Горанов предлага мерки срещу "игрите" с касови бележки и фактури

Министърът на финансите Владислав Горанов

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на финансите Владислав ГорановБензиностанциите не винаги издават касова бележка на клиентите, а понякога "обединяват" платеното от няколко души в документ само на един клиент, на когото издават фактура. За да пресече тази практика Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, предлага промени в наредбата за отчитане на продажбите с фискални устройства.


В проекта са включени и други текстове с нови изисквания към софтуера, с който търговците отчитат продажбите, специални текстове за аптеките за отчет на лекарствата, покривани частично или изцяло от здравната каса, както и към електронните магазини. Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 21 януари.


Как ще спре легализирането на горива с неясен произход


В хода на контролната дейност на органите на НАП са установени случаи на зареждане на течни горива на един клиент, без да се издава фискален бон. На следващия клиент се издава фискален бон, като се включва и продажбата на предходния клиент, информира министерството. Друга практика е да зареждат различни клиенти, без да се издаде документ за продажба (фискален бон) на всеки клиент, а после се издава документ, който обединява продажбите.
Така клиент може да получи фактура за артикули, които не е платил и да обяви пред проверяващите по-големи количества налични течни горива с недоказан произход и без платен акциз.


Затова ведомството предлага в наредбата да се запише изрично, че фискален бон се издава за всяка продажба/зареждане на течни горива на всеки клиент и че не се допуска обединяване на повече от две продажби/зареждания на горива, направени от един клиент в един фискален бон."


Измененията, които министерството предлага, ще премахнат предпоставките за некоректно данъчно поведение от определени задължени лица. Ще се попречи и да се ограничават правата на потребителите в бензиностанциите, се казва в мотивите.


Софтуерът също влиза в регулация


Към момента в нормативната уредба има изисквания само към фискалните устройства в търговските обекти, но не и към софтуера, който ги управлява, е установило министерството. Възможно е в софтуера да се вграждат функционалности, които позволяват при приключването на продажба да не се подава команда към касовия апарат за отпечатване на фискален бон, а негова имитация да се печата от от нефискално устройство и да се дава на клиента. Така чрез програмния продукт търговецът има възможност да укрива част от оборота. При извършваните от НАП контролни производства е установено, че процентът на укрития оборот в обекти, в които се използват софтуери за управление на продажбите, се движи между 30% и 70%.


Зачестяват също така и случаите на манипулиране или дори изтриване на информация от устройствата, с които работи софтуерът. Понякога тази информация се съхранява на отдалечен сървър или в компютърен "облак", като при проверка задължените лица твърдят, че нямат достъп до тази информация и не могат да я предоставят на проверяващите.


Измененията предвиждат всяко лице, производител и/или разпространител на софтуер за управление на продажби да декларира в НАП че софтуерът отговаря на изискванията и не съдържа модули, позволяващи заобикалянето им. Той трябва да обяви, че не произвежда софтуер, с който се променя функционалността на програмите или се манипулират данните. НАП поддържа публичен списък с регистрираните софтуерни продукти.


С предложените промени в наредбата се въвеждат изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти, целта на които е да се предотврати възможността за укриване на обороти от продажби в търговски обекти посредством вградена в софтуера функционалност, гласят мотивите.


Какви ще са разходите


Министерството очаква, че потребителите няма да претърпят съществени разходи за привеждането на използвания от тях софтуер към новите изисквания, защото разработчиците ще им предоставят актуализация на съществуващата версия без да изискват допълнително заплащане извън абонамента.


За потребителите на Системи за единно планиране на ресурсите на предприятието (ERP-системи), които са малка част от всички потребители на софтуер за управление на продажбите, се очаква тези разходи да са съществени, но към момента министерството не може да даде оценка за техния размер.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  А мерки срещу хазартните игри с касови бележки кога?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  .... почват ПР, акциите за „застилане на килима“ по ПреЦедателстването ;)
  Ще се почупят от „акции“ .... тея 6 месеца!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1752 Любопитно

  скоро научих , че държавата разиграва лотария с касови бележки, та да попитам: плаща ли си данъците като играч в хазарта и държавата поощрява ли комара във всичките му вариации???

  МАЙ ДАА

 4. 4 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Сетила се Мара ....
  Няколко познати бензинжии издават през три дена фактури за реално налято гориво от случайни клиенти. Единствения начин да хванат подобно фиктивно купуване на гориво, е да се въведе задължително записване на километража на колата при всяко минаване на технически преглед.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 5. 5 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А пък ние предлагаме 5 % ДДС върху хранителните продукти.

 6. 6 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 507 Гневно

  Смешник! Цялата нация търка, като луда картончетата на един Череп, а тоя щял да поставя регулация на софтуера!?

 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дразнител":
  Това не го разбрах:
  "Така клиент може да получи фактура за артикули, които не е платил и да обяви пред проверяващите по-големи количества налични течни горива с недоказан произход и без платен акциз."


 8. 8 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Да започне от "извора" - Лукойл Нефтохим.
  Там е най-интересно!
  Или нещо го притеснява?!?

 9. 9 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  А, колко по-просто беше да възстановяват 10% от сумираното по касови бележки ДДС с някакво ограничение месечно... примерно до 200 лв ДДС на човек за месец.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2210 Любопитно

  След като Министерство на финансите не е доволно от софтуера за касовите апарати не е ли по-добре вместо да измисля процедури по деклариране и регистриране на софтуерните фирми да поръча унифициран и единен софтуер и той и да се предоставя безплатно от НАП?

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Не мога много добре и аз да го разбера какви ги е намислил.Какво значи нерегулиран софтуер?Повечето аптеки,а може би почти всички,командват касовия си апарат от компютър.И какво от това?Районните здравни каси си правят проверки за съответствие
  дали това,което е представено при тях като отчет,отговаря на показанията на касовия апарат по ден и час.Не ми се вярва някой да има интерес да манипулира тези данни.
  Очевидно началниците,/не ги знам кои са/ на този са му поставили задача обезателно да прибере в бюджета та босия цървулите.Прав му път.

 12. 12 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 429 Неутрално

  На Женския пазар е истината! Няма бележки, бонове, кантарите са невидими за клиентите! Романите кльопат здраво и явно е че някъде снасят, за да ги търпят....
  А за клиентите да не говорим, търпят, мълчат, стискат зъби....
  А ако отидете на борсата - всичко ще ви стане ясно, ще ослепеете от истината!

  Сидо
 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Нищо друго , освен липса на пари за харчене от правителството на Простия / по негова си преценка /. Ясно е , че държавата трябва да заусти всички изтичащи парични поточета вън от приходите за хазната , но това можеше да стане и по- рано , Изглежда имагинерните милиарди , които се привиждаха на управата , се оказват не толкова пълноводни и Владито се принуждава да стреля и по стотинките . Затова е толкова замислен на фотото - откъде , аджеба , и с какво ще кърпим дупките ?. Е , ако събере поне половината от укриваните приходи , ще се усмихне и разприказва отново . Дано , че и Витошкия " Заек "чака .

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Нищо друго , освен липса на пари за харчене от правителството на Простия / по негова си преценка /. Ясно е , че държавата трябва да заусти всички изтичащи парични поточета вън от приходите за хазната , но това можеше да стане и по- рано , Изглежда имагинерните милиарди , които се привиждаха на управата , се оказват не толкова пълноводни и Владито се принуждава да стреля и по стотинките . Затова е толкова замислен на фотото - откъде , аджеба , и с какво ще кърпим дупките ?. Е , ако събере поне половината от укриваните приходи , ще се усмихне и разприказва отново . Дано , че и Витошкия " Заек "чака .

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Весело

  До коментар [#10] от "Един препатил":не е ли по-добре вместо да измисля процедури по деклариране и регистриране на софтуерните фирми да поръча унифициран и единен софтуер и той и да се предоставя безплатно от НАП?

  Ами изглежда не е по- добре . Поръчване на нов софтуер , и при това раздаван безплатно е разход , които може и да не осигури приход . Както мерките до сега , които позволяват укриване на приходи до 70 %. А и всеки счетоводител , както и всеки лихмар не знае поговорката - Хвърли зад тебе , че да се намери пред тебе .

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Весело

  До коментар [#10] от "Един препатил":не е ли по-добре вместо да измисля процедури по деклариране и регистриране на софтуерните фирми да поръча унифициран и единен софтуер и той и да се предоставя безплатно от НАП?

  Ами изглежда не е по- добре . Поръчване на нов софтуер , и при това раздаван безплатно е разход , които може и да не осигури приход . Както мерките до сега , които позволяват укриване на приходи до 70 %. А и всеки счетоводител , както и всеки лихмар не знае поговорката - Хвърли зад тебе , че да се намери пред тебе .

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Весело

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":Очевидно началниците,/не ги знам кои са/ на този са му поставили задача обезателно да прибере в бюджета та босия цървулите.Прав му път.

  Не му знаеш началниците ??? Айде бе !!! Ами тоя , дето му нареди на Министерски съвет да намери пари за ремонт на пистата "Заека4 на Витоша . " Щом и финансовото министерство се намеси , Горанов да намери пари за ремонт на Заека ." Ми те тоя му е началник .

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Весело

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":Очевидно началниците,/не ги знам кои са/ на този са му поставили задача обезателно да прибере в бюджета та босия цървулите.Прав му път.

  Не му знаеш началниците ??? Айде бе !!! Ами тоя , дето му нареди на Министерски съвет да намери пари за ремонт на пистата "Заека4 на Витоша . " Щом и финансовото министерство се намеси , Горанов да намери пари за ремонт на Заека ." Ми те тоя му е началник .

 19. 19 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прехвърляне на вината за корупция върху обикновенните хора ми се струва...

 20. 20 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  На Женския пазар е истината! Няма бележки, бонове, кантарите са невидими за клиентите! Романите кльопат здраво и явно е че някъде снасят, за да ги търпят....А за клиентите да не говорим, търпят, мълчат, стискат зъби....А ако отидете на борсата - всичко ще ви стане ясно, ще ослепеете от истината!
  —цитат от коментар 12 на Сидо


  1000 лева от оборот генериран от продажби на частни лица, на които не им е даден касов бон ... после се фактурират на някоя фирма... която после си иска ДДС-то ... ето ти 200 лева по- малко в бюджета :) Предполагам, на ден се фактурират хиляди такива продажби и женския пазар ряпа да яде ... с оборот на само една вървежна бензиностанция :) Щом злоупотребите са в такива размери ... да се задължат фактурирането да се извършва в момента на продажбата .... а не в последствие, на база събрани касови бонове.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 21. 21 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz73":

  Корумпирани клиенти...

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz73":

  До коментар [#4] от "Дразнител":Това не го разбрах:"Така клиент може да получи фактура за артикули, които не е платил и да обяви пред проверяващите по-големи количества налични течни горива с недоказан произход и без платен акциз."
  —цитат от коментар 7 на lz73


  Ще се опитам да Ви обясня. Всички си плащат, но бензиностанцията не издава на всички касови бележки (фискални бонове). Натрупва се фиктивно количество "непродаден" бензин. Имате връзка в бензиностанцията. За сметка на натрупаните "непродадени" количества Ви издават фискален бон и фактура за значително количество, което въобще не сте купували. Плащате си за услугата. Прибирате си фактурата. Бензиностанцията внася ДДС, което така или иначе дължи. Зареждате си превозните средства с гориво от нелегален доставчик без платен акциз и ДДС, което сте купили на много по-ниска цена. От икономията в цените отчислявате възнаграждението за бензиностанцията, а останалото "си слагате в джоба". При проверка на данъчните им показвате "законната" фактура, чията стойност си отчитате като разход. Данъчните "копче" не могат да Ви кажат и пият една студена вода. Играта спи!
  Дано съм бил полезен.

 23. 23 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дразнител":

  И к'в е проблема да манипулираш километража?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  На повечето места не рискуват с неиздаване на касов бон ... редовно зареждам и винаги получавам такъв ... но знам, че акуратно прибират не взетите от клиентите такива, които съвсем не са малко. :) Това с нелегалните доставчици си е класика. Много хора си мислят, че горивото е контрабандно менте ... което е доста далече от истината. Според мен си е редовно гориво, останало у нас след ... фиктивен износ :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 25. 25 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":

  Не си ли получавал касова бележка и отдолу не пише касов бон а служебна бон .
  Аз съм получавала.
  И то не е от касовия апарат а от софтуера на компа.

 26. 26 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Горанов, а дали представлява интерес за властите защо Лукойл от години не плаща данък печалба? Какъв е този феномен - рафинерия на загуба? При десетки милиарди оборот и европейски цени (за разлика от качеството) на горивата? Защо Лукойл държи почти всички данъчни складове, които са задължителни при внос? Откъде Лукойл купува петрола и на какви цени? За какво друго служи "златната акция на държавата", освен да блести благородно, в Лукойл?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 27. 27 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":


  Вместо бутон/команда/ за запис в КЛЕН , във финансова памет , натиска бутон / команда /само за печат. Клиента си получава бележката но отдолу не пише фискален бон а служебен .
  Но не зная защо искат да се смени софтуера на касовия апарат , така че всяка бележка да се предава в НАП.
  Ефирните връзки изобщо не са толкова стабилни и така ще се блокира работата на КА. Ще стане още по зле.

 28. 28 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  Който иска фактура, няма култура! Да живее демокрацията!
  Добре, че ме научихте. Отсега нататък няма да си вземам касовите бележки от бензиностанциите. За да може хората, които могат да получат някаква полза от тях, наистина да я получат. Защото от 1991 година давам пари на държавата, осигурявам работни места, а живея на градска улица без асфалтно покритие (разрушено и невъзстановено от 30 години), пътувам по "без път", конституиран от ями, в дупката дупка, до девет ката кръпки една върху друга, шум по всяко време на денонощието, безразличие от страна на институциите... Мнението ми не е от просталклук, а напълно осъзнато. Няма държава.

 29. 29 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 300 Любопитно

  Влади , що така лошо гледаш бе?
  Да не би Прасчо да не ще вече да си играе с теб и да пие кафе на "случайни срещи" по жълтите павета ?

  И още един въпрос - твоите приятели милионери престанаха ли да те бъзикат за мижавата ти депутатска заплата и уважават ли те вече като един от шайката им?
  А?

 30. 30 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz73":

  Какво не разбра? Точно това е схемата - разни хора купуват гориво, но много малко от тези клиенти взимат фактура. Това позволява на някои хора да бъдат издавани фактури за това, което ДРУГИ са купили и платили. Тази схема, впрочем, работи и в много други области. Не само за горива. Но за горива лесно се пише като разход, защото малко трудно може да се напълниш с 50 телефона да речем. Или с 200 компютъра. Докато за горивото може да си пишеш разходи колкото искаш, а и най-вече да имаш нелегално гориво от някъде, където очевидно не си платил срещу фактура, а да получиш фактури от законна бензиностанция, защото 90% от клиентите в нормалните бензиностанции не искат фактури. Т.е. така продадените количества могат да се консолидират в една фактура на името на свой човек, за когото това си е начин за извличане на финансова полза.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 31. 31 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добо утроу г-н министър! От както се въведе ДДС през 93-та година тези игри се играят най-редовно. Имам едно съседче на 50 години с три деца двайсет години работи като касиер на бнзиностанция, а пък има и висше икономическо образование. Питал съм го защо не смени работата- отговаря ми заради тези игрички. Когато сторнира една фактура на турски тир и след това я издаде на негов човек срещу 10% процента на 700-800 литра нафта са си едни 150 лева в джоба. Друг трик е за по малките поръчки 50-60 лева да не се дават касови бележки и веднага да се издава фактура на наша фирма.В повечето случаи обаче касиерите не работят самосиндикално, а по поръчка на собственика и тогава той си прибира паричките. Дори и аз скромен пенсионер 3-4 пъти в годината по 100 литра ходя и си точа нафта от цистерната в двора на един племенник земеделец и плащам с 10% по малко от цената на колонка, а той си приспада 20% данъчен кредит и после 10% данък печалба.
  Тези игри струват стотици милиони на хазната всяка година, защо чак се заприказваха не знам...

  Я - русский. Я тот самый "колорад". Совдеповский отстой, рашист и вата. Я тот, кто любит водку и Парад, я - отпрыск победившего солдата.
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  То да е само това!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Island":

  Аз пък предлагам , малката кошница с хранителни продукти,все храни от първа необходимост (за които незнайно защо правителствата на Борисов все забравят ) да няма ДДС(хляба. сиренето,олиото, захарта и т. н.) а токът и водата да са само с 5%. ДДС. Крайно време е ДДС да се редуцира , Само така българинът малко ще живне а не като му увеличават минималната заплата или му индексират пенсийката, защото търговците още преди да настъпи увеличението вече са вдигнали цените и дефакто с това и ДДС-то. В съседна Турция ДДС-то е 8%, също 8% ДДС е и в Румъния за храните.

 34. 34 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  Добре сте описали схемата, но има и още един по-интересен сценарий- "липсващото гориво", за което не са издадени касов бон или фактура нощем се налива отново от източник,от който не са платени нито акцизи нито ДДС, така обема в цистерната на бензиностанцията се изравнява с показанията на продажбите. Нивомерът става точен, все едно не са правени никакви прдажби. Така се "печели" повече от 20% ДДС, защото се "спестява" и от акциза....

  Я - русский. Я тот самый "колорад". Совдеповский отстой, рашист и вата. Я тот, кто любит водку и Парад, я - отпрыск победившего солдата.
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Няма как да се обложи лотарията с касови бележки, защото държавата няма приход, а само разход. А и сметката е една, както се казва от единия джоб в другия.
  По скоро трябва да махнат хилядите казина, които разбиват десетки хиляди животи! Навсякъде са! Все едно да рекламираш дрога! До кога?

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 36. 36 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Влади бе, само да попитам, верно тия дребни тарикати с касовите бележки трябва да се млатят по кратуните докато вдянат че така не бива, ама ти прати ли си некви данъчни служители в Росенец?
  Ако да, те нещо писали ли са и ти чел ли си го?
  Явно не, нито си пратил, нито чел, понеже няма инфо за загинали в катастрофи или неочаквано инфарктясали.
  Като един "Ало Ваньо", който се заяде за монтажа на некви уреди, тема потънала в шишоратурата!

 37. 37 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако хванат едно танкерче отвънка или неколко десетки цистерни от лука и всичките тез мерки ще бъдат капка у морето. Този е като котка след акане - рита с крака и зарива акото да не мирише....
  Аааа как е къщичката, расте ли?

 38. 38 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Бензиностанциите не винаги издават касова бележка на клиентите"

  В Германия в последните 18 месеца масово при хранителните магазини те питат на касата, дали искаш касова бележка, изглежда има нов закон от финансовото министерство, предполагам за да се пести хартия. Преди това ти даваха автоматично касова бележка. Което е дразнещо за мен, имал съм много случаи в "Едека" или "Лидл", една цена стои на етажерката пред стоката, друга цена на касата и касовата бележка ми трябва винаги за проверка. А и отделно, хранителните магазини, като не издават касова бележка, могат да "дърпат" данъци от финансова служба, ползвайки специално модифицирани касови апарати, тоест 19% ДДС да си го слагат в джоба. Абсолютна идиотщина от бившият финансов министър Шойбле.

  Es muß Geld fließen!
 39. 39 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#31] от "Йосиф Давыдович":

  абсолютно е така ,само че пък аз като си плащам всички данъци ,които са петцифрени годишно ,местните данъци ,които са 4 цифрени и тези на колите ,които също са 4 цифрени и циркулирам между 3 града пък съм прецакан от държавата ,защото навсякъде където имам жилища се налага сам да си чистя улицата , сам да рина снега ,сам да прибирам есен листата ,а в останалото време боклука ,даже сам асфалтирам дупките ,все едно ,че не си плащам нищо ,а хиляди мои съседи също плащат ,същото е в единия град ,същото е и в другия град ,същото е и на работното ми место ,където пък съм наел общински имот и чинно си плащам наема за ползване ,след което ме набутват да му правя и основни ремонти ,да му плащам и данък сграда и смет ,защото такива били законите ,е ,питам се ,за какво ги плащам всички тези данъци и къде ли отиват те ......

 40. 40 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#33] от "Armagedon":

  ами отдавна пазаруваме в Румъния ,по качествено ,по евтино ,а даже сега се промениха и данъците им ,данък печалба на фирми до 1 милион евро на год падна на 1 % на год ,осигуровките паднаха с над 10% , а тези за работодателя до 1 % , всички се чудим как да си прехвърлим фирмите в Румъния ,защото тук няма смисъл вече ,само данъци ,а печалбата ни я обират с косвени плащания за тоз ,за онзи ,рушвети и изисквания за глупости ,като тези промени в касови апарати , карти , сега за докторите трябва да се описват касови бележки с егн на пациенти и номера ,глупости на идиоти .

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  А колко други не издават бележки. Това лекари, заболекари , никога не са ми давали касова бележка.

 42. 42 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 639 Любопитно

  Горанов предлага мерки срещу "игрите" с касови бележки и фактури?!
  И какви са тези мерки? - "плашене на гаргите"!

  До коментар [#3] от "ju.li":
  Скоро научих , че държавата разиграва лотария с касови бележки - та да попитам: "плаща ли си данъците" (КОЙ?) та като играч в хазарта и държавата поощрява ли комара във всичките му вариации???

  Сам си си отговорил!!!

 43. 43 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":Очевидно началниците,/не ги знам кои са/ на този са му поставили задача обезателно да прибере в бюджета та босия цървулите.Прав му път. Не му знаеш началниците ??? Айде бе !!! Ами тоя , дето му нареди на Министерски съвет да намери пари за ремонт на пистата "Заека4 на Витоша . " Щом и финансовото министерство се намеси , Горанов да намери пари за ремонт на Заека ." Ми те тоя му е началник .
  —цитат от коментар 17 на papyre


  Да не би да става въпрос за премиера?Не,това не е сериозно.

 44. 44 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":Вместо бутон/команда/ за запис в КЛЕН , във финансова памет , натиска бутон / команда /само за печат. Клиента си получава бележката но отдолу не пише фискален бон а служебен . Но не зная защо искат да се смени софтуера на касовия апарат , така че всяка бележка да се предава в НАП. Ефирните връзки изобщо не са толкова стабилни и така ще се блокира работата на КА. Ще стане още по зле.
  —цитат от коментар 27 на rorikabc


  Благодаря за разясненията!На мен специално и на ум не ми е минавало да манипулирам по този начин системата.Прекалено дребен съм за да се подлагам на такъв отстрел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK