Приходите от данъци като дял от БВП продължават да растат, сочи нов доклад

Приходите от данъци като дял от БВП продължават да растат, сочи нов доклад

© Leonhard Foeger, ReutersСъбирането на данъци в най-развитите икономики на света продължава да нараства. През миналата година този показател достигна най-високото си равнище за всички времена. Това показват данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), оповестени в края на ноември. Според тях най-голям ръст има при събирането на данъците върху труда и потреблението.


Тазгодишното издание на доклада на организацията показва, че средното съотношение между събраните данъци и БВП на съответната страна леко се е покачило през 2015 г. до 34.3% (при 34.2% през 2014 г.). Това обаче е най-високото му ниво откакто се води тази статистика от 1965 г. Покачването на това съотношение се вижда в 25 от 34 страни, членуващи в организацията, които са предоставили предварителни данни за изтеклата година. В седем то се понижава.


Къде са България и ЕС
По данни на Евростат за 2015 г. общо приходите от данъци и социални осигуровки в Европейския съюз са с дял от 40% от БВП, тоест този дял е по-висок от средния за ОИСР, макар че 22 от страните от ЕС са и част от ОИСР. За еврозоната това съотношение е 41.4%, а за България - 29%. По-ниски данъци от тези в България в ЕС има в Ирландия, където съотношението 24.4% от БВП, и в Румъния, където делът е 28% от БВП.


В същото време ако се погледнат данните от предкризисната 2006 г. насам, се вижда, че съотношението расте. През самата 2006 г. то е било 39.1 на сто за ЕС. За България данните варират през годините като най-ниско е било разглежданото съотношение в периода 2009-2012 г. В предкризисната 2006 г. то е било 29.9 на сто и спрямо тогава е налице видим спад.


В приходите от данъци в България като най-голям дял са тези върху крайното потребление - от ДДС и акцизи. Техният дял от БВП е 14.6%. Средното за ЕС ниво е 11.2% от БВП при значително по-голяма данъчна тежест.


По-висок дял на данъците върху крайното потребление от БВП от България има в Хърватия (18.6%) и Унгария (17.1%).


При данъците от доходи на домакинства и индивиди средно за ЕС делът е 9.4% от БВП, в еврозоната той е 9.3%, а в България - 3.1%. През 2015 г. само Кипър облага по-ниско индивидуалните доходи като делът на тези данъци е 2.7% от БВП.


В България акцизите формират приход, равен на 5.3% от БВП, който е най-високият в ЕС. Там средният дял е около 2.3% БВП.


Приходите от ДДС растат


Приходите от ДДС по традиция са най-големият приходоизточник. Това показват и последните данни на ОИСР. Според тях те достигат 6.8% от БВП и 20.1% от всички приходи от данъци през 2014 г. в страните членки. За 2012 г. тези показатели са били съответно 6.6% и 19.8%. В 22 страни общо се покачват приходите от ДДС като дял от БВП и спада слабо в едва 5 страни.


Новите данни показват, че в структурата на данъчните приходи все повече тежест имат тези върху доходите и върху потреблението.


Общият дял на данъците върху доходите, социалните осигуровки и от ДДС, през 2014 г. е бил най-високият от 1965 г. насам. Той е бил 24.3% от БВП.


Приходите от лични данъци са нагоре


След кризата продължава непрекъснато да расте и делът на данъците върху доходите на хората докато при корпоративните данъци все още не са достигнати предкризисните нива.


Приходите от данъци върху личните доходи се повишават до дял от 24% от всички данъчни приходи през 2014 г. при 23.7% дял преди кризата през 2007 г. При корпоративните данъци делът през 2014 г. е 8.8% при 11.2% през 2007 г.


При социалните осигуровки повишението е рязко след кризата - от 24.7% като дял от всички данъчни приходи през 2007 г. се вдига на 26.8% през 2009 г. Оттогава те спадат бавно до 26.2% през 2014 г.


През 2015 г. най-голямото повишение на дела на приходите от данъци спрямо БВП на съответната страна се наблюдава в Турция и Мексико, а силен ръст се наблюдава още в Естония, Гърция, Унгария и Словакия.


Най-голям спад се наблюдава в Ирландия, Дания, Исландия и Люксембург. Спадът в Ирландия се дължи на изключително големия ръст на БВП на страната през изтеклата година в резултат на преместването на значителен обем активи (патенти, търговски марки и др.) под ирландска юрисдикция от страна на множество мултинационални компании. С изключение на Ирландия средното за ОИСР съотношение на деля на данъчните приходи от БВП, през 2015 г. е 34.6%, което е ръст от 0.3 процентни пункта спрямо година по-рано.


През 2015 г. стандартната ДДС ставка в страните от организацията достига рекордно равнище от 19.2%. В десет от страните в момента тя е вече 22% при само четири през 2008 г. В 22-те страни от ОИСР, които са и в ЕС, средната ставка на този данък е 21.7% и е над средното за ОИСР.


Повечето от страните в ОИСР са анонсирали или вече приложили мерки за повишаване събираемостта на ДДС от онлайн продажби.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  България била с 29%... да ама не включват осигурителните вноски, които в БГ са си чисти данъци. Реално преразпределението през държавата е около 40%. А като сложим чиновническия рекет и доплащането за здраве и образование...

 2. 2 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Колкото по-голям процент от БВП е делът на данъците, за толкова по- паразитно общество става дума. Най- проспериращите общества са онези, в които данъците са ниски, производството е високо, а безработицата ниска. Американската мода след втората световна война да се печатат все повече и повече пари, които да се радват чрез кредити, доведе до огромна задлъжнялост не само на самата Америка, но и на всички европейски икономики. След разрушаването на плановите икономики на бившите социалистически държави, които реално потребяваха и стимулираха растежа на цялата световна икономика чрез реално движение на пари- стоки- пари и държавно гарантирани плащания, се стигна до нарастване на напрежението между паразитните прослойки, наемният труд и банковия паразитен капитал до такава степен, че е невъзможно да не настъпят социални катаклизми.

 3. 3 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Колкото по-голям процент от БВП е делът на данъците, за толкова по- паразитно общество става дума. Най- проспериращите общества са онези, в които данъците са ниски, производството е високо, а безработицата ниска. Американската мода след втората световна война да се печатат все повече и повече пари, които да се раздават чрез кредити, доведе до огромна задлъжнялост не само на самата Америка, но и на всички европейски икономики. След разрушаването на плановите икономики на бившите социалистически държави, които реално потребяваха и стимулираха растежа на цялата световна икономика чрез реално движение на пари- стоки- пари и държавно гарантирани плащания, се стигна до нарастване на напрежението между паразитните прослойки, наемният труд и банковия паразитен капитал до такава степен, че е невъзможно да не настъпят социални катаклизми.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Как бяха корпоративните данъци? Така показано се виждат данъците, които не могат да се избегнат

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Тук сме сред първенците.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Въпросът не е дали данъците трябва да са високи, или ниски, а каква е ефективността от тяхното изразходване. В някои страни като Финландия и Нова Зеландия хората получават срещу данъците си качествена инфраструктура, образование, социални и други придобивки. В страни като България, Уганда и Лесото данъците отиват в ортаците и спонсорите на властта, срещу малоумни и дебилно направени инфраструктурни пародии. Та преди да си говорим за размера на данъците, нека да си поговорим за това как те се харчат и кога ще спрем кражбите и разхищенията.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 7. 7 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  [quote#3:"bobhunter"]Колкото по-голям процент от БВП е делът на данъците, за толкова по- паразитно общество става дума. Най- проспериращите общества са онези, в които данъците са ниски[/quote]

  Най проспериращи общества има в Чад, Судан, Йемен, Нигерия, Иран , Гвинея и Хаити , а най - паразитните са Дания, Швеция, Норвегия , Финландия, Франция и Германия

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_revenue_as_percentage_of_GDP

 8. 8 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Приходите от данъци продължават да растат, а правителството упорито отказва да увеличи възнагражденията на данъчните служители вече седма година. Безценно.

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Приходите от данъци като дял от БВП продължават да растат, сочи нов доклад-
  а начинът , по който те се разпределят, пордължава да е ужасяващ
  1)Радан-над 25% от обществените поръчки отиват в ГЕРБ< други 25% в ДПС! Печелят ги 5 фирми, които никога не се конкурират по между си!
  2)ИПИ-70% от общинските, и"само"40% от държавните пари се ПРАХОСВАТ
  3)DW-преди 3 дни, д-р Стойчо Кацаров, големият порок на българското здравеопазване е концентрирането на малкото отпускани средства за скъпоструващото лечение, което само удължава живота на тежко болните." -кардиология и онкология. Частни клиники източват милиарди! Така е! Така ще бъде, да живей демоКРАДЦИята на прахосничеството!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Интересни данни - база за анализ и сравнение. Който не е предубеден, може да види, че България първо е сред страните с най-ниски данъци/БВП, и второ с най-ниски преки данъци- върху доходите/БВП и корпоративен/БВП.И добре в статията е отбелязан факта, че три са факторите за динамиката на този показател: ръста на БВП, на потреблението и на доходите, и по-малко на данъчните ставки , които са сравнително статични в дългосрочен план.

 11. 11 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#9] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Написали сте такива невероятни глупости, че ако сте възрастен човек, не ви отива.Несериозно е.Все пак темата е специфична и ако нямате нужните знания и елементарна компетентност, по добре си изберете друга, дето е по-близка на манталитета ви!

 12. 12 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#7:"dosetliv"]Най проспериращи общества има в Чад, Судан, Йемен, Нигерия, Иран , Гвинея и Хаити , а най - паразитните са Дания, Швеция, Норвегия , Финландия, Франция и Германия [/quote]
  В същият дух да те попитам, какви провалени икономики и общества имаме в Швейцария, Ирландия, Австралия, САЩ с ниската им данъчна тежест, и какви цъвтящи общества имаме в Лесото или Суазиланд с високите им данъци. Или в Европа какви икономически тигри и ракети са Италия, Франция и Белгия с жестоките им данъци?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  И пак не им стигат и искат да ги увеличават.

 14. 14 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Селата не са внасяли данъци в Хазната от 60 години !!!

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
 15. 15 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  29% е данъчната и осигурителната тежест у нас, тоест заедно с осигуровките.
  Фактът е факт: данъчната тежест в България е значително по-ниска по сравнение с развития свят
  По сравнение с развития свят, много по-малък у нас е делът на преките данъци.
  България е Страната на Невидимите Данъци
  да е скришно, че да не пищят много )))

  И ти си прав, Ходжа
 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "dosetliv": Най проспериращи общества има в Чад, Судан, Йемен, Нигерия, Иран , Гвинея и Хаити , а най - паразитните са Дания, Швеция, Норвегия , Финландия, Франция и Германия.
  ====================================

  Това, че Чад, Судан, Йемен, Нигерия, Иран , Гвинея и Хаити са проспериращи, разбира се, не е вярно. Но че най-големи паразити, които смучат кръвчицата на други държави и народи,
  са държави от породата на Дания, Швеция, Норвегия , Финландия, Франция или Германия, е общо взето вярно. Иначе Германия, Франция и държавичките от БеНиЛюкс нямаше така да държат за целостта и за понататъшното развитие на ЕС в сегашната посока.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK