Еврокомисията ще предложи намаляване на таксите за валутни преводи

Еврокомисията ще предложи намаляване на таксите за валутни преводи

© Цветелина Белутова, КапиталЕвропейската комисия ще предложи до края на годината нови правила за намаляване на таксите за трансакции на дребно при плащания във валути на държавите от ЕС, сочи документ, цитиран от "Ройтерс". Таксите за преводи в еврозоната, обединяваща 19 страни от ЕС, вече са обект на правила, задължаващи да има еднакви цени на плащанията в една държава и в другите членки на валутния съюз. Таксите за други валути от ЕС, като британска лира или полска злота, обаче не са регулирани.


ЕК планира да понижи таксите в страните извън еврозоната, предлагайки да бъде разширен обхватът на правилата за плащанията, вече прилагани във валутния съюз. Очаква се документът да бъде приет официално от комисията другата седмица.


Планът за действие в областта на потребителските финанси предвижда също до първата половина на следващата година ЕК да обмисли мерки за повишаване на прозрачността на таксите за обмяна на валути от клиентите чрез използване на карти или теглене на пари в чужда страна от ЕС. Целта е да се намалят разходите за купувачите.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Няма ли да барнат Paypal с кожодерските си такси за превалутиране. Повечето клиенти дори не знаят, че има почти неоткриваема опция за деактивиране, която постоянно си мени мястото.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Крайно време беше. И изобщо на банковите такси, не е нормално да превеждаш такса 2 (два) лева към бюджета, и да ти искат такса 7 лева!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Весело

  "ЕК планира да понижи таксите в страните извън еврозоната, предлагайки да бъде разширен обхватът на правилата за плащанията, вече прилагани във валутния съюз."

  Протестирам! Това е удар по стабилността на българската банкова система! И грубо нарушаване на свободната конкуренция! Очаквам още утре рано сутринта да бъда подкрепен от Левон Хампарцумян. Поне по три телевизии. Едновременно.

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1376 Весело

  [quote#2:"today"]Крайно време беше. И изобщо на банковите такси, не е нормално да превеждаш такса 2 (два) лева към бюджета, и да ти искат такса 7 лева![/quote]
  откъде си паднал човече, БНБ вече разреши този въпрос с тнр. "платежна сметка за основни операции" хахаха

 5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#2:"today"]И изобщо на банковите такси, не е нормално да превеждаш такса 2 (два) лева към бюджета, и да ти искат такса 7 лева! [/quote]
  Запознах се тези малоумни такси като сси подновявах/възстановявах българските документи, и правех някакви справки в Агенцията за вписване. Там видях и този абсурд за таксите-справка струваше 2 лв. такса, банковия превод-минималните 7 лв. Още ли е така?

  Особено се впечатлих че само еедна банка държеше монопола да превежда пари от гражданите към държавата-Си'банк. С монополистични таккси разбира се

  Дълбоко се впечатлих и от един друг феномен: Валутен превод от една БЪЛГАРСКА банка до друга БЪЛГАРСКА банка взимаше 3 работни дни. На първият ти вадят парите от сметката (демек ЙОК лихва), чак на четвъртия се виждат в другата банка.

  Пцуех тихо родата им банкерска до 9то коляно, и през 9 села, ама си мислех-е, нова демократична държава, тепърва ще стават като хората. Това докато приятели и познати не ме светнаха че банките можели да променят лихви на кредити както и когато им скимне, нямало индексация към ЛИБОР/ЮРИБОР, прайм'рейт на БНБ...НИЩО, НАДА, ЗИЛЧ!

  Тогава разбрах че това не е държава а мутротеритория, и оправия скоро няма да има!

  Преди (демек веднага след прехода) се чудех как така българите ОТНОВО избират крадливите комуняри на власт, и не веднъж. Сега поумнях-критичната маса на мат'ряла е със сбъркан чип. Поредното доказателство са заглавието и подзаглавието на съседната статия за Правец.
  До коментар [#2] от "today":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Не е лошо, сега преводите от България до страна в еврозоната са минимум 32 евро и сякащ ги носят на ръка - толкова се бавят.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Аз съм имал случка, която ме разби:

  Банка във България ми нареди спешен превод към фирмената сметка по сбъркана различна сметка, като парите постъпиха във правилната сметка.
  Гледах документите и се чудих как стават тези работи?
  Все едно Аз да объркам и да наредя (със всичките необходими платежни документи) да платят на жена Ви, а парите да дойдат във Вашата сметка...

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Всяка държавна институция си е избрала банка която да я "обслужва" с обществена поръчка, съответно от там идват високите такси и монопола. За сметка на това почти навсякъде вече можеш да платиш с карта абсолютно без такса. Можеш да платиш и по банков път от която и да е друга банка.

  [quote#5:"Мойше! Толкоз!!!"]Валутен превод от една БЪЛГАРСКА банка до друга БЪЛГАРСКА банка взимаше 3 работни[/quote]
  Това всъщност е съвсем нормално. Всяка българска банка поддържа валутна сметка в определена чужда банка. Например ако правите превод в долари, вашата банка ще нареди на американската банка, която и поддържа сметката в щатски долари да преведе пари на друга американска банка, която пък поддържа сметката на другата българска банка... втората първо първо ще получи уведомление, че са и изпратени пари и нЕкъде към края на втория ден реално ще може да види, че е заверена със съответната сума. Няма значение, че двете български банки за през пътя една от друга. В Евро би трябвало да е по-бързо, когато се използва ТАРГЕТ.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5315 Весело

  Стрелят по инж. химика Левон Хампарцумян

 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#8:"FvH"]Всяка държавна институция си е избрала банка която да я "обслужва" с обществена поръчка, съответно от там идват високите такси и монопола.[/quote]
  И 'сичкуту държава (МВР, МВнР, Мин' на Кривосъдието+ Агенцията за вписване, СГС и 'нам още кой) си избрали Си'банк, при която такса под 7 лв нЕма?!? Правил съм подобни неща в още 2 и кусур държави, там нЕма таквиз "монополи".
  [quote#8:"FvH"]За сметка на това почти навсякъде вече можеш да платиш с карта абсолютно без такса.[/quote]
  През 2010-2011 нямаше тази опция. Радвам се че ВЕЧЕ я има Не ме топли-от 2011 не общувам с "държавата" финансово.
  =====================================================================
  [quote#5:"Мойше! Толкоз!!!"]Дълбоко се впечатлих и от един друг феномен: Валутен превод от една БЪЛГАРСКА банка до друга БЪЛГАРСКА банка взимаше 3 работни дни.[/quote]
  [quote#8:"FvH"]Това всъщност е съвсем нормално. Всяка българска банка поддържа валутна сметка в определена чужда банка. Например ако правите превод в долари,...[/quote]

  НЕ, НЕ Е нормално! Било е може би нормално в НРБ, когато комуникациите между банките са били чрез телекс/факс. И само БНБ/Външнотърговска банка са боравели с валути. Иначе SWIFT функционира от ранните 80те години. И така се приключи с "клиринг чрез банк'кореспондентс". Факт-с кредитна карта след прехода взимаше до 15 мин' превод(получаване) на немалки суми в Биохим (наследник на Външно Търговска Банка, или нещо подобно). Това ако служителите на гишето разпознаваха кредитната карта, мойта Дайнерс Платинум не я разпознаваха веднага-беше на последната страница на "тетрадката"! Трансфер на КРАТНО по малки суми до ден днешен (ОК, до преди година) взимат 3 дена. Пенсиониран банкер ми подсказа причината: Ползват архаични правила от време оно на БНБ, и задържат парите 2-3 дена "за да изглеждат по добре" в ежедневния баланс...нещо от този сорт.

  М@йната им, спрях да се дразня от тези дребни шмекерлъци, така и не въртя бизнес напоследък. Да му мислят тези които въртят международен бизнес от тук със стегнати условия за преводи.

  П.С. Тази мутротеритория оправия нЕма май!
  До коментар [#8] от "FvH":
  П.С. Не спомена нищо за произволното променяне на лихвите по кредитите. Да не си банкер??!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ето един аспект, в който Европа ще върви на една скорост.

 12. 12 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мойше! Толкоз!!!":

  SWIFT точно това прави, то е просто съобщение от една банка към друга банка. Моето описание е точно на SWIFT превод. И понеже е технология от 80те години която все още се използва като основна технология за валутни преводи, затова е и толкова бавна. За еврови и левови преводи вече има далеч по-бързи и по-евтини системи. РИНГС на БНБ е доста прилична като технология.

  Относно произволната промяна на лихви... опитаха се, факт. Има вече съдебна практика по въпроса. Така че нещата се нормализират, просто отнема време.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK