Дълговете по кредитни карти в САЩ надхвърлиха нивата от 2008 г.

Дълговете по кредитни карти в САЩ надхвърлиха нивата от 2008 г.

© ReutersДълговете по кредитни карти в САЩ са надхвърлили нивата от 2008 г. и са най-големите в историята.


Според доклад на американския Федерален резерв, публикуван в понеделник, дълговете по кредитни карти са се равнявали на 1.021 трилиона долара през юни 2017. Това е повече от предишния рекорд от април 2008, когато дълговете по кредитни карти са били 1.02 трилиона долара, пише финансовото издание MarketWatch.


Скоро след това нивата значително се понижиха заради световната финансова криза, започнала именно с кредитната криза в САЩ.
Графика на нивата на дълговете на домакинства в САЩ по тримесечия от 2003 досега, публикувана от Федералния резерв.

Графика на нивата на дълговете на домакинства в САЩ по тримесечия от 2003 досега, публикувана от Федералния резерв.


Според последния доклад броят на хората, на които банките в САЩ издават кредитни карти, също се е покачил значително и е най-високият от 2005 г. насам. Частта от тях с лоши кредитни рейтинги също се е увеличила, но според агенцията за кредитно оценяване TransUnion те имат по-ниски лимити за харчене от нивата от 2008 г.


Според друг доклад на Федералния резерв, публикуван миналата седмица, цялостните дългове на домакинствата в САЩ, равняващи се на 12.73 трилиона долара, също са надхвърлили нивата от 2008г. (12.68 трилиона долара).


В сравнение с 2008г. ипотечните кредити са намалели с почти 1 трилион долара. За сметка на това кредитите за коли са се увеличили с 367 милиарда, а студентските заеми - с 671 милиарда. Въпреки това ипотеките все още представляват две трети от цялостните дългове.


Растящият брой на хората, които не успяват да погасят кредитите си за коли в продължение на повече от 90 дни, е повод за притеснение, пише още MarketWatch. През декември 2016 почти 6 милиона американци са закъснели с поне 90 дни с вноските си. Според експерти, това напомня на потребителското поведение точно преди рецесията, започнала през 2007.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK