Петър Андронов: Ако в банковия сектор има здрав разум, не може да има трусове в икономиката

Петър Андронов: Ако в банковия сектор има здрав разум, не може да има трусове в икономиката

© Георги КожухаровАко банковата система е здрава, не може заради нестабилност в друг сектор да има значими сътресения за икономиката. Такава теза разви в предаването "Седмицата" на Дарик радио Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "Сибанк".


"Ако в банковия сектор има хигиена и здрав разум и сигурен държавен контрол, може да сме сигурни, че ако има изкривяване в други сектори на икономиката, те няма да доведат до сътресения чудовищно големи за икономиката", коментира банкерът като посочи, че причината за това е, че банковият сектор е най-големият в икономиката. В момента той управлява около 90 млрд. лв. активи, което на практика е равно на целия брутен вътрешен продукт на страната.


В отговор на въпрос Андронов подчерта, че в момента няма друг лош пример в системата какъвто беше КТБ особено след като бяха проведени стрес тестове и преглед на активите на всички банки през миналата година, а БНБ има ново ръководство.
КТБ беше не просто една банка, а модел, който сериозно налази и изкриви бългърската демокрация. Проблемът с КТБ е част от общия проблем, който имахме преди време – за собствеността върху държавата, върху медиите, съдебната система. Те не бяха напълно независими, имаха контрол от един център. КТБ не беше изолиран случай, тя беше нормална на фона на нещо ненормално и беше един фрагмент от тази ненормалност, коментира Андронов в отговор на въпрос какви грешки са били допуснати, за да се стигне до фалита на КТБ.


Той посочи, че банките в момента не са принудени ускорено да попълват отново Фонда за гарантиране на влоговете след като той бе изчерпан, за да се покрият гарантираните влогове на клиентите на фалиралата банка. Допълни, че финансовите институции заделят част от печалбата си, за да внасят регламентираните вноски в този фонд и това не ставало за сметка на по-високи такси за клиентите им.


"Нямаме право на нов случай КТБ поне в близко бъдеще", подчерта той.


Банкерът коментира и че през последната година се вижда увеличено потребление от страна на хората, което е първият признак за това, че спестяванията започват да се харчат, а не да се трупат систематично в банките, където лихвите вече са близо до дъното си. "Спестяванията вече не растат със същия темп като преди", посочи той.


Централните банки във водещите икономики вече започват да затягат паричната политика, допълни Андронов. Той даде пример с Федералният резерв, който агресивно ще повишава лихвите особено на фона на заявката на новия президент на страната Доналд Тръмп да вложи 1 трлн. долара в инфраструктура. Причината за това е опасението на централната банка на САЩ, че ще започне да се вдига инфлацията. В Европа пък ЕЦБ започва да изкупува по-малко ценни книжа от пазара.


В последния работен ден на годината стана известно, че белгийската група КВС е новият собственик на ОББ - собственост на Националната банка на Гърция. КВС е собственик на "Сибанк". Очаква се пълната консолидация на ОББ и "Сибанк" у нас да завърши за около 2 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Във всеки сектор трябва да има разум, ама в банковия най лесно се правят големи бели. Иначи банкер икономика не прави - правят я инженерите. Банкери ли произвеждат Мерцедеси и Фолксвагени в Германия? Или Ангела ги прай?..

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  "Проблемът с КТБ е част от общия проблем, който имахме преди време – за собствеността върху държавата, върху медиите, съдебната система. Те не бяха напълно независими, имаха контрол от един център."

  Вече нямаме ли такъв проблем? Държавата, медиите, съдебната система вече са независими? Вече не се контролират от един център? А кой е този център? И къде отиде, че вече го няма?

 3. 3 Профил на exjoy
  exjoy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Банковият сектор винаги е бил и ще бъде бомба със закъснител при сегашните нива на капиталова адекватност. Никоя банка не би финансирала търговско предприятие с подобно на нея структура на капитала.

  Царят е гол, да живее царят 😀

 4. 4 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Толкова ни е икономиката, та банковия сектор е най-големия !?
  Правете си изводите!

 5. 5 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Банкерите обаче носят парите без особен труд, а с лобистки и откровено нечисти прийоми. / особено тук/. напр. мина,ата година пеалбите им се качиха при нълеви лихви и огромни такси!

 6. 6 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  За да е здрава банковата система, не трябва да бъде съставена от частни банки, както е в момента, защото частниците се интересуват единствено от своята печалба и заради тях стана последната голяма криза, например. Банките трябва да се НАЦИОНАЛИЗИРАТ, както са направили французите след Втората Световна Война.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Какъв разум сред това крадливо финансово племе?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Стига бе! И Георгиус Георгиу ,беден кипърец , не дължи над 1 милиард на една банка ,а?

 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Ако банковата система е здрава, не може заради нестабилност в друг сектор да има значими сътресения за икономиката. "

  Разсъждения на бянкер , мислещ единствено за здравето на системата , която му дава хляб. Бял хляб , между другото . Банковата система никога не може да рухне , ако не я съборят самите банкери . Примери - колкото щеш . И мъдростта му стига до там , че да извади като основен стожер за стабилността на икономиката банкерите . Рухването на образователната система НЕ МОЖЕ да наруши стабилността на икономиката . Рухването на здравеопазването - също . Демографския проблем НЕ Е проблем за стабилността на икономиката . Нарастването на безработицата / социалния срив /_ не е проблем за икономиката . Ерго - да са живи и здрави банкерите и банковата система . За да е жива и икономиката . Доходите от която хранят банковата система . Както казах - с бял хляб . И чер хайвер .

 10. 10 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Банките плакаха и оплакваха тежката икономическа ситуация с падащи лихви, заради които по техните думи едвам даянели и вдигнаха тихомълком таксите си 3 пъти под благосклонния поглед на БНБ. Хем били много зле, хем тази година отчетоха рекордна печалба от 1.2 милиарда лева. За сваляне на вдигнатите такси, обаче, и дума не става. БНБ удобно мълчи. Целият резултат е, че банките свалиха и продължават да свалят от нас повече пари.

 11. 11 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "че причината за това е, че банковият сектор е най-големият в икономиката"...........А във финансовият сектор кой е най-големият-обувната промишленост ли?Проблемите идват когато жабите не си знаят гьола!

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "че спестяванията започват да се харчат, а не да се трупат систематично в банките, където лихвите вече са близо до дъното си."
  Грешиш банкстерче, хората си изнасят парите на сигурно, или ги затварят в бурканбанк, а последните които останат във вашите банки ще духат супата. Няма да е утре, а след близко време. Първо ще спихнат балоните ЧПФ, когато хората разберат, че там няма нищо.... ще хукнат към банките.... но там само първите ще получат нещо, последните ще чакат .....
  Тоя филм го дават трети път, нима някой очаква финала да е различен?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "В момента той управлява около 90 млрд. лв. активи, което на практика е равно на целия брутен вътрешен продукт на страната."

  Амби добре обяснява господина . Но възниква въпрос , впрочем не един и два . Но единия би могъл да бъде - колко е дохода годишно от тези 90 милрд лева 1 които банките УПРАВЛЯВАТ ? Защото парите на вложителите , независимо кои са , трябва да носят някакви доходи . И дали тези доходи се ползват от вложителите , или са РАЗХОДИ за управлението им . ? И нещо като подвъпрос - защо ли , аджеба , банките се нароиха като гъби в дъждовно лято ? Един офис , двама служители и банка . Гръцка , турска , белгииска ... и тук там , за цвят , и българска . А иначе лихварството е забранено със закон ...

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  бясненията за казуса КТБ е пример как системата на банкерите е била управлявана именно от банкерите . Савите банкери , ако не са видели и разбрали какво става в КТБ , или са били кьорави или некадърни . Раздаването на привилигиромани лихви , струпването на банкови сметки от държавни предприятия и институции, личните връзки на Василев и известни обществени личности , не е убягнало на обикновените хорица , та на банкерите ли ще убегне . Просто са днаели , че нещо се мъти и мирише , но са си траели от колегиалност . А колкото до фонда за гарантиране - той си е задължение на банките и господина няма защо да споменава , че ,видите ли , ние не го попълваме от таксите на клиентите . То само и това остава , макар че не е много сигурно дали някой ситен текст не казва обратното . Без да отчитаме факта , че точно ние вложители и обикновените граждани спасихме Фонда . Чрез ЗАЕМ от бюджета . Който заем едва ли обаче е с банкерска лихва . Банките са си банки - неизбежното зло . Но то е търпимо и необходимо. Докато не се превърнат в пиявици - смучат , докато се пръснат . Като КТБ.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Самата истина! Но като е казал А, аз ще кажа вместо него Б.

  Имаме няколко политически банки, 2 изцяло държавни и поне 2 - силно зависими от политически фактори. Те са таралеж в гащите.

  Освен че регулаторите не могат да бъдат обективни спрямо тях, у тях критерият за отпускане заеми е "Бате к*ре, че ти прати ени мъжленца ъ дръпнат ееено креитче за 10 милиона. Поече неъ ъ им дааш и че го приспаднеш от делО на ДПС. Ако сакат поече, ъ се разерат со БСП, ъ дзеът нешо от нихната квота и ъ се опраат помежу си!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 975 Неутрално

  ""Ако в банковия сектор има хигиена и здрав разум и сигурен държавен контрол,"
  Дори председателя на банкерският профсъюз си го казва.
  Мръсни гадини са банкерите и държавният апарат ги покровителства.
  Да,ако имаше здрав разум нямаше да се стигне до обира "КТБ".
  От друга страна пък какъв разум да има у милиционерска глутница ръководена от мафиот?
  Валутният борд за тези кожодери предстравлява две безсмислени думи!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  "... няма да доведат до сътресения чудовищно големи за икономиката"

  Какво означава "сътресения, чудовищно големи"?
  Тук обществото понесе фалитът на КТБ и цената на една нереалкизирана АЕЦ, без дори да си го премести...

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Горко на държава, на която банковият сектор е водещ икономиката. Това значи, че няма икономика, а само далавера. Освен това банкерите са алчни по характеристика и са доказали, че не мислят рационално, а когато се провалят държавата е на една ръка разстояние за да ги спаси за сметка на данъкоплатеца.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  [quote#1:"oporna_to4ka"] Банкери ли произвеждат Мерцедеси и Фолксвагени в Германия?[/quote]
  Типична гледна точка на "пенкелер". Ми не, работата на банкерите не е да проектират двигатели и автомобили, а работата на инженерите не е да осигуряват пари...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Ако имаше здрав разум (в света), банкерите отдавна да са с примки на шията. През 1973 г. 15% от световната печалба е формирана от финансовия сектор, а през 2003 г. 42%. За 2016 г. няма данни, но сигурно е над 50%. И каква стана тя П – С – П', при банкерите е П – П'. Докога ще надувате балона?

 21. 21 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  "Ако банковата система е здрава, не може заради нестабилност в друг сектор да има значими сътресения за икономиката."
  До коментар [#9] от "papyre":
  Тази теза е много сбъркана, защото впряга каруцата пред коня! От тривиалния факт, че парите се държат по сметки в банките, отникъде не следва, че банките/банковата система могат да предотвратят сътресения в икономиката. Централната банка има роля за предотвратяване на такива сътресения, защото води парична политика, но дори и тя има ограничено въздействие върху икономиката. Само че в България има валутен борд, с което паричната политика е опростена до абсолютен минимум.

 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  [quote#18:"penetrating"]Горко на държава, на която банковият сектор е водещ икономиката. [/quote]
  Горко на държава, дето плаче за правосъден борд. А банките са си просто част от бизнеса, при това основна част ама не щото държат парите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Стабилността на банковия сектор у нас е от изключително значение за икономиката на България.Дано няма повече случаи като КТБ.

 24. 24 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#16:"Без коз"]
  Валутният борд за тези кожодери предстравлява две безсмислени думи! [/quote]

  Напротив, именно валутния борд им гарантира, че могат да правят каквото си искат, защото БНБ е с вързани ръце. Дори равнището на минималните заплати, пенсиите, всички държавни заеми, основната лихва и др. НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ В БЪЛГАРИЯ!

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#21:"vankata1"]Централната банка има роля за предотвратяване на такива сътресения, защото води парична политика, но дори и тя има ограничено въздействие върху икономиката.[/quote]

  Това е така ,но от друга страна Централната банка е относително независима от изпълнителната власт . Вярно , че управителя на банката се избира от НС , но до там . Правителствените институции трудно успяват да оказват някакво влияние върху банката , тъй като , доколкото знам като лаик, правомощията й са ограничени . И грешките на Централната , които е възможно да са умишлени , цъфват , когато вече коня е ушел в ряката . А за валетния борд - колкото финансисти , толкова и мнения -. За и против се борят за надмощие още със внедраването му в България . Обикновения човек не вижда нито ползата , нито вредата от него . След като не му е обяснена същността на казуса . Така си мисля . ,

 26. 27 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много е странно, че държавата не направи дори лек опит да притисне Сърбия за да ни върне Цв. Василев. А възможности за натиск сигурно има много. Това трябва да бъде задача # 1 на служебното првителство на новия президент. Тоя долна измет ни струва 4 милиарда лева наши пари и най-малкото трябва да лежи в затвора до края на дните си и с конфискувано имущество.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 27. 28 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Лекуването на симптомите на банковите проблеми с ПР е по лошо отколкото даже с народни средства. Преди КТБ пак банкерите ни обясняваха как всичко е стабилно и наред.
  Сега пак ни "лекуват"(будалкат) с общи приказки.

  Банковата система е като една слаба иммунна система, минат не минат 2-3 години и винаги има някакъв проблем и балони и това е защото е доста сбъркана например откъм раздаването на кредитите и определянето на лихвите. Иначе откъде такава постоянност към кризи.

  Фокусирането само върху конкретни имена на извършители не може да реши проблемите на системата. Като добавка към проблема е и правораздаването и в борбата с корупцията.

  Тук резултатите със свещ да ги търсиш.

 28. 29 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Г-н Андронов, а здравият разум означава ли, че е крайно време нашите банки да намалят лихвите по кредитите, да намалят таксите за преводите, особено от и към страните в ЕС, да намалят таксите за предсрочно погасяване на кредит, при теглене или внасяне на пари по сметката на фирма и физическо лице и т. н.?....

 29. 30 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#10] от "Smoke":

  Правилно колега! Най-големите финансови машинации и кризи са предизвиквани от алчността на банкерите. Но в Америка поне си го признават - че банките са да правят богатите по-богати, а бедните още по-бедни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK