Синдиците в КТБ са събрали 4.5% от търсените 3.9 млрд. лв.

От бивши администратори на банката се търсят общо 36 млн. лв. като в справката не се посочва дали има иск към мажоритарния собственик Цветан Василев и на каква сума.

© Юлия Лазарова

От бивши администратори на банката се търсят общо 36 млн. лв. като в справката не се посочва дали има иск към мажоритарния собственик Цветан Василев и на каква сума.Избори 2022

Синдиците на КТБ са започнали правни действия по събирането на задължения към фалиралата банка в 676 производства за 3.9 млрд. лв. От датата на решението на съда за откриване на производството по несъстоятелност, която е 22 април 2015 г., досега са събрани 176.7 млн. лв. (4.5%).


Това се вижда от справка на синдиците, предоставена чрез Министерството на финансите на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова и публикувана на сайта на Народното събрание.


Атанасова беше председател на временната парламентарна комисия за фалита на КТБ и е отправила въпрос към финансовия министър Владислав Горанов за това как върви събирането на вземанията.


От отговора, цитиран от "Стандарт", се разбира, че синдиците оспорват прихващания за 448 млн. лв. и търсят 36 млн. лв. от бивши администратори на банката. Обезпечителните производства срещу длъжници на банката или солидарни длъжници са за 437 млн. лв. Издадени са изпълнителни листове и заповеди за незабавно изпълнение за 2.5 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK