Сметната палата откри 56 общини с финансови затруднения

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаВ страната има 56 общини в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол, откри Сметната палата при одит, извършен през 2014 година. Докладът сочи, че през съответната година в 43 общини в България размерът на общинския дълг е увеличен с повече от 50 на сто спрямо предходната година, като в 35 от тях става въпрос за повече от двукратно нарастване.


В 12 общини увеличението на дълга е над 500 на сто, като сред тях са Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа. Значителното нарастване на общинския дълг в тези общини е предпоставка за влошаване на финансовото им състояние в средносрочен аспект, смятат от сметната палата.


Общо през 2014 г. общинският дълг е формиран от задълженията на 183 общини. Не дължат пари едва 82 общински администрации.
Анализът на Сметната палата сочи, че във всички случаи дълговете са взимани според посочената в нормативните актове процедури - внасяне на предложение от кмета на общината за поемане на дълг; разглеждане и одобряване от общинския съвет; обсъждане на проектите от местната общност; определяне с решение на общинския съвет на параметрите на дълга; начин на обезпечаване; условия за погасяване и т.н.


Нарушения има обаче що се отнася до съотношението плащания по дълга спрямо размера на собствените приходи. За тригодишния период 2015 - 2017 г. такива случаи са открити при 56 общини, като при тях вноските по взетите заеми са повече от 30% от приходите. Това е предпоставка за формиране на дефицит на общинския бюджет за съответната година и необходимост от привличане на допълнителни средства от общината под формата на бюджетна субсидия или рефинансиране на общински дълг, уточняват от Сметната палата.


За тригодишния период 2015 - 2017 г. общо при 14 общини съотношението надхвърля 100 на сто, което е предпоставка за сериозни финансови проблеми за съответните общини. За обезпечаване на необходимите средства за годишните плащания по дълга в тези общини ще е необходимо рефинансиране на дълга, свързано с допълнително нарастване на размера му, увеличаване на трансфера от републиканския бюджет в частта на местните дейности (тъй като източник на финансиране на дълга са собствените приходи и общата изравнителна субсидия), влияещо негативно върху макроикономическата рамка за съответната бюджетна година. Друга възможност са преговори с кредиторите за преструктуриране на амортизационните схеми с цел разсрочване плащанията по дълга за по-дълъг период.


През 2015 г. в подобна ситуация са 38 общини, като в Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа съотношение е над 100 на сто, а при Малко Търново, Бобов дол и Никопол повече от 200%.


През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствени приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за Айтос и Гулянци това съотношение е над 200%.


За тази година в пет общини се очаква съотношението на плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за Дряново то е 138 на сто.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Реално, местинет феодали разчитат някой да занули разходите им от централния бюджет, но министъра на финансите явно е удържал. По ирония на съдбата в малки градове има по- добра инфраструктура, но в някои части на София нямаме дори тротоари. Големите градове работят, малките източват и ...... после чакат пари, които не им се следват. Затова в предизборната кампания местните кандидати трябва да кажат как ще връщат дълговете. Защото прокуратурата не работи, а кметовете продължават да си купуват коли.... Отделно нямаме нужда толкова селища- няма хора.

 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много са общините. Малки общини, без икономика, не могат да се справят сами.
  Първо да се окрупнят до 60-80 после - 28, а областите да станат 7.

 3. 3 Профил на ditmar78
  ditmar78
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нямаме нужда от толкова на брой общини, крайно време е да се намалят общинските центрове, а за областите е наложително!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2879 Весело
 5. 5 Профил на ocvetiitele120
  ocvetiitele120
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Крайно време е да се създадат автономни райони със собствено управление институции и бюджет.Другия вариант е малки общини като Тунджа,Айтос,Карнобат,Средец,Твърдица и др.да бъдат закрити и да се управляват от областните градове.28-те области са си напълно достатъчни не ни връщайте в живково време другари.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8501 Неутрално

  Колко ли трябва да ги е търсила.

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Следващите години тази бройка ще нараства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK