КФН определи кои дружества ще извършат повторната проверка на пенсионните фондове

Председателят на КФН Карина Караиванова

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на КФН Карина КараивановаКомисията за финансов надзор определи кои компании ще са външни проверяващи на балансите на пенсионните фондове към края на 2016 г. , се разбира от съобщение на регулатора.


Започващата нова проверка цели да установи дали предписанията на база резултатите от приключилия първи преглед - към 30 юни 2016 г., са изпълнени и адекватно отразени в годишните финансови отчети към 31.12.2016 г.


,,Ейч Ел Би България" ООД е назначено за независим външен експерт, който да извърши проверка на активите на:
управляваните от ПОД "Топлина" АД Универсален пенсионен фонд "Топлина", Професионален пенсионен фонд "Топлина" и Доброволен пенсионен фонд "Топлина";


управляваните от "ПОД-Бъдеще" АД ,,Универсален пенсионен фонд-Бъдеще", ,,Професионален пенсионен фонд-Бъдеще" и ,,Доброволен пенсионен фонд-Бъдеще";


управляваните от "Пенсионноосигурителен институт" АД Универсален пенсионен фонд "Пенсионноосигурителен институт", Професионален пенсионен фонд ,,Пенсионноосигурителен институт" и Доброволен пенсионен фонд ,,Пенсионноосигурителен институт";


управляваните от ПОК "Съгласие" АД Универсален пенсионен фонд "Съгласие", Професионален пенсионен фонд "Съгласие" и Доброволен пенсионен фонд "Съгласие".


,,Прайсуотърхаускупърс одит" ООД ще провери управляваните от ПОК ,,ДСК-Родина" АД Универсален пенсионен фонд "ДСК-Родина", Професионален пенсионен фонд "ДСК-Родина" и Доброволен пенсионен фонд "ДСК-Родина" към 31.12.2016 г.


"КПМГ България" е назначено да извърши проверка на активите на:


управляваните от "ПОД Алианц България" АД ,,Задължителен универсален пенсионен фонд Алианц България", ,,Задължителен професионален пенсионен фонд Алианц България" и ,,Доброволен пенсионен фонд Алианц България";


управляваните от ПОК "Доверие" АД Универсален пенсионен фонд "Доверие", Професионален пенсионен фонд "Доверие" и Доброволен пенсионен фонд "Доверие" към 31.12.2016 г.;


управляваните от "Ен Ен ПОД" ЕАД "Ен Ен Универсален пенсионен фонд", "Ен Ен Професионален пенсионен фонд" и "Ен Ен Доброволен пенсионен фонд" към 31.12.2016 г.


"ГД Консорциум Грант Торнтон България -Гърция" е проверителят на активите на управляваните от ПОАД "ЦКБ-Сила" АД Универсален пенсионен фонд "ЦКБ-Сила", Професионален пенсионен фонд "ЦКБ-Сила" и Доброволен пенсионен фонд "ЦКБ-Сила".


Предстои КФН да определи и проверители на застрахователните дружества. През февруари Европейската комисия разкритикува регулатора, че в първите проверки е следил повече дали предприятията отговарят на изисквания и показатели, а не е търсил проблемите с инвестициите в свързани лица, с което рискът за клиентите от такива непозволени инвестиции остава.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Прецакаха матряла зорноволно да осигурява непрекъснат огромен паричен ресурс в ръцете на мафиози.

 2. 2 Профил на abnell
  abnell
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хайде пак. Проблемите в сектора са очевидни, решенията им също са очевидни, на висчкото отгоре и повечето от самите фондове са показвали готовност да се правят промени. Вместо да се свърши нещо, обаче, държавата пуска безброй "проверки" и води активна кампания да прибере партидите в НОИ, а дружествата се защитават групово вместо да се конкурират отделно и от това да произлизат ползи за нас, клиентите.

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Със сигурност са правилните! Да няма после това онова...

 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Скандално - след издънката си с КТБ, са избрали пак КПМГ България?

  С нашите (на данъкоплатците) ли пари ще им плащат?

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  И аз си помислих същото, макар че няма проблем и други одитори, да я свършат същата, все пак..който им плаща, той и поръчва, нали така?

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  А кой ще прави проверка на КФН? Кой от КФН персонално ще отговаря за ограбването на КТБ? Кой ще отговаря за разпореждането с активи на КТБ след датата на несъстоятелност?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Изтичане на допълнителни средства от фондовете

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5411 Неутрално

  ".....а не е търсил проблемите с инвестициите в свързани лица...."
  Все едно нищо не са проверявали.

 9. 9 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Държавната машина е впрегнала цялата си мощ, за да тормози частните фондове. Не им харесва явно, че хората търсят алтернативи на черната дупка НОИ. Не им харесва, че имат конкуренция, макар и от процентна гледна точка да е минимална.

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Тази жена на снимката възможно ли е да направи по-отегчена физиономия?

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Всичко в България е рисково, който и да го проверява. Рибата се вмирисва от главата. И в други страни гърмят някои дружества, но тук те гърмят по правило

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK