Синдиците на КТБ обясняват защо не събират сумите от големи длъжници

Синдиците на КТБ обясняват защо не събират сумите от големи длъжници

© Надежда Чипева, КапиталСлед като напоследък от няколко партии изказаха критики към работата на синдиците на КТБ, днес те публикуваха списък на физическите и юридическите лица и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения.


Посочват, че срещу тези, които са получили значителни суми от банката и отказват да ги възстановят, са предприети всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от банката кредити.


По данни на синдиците въпреки предприетите от тях действия някои длъжници, освен че не погасяват доброволно задълженията си, са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица. Освен това някои от тях създавали фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността.
"Настоящият анализ показва движението на някои съществени активи, на длъжници на КТБ АД (н), както и конкретните действия на длъжници на банката по отношение на такива активи, насочени основно срещу действията на КТБ АД (н) за принудително изпълнение върху активите и за попълване на масата на несъстоятелността, както и крайния контрол (собственост) върху дружествата длъжници", пишат синдиците.


Те посочват, че в анализа са включени дружества, настоящи или бивши собственици на съществени активи като недвижими имоти и/или дялови участия в предприятия, имащи значение за попълване на масата на несъстоятелността.


Сред посочените в наричания от синдиците анализ документ са няколко дружества. От него се разбира, че няколко от акционерите на "Петрол "АД са обявени в несъстоятелност през последните 1-2 години, заради което КТБ не може да си събере дълговете.


В списъка е и притежаваното от "Петрол" АД "Нафтекс Петрол" ЕООД, чиито дялове през 2015 г. са прехвърлени на друга компания, но заради намесата на синдиците прехвърлянето не било вписано в Търговския регистър, твърдят те.


В капитала на създаденото през 2016 г. "Петрол Север" ЕООД (собственост на "Нафтекс") пък са били апортирани имоти, които са обект на ипотека в полза на КТБ.


Дълг на "Дунарит" АД от 86 млн. лв. пък бил покрит изцяло чрез прихващания, осъществени в периода, в който в банката бяха назначени квестори.


В сложната схема на собственост на БТК и прехвърлянията й през годините синдиците откриват дължим от "Бромак" (собственост на Цветан Василев) дълг от 60 млн. евро.


В списъка е и "ИПК Родина" АД с просрочени 67 млн. лв. по два кредита. Тук се посочва, че вероятно все още собственик на дружеството е "Нова българска медийна група" (неин собственик е дългогодишният депутат от ДПС Делян Пеевски).


Посочено е още "ТЦ-ИМЕ" АД с 88 млн. евро необезпечени вземания. Синдиците водят дело за несъстоятелност срещу дружеството. Някога то беше ключова компания в структурите на Цветан Василев, но след фалита на Корпоративна търговска банка се смята, че се контролира от лагера около Делян Пеевски.


Не си погасява заема от 30 млн. евро и "Русенска корабостроителница-запад" АД, "Пипс" АД - 37 млн. лв., и др.


За много от компаниите синдиците се позовават на неназовани медийни публикации, когато се опитват да идентифицират реалния им собственик.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Щото длъжниците са Пеевски и Василев.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Кой го интересува обяснения.
  Върнете парите и крадците в затвора, другото си го дръжте за собствено ползване!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  По данни на синдиците въпреки предприетите от тях действия някои длъжници освен че не погасяват доброволно задълженията си, са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица. Освен това някои от тях създавали фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността.""

  И срещу всико това са предприети "всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от банката кредити"
  но това не е достатъчно.
  Не знам как ви звучи на вас това, но или нямаме законодателство, което много ме съмнва, предвид дота пълната синхронизация с европейското, или не се прилага, т.е. въпросните синдици най-малкото подлежат на щателна проверка какви точно действия са извършили и второ, трябва да бъдат незабавно сменени от хора, които знаят и могат да приберат възможно най-много средства.
  Освен това, не мога да разбера, защо представляващите дружествата, които не обслужват тези огромни заеми, не са вече в затвора - все някой трябва да отговаря за директната кражба на такива суми, та поне да усложним живота на хора като прасчо, като тръгнат да си търсят нови управляващи за следващите им далавери. Все пак парите са пари, но затвора не е за всеки.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Да си вземат ЧСИ1като не могат?

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Умната скъпи съграждани га гласувате и га спестявате че Аамбубата кръв повръща - пари не връща!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Всичко ще си върнат. До стотинка. Каквито и схеми да въртят, накрая системата ще им извърти по-голяма схема.

 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Главният крадец муа кебапчици у Белград, а тукашния комуноиден малформат се чуди как да лепне вината някому другиму.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тези синдици не вършат полезна работа, за да защитят нашите пари. Наложителна е подмяна с нови специалисти

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Крадците имат имена , а в българските затвори има място . Прокуратурата замита следите като провлачва разследването . Конкретни са имената и на квесторите и на разследващите .
  Ако за някого не стигне килия съм готов да отделя една стая ... Добре ще го обгрижвам .
  Държавата просто трябва да одържави съответните предприятия или дялове от тях - Петрол , ИПК ...
  Пеевски дължи пари , а същевременно с тези държавни пари издава отровните си вестници ...

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  “За много от компаниите синдиците се позовават на неназовани медийни публикации, когато се опитват да идентифицират реалния им собственик.”

  Цирк Буш!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Егати и държавицата...Руската мафия управлява държавата Кенефинландия

  Долу рушистите и фашистите
 12. 12 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 262 Любопитно

  До коментар [#10] от "2.5":


  [quote#10:"2.5"]“За много от компаниите синдиците се позовават на неназовани медийни публикации, когато се опитват да идентифицират реалния им собственик.”

  Цирк Буш! [/quote]

  БУШ?!? Не Тръмп виновен за всичко?

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#9] от "magnas":

  Тримата шишковци

 14. 14 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  защото свинята не се е накрала ...

  it comes from inside, just listen ...
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  И защо плащаха на компания, но частично? За да гарантират, че няма да бъдат събрани
  Ами, доказаха го. Сега почва арията на невинността

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Населението издържа прокурори съдии, мутри и др.

  Прокуорите,съдиите, мутрите и др. грабят населението и от време а време трупят по някого в тунели, диаманти и т. н.

  Населението си трае и продължава да издържа.....

 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  КТБ е последната брънка от серията банкови фалити от 1996/97 г. Колкото осъдиха онези, толкова ще осъдят и тези. Ами да гледаме още някоя банка да не каже "бау", че тогава валутният борд отива на кино.

 18. 18 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Любопитно

  В същото време:
  Фирми, свързани с избягалия в Сърбия бивш собственик на КТБ Цветан Василев, вече са започнали да режат за скрап цялото оборудване на „Русенска корабостроителница“, алармира Блиц.
  Предприятието е едно от най-големите длъжници на КТБ с кредити от над 30 милиона лева, като движимите вещи са били заложени в полза на банката, както и цялото търговско предприятие. Оказва се обаче, че по измамна схема, стартирала още през 2011г. и довършена миналата година, Цветан Василев е успял да препродаде няколко пъти вземанията на банката, на негови фирми.

  В резултат на тези действия, повечето от активите на корабостроителницата накрая са прехвърлени на безценица на дружеството „Фабриа“ ЕООД, учредено през 2015г. с капитал от 2 лева и без никаква търговска дейност, което от своя страна ги е „продало“ на друга подставена фирма - „Вип Осем“ ООД.
  Последната е собственост на физическо лице от Поморие и има уставен капитал от 8 лева, като също не осъществява дейност. По втори скандален договор, са отдадени под наем останалата част от движимите вещи, така че КТБ да не може да се удовлетвори от залозите в нейна полза.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално
 20. 20 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "volarok":

  За съжаление филма има още да го гледаме....и да плащаме, с данъците ни, депозитите, кредитите, таксите навсякъде...и виновни няма , няма и да има при това "право"съдие.

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  Синдиците се позовават на медийни публикации... В тази държава няма ли работещи институции (риторичен въпрос)? Няма ли кой да установи собствеността на длъжниците? Няма ли кой да спре неправомерните прехвърляния на задълженита? Няма ли кой да разследва тези операции?
  Няма кой !!! Защото има #КОЙ !!!

 22. 22 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Интересно, че за "лоши" синдиците обявяват все фирми, които Делян Пеевски не можа да овладее.
  Нищо не пишат за Техномаркет примерно. Те погасили ли са дълговете си? А в-ците Труд, 24 часа? А печатницата, която Пеевски купи за 2-3 млн, а има кредити за 20-30 млн.?

 23. 23 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 563 Неутрално

  не ги събират за да подпомогнат едрия български бизнес във времена на криза и стагнация

 24. 24 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#22] от "fras":

  ти какво очакваш? Момчето се разсърди и отиде в Дубай, тука немало бизнес за него

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK