Данък "уикенд" отпада за телефони и лаптопи

Данък "уикенд" отпада за телефони и лаптопи

© Анелия НиколоваДанък "уикенд" няма да се плаща за мобилни телефони и лаптопи, но данъчните власти ще следят дали броят на устройствата в дадена фирма съответства на броя на служителите и дейността й. Това се разбра по време на семинар, посветен на промените в данъчно-осигурителното законодателство от догодина, съобщи БНР.


От приходната агенция планират ключова промяна в подхода към некоректните данъкоплатци. Ако те доброволно коригират неправилните данни, няма да търпят санкции.


Националната агенция за приходите досега е събрала 10 млн. лв. от новия данък. Тя проверява 5000 фирми, които не са го декларирали, съобщи говорителят на данъчните Росен Бъчваров. За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целият данъчен кредит:
"НАП не иска да направи ревизия, да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението - лично и служебно ползване и да начисли дължимия данък сама", каза Бъчваров.


Тъй като нормативната уредба вече изисква по-стриктно деклариране на данък "уикенд", данъчните препоръчват още в началото да се избере съотношение - в часове, изминати километри за автомобил или определена площ за имот. Например декларира се, че една кола се използва пет дни в седмицата служебно и два - за лични цели.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK