Стрес тестовете показаха, че 13 застрахователя са имали недостиг на капитал

Стрес тестовете показаха, че 13 застрахователя са имали недостиг на капитал

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за финансов надзор (КФН) публикува докладите с данни за резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове в България и прегледа на балансите на застрахователите и презастрахователите, както и данни с резултатите от направените стрестестове на застрахователите и презастрахователите.


От тях се вижда, че 13 застрахователя са имали недостиг на капитал като седем от тях вече са покрили недостига. Сред компаниите, които е трябвало да покриват недостиг са третият в общото застраховане "Армеец", "Бул инс" цялата група "Евроинс", както и няколко отделни дружества от нея, ЗАД "България" и "ДаллБогг: Живот и Здраве" и др. по-малки, съобщава "Капитал".


По-късно от "Евроинс" съобщиха, че към края на 2016 г. установения към 30 юни капиталов недостиг е компенсиран напълно с внесените през второто полугодие в капитала на холдинга 63.5 млн. лв.
Данните за резултатите от прегледите на застрахователи/презастрахователи и на пенсионните фондове са предоставени от независимите външни експерти и обобщени от международната консултантска компания "Регионален консорциум Ърнст & Янг", съобщи Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор, цитирана от БТА.


Българският застрахователен сектор покрива повече от 100 процента от капиталовите изисквания, посочи Караиванова.


Повечето от дружествата са предприели действия, за да увеличат капитала, а ако не го направят, КФН ще вземе съответните мерки, каза Караиванова.


Прегледът на балансите на застрахователите показва, след провеждането на проверките за съответствие, че агрегираното Капиталово изискване за платежоспособност е в размер на 157 на сто, а агрегираното Минимално капиталово изискване е 313 на сто за дружествата на индивидуално ниво, като изискването за платежоспособност за общозастрахователния сектор е 147 на сто, а минималното - 333 на сто, докато за животозастрахователния сектор първият показател е 235 на сто, а вторият - 238 на сто.


За 13 дружества общата стойност на допустимите собствени средства, покриващи двата показателя към 30 юни 2016 г., са били недостатъчни. За тези дружества в дефицит общата сума на дефицита по първия показател е била 25 млн. лв., а общата сума на дефицита по втория - 50 млн. лв.


Тези дефицити са сравнително ниски по отношение на капиталовите изисквания и допустимите собствени средства в застрахователния сектор - агрегираното капиталово изискване е в размер на 1.2 млрд. лв., а агрегираните допустими собствени средства, които да покрият изискването - 1.9 млрд. лв., отчетоха от Комисията.


От тринадесетте дружества, които са имали дефицит към 30 юни 2016 г., седем застрахователи вече са предприели необходимите действия за увеличаване на собствените си средства до изискуемото ниво в съответствие с резултатите от прегледа на баланса.


Друга част от останалите дружества също са предприели действия, които са довели до засилване на тяхната капиталова база, въпреки че това все още не е напълно достатъчно, посочи Караиванова. Тези действия включват увеличаване на капитала, привличане на подчинен дълг, както и продажба на финансови инструменти. Предвид резултатите от последващите действия, дефицитът по Капиталово изискване за платежоспособност е стеснен до 17 милиона лева, а дефицитът по Минимално капиталово изискване - до 22 млн. лева, към настоящия момент.


В резултат на това ще бъдат наложени последващи действия от КФН за оздравителни планове на пет застрахователи, които съвместно имат пазарен дял от 1.49 на сто в премийния приход на пазара. Тези пет предприятия ще имат три месеца, за да повишат собствените си средства за покриване на минималното капиталово изискване, както и още три месеца, за да покрият капиталовото изискване за платежоспособност.


Два застрахователя ще трябва да представят доклади за напредъка на КФН, определящи предприетите мерки и постигнатия напредък за покриване на капиталовото изискване за платежоспособност до края на 2017 година.


Резултатите показват устойчивост на сектора по допълнително пенсионно осигуряване. Активите на пенсионните фондове са налични и се съхраняват от банките-попечители в съответствие с нормативните изисквания. Не са установени отклонения от приложимата регулаторна рамка по отношение на прегледа на инвестициите в свързани лица. Общото заключение на независимите външни експерти е, че пенсионноосигурителните дружества са спазили регулаторните изисквания (Наредба 9 на КФН) при извършването на оценките на активите на пенсионните фондове.


Прегледът на активите на пенсионните фондове в България обхвана всичките 18 фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване (универсални и професионални) и всичките девет фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Общата стойност на проверените активи възлиза на над 93 на сто от активите на фондовете.


Резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове отчитат необходимост от корекции, които общо за сектора възлизат на 33 млн. лв., или 0.3 на сто от активите на проверените 27 пенсионни фонда към 30 юни 2016 година.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Накратко: застрахователите с български собственици.

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Хубаво е да се действа преди да стане проблем.
  И тези одити да са често.
  За да няма продължение на случая КТБ и в този сектор.

 3. 3 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Заглавието няма общо с текста в статията. Да, имало е недостиг, но той е бил толкова малък, че дори от КФН са заключили, че секторите са стабилни и сигурни.

 4. 4 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Доволен съм от резултатите от стрес теста. Като цяло съвпадат c моите оценки (изключение е ЗАД "България".

 5. 5 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#1] от "johnniewalker":

  Също като при банките.

 6. 6 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 497 Любопитно

  А защо в статията не сте изброили всички 13 компании, а само някой? По какъв критерии?

 7. 7 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Активите на пенсионните фондове са налични и се съхраняват от банките-попечители в съответствие с нормативните изисквания.
  .............................................................
  Много ми е интересно какви са активите примерно на пенсионния фонд Топлина на Ковачки. И по каква методология са оценени тези активи.
  Как са оценени инвестициите на ТИМ-аджийските фондове в акции на свързаните с ТИМ дружества. По какви цени на акция? Как е оценена ликвидността на тези активи?

 8. 8 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "zztop11":

  Като жълта медия и Дневник започна да търси провокация чрез заглавие. Иначе, да, вижда се, че всичко в сектора е стабилно и нормално.

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Евала на КФН! Разкарахме неудобните одитори, пробутахме който трябва да взема парите и да каже каквото трябва.
  А вие балами вЕрвайте

 10. 10 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#7] от "fras":

  Много, много не ти е ясна тази материя, нали?

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1639 Разстроено

  До коментар [#7] от "fras":

  Ще им лъсне на всички голият гъз когато почнат да изплащат допълнителната пенсия.
  Ще гледаме миньорски пенсйи 2.0
  И да се знае че втората пенсия не е пожизнена а само докато има стотинки в касичката.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#9] от "uq":

  Каквото и да се направи в тази държава винаги ще има по едни такива хора, които постоянно се оплакват. Като е добре, що е добре, като е зле, ето аз ви казах, че е зле. Явно и аз съм от баламите, че предпочитам да вярвам на външни одитори, доказали се в професионалността си, отколкото на форумни анонимници.

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#1:"johnniewalker"]Накратко: застрахователите с български собственици.[/quote]
  още по-накратко: мутрите

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Одитите са необходимост - истината ще я знаем, живот и здраве, след няколко години с първите пенсии

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#12] от "zztop11":
  Не, обясни ЗАЩО набиха един определен одитор? И не излизай с номера че били неизрядни, аргументите на КФН бяха смехотворни

 16. 16 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 557 Весело

  "ДаллБогг: Живот и Здраве"
  Айсчигаве!

 17. 17 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#11] от "dedoliben":

  Техните, на собствениците на дружествата и на фондмениджърите, задни части хич не са голи. Доста добре печелят - 5% такса на входа и 1% годишно за управление, независимо от доходността, си е добра далавера. И то без да са задължени да си "събират" парите, че и да ги "раздават" на пенсионерите. Това го прави НОИ.
  Нашите, на осигурените, задните части ще лъснат.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#10] от "zztop11":

  А на тебе ти е ясна гледам.. ама не се притеснявай, като дойде време да се пенсионираш, ще ти се изясни

 19. 19 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":

  Не мога да подхвърлям с лека ръка някакви обвинения, камо ли докато тече дело по случая. След като приключи и съдът вземе решение може тогава да продължим разговора.

 20. 20 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#18] от "uq":

  Щом толкова нямаш доверие на лошите частници има НОИ за хора като теб. Ако мислиш, че ще ти е по-спокойно винаги можеш да си прехвърлиш партидата. Достатъчно давам на държавата, за да не искам и доброволно да го правя.

 21. 21 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#10] от "zztop11":

  Не ми е ясно, затова питам.
  Фонд на ТИМ има например 500 000 акции на Зърнени храни, купени по време на ИПО-то на цена от 4 лв.
  Сега цената на тези акции е по 40 ст.
  Как са оценени сега - по балансова стойност или по текуща цена?

  "Не са установени отклонения от приложимата регулаторна рамка по отношение на прегледа на инвестициите в свързани лица."
  Е, това не го вярвам! Самата КФН многократно е обръщала внимание на този проблем.
  Въпросът е как определяме дали едни лица са свързани. Формално или фактически.
  Пример - Водстрой формално не е свързан с Пеевски. Някой вярва ли на това?

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  [quote#2:"DJTrump"]Хубаво е да се действа преди да стане проблем. И тези одити да са често. [/quote]

  Какво означава да са често? КТБ отгърмя съвсем не защото е била одитирана “по-рядко”. Както навремето и Enron... И сега ако попитате Цветан Василев, всичко е било цветя и рози с банката, докато не дошли злите сили!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Поредното замазване на положението. Активите били налични но нищо не се казва за характера и качеството на тези "активи". Да не се окаже както при ЦСКА, някоя нива оценена за милиони, на хартия всичко е наред на практика кух актив.

  Тези пенсионни схеми са поредната финансова пирамида. За разлика от предишните обаче истината се разбира чак след години. И по-важното, държавата те кара ПРИНУДИТЕЛНО за участваш в нея.

  Истинският стрес-тест ще е чак когато започнат масово да изплащат пенсии. Дотогава ще се крепят на принципа на финансовите пирамиди, парите на новите отиват да изплащат за старите. Един път вече беше направен този истински тест, с професионалните фондове. Наложи се държавата, т.е.ние да спасяваме положението защото щяха да получават пенсии по 50-60 лв.

  Тези допълнителни пенсионни фондове трябва да станат доброволни. Т.е.плащаш от джоба си, ако искаш участваш ако искаш не участваш. Тогава вече рисковете ще са за твоя сметка не за обща.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  [quote#21:"fras"]Е, това не го вярвам![/quote]

  Епа в друга газета за същата работа пишат:

  "при пенсионноосигурителните дружества се препоръчват промени в законодателството основно със свързаните лица. Идентифицирани са проблеми при оценките на инвестиционни имоти"

 25. 25 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално  След няколко години ще разберем за частните, но през това време нищо не се чува за НОИ. Те самите не могат да обяснят на какво основание човек, който цял живот е внасял голям процент от заплата си (не по 10 лева както е с частните фондове), накрая взима 200 лева пенсия. Ето там е истинското ограбване. Но никой не се замисля, никой не пита. Държавата чопли и одиторства по фондовете за допълнителна пенсия, но не смее да се обади и да направи една пълна ревизия на НОИ, където всъщност е големия проблем с пенсиите на българите.

 26. 26 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#21] от "fras":

  Не помня по време на ИПО-то да са купували акции на ЗХБ. Помня, че купиха на ЗХТ(Зърнени храни трейд), а след това се сляха 8-те компания в ЗХБ. Но макар и да се сляха емитента продължава да е ЗХТ. Предполагам, че след изтичане на падежа са се преориентирали.

  Това за формалното и фактическото сързване дори няма да го коментирам. Има в България закони, които за радост все още се спазват.

 27. 27 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#26] от "zztop11":

  Наистина ли вярваш, че у нас законите се спазват? Че Хр.Бисеров и Батко с Братко са нивинни, каквото е постановил българския съд? Че няма корупция и картелни споразумения на най-високо ниво?
  Еххх, знаят те румънците защо протестират....

 28. 28 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ма недейте така, че тези "застрахователи" ше тръгнат пак да набират капитал по начина, по който набираха капитал през 90те.....

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 29. 29 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#27] от "kony":

  Има закони и се спазват гарантирам ти. Проблемът при тези случай, които ти си изредил е прокуратурата, а не съда. Съдът посредством предоставените доказателства и факти излиза с решение, а прокуратурата е тази, която повдига обвинения и в повечето случаи на медийно интересните дела те са толкова нелепи, че не може прокурора да свърже две изречения.
  А ако смяташ, че няма закони и не се спазват си помисли пак. В медии, които защитават съдебната реформа (която подкрепям) няма да видиш статистиката, която гласи, че България е една от страните в ЕС с най-много осъдителни присъди.

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Най са ми интересни Далл Богг!
  Защоо удояватт последнитее буквии навсякъдее??
  Многоо тъпоо!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Погледнете снимката в началото. Изразът на лицето на началничката ,показва състоянието на застрахователите и пенсионните фондове !

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#11] от "dedoliben":
  "И да се знае че втората пенсия не е пожизнена а само докато има стотинки в касичката."

  Тогава каква ми е кирията да имам вноска в такъв фонд отколкото обикновен влог в банка?

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  [quote#30:"Веселин Дечев"]Защоо удояватт последнитее буквии навсякъдее??[/quote]

  Сетих се за онзи филм с Бурвил...

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#17] от "fras":

  "Доста добре печелят - 5% такса на входа и 1% годишно за управление, независимо от доходността, си е добра далавера"
  Тогава по-добре влог в банка- никой не ми вьема 5% начална такса за това,че ми е преброил оарите,да е ми дават гидишна лихва и то неьависимо дали банката е на печалба!
  А и има банкова гаранция до 100 000 евро!

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  Никаква далавера нямаш ТИ.
  Ако схемата беше такава, че ти да имаш далавера, нямаше да е задължителна.
  Ето просто сравнение.
  Тези фондове са почти като взаимен фонд.
  Във взаимния фонд обаче такса на входа няма, а таксата за управление е макс. 1.5 %. И парите са ти на разположение почти като влог.
  А при задължителните фондове формално имаш избор - можеш да се преместиш в друг фонд.
  Но това не е много смислено, защото и онези са същите.
  Дето се вика - от трън та на глог.
  Е, има смисъл де - можеш да идеш във фонд, които поне няма да ти открадне парите. Защото и такива случай ще има!

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#20] от "zztop11":

  Много скачаш да ги браниш бе приятелю. Почвам да си мисля, че си от застрахователите или от КФН и сме настъпили болна за теб тема ( сиреч истината).
  Факт е, че тези оценки, както и да се правят, нямат нищо общо с парите, които могат да генерират тези активи. С пенсионните фондове и отрицателна демография, каквито и активи да купуваш, си у тиквите. Събират на хората парите и ги дават на приятелчета като кешират самите те и живеят от такси.
  Истината е тази. Останалото можеш да си го разтягаш колко си искаш

 37. 37 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "uq":

  Викаш да не се правят изобщо стрес-тестове. За какво изобщо гадните финансисти са ги измислили тези глупости. Виж, през комунизма такива неща нямаше и колко добре бяхме- държавата стабилна, икономиката стабилна, пенсии имаше всичко беше точно. Вярно, че след падането на блока имаше лек дефицит, но нищо, важното е, че го преживяхме. Пък ПФ за какво изобщо да инвестират, нека финансистите си клатят по цял ден краката то и без това дали купуваш или не все тая.

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#37] от "zztop11":

  Точно това викам! Взеха се едни пари и се написаха едни документи. Толкова. А комунизма няма нищо общо. Такива всезнайковци като теб, щом изчерпат аргументите и видят че им куца логиката, започват да наричат хората комунисти и да обясняват как било през комунизма.
  Викам също, че КТБ имаше заверен одит от KPMG и подходяща капиталова адекватност та и най-добра капиталова адекватност едва ли не, заверена от "Банков надзор". Таааа така г-н финансист - два вида сте : изпечени мошеници, които добре знаят какво става и лъжат и мамят хората, и буквояди като тебе, дето са назубрили учебника и не виждате по-далече от носа си

 39. 39 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Очаквах повече данни за свързаностите и конфликтите на интереси, които не са разкрити. Очевидно истината за състоянието на сектора не се показва в пълния й вид. Да припомним ли как в Румъния натиснаха Евроинс, а тук ги галят с перо. Аропо, както и при банките и тук полуистини. Някои любители на "стабилността" явно имат притеснения за "стабилноста" ако се каже всичко, но тогава за какво се прави това, за да се хвърли прах в очите на Евр. комисия или да се вкарат в заблуда гражданите?

 40. 40 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Остава и отворен въпроса колко време дружествата, отткрити като декапитаизирани са действали с по-нисък от изисквания капитал. Кой е проспал това и защо го е проспал? Стоян? Ралица Ага(е)йн?

 41. 42 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "zztop11":

  Няма значение, че България има най-много осъдителни присъди, има значение срещу кого са. Докато не видя министър, депутат, олигарх реално в затвора няма да повярвам, че има истинска съдебна реформа.

 42. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  А за банките какво показаха стрес тестовете, никой не каза.

 43. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно
 44. 45 Профил на Bogi.k
  Bogi.k
  Рейтинг: 506 Весело

  Значи не само КФН казват, че всичко е наред, а и ЕИОПА казва, че всичко е наред, но гледам пак има ескперти-коментатори, които им се привиждат конспирации
  Защо не приемете, че може пък и европейските експерти да разбират повече от вас
  Поздрави и хубав уикенд!

 45. 46 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#43] от "Роси":

  Много се изписа и изговори и за тях. Като цяло банковият сектор е стабилен. А сега виждаме, че застрахователите и пенсионните фондове също са стабилни. Няма смисъл от излишно напрецение.

 46. 47 Профил на Molotov
  Molotov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Bogi.k":

  Всичко е законно, а дали е нааред има ли кой да ми каже...

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 49 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 262 Гневно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK