ше се опрай!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Какво предстои в икономиката на България според банкерите" Каквито и графики да чертаят, предстои пълното ограбване на населението от страна на тези паразити. Едва ли има някъде по света толкова непосилни лихви по кредитите и толкова ниски, почти отрицателни лихви по депозитите.Чакат само на такси като рибар на гюме. Жалки отрепки, които се страхуват от всякакъв риск и искат да играят само на сигурно. А най-сигурният начин на забогатяване е да бръкнеш в джоба на бедняка, защото 99% от населението са в тази категория.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  Каква е тази статия за подобряване на икономиката, без един път да се спомене Борисов. Нали на него се дължи всичко.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Когат' почнат да рисуват пирамидата ма Маслоу за обикновените хорица, тогава може да си помислим, че некой мисли за нуждите на хората. А не на тлъстите банкерчета с по Х х 100 к. заплатки. Бонусите не ги бройкаме

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  И е така, и не е така. Ако лихвите са високи, защо тогава има толкова много лихварски къщи, да не говорим че ни заливат с безкрай реклами на бързи кредити и всякакъв вид лотарии. Българинът като цяло има нула или близка до нулата финансова култура. Реалният проблем е липса на фондова борса, което прави живота на младия предприемач близък до абсурда. Няма как стартираш бизнес да може да покрива кредити, да се развива и разраства и да дава нормални заплати. Дори и в момента, нито Амазон, нито Фейсбук - давам ги като пример могат да си плащат заплатите и разрастването на базата на кредити. Забележете те са в топ и не могат, какво да кажем за останалите малки бизнеси. Относно строителството, там е меко казано сложно, имотите са относителни евтини, но като им видиш инфраструктурата и я оцениш, ще получиш че са безумно скъпи дори и в брой да ги купиш.

 11. 11 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 295 Любопитно

  До коментар [#1] от "stedim":

  Кой?

 12. 12 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И отново нищо за експлоатацията на персонала в банките... Продължаваме все така?!

 13. 13 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Гневно

  Трийте, трийте истинските коментари. Истината няма да я скриете. Трийте още, обслужвайте интересите. Обслужвайте. Жал ми е.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Предстои изправяне на кривата круша на мястото, докъдето е стигнала.

 15. 15 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Говори се за нещо,
  в сладкарничка една,
  думи, само думи,
  нежни лепкави петна..."
  /Из една песен на Щурците/
  Та и нашите измислени, назначени и недорасли и недоучили банкери. Само разтягат локуми точно както са ги напътствали шефовете им отвъд океана, с две думи "пожелателно мислене". Иска им се пацинтът да не е още умрял, та да му източат вампирски още няколко литра кръв и да му одерат поне още метър кожа, ама уви, истината е далеч от тях точно така както е далеч лъскавата лимузина на банкера от миризливото и престудено място на пътник в трамвая за Орландовци.

 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#15] от "sega_007":

  За какво да учат, като само един може да плаща подкупи в размер на 240 милиона и по същото време да е банкер на годината. Това в кое училище се преподава. И в момента печалба над милиард, а масовите служители със заплати на продавачки. Дълга тема, за това как се печелят пари у нас и какъв е смисъла на образованието.

 17. 17 Профил на gogo3345
  gogo3345
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма ли поне един обективен коментатор?

 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  В икономиката на България след 2020 г. (свършването на еврофондовете) предстои Армагедон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK